Jump to content

Svar från Livsmedelsverket


Kjell Granelli

Recommended Posts

De kanske vill att svar går in samma väg som du skickade frågan med referens till diarienummer...så att även svar diarieförs...du vet myndigheter  ;)

 

Googlade lite ...det är väl ganska troligt att det var Åsa Brugård Konde (Nutritionist) som svarade dig....så här får du en idolbild:

 

asa_brug%C3%A5rd_konde.jpg

 

Ska du svara?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

De kanske vill att svar går in samma väg som du skickade frågan med referens till diarienummer...så att även svar diarieförs...du vet myndigheter  ;)

 

Googlade lite ...det är väl ganska troligt att det var Åsa Brugård Konde (Nutritionist) som svarade dig....så här får du en idolbild:

 

 

 

Ska du svara?

Hmm... ja det är nog hon. Jag hade inte tänkt svara, men nu blev jag lite provocerad. Svarade på deras sajt med angivande av "mitt" diarienummer och bad henne förklara logiken i att olika fetter alltså dels inte är associerade till olika risk för CVD, dels att det ändå skulle vara gynnsamt att byta mättat mot fleromättat. Ska bli intressant att se svaret på den frågan...

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Hmm... ja det är nog hon. Jag hade inte tänkt svara, men nu blev jag lite provocerad. Svarade på deras sajt med angivande av "mitt" diarienummer och bad henne förklara logiken i att olika fetter alltså dels inte är associerade till olika risk för CVD, dels att det ändå skulle vara gynnsamt att byta mättat mot fleromättat. Ska bli intressant att se svaret på den frågan...

Ja dessutom oavsett hur man tolkar alla studier borde man kunna vara överens om att evidensen för att ge handfasta råd om fettfördelning är ganska svag och varför ger man då så klara rekommendationer  att "konstgjorda" margariner ska ersätta naturligt smör?

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Tidigare hade man möjlighet att ställa kompletterande frågor genom att svara på svaret men sedan 1-2 år tillbaka så skall allt gå genom deras formulär och diarieföras. Jag förstår deras intentioner men det är verkligen knöligt och ofta blir det därför inte av att jag ställer några följdfrågor även om svaret man fick bara var ett halvt svar eller inte alls gav svar på det man egentligen frågade.

 

Det blir ju också svårare att ha koll på frågor och svar eftersom man själv inte har frågan kvar bland sina skickade mejl. Jag har tagit upp det med dom men det har inte hjälpt. Tidigare ställde jag en hel del frågor men i och med det nya systemet så har jag i princip slutat med det.

 

Man kan ringa också men då får man ju inget skriftligt svar att ha kvar och att analysera. Det är också olika vilket specialistområde personerna har som sitter i upplysningen. Dom turas om och ibland kommer man till en nutritionist men det kan lika gärna vara en mikrobiolog som svarar och jag har fått olika svara på samma fråga. Dom skall skicka frågan vidare till en som kan området om dom inte är helt säkra men det göra långt ifrån alltid.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nedan ett svar jag fick av Åsa, 26 mars 2013 på frågorna1 och 2 nedan 

1 Vilket stöd (byggt på vetenskap) finns för att påstå att mättat fett (feta mejeriprodukter) är en riskfaktor för sjukdomar?

2. När och vem kom först på idén om att mättat fett är en riskfaktor för sjukdomar?

 

"Det är inte intaget av kolesterol som påverkas av att man minskar på konsumtionen av mättade fettsyror, utan bildandet i kroppen av det så kallade ”onda” kolesterolet (LDL). Dessutom hjälper det inte med att bara ta bort mättat fett, om man t ex ersätter det med snabba kolhydrater. Det som däremot har ett mycket starkt stöd i forskningen är om man byter ut en del av det mättade fettet mot omättat fett. Det minskar risken för att insjukna och dö i hjärt- och kärlsjukdom.

Just nu pågår en mycket grundlig och systematisk genomgång av vetenskapen bakom de nordiska näringsrekommendationerna. Kapitlet om fett ska läggas ut på remiss på www.nnr5.org under våren. I väntan på det kan du t ex läsa om flera stora sammanställningar som ligger till grund för nuvarande rekommendationer på följande länk: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Hjart--och-karlsjukdom/Epidemiologiska-studier-om-sambandet-mellan-fettkvalitet-och-hjart--och-karlsjukdom/.

Frågan om vem som var först med att se ett samband mellan mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom kan jag tyvärr inte svara på. Många pratar om Ancel Keys, men jag vet inte om han var först med detta och hur som helst är det inte hans studier som våra rekommendationer grundar sig på. De övergavs för mycket längesen.

Om du har fler frågor av det här slaget är det bättre att du skickar dem till vår upplysning genom att använda följande webbformulär: http://www.slv.se/sv/grupp3/Om-oss/kontakta-oss-upplysningen/Upplysningen/

Vänliga hälsningar Åsa

 

Åsa Brugård Konde
Nutritionist

Rådgivningsenheten"

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

"Det som däremot har ett mycket starkt stöd i forskningen är om man byter ut en del av det mättade fettet mot omättat fett. Det minskar risken för att insjukna och dö i hjärt- och kärlsjukdom." skriver Åsa Brugård Konde. Jag skulle vilja veta vad detta bygger på.

 

EDIT: Nu har jag frågat SLV vilka studier detta bygger på. Per Wikholm nämner på Annika Dahlqvists blogg att det enbart är epidemiologi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

"Det som däremot har ett mycket starkt stöd i forskningen är om man byter ut en del av det mättade fettet mot omättat fett. Det minskar risken för att insjukna och dö i hjärt- och kärlsjukdom." skriver Åsa Brugård Konde. Jag skulle vilja veta vad detta bygger på.

 

EDIT: Nu har jag frågat SLV vilka studier detta bygger på. Per Wikholm nämner på Annika Dahlqvists blogg att det enbart är epidemiologi.

 

Dom utgår säkert från blandkost så deras resultat handlar troligen om effekten av mättat fett i blandkost. För er som äter LCHF så är väl det mest intressanta om mättat fett kan försämra näringsutbytet genom cellmembranen på längre sikt. Det tar ju enligt uppgift ca 7 år innan allt fett i kroppen är utbytt.

Link to comment
Share on other sites

Men all fett i kroppen är väl just mättat fett och då spelar det ingen roll hur snabbt eller långsamt det byts ut ?

 

Det verkar inte så och andra i forumet har sagt att cellmembranen blir sladdriga om man utesluter mättat fett.

Link to comment
Share on other sites

Det spekuleras rätt mycket, till exempel detta nys om "sladdriga cellmembran". Faktum är att kroppen själv tillverkar de mättade fett den behöver om vi inte äter tillräckligt av det.

 

http://dietheartpublishing.com/node/283

 

Det var intressant! Frågan är då hur det är åt andra hållet. Vad händer om vi äter för lite av enkelomättade och fleromättade fetter?

Link to comment
Share on other sites

Det var intressant! Frågan är då hur det är åt andra hållet. Vad händer om vi äter för lite av enkelomättade och fleromättade fetter?

Det är nog rätt svårt att äta för lite enkelomättat, det finns överallt. Exempelvis smör har 30% enkelomättat. Samma med fleromättade utom möjligen långkedjiga omega3. Vad som händer vid brist på omega3 vet jag emellertid inte.

Link to comment
Share on other sites

"Det som däremot har ett mycket starkt stöd i forskningen är om man byter ut en del av det mättade fettet mot omättat fett. Det minskar risken för att insjukna och dö i hjärt- och kärlsjukdom." skriver Åsa Brugård Konde. Jag skulle vilja veta vad detta bygger på.

 

EDIT: Nu har jag frågat SLV vilka studier detta bygger på. Per Wikholm nämner på Annika Dahlqvists blogg att det enbart är epidemiologi.

 

 

http://www.norden.org/en/theme/nordic-nutrition-recommendation/nordic-nutrition-recommendations-2012

Detta är alltså NNR5. Ett helt kapitel om fett med referenser.

 

http://www.slv.se/upload/NNR5/Systematic%20review%20on%20fat%20and%20fatty%20acids.pdf

Detta är en SR som gjorts för att få klarhet i fettkvalitetfrågan. Refererad till i NNR5. Ännu ej publicerad i någon tidsskrift men ska tydligen publiceras i "Food&Nutrition research"

Link to comment
Share on other sites

Detta svar fick jag igår angående olika fetters grad av farlighet/nyttighet:

 

"Hej Kjell!

Poängen är att det räcker inte att bara ta bort mättat fett och till exempel ersätta det med snabba kolhydrater. För att få de positiva hälsoeffekterna måste en del av det mättade fettet ersättas med fleromättat fett.
Hälsningar Åsa"

 

Det intressant här är första meningen - snabba kolhydrater är enligt SLV inte "bättre" än mättat fett.

 

Och så fick jag "svar" på vilka studier som sammanvägt visar att det är gynnsamt ersätta mättat med fleromättat:

 

"Hej!

Sammanvägningen gjordes i samband med revideringen av de nordiska näringsrekommendationerna. Under rubriken fördjupad information till höger på den här sidan hittar du de Nordiska näringsrekommendationerna:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/naringsrekommendationer/
Kapitlet om fett inklusive referenser hittar du på sidorna 217-248.
Vänliga hälsningar Åsa"

 

Har de senaste dagarna typ bara jobbat och sovit så jag har inte hunnit kolla upp referenserna på sidorna 217-248. Men det är spännande vilka studier som skulle kunna visa att ett intag över dygnsbehovet av fleromättade fettsyror skulle kunna vara gynnsamt jämfört med mättade, med tanke på att de rimligen orsakar oxidativ stress och konsumerar antioxidanter som kunde använts bättre.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...