Jump to content

Tungan som indikator på hälsa


MKJ

Recommended Posts

Hur tungan ser ut kan spegla vår hälsa och jag har sett uppräkningar på olika utséende. Jag tänkte att vi kunde ha den här tråden för diskussion om olika tungsymptom men jag börjar med att ställa en fråga om ett fenomen som gäckat mig  ett tag.

 

För min egen del får jag vit beläggning på tungan och den blir lite filtaktig. Tungan skall vara slät och fin så något indikerar det men jag vet inte vad.

 

Jag läste i ett annat forum att en del hade vit tunga i början men när dom ätit LCHF ett tag så försvann det.

 

Det skulle vara värdefullt för mig att få höra om era erfarenheter när det gäller vit beläggning och filtaktig tunga. Det är värst i mitten och ute på kanterna ser den helt normal ut.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Bra förslag, föreslår att alla räcker ut sin tunga, och lägger ut en bild här. :D 

Var det inte så att doktorn sa" Räck ut din tunga och säg ÄÄÄÄÄÄÄäää"

Vi lågkolhydratare brukar få Candida som visar sig så som du skriver.

Link to comment
Share on other sites

Bra förslag, föreslår att alla räcker ut sin tunga, och lägger ut en bild här. :D 

Var det inte så att doktorn sa" Räck ut din tunga och säg ÄÄÄÄÄÄÄäää"

Vi lågkolhydratare brukar få Candida som visar sig så som du skriver.

 

Jag har funderat på Candida men när jag läst om det så känner jag inte riktigt igen mig. Det svider inte eller något sådant.

Link to comment
Share on other sites

Hej

 

Jag har också problem med tjock äcklig vitaktig beläggning på tungan.  Borstar den på kvällen, men det kommer hela tiden åter,

Har även dålig andedräkt periodvis, dock bättre om jag inte äter så mycket mejeri.

 

Min munhygien är mycket god med tandtråd dagligen och eltandborste 2 ggr / dagligen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bra förslag, föreslår att alla räcker ut sin tunga, och lägger ut en bild här. :D 

Var det inte så att doktorn sa" Räck ut din tunga och säg ÄÄÄÄÄÄÄäää"

Vi lågkolhydratare brukar få Candida som visar sig så som du skriver.

Vadå? Lågkolhydratare brukar få Candida? Är det inte precis tvärt om? De som har problem med Candida  blir av med det om de svälter svampen som lever på kolhydrater.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vadå? Lågkolhydratare brukar få Candida? Är det inte precis tvärt om? De som har problem med Candida  blir av med det om de svälter svampen som lever på kolhydrater.

 

Det jag såg i ett annat forum för ett tag sedan var att många fick vit tunga när dom började med LCHF men att det sedan försvann efter ett tag. Har du aldrig haft någon vit beläggning utan bara en slät fin tunga?

Link to comment
Share on other sites

Hej

 

Jag har också problem med tjock äcklig vitaktig beläggning på tungan.  Borstar den på kvällen, men det kommer hela tiden åter,

Har även dålig andedräkt periodvis, dock bättre om jag inte äter så mycket mejeri.

 

Min munhygien är mycket god med tandtråd dagligen och eltandborste 2 ggr / dagligen.

 

Blev det någon skillnad när du började med LCHF? Hur länge har du ätit LCHF?

Link to comment
Share on other sites

Bra förslag, föreslår att alla räcker ut sin tunga, och lägger ut en bild här. :D 

Var det inte så att doktorn sa" Räck ut din tunga och säg ÄÄÄÄÄÄÄäää"

Vi lågkolhydratare brukar få Candida som visar sig så som du skriver.

Kanske skulle ja tillägga att i början av de 7 år jag åt LCHF var det mitt problem

nu har ja botat den åkomman. Candidan gör inte ont, vad jag vet.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kanske skulle ja tillägga att i början av de 7 år jag åt LCHF var det mitt problem

nu har ja botat den åkomman. Candidan gör inte ont, vad jag vet.

