Martin Myhrberg Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 Bonden friskare i sjukare Sverige? Publicerad 2002-09-05 | Uppdaterad 2002-09-05 http://www.atl.nu/lantbruk/bonden-friskare-i-sjukare-sverige Kom att tänka på detta och att bonden kanske åt mindre socker och mer mättat fett än medelsvensson 2002? Synpunkter? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 Läser man hela artikeln så kopplar man det nog inte till socker och fett i första hand "Det handlar om sjuknärvaro i stället försjukfrånvaro. Enligt beräkningar som gjorts inom LRF:sprojekt Säker arbetsmiljö arbetar omkring hälftenav dem som är sjuka. Det är baksidan av att kännastort engagemang i jobbet och ha inflytande över det." 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angua Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 de flesta bönder är egenföretagare och jag skulle tro sjukfrånvaron är rätt låg hos de flesta egenföretagare. Har man dessutom djur måste de skötas oavsett om du vaknar med 40 graders feber eller inte. Det är ett fysiskt aktivt jobb så det blir motion på "arbetstid". Kort sagt, det är mer en livsstil att vara bonde än ett jobb 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 För arbetstagare i låglöneyrken gäller sjuknärvaro när det finns en karensdag. Väldigt många går till jobbet fast dom är sjuka för dom har inte råd vara hemma. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin Myhrberg Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 Tack för synpunkter, men sjuknärvaro är inte lika med att vara frisk. Bönder lever längre, är friskare och konsumerar mindre vård! Det finns många artiklar/arbeten som historiskt påvisar att bönder och deras barn är friskare än medelsvensson. bifogar ett arbete som tillsammans med länken i mitt första inlägg bara illustrerar frågan om varför är det så. http://www.vaxteko.nu/html/sll/stiftelsen_lantbruksforskning/rapport_slf/RSLF68/RSLF68C.PDF Min huvudhypotes är att bönderna konsumerar mer mättat fett och äter mindre andel industrimat än medelsvensson. Någon som har synpunkter på om bönder verkligen är friskare och isåfall varför? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleks Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 Det har vi pratat om hemma rätt ofta. Vi bor på landet och har en hel del bönder runt omkring oss. Det känns som att fysiskt aktivitet och renare mat (inte många bönder som jag känner som kör till pizzerian någon dag i veckan) som lagas från grunden är en gemensam nämnare. Vi är ju inte skapta för ett stilla sittande liv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.