Jump to content

resistent stärkelse


marielusardi

Recommended Posts

Näe.. jag har ingen uppfattning om mängder stärkelse i sagda råa och fermenterade grönsaker.. tror det finns i någon av Pers länkar?

 

Grejen är väl snarare att grönsaker kan man äta till alla måltider.. gör man inte det kan det vara ide att ta någon sked potatismjöl uppslammat i vatten.

 

Den andra grejen är väl att det förefaller rimligare att äta råa/fermenterade grönsaker på en daglig basis, än att dricka potatismjöl?

 

Den tredje grejen är att potatismjöl i vatten är ett uråldrigt husmorsknep för att återställa en dålig tarmflora.. inget nytt under solen således.

 

Det här låter ju vettigt. Jag äter både fermenterade grönsaker och råa grönsaker (bla rå morot och rå rödbeta).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hur gott smakar rå potatis eller potatisvatten på en skala 1 till 5... gissar på ½ ungefär...

Rå potatis är jättegott, dessvärre inte potatisvatten :)

Jag har aldrig kunnat äta kokt potatis, varken som barn eller vuxen. så jag fick min potatis rå när jag var liten :)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Rå potatis är jättegott, dessvärre inte potatisvatten :)

Jag har aldrig kunnat äta kokt potatis, varken som barn eller vuxen. så jag fick min potatis rå när jag var liten :)

Intressant! Mina barn gillar sin blodpudding rå (dvs ostekt, särskilt rå är den ju egentligen inte). Jag ska prova om de även gillar rå potatis. Min magkänsla säger mig att de kommer att rata det, tyvärr.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vitamin K2 som man får om man t ex syrar vissa grönsaker (tror jag) jag har för mig att det är bakterier som skapar det... och då undrade jag om vi inte kunde få det "gratis" om vi hade en bra tarmflora...

 

Samma tanke slog mig! K2 ska kunna produceras i tarmen (källa: eng. wikipedia) men i vilken utsträckning är oklart. Då källorna till K2 verkar ha varit begränsade även när vi var jägare-samlare verkar det logiskt om vi kan producera det i stor utsträckning, förutsatt att tarmfloran är i balans.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vitamin K2 som man får om man t ex syrar vissa grönsaker (tror jag) jag har för mig att det är bakterier som skapar det... och då undrade jag om vi inte kunde få det "gratis" om vi hade en bra tarmflora...

 

Jag letade efter information om precis det i timmar för några veckor sedan men kom inte så långt. Vissa bakteriestammar producerar K2, men det är oklart om man kan få dessa via Kefir eller vanlig yoghurt t ex. Bacillus subtilis heter bakterien som tillverkar MK-7 i natto. Enligt vissa källor är det E-coli som tillverkar K2 i våra tarmar och den har vi nog alla. Vissa syrade grönsaker innehåller säkert mycket K2, medan andra kanske inte gör det i särskilt stor mängd, allt beroende på vilka bakterier som har syrat. En djungel, kort sagt. K2 används för anaerob (syrefri) andning av bakterierna, och det stämmer ju onekligen för syrade grönsaker.

 

Vi kan själva tillverka K2 (MK-4) från K1. Omvandlingen är effektiv. I de organ (artärer och bukspottskörteln)  som ackumulerar K1 kan upp till 90% av tillgängligt K1 omvandlas till MK-4. Tillskottet av K2 från tarmbakterier är i jämförelse försumbart enligt min källa Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K

 

Antagligen får man tillräckligt med K2 om man äter tillräckligt med K1 (dvs gröna löv som sallad, spenat osv) förutsatt att man inte har någon rubbning som gör att omvandlingen till K2 inte fungerar.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...