 

Såg din tunga ut som jag beskrev i första inlägget?

 

Hade du ingen sådan beläggning innan du började med LCHF?

Link to comment
Share on other sites

Det jag såg i ett annat forum för ett tag sedan var att många fick vit tunga när dom började med LCHF men att det sedan försvann efter ett tag. Har du aldrig haft någon vit beläggning utan bara en slät fin tunga?

Det jag ifrågasatte var att man skulle få candida = svamp som livnär sig på kolhydrater när man blir lågkolhydratare. Att skippa kolhydrater i mesta möjliga mån anses ju kunna bota candida. Jag ifrågasatte inte att man inte kan få vit beläggning på tungan. Vit beläggning på tungan behöver ju inte vara candida.

Link to comment
Share on other sites

Ja, det blev mycket sämre med tungan när jag började med LCHF, även när det gäller min andedräkt,

 

Har aldrig tidigare haft problem med dålig andredräkt. OBS, det är inte ketos =acetondoft utan mer ladugård,  svavel.

 

Nu är det nästan 18 månader med LCHF, 

 

Har även noterat att tungan blir blå av rödvin i mycket större utsträckning än tidigare. Det gäller även bättre viner i 100 kronorsklassen.

Någon annan som noterat det? Kan det vara någon brist?

Link to comment
Share on other sites

Det jag ifrågasatte var att man skulle få candida = svamp som livnär sig på kolhydrater när man blir lågkolhydratare. Att skippa kolhydrater i mesta möjliga mån anses ju kunna bota candida. Jag ifrågasatte inte att man inte kan få vit beläggning på tungan. Vit beläggning på tungan behöver ju inte vara candida.

 

Vad tror du beläggningen beror på?

Link to comment
Share on other sites

Vad tror du beläggningen beror på?

Jag är absolut ingen specialist men efter att ha googlat lite och frågat det allvetande internetet hittade jag lite olika anledningar; matrester, olika svampinfektioner, förkylning, tecken på nedsatt leverfunktion, snusande, rökande eller proteinrik mat. Finns säkert en massa andra anledningar till beläggning på tungan också.

 

Om det inte är något sjukligt är det bästa sättet att slippa beläggningar att borsta tungan varje gång man borstar tänderna eller använda en tungskrapa. Om beläggningen sitter hårt kan en tandhygienist hjälpa till.

 

Om LCHFare har problem dels med "drak"-andedräkt och dels med beläggningar på tungan skulle det ju eventuellt kunna vara att de äter för mycket protein. Eller att det protein de äter "stannar kvar i munnen" på ett annat sätt än vid blandkost. Jag rekommenderar; tandborstning, tandtråd - gärna twintrådade hållare, tungskrapa och munskölj som tar bort svaveldoft.

 

Angående candida så har jag läst flera berättelser genom åren i olika hälsotidningar om tjejer (alltid dessa tjejer) som haft underlivsproblem som varit candida som blivit fria från besvär när de slutat med socker. Kanske bara skrock - vad vet jag!

Link to comment
Share on other sites

Såg din tunga ut som jag beskrev i första inlägget?

 

Hade du ingen sådan beläggning innan du började med LCHF?

Ja du MKJ såg inte din tunga, ingen bild?,men vit var den och då kom ja på att det var samma hos mig i början av LCHF-starten.

I dag är den dessutom tärd av min höga ålder, så det är ingen ide att jämföra. Tvättar den dagligen (nästan) med starkt medel!

Bikarbonat

Link to comment
Share on other sites

Förutom högt blodsocker (orsakat av sockerfrossa) blir min tunga otäck av mejeriprodukter och alkohol. Öl är något av det värsta jag kan dricka, har jag märkt. Olika typer av matsmältningsproblem kan väl visa sig på tungan/andedräkten?

