Jump to content

Olivolja el Rapsolja?


Magnolia

Recommended Posts

Hej!

 

Jag känner mig lite förvirrad när det gäller vilken olja jag ska använda? jag har svårt för olivolja då jag inte gillar smaken på den, därför har jag använt rapsolja. Men så hörde jag en intervju på radion med professor Fredrik Nyström, som sa att rapsoljan inte var bra, det var för mycket omega 6 osv.

 

Vad säger ni här på forumet? Är rapsolja ett dåligt val? finns det någon annan olja förutom olivolja som är bra/nyttig?

 

Ps, jag äter tillskott av omega 3 för att få balans.

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker att både oliv och raps är okej - allt beror på dosen. Ibland passar det inte med något annat helt enkelt. Några andra växtoljor använder jag aldrig. Tydligen är det så att (om jag fattat det hela rätt) kroppen inte kan tillgodogöra sig vegetabiliskt omega 3. Annars fattar inte jag heller varför man varnar för rapsolja då kvoten på rapsolja i alla fall är någorlunda om man jämför med andra växtoljor.

 

Jag använder helst ekologiskt smör när det passar som har den bästa fördelningen mellan omega 3 och 6.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Jag känner mig lite förvirrad när det gäller vilken olja jag ska använda? jag har svårt för olivolja då jag inte gillar smaken på den, därför har jag använt rapsolja. Men så hörde jag en intervju på radion med professor Fredrik Nyström, som sa att rapsoljan inte var bra, det var för mycket omega 6 osv.

 

Vad säger ni här på forumet? Är rapsolja ett dåligt val? finns det någon annan olja förutom olivolja som är bra/nyttig?

 

Ps, jag äter tillskott av omega 3 för att få balans.

 

 

Vad använder du olja till?

 

Till stekning avnvänder jag smör eller koksolja.

Jag är uppväxt med att olivolja ska inte hettas upp då man förstör fettet. Så olivolja använder jag i dressingar.

Link to comment
Share on other sites

Det blir ju olika oljor beroende på vad man ska ha det till. För mig blir det en hel del raps då det är enklast och bäst för att göra majonnäs som jag äter ett hekto om dagen av. Jag har övervägt kokos till majonnäsen men då blir det ju omständigare att göra.

Link to comment
Share on other sites

Som andra har sagt det beror på vad du ska ha den till. Till sallader och där oljan ska användas utan upphettning föredrar jag olivolja för det är gott. Vid upphettning är det kokosolja eller smör som gäller.

 

Rapsolja är ingen favorit alls främst pågrund av omega-6 innehållet. Inte när det finns godare bättre alternativ ;)  

Link to comment
Share on other sites

Oliv är som Nyström säger lite bättre än raps men båda är ok oljor

Tycker nog Nyström tog i lite väl mycket mot rapsen :)

 

Dom riktigt dåliga är ju dom med väldigt mycket omega-6 som solrosolja

 

När du steker ska du givetvis använda ett fast kemiskt stabilt fett (smör cocos ghee talg ister)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag använder lite rapsolja men bara eko och en kallpressad variant. Anledningen är varmpressad kan vara behandlad med hexan eller liknande giftiga substanser. Dessutom hoppas jag att ingen GMO-raps slinker med i eko-oljan eftersom raps är en av de växter där GMObehandlade sorter används.

 

Som jag förstår det byggs bekämpningsmedel in i GMOväxten så att vi äter upp medlet efter skörden. Dessutom att näringsinnehållet är generellt sämre i GMObehandlade växtarter eftersom egenskaper som är fördelaktiga för producenterna prioriteras före konsumenternas intressen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vad använder du olja till?

 

Till stekning avnvänder jag smör eller koksolja.

Jag är uppväxt med att olivolja ska inte hettas upp då man förstör fettet. Så olivolja använder jag i dressingar.

Nu för tiden steker jag inte i olja heller, jag använder också smör och kokosfett till stekning, Det jag främst använder olja till är Vinägrett till sallader och marinader och sådant, Jag har uppskattat rapsoljan för att den är rätt smaklös, jag tycker salladen smakar unket om jag häller olivolja på den, tyvärr!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Som andra har sagt det beror på vad du ska ha den till. Till sallader och där oljan ska användas utan upphettning föredrar jag olivolja för det är gott. Vid upphettning är det kokosolja eller smör som gäller.

 

Rapsolja är ingen favorit alls främst pågrund av omega-6 innehållet. Inte när det finns godare bättre alternativ ;)

Och vilka godare bättre alternativ föreslår du förutom olivolja? ;)

Link to comment
Share on other sites

Jag använder lite rapsolja men bara eko och en kallpressad variant. Anledningen är varmpressad kan vara behandlad med hexan eller liknande giftiga substanser. Dessutom hoppas jag att ingen GMO-raps slinker med i eko-oljan eftersom raps är en av de växter där GMObehandlade sorter används.

 

Som jag förstår det byggs bekämpningsmedel in i GMOväxten så att vi äter upp medlet efter skörden. Dessutom att näringsinnehållet är generellt sämre i GMObehandlade växtarter eftersom egenskaper som är fördelaktiga för producenterna prioriteras före konsumenternas intressen.

Jag har börjat med kallpressad eko-rapsolja, tänkte att den kanske är bättre ;)

Link to comment
Share on other sites

Inte för att jag har en susning, men maken fick i julklapp rybsolja som skulle vara så himla bra enligt etiketten. Den smakade neutralt och var odlad i Norrland så det vsr väl kanske lite mindre skit i den... Men vad är rybs? Jag trodde det var bara ett annat namn på raps

Link to comment
Share on other sites

Inte för att jag har en susning, men maken fick i julklapp rybsolja som skulle vara så himla bra enligt etiketten. Den smakade neutralt och var odlad i Norrland så det vsr väl kanske lite mindre skit i den... Men vad är rybs? Jag trodde det var bara ett annat namn på raps

 

Släkting till raps finns som vår eller höst rybs något härdigare än raps.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag ska förtydliga lite-jag söker alternativ till olivoljan eftersom jag inte tycker om olivoljan.

Jag ska använda oljan kall till tex vinägrett, marinader, inläggningar, majonnäs osv.

 

Ja sen är frågan om rapsoljan är så farlig som Fredrik Nyström säger?  :P  

Link to comment
Share on other sites

Inte för att jag har en susning, men maken fick i julklapp rybsolja som skulle vara så himla bra enligt etiketten. Den smakade neutralt och var odlad i Norrland så det vsr väl kanske lite mindre skit i den... Men vad är rybs? Jag trodde det var bara ett annat namn på raps

oki do! undrar hur näringssammansättningen är i den :D

Link to comment
Share on other sites

Du kanske inte gillar all olivolja men du kanske gillar någon. Olika olivoljor smakar väldigt olika, och jag tror att man måste vänja sig vid smaken - sedan kan man inte vara utan. Jag tyckte inte heller speciellt mycket om olivolja i början minns jag, även om det är över 30 är sedan idag.

 

Jag fick en jättegod olivolja i julklapp som är perfekt till sallad: http://www.mathem.se/varor/olivolja/florens-olivolja-0-5l-grappolini.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag ska förtydliga lite-jag söker alternativ till olivoljan eftersom jag inte tycker om olivoljan.

Jag ska använda oljan kall till tex vinägrett, marinader, inläggningar, majonnäs osv.

 

Ja sen är frågan om rapsoljan är så farlig som Fredrik Nyström säger?  :P

 

Alltså en olja i majjo mm måste vara neutral. Då funkar inte oliv. Men har du nån Oil&vinegar i närheten av dej? Det är bara en fantastisk affär! De har förtielva oljesorter och lika många vinägersorter och man kan få provsmaka! Första gången köpte jag på mej massor... Tänk en brie med fikonvinäger och valnötter! Eller en glass med gasselnötsolja!

Jag har 10 mil till närmaste, men just nu tar jag hellre det på semestern när jag är hos dottern i Belgien. Jag lär få övervikt hem..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Som sagt kan vi inte ta tillvara på omega-3-innehållet i raps, så resultatet är att vi får i oss ca 20 g omega-6 per 100 g raps. Jag tycker det är trist att LCHF-tidningar och -skribenter ofta rekommenderar just rapsolja ist för att lyfta fram t ex kokosolja och andra animaliska fetter än smör.

Olivolja har också en del omega-6, men har andra kvaliteter som verkar rimliga.

 

Jag ska förtydliga lite-jag söker alternativ till olivoljan eftersom jag inte tycker om olivoljan.

Jag ska använda oljan kall till tex vinägrett, marinader, inläggningar, majonnäs osv.

