lordmetroid Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Idag var jag vrålhungrig efter jobbet och köpteen sådan där Bernaisesås på burk och lövbiff. Burken innehöll en hel del fett så det borde väll vara rätt så bra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jiim Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Beror vad du definierar med bra? Förstår inte vad du vill ha svar på... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Idag var jag vrålhungrig efter jobbet och köpteen sådan där Bernaisesås på burk och lövbiff. Burken innehöll en hel del fett så det borde väll vara rätt så bra? Ja det låter väl bra, blev ju definitivt LCHF om det var vanlig bea gjord på rapsolja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Finns hur många varianter som helst.....vissa är bättre än andra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jiim Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Denna länk kanske kan vara hjälpsam: http://www.tommytappar.se/?p=2188 Vissa färdiga bearnaisesåser är sprängfyllda med kolhydrater. Lohmanders, Lallerstedth etc är ofta ett säkert val Mvh, 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Varför inte göra egen? Det tar ca 5 min, om du har ingredienserna hemma. Man behöver inte ha den där Bamix-mixern, det går lika bra med vilken stavmixer som helst. Bara man håller den i botten hela tiden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordmetroid Posted April 2, 2014 Author Share Posted April 2, 2014 Man kanske bör skaffa sig en stavmixer! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Man kanske bör skaffa sig en stavmixer! Nästan ett måste hemma hos mig Till äggmjölk, green smoothies, soppor och annat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stroker49 Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Används nästan varje dag. En vanlig stavmixer funkar perfa till majjo. Men min bea slår jag med vanlig visp av någon anledning, blir kanon! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareng Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Man kanske bör skaffa sig en stavmixer! Det går lika bra med en vanlig handvisp, i alla fall när man slår en bea. Blanda 3/4 msk vitvinsvinäger med 1 tsk torkad dragon - låt dra i 10 minuter. Smält 150 smör. Blanda i en annan kastrull; tre äggulor, 3 msk vatten samt vinäger- och dragonblandningen. Sätt kastrullen med äggblandningen på plattan på medelvärme. Vispa med vanlig handvisp tills blandningen tjocknar (akta så det inte blir äggröra). Dra kastrullen från plattan. Vispa i det smälta smöret lite i taget. Vispa sedan i 1 krm nymald vitpeppar och 2 krm salt. Jättegod och enkel bea. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordmetroid Posted April 4, 2014 Author Share Posted April 4, 2014 Det går lika bra med en vanlig handvisp, i alla fall när man slår en bea. Blanda 3/4 msk vitvinsvinäger med 1 tsk torkad dragon - låt dra i 10 minuter. Smält 150 smör. Blanda i en annan kastrull; tre äggulor, 3 msk vatten samt vinäger- och dragonblandningen. Sätt kastrullen med äggblandningen på plattan på medelvärme. Vispa med vanlig handvisp tills blandningen tjocknar (akta så det inte blir äggröra). Dra kastrullen från plattan. Vispa i det smälta smöret lite i taget. Vispa sedan i 1 krm nymald vitpeppar och 2 krm salt. Jättegod och enkel bea. Tack så mycket för receptet. Jag har funderat på om jag ska skaffa mig en vanlig hederlig handvisp vilken bör hålla i evigheter och utan något särskilt underhåll eller om man ska skaffa sig en stavmixer för komfortens skull. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareng Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 Tack så mycket för receptet. Jag har funderat på om jag ska skaffa mig en vanlig hederlig handvisp vilken bör hålla i evigheter och utan något särskilt underhåll eller om man ska skaffa sig en stavmixer för komfortens skull. Ska du fortsätta att laga mat hemma kan du nog ha nytta av både och . För att slå en bea behöver du dock bara en handvisp. Vill du göra egen majo är en stavmixer där det också ingår en ballongvisp väldigt användbar. Lycka till i köket! Det blir roligare och roligare med tiden ju mer man lär sig. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxxtro Posted April 30, 2014 Share Posted April 30, 2014 Här är ett enkelt recept på beasås http://jimpslchf.blogspot.se/2014/04/busenkel-bearnaisesas.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted April 30, 2014 Share Posted April 30, 2014 Har slut på gilla maxxtro (när SKA de fixa det där som de har lovat så länge). Själv brukar jag göra beasmör med dragon och vinäger. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Ducky Posted May 3, 2014 Popular Post Share Posted May 3, 2014 Att använda en stavmixer för att slå en majonnäs är helt oslagbart. Har använt det knepet i många år nu, och det är länge sedan en färdigköpt majonnäs såg insidan av mitt kylskåp. Bamix är riktigt bra grejer, och det märke jag alltid har jobbat med, men den är absolut inte nödvändig, det går lika bra med en stavmixer för en hundralapp. När det kommer till bearnaise, även om dom recept jag ser med varianter där man använder rapsolja eller andra fetter säkert är jättegoda, så är det ingen bearnaise. Bearnaise är en smör-emulsion och ska göras på klarifierat smör, ingenting annat. Ber om ursäkt om jag sticker ut hakan, men det skär i ett gammalt kockhjärta.... 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted May 3, 2014 Share Posted May 3, 2014 Visst är det skönt att kunna få köpa färdigt ibland. Hemma hos oss är det i så fall Lallerstedts som gäller. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted May 3, 2014 Share Posted May 3, 2014 Har aldrig gjort bea med stavmixer, funkar det verklligen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modesty Posted May 3, 2014 Share Posted May 3, 2014 Att använda en stavmixer för att slå en majonnäs är helt oslagbart. Har använt det knepet i många år nu, och det är länge sedan en färdigköpt majonnäs såg insidan av mitt kylskåp. Bamix är riktigt bra grejer, och det märke jag alltid har jobbat med, men den är absolut inte nödvändig, det går lika bra med en stavmixer för en hundralapp. När det kommer till bearnaise, även om dom recept jag ser med varianter där man använder rapsolja eller andra fetter säkert är jättegoda, så är det ingen bearnaise. Bearnaise är en smör-emulsion och ska göras på klarifierat smör, ingenting annat. Ber om ursäkt om jag sticker ut hakan, men det skär i ett gammalt kockhjärta.... Instämmer till fullo angående bea och även hollandaise. Varken svårt eller jobbigt att använda en vanlig ballongvisp till dessa. Kan varm rekommendera Birgitta Höglunds beasås (du kan göra reduktionen i förväg) http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/07/18/bearnaisesas-till-ortmarinerat-grillat-lamm/ 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ducky Posted May 3, 2014 Share Posted May 3, 2014 Kan varm rekommendera Birgitta Höglunds beasås (du kan göra reduktionen i förväg) http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/07/18/bearnaisesas-till-ortmarinerat-grillat-lamm/ Helt ok recept. Ett till tipps är ju att göra en riktigt stor sats reduktion och slå upp på en ren glasflaska och ställa in i kylen. Har aldrig gjort bea med stavmixer, funkar det verklligen? Har aldrig prövat, men det känns opraktiskt. En stavmixer är ju mer till för korta, snabba mixningar. Om du läser Birgitta Höglunds recept som länkas till här ovan så förstår du varför. Använd hellre en elvisp om du behöver, men var beredd på att det kan stänka en del. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pelle Posted May 25, 2014 Share Posted May 25, 2014 Lidl har bearnaisesås från Falkenbergs lax, 0,1 g kolhydrater. Mycket god. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted May 25, 2014 Share Posted May 25, 2014 Det går lika bra med en vanlig handvisp, i alla fall när man slår en bea. Blanda 3/4 msk vitvinsvinäger med 1 tsk torkad dragon - låt dra i 10 minuter. Smält 150 smör. Blanda i en annan kastrull; tre äggulor, 3 msk vatten samt vinäger- och dragonblandningen. Sätt kastrullen med äggblandningen på plattan på medelvärme. Vispa med vanlig handvisp tills blandningen tjocknar (akta så det inte blir äggröra). Dra kastrullen från plattan. Vispa i det smälta smöret lite i taget. Vispa sedan i 1 krm nymald vitpeppar och 2 krm salt. Jättegod och enkel bea. Ska det inte vara chalottenlök i också? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bjoer Posted May 25, 2014 Share Posted May 25, 2014 Är inte så förtjust i Bea. Är känslig för starka smaker så som kaffe, vin och mycket kryddor. Rena milda smaker funkar bäst. Har haft problem att hitta feta såser till bland annat kött tills jag kom på en blandning av sås/mos som är fantastisk. Ett paket frusen Broccoli som jag kokar så det blir lite a´dente. Lägger Broccolin i en djup skål och lägger i så mycket smör som det går. Kan vara upp till 200 g. Kör med elvispen till ett mos/sås med lite broccoli bitar. Det är därför jag tar vispen för att få lite bitar i. Krydda efter smak. Funkar utmärkt till det mesta och är bra att ha i kylen att medtaga i matlådan. Är även gott kallt. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareng Posted May 25, 2014 Share Posted May 25, 2014 Ska det inte vara chalottenlök i också? Jag kör utan. Och det blir jättegott, en tydlig vinäger och dragonsmak. Vill kan man såklart även ha i lite charlottenlök - reducera då lite mer vatten och lök tills det blir cirka 3 msk per 3 äggulor - låt reduktionen svala innan du blandar i äggulorna. Den här varianten blir dock mindre krånglig . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robrad Posted May 25, 2014 Share Posted May 25, 2014 Lidl har bearnaisesås från Falkenbergs lax, 0,1 g kolhydrater. Mycket god. Har faktiskt testat den jag med dock kan jag inte hålla med om att den är mycket god. Inte äcklig men den smakade verkligen nada om du frågar mig eller den var i alla fall väldigt mild och därmed inte föll mig i smaken kanske. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greeneyes66 Posted May 25, 2014 Share Posted May 25, 2014 Läger mig i Bea snacket...Har aldrig "slagit" en egen (märkligt nog), men ska absolut göra det endera dagen...ser ju så göttigt ut... Annars slår jag ett slag förr såserna från www.delikatessfabriken.se Urgoda tycker jag...men vet inte om man kan få tag på dem överallt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.