Link to comment
Share on other sites

Jag är absolut ingen specialist men efter att ha googlat lite och frågat det allvetande internetet hittade jag lite olika anledningar; matrester, olika svampinfektioner, förkylning, tecken på nedsatt leverfunktion, snusande, rökande eller proteinrik mat. Finns säkert en massa andra anledningar till beläggning på tungan också.

 

Om det inte är något sjukligt är det bästa sättet att slippa beläggningar att borsta tungan varje gång man borstar tänderna eller använda en tungskrapa. Om beläggningen sitter hårt kan en tandhygienist hjälpa till.

 

Om LCHFare har problem dels med "drak"-andedräkt och dels med beläggningar på tungan skulle det ju eventuellt kunna vara att de äter för mycket protein. Eller att det protein de äter "stannar kvar i munnen" på ett annat sätt än vid blandkost. Jag rekommenderar; tandborstning, tandtråd - gärna twintrådade hållare, tungskrapa och munskölj som tar bort svaveldoft.

 

Angående candida så har jag läst flera berättelser genom åren i olika hälsotidningar om tjejer (alltid dessa tjejer) som haft underlivsproblem som varit candida som blivit fria från besvär när de slutat med socker. Kanske bara skrock - vad vet jag!

 

Jag har också sökt på nätet i flera år utan att bli klokare för det. Av dom tänkbara anledningar du räknar upp så uppfyller jag ingen utom möjligen svampinfektion och det är väl samma sak som Candida?

 

Själva beläggningen stör mig inte och jag ingen dålig andedräkt. Det är själva orsaken jag är ute efter. Tidigare har jag bara haft det ibland men sedan ca 1,5 år tillbaka så finns den där i stort sett alltid. Jag äter blandkost men försöker äta så hälsosamt som möjligt.

 

Även om ni som svarar inte kommer med förslag på orsak så kan jag kanske själv se ett mönster utifrån dom svar jag får om hur fenomenet uppför sig hos andra.

Link to comment
Share on other sites

Förutom högt blodsocker (orsakat av sockerfrossa) blir min tunga otäck av mejeriprodukter och alkohol. Öl är något av det värsta jag kan dricka, har jag märkt. Olika typer av matsmältningsproblem kan väl visa sig på tungan/andedräkten?

 

Har du kollat blodsockret vid sockerfrossan så vet om det är sockret du äter eller blodsockret som är orsaken?

 

Jag har själv kollat blodsockret när jag har vit tunga men det har varit lågt.

Link to comment
Share on other sites

Candida UIV mjäll skrevsvamp tungbeläggningar och tom förhårdnader på fötterna & förstås "athlets foot" är alla svampinfektioner pga att du käkar mycket spannmål och socker eller har brist på K2

 

De flesta sakerna blir avsevärt förbättrade med Lchf + K2-tillskott

Troligen återvänder dom dock om man fuskar med kosten igen

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag får vit beläggning när jag fastar, det kommer redan andra-tredje dagen.

Även tänderna får en beläggning. När jag biter ihop och öppnar munnen så känns tänderna klistriga. Det försvinner vid borstning, men återkommer efter några timmar.

Det svider inte, luktar inget särskilt.

Det försvinner sen när jag bryter fastan. Jag har inte funderat så mycket på det, eftersom jag inte haft ont av det.

Kan det vara lågt blodsocker? Eller ketos? Lågt insulin?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Candida UIV mjäll skrevsvamp tungbeläggningar och tom förhårdnader på fötterna & förstås "athlets foot" är alla svampinfektioner pga att du käkar mycket spannmål och socker eller har brist på K2

 

De flesta sakerna blir avsevärt förbättrade med Lchf + K2-tillskott

Troligen återvänder dom dock om man fuskar med kosten igen

 

Jag hade vit tunga hela förra vintern och då åt jag varken spannmål eller socker.

 

Vårvintern 2008 var den envist vit i flera månader men så började jag äta D-vitamin och då försvann det helt.

Link to comment
Share on other sites

Jag äter inte heller spannmål eftersom jag äter LCHF, inte heller socker förutom någon gång i månaden om jag är på kalas.

Äter även D-vitamin, magnesium ibland samt omega 3.

 

Men min tunga har inte blivit bättre på 18 månader. Jag har dock inte prövat K2.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vad är K2 och vad är det bra för? Var köper man det? Vilken dos rekommenderas?

Se denna tråden http://forum.kostdoktorn.se/topic/4153-synpunkter-p%C3%A5-detta-med-vitamin-k2/

eller http://forum.kostdoktorn.se/topic/4259-svensk-k2-f%C3%B6rel%C3%A4sning/

eller http://forum.kostdoktorn.se/topic/4172-att-f%C3%A5-i-sig-k2-via-maten/

Mats Humbles halvtimmesföreläsning gör det hela väldigt klart. Hade beställt K2 inom en timme efter att ha sett den... tar 200 mikrogram per dag.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack ni som har svarat! Det knepiga är ju att en del får vit tunga när dom börjar med LCHF medan andra inte får det. Om alla i forumet som har eller har haft vit tunga har svarat så är det ju en ytterst liten andel som får det.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja du MKJ såg inte din tunga, ingen bild?,men vit var den och då kom ja på att det var samma hos mig i början av LCHF-starten.

I dag är den dessutom tärd av min höga ålder, så det är ingen ide att jämföra. Tvättar den dagligen (nästan) med starkt medel!

Bikarbonat

 

Har det kommit tillbaka igen eftersom du tvättar den? Jag har f ö v provat bikarbonat men det gjorde ingen skillnad på min tunga.

Link to comment
Share on other sites

Till din statistik: Jag har inte haft beläggning eller problem med tungan...med eller utan LCHF.  ;)

 

Tack Peter! Det är extra intressant att få veta eftersom du haft högt blodsocker. Jag trodde ju ett tag att jag fått det på grund av högt blodsocker men det verkar inte vara problemet. Igår hade jag 4,6 i blodsocker direkt efter att ha ätit en massa och avslutat med 3 fikon och tungan var lika vit som vanligt.

Link to comment
Share on other sites

Tack Peter! Det är extra intressant att få veta eftersom du haft högt blodsocker. Jag trodde ju ett tag att jag fått det på grund av högt blodsocker men det verkar inte vara problemet. Igår hade jag 4,6 i blodsocker direkt efter att ha ätit en massa och avslutat med 3 fikon och tungan var lika vit som vanligt.

 

Blodsockret ska inte mätas direkt efter utan efter 1-1.5 tim har jag fått lära mig.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att det är så att det är högst då det tar den tiden att höja blodsockret. Att mäta så som jag sa fick jag som information för 13 år sedan när jag fick min diagnos.

När man ska kolla blodsockret beror på vad det är man vill veta.

 

De med normal sockermetabolism får inte den långa, höga kurvan som diabetieker får utan en liten topp på 1-2 mml ca 15-30 minuter efter mat, men är snabbt nere på samma värde som vanligt. Diabetiker saknar den där snabba insulinresponsen, så vårt blodsocker kan vara högt ganska länge och vi får mycket större höjningar av blodsockret än friska.

 

Jag har blivit rekommenderad att testa två timmar efter måltid och då ska sockret vara på max 8mml. Så högt har jag inte lust att ligga i socker någonsin, så jag testar före maten för att få ett utgångsvärde och sen varje timme till dess jag är nere på fastevärdet igen. På strikt LCHF stiger ju inte mitt blodsocker nämvärt så i den mån jag testar nu brukar det räcka med en timme.

 

Skräckexemplet var en portion glasnudlar. Det tog fem timmar innan jag var nere på normala nivåer igen.

Link to comment
Share on other sites

När man ska kolla blodsockret beror på vad det är man vill veta.

 

De med normal sockermetabolism får inte den långa, höga kurvan som diabetieker får utan en liten topp på 1-2 mml ca 15-30 minuter efter mat, men är snabbt nere på samma värde som vanligt. Diabetiker saknar den där snabba insulinresponsen, så vårt blodsocker kan vara högt ganska länge och vi får mycket större höjningar av blodsockret än friska.

 

Jag har blivit rekommenderad att testa två timmar efter måltid och då ska sockret vara på max 8mml. Så högt har jag inte lust att ligga i socker någonsin, så jag testar före maten för att få ett utgångsvärde och sen varje timme till dess jag är nere på fastevärdet igen. På strikt LCHF stiger ju inte mitt blodsocker nämvärt så i den mån jag testar nu brukar det räcka med en timme.

 

Skräckexemplet var en portion glasnudlar. Det tog fem timmar innan jag var nere på normala nivåer igen.

 

Hej Totto!

Så bra att du dök upp, jag gick just till datorn för att leta efter din tråd om sprucken tunga. Det jag tänkte fråga är om du samtidigt haft vit beläggning på tungan. Jag har fått en djup fåra med lite förgreningar i mitten på tungan som liknar fårorna på bilder visande sprucken tunga och jag har ju haft beläggning på tungan länge innan fårorna kom.

Link to comment
Share on other sites

Har just inte funderat på beläggning men när du säger det så kanske. Jag tycker nog att tungans yta ser ut som den gjort alltid. Däremot känns det som om den inte är lika stor längre utan ryms i munnen. Förstorad tunga är ett vanligt tecken på underfunktion i sköldkörteln men kan ta tid att få ordning på.

 

Sprickorna är inte helt försvunna men är inte lika djupa och svider inte lika mycket så det är på bättringsvägen.

Link to comment
Share on other sites

Har det kommit tillbaka igen eftersom du tvättar den? Jag har f ö v provat bikarbonat men det gjorde ingen skillnad på min tunga.

Det kan vara svårt att veta om det är bara bikarbonaten som verkar, kanske kan vara rödvinet, som det sägs här i tråden

att tungan blir blå, får man alla sprektalfärgerna bör den bli vit, candidan skall normalt bara föekomma i tarmen.

Link to comment
Share on other sites

Har just inte funderat på beläggning men när du säger det så kanske. Jag tycker nog att tungans yta ser ut som den gjort alltid. Däremot känns det som om den inte är lika stor längre utan ryms i munnen. Förstorad tunga är ett vanligt tecken på underfunktion i sköldkörteln men kan ta tid att få ordning på.

 

Sprickorna är inte helt försvunna men är inte lika djupa och svider inte lika mycket så det är på bättringsvägen.

 

Mina fåror svider inte så det kanske inte är samma sak.

Link to comment
Share on other sites

Jag har tidigare haft problem med vita beläggningar på tungan (innan och efter LCHF). Men när jag fick börja blodtappa mig på grund av min hemokromatos = (kroppen lagrar mycket järn på grund av en gendefekt) och järnvärdena normaliserats så har det vita försvunnit :)

 

Med det vill jag inte säga att alla med vita beläggningar på tungan har Hemokromatos, utan att "tunghälsan" kan nog säga en del om hur vi mår i resten av kroppen, en vit beläggning behöver inte vara candida, utan det kan var något annat som är i obalans i kroppen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
On 2014-03-21 at 10:19, kareng sade:

Vadå? Lågkolhydratare brukar få Candida? Är det inte precis tvärt om? De som har problem med Candida  blir av med det om de svälter svampen som lever på kolhydrater.

håller med! det är inte är lågkolhydratare som får det, den försvinner när man äter lågkolhydratkost.

Link to comment
Share on other sites

3 minuter sedan, Helen123 sade:
On 2014-03-21 at 10:19, kareng sade:

Vadå? Lågkolhydratare brukar få Candida? Är det inte precis tvärt om? De som har problem med Candida  blir av med det om de svälter svampen som lever på kolhydrater.

håller med! det är inte är lågkolhydratare som får det, den försvinner när man äter lågkolhydratkost.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...