 

Jag kan rekommendera macadamiaolja till sådant. Kan vara lite dyr, men mkt bättre fettsammansättning än både oliv- och rapsolja. Här är det billigaste jag har hittat på nätet:

http://www.iherb.com/Life-Flo-Health-Pure-Macadamia-Oil-Skin-Care-16-fl-oz-473-ml/44209#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=macadamia&rc=252&sr=null&ic=6

http://www.amazon.co.uk/1-Ltr-Macadamia-Nut-Oil/dp/B004RGOCA2/ref=sr_1_9?ie=UTF8&qid=1379859104&sr=8-9&keywords=Macadamia+Nut+Oil

 

Jag använder mest kokosolja när jag gör aioli, fungerar förvånansvärt bra! (Men då har jag också vant mig vid kokossmaken sen gammalt.)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Du kanske inte gillar all olivolja men du kanske gillar någon. Olika olivoljor smakar väldigt olika, och jag tror att man måste vänja sig vid smaken - sedan kan man inte vara utan. Jag tyckte inte heller speciellt mycket om olivolja i början minns jag, även om det är över 30 är sedan idag.

 

Jag fick en jättegod olivolja i julklapp som är perfekt till sallad: http://www.mathem.se/varor/olivolja/florens-olivolja-0-5l-grappolini.

jo det är möjligt att jag kan vänja mig :rolleyes:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag gillar oliver, men olivolja tycker jag smakar skit.

I sallader använder jag macadamiaolja. Ibland har jag köpt avokadoolja, men den härsknar snabbt, så det blev dyrt i längden.

Till uppvärmning, så är kokosolja bäst, om man nu ska välja en växtolja.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Och vilka godare bättre alternativ föreslår du förutom olivolja? ;)

Jag tycker om olivolja i sallader. När jag gör majonnäs använder jag olivolja light, som INTE har lägre fetthalt utan bara en mildare smak. Hur man har fixat det har jag ingen aning om, men du kan ju prova om det är ett alternativ för dej!

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Jag känner mig lite förvirrad när det gäller vilken olja jag ska använda? jag har svårt för olivolja då jag inte gillar smaken på den, därför har jag använt rapsolja. Men så hörde jag en intervju på radion med professor Fredrik Nyström, som sa att rapsoljan inte var bra, det var för mycket omega 6 osv.

 

Vad säger ni här på forumet? Är rapsolja ett dåligt val? finns det någon annan olja förutom olivolja som är bra/nyttig?

 

Ps, jag äter tillskott av omega 3 för att få balans.

 

Det är ju mycket omega 6 i nötter också och dom sägs ju vara så nyttiga. Jag är inte speciellt orolig för omega 6.

 

Däremot undrar jag hur det går med e-vitaminet när dom säljer rapsolja i ljusa flaskor. Det skulle verkligen vara intressant att få vet hur det verkligen är med den saken.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Som sagt kan vi inte ta tillvara på omega-3-innehållet i raps, så resultatet är att vi får i oss ca 20 g omega-6 per 100 g raps. Jag tycker det är trist att LCHF-tidningar och -skribenter ofta rekommenderar just rapsolja ist för att lyfta fram t ex kokosolja och andra animaliska fetter än smör.

Olivolja har också en del omega-6, men har andra kvaliteter som verkar rimliga.

 

 

Jag kan rekommendera macadamiaolja till sådant. Kan vara lite dyr, men mkt bättre fettsammansättning än både oliv- och rapsolja. Här är det billigaste jag har hittat på nätet:

http://www.iherb.com/Life-Flo-Health-Pure-Macadamia-Oil-Skin-Care-16-fl-oz-473-ml/44209#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=macadamia&rc=252&sr=null&ic=6

http://www.amazon.co.uk/1-Ltr-Macadamia-Nut-Oil/dp/B004RGOCA2/ref=sr_1_9?ie=UTF8&qid=1379859104&sr=8-9&keywords=Macadamia+Nut+Oil

 

Jag använder mest kokosolja när jag gör aioli, fungerar förvånansvärt bra! (Men då har jag också vant mig vid kokossmaken sen gammalt.)

Du vet att det finns smaklöst kokosfett va? ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag gillar oliver, men olivolja tycker jag smakar skit.

I sallader använder jag macadamiaolja. Ibland har jag köpt avokadoolja, men den härsknar snabbt, så det blev dyrt i längden.

Till uppvärmning, så är kokosolja bäst, om man nu ska välja en växtolja.

Tack! Att det finns en till människa som tycker som jag, jag älskar oliver men ogillar olivolja :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...