Jump to content

Tips på kvällsmat önskas


MKJ
 Share

Recommended Posts

Jag försöker äta animaliskt protein till kvällsmat varje dag men det är ovant att hitta på "middagsmat" 2 gånger om dagen så jag kommer ofta inte på vad jag skall äta.

 

Idag t ex blev det ett hopaplock bestående av 4 skivor rostbiff, 1,5 avokado, löksill och en rå morot.

 

Jag äter blandