Aros

Tillsatt socker i vin

Recommended Posts

MCR som nämns i artikeln är koncentrerad druvmust, det har man använt i alla tider när man vill ha sötare viner.

Gelatin och äggvita används för att klarna vinet från fällningar. Jag tror inte du skulle vilja ha en massa partiklar i vinet. Efter klarning kommer ett filtreringssteg då gelatin/äggvita tillsammans med partiklar filtreras bort. Författaren verkar inte ha grundläggande kunskap i vintillverkning.
 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är tydligen ganska vanligt med tillsatt socker i Bag-in-boxes har jag läst nånstans, och som LCHF-are känner man liksom när det är lite onaturligt sötat. I går på krogen drack jag ett glas slovenskt rött vin från flaska som kändes misstänkt sött, och sedan ett från Kroatien som kändes okej i smaken.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Några italienska boxar med "krusidullstil" i guld med "Apassiomento" och liknande i namnet har minst 10g socker per 100g! De smakar också väldigt sött.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I systembolagets app kan hitta sockerhalten i de flesta vinerna. Först skriver man in namnet på drycken och sedan trycker man på den flaska/box man vill veta något om.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är ju bara att kolla de flesta viner från USA, det verkar som om de vill ha socker i allt därborta, tacka vet jag vin från de gamla länderna, där är det inga problem att hitta viner som har mindre än 3g/liter. Visst smakar viner som har mer än det i sockerhalt väldigt sött, men det finns viner som trots mindre än 3g/liter också smakar sött...;D

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Några italienska boxar med "krusidullstil" i guld med "Apassiomento" och liknande i namnet har minst 10g socker per 100g! De smakar också väldigt sött.

Du menar 10g socker per 1000g ?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du menar 10g socker per 1000g ?

Nej tyvärr är det 10% dvs 10g socker per 100g vin! 

 

Läste förresten också att riktigt apassiomento har 100% torkade druvor medan fuskvarianterna har 10-15% . . . Lagändring håller på att införas i år i Italien om att bara 100% för benämnas apassiomento. Vinhuset Tommasio har redan ändrat namn till Apassionato!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du menar 10g socker per 1000g ?

 

Det tror jag med. Exempel på ovanstående, med appassimento i namnet: Bufera appassimento. 7 gram socker per liter. En liter är 1000 gram. Det blir 0.7% sockerhalt.

 

Källa: http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=71660

 

Ett ytterligare: 12 gram socker per liter. http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=2109 , dvs 1.2% socker.

 

Däremot innehåller läsk ungefär 10 gram socker per hundra gram: http://spa.118100.se/socker/160327

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Här har vi ett exempel på ett sött vin, en Sauternes närmare bestämt:

 

http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=4115

 

139 gram socker per liter, dvs lika sött som läsk. När man dricker detta är det ur små glas, gärna som tillbehör till ost. Fransk såklart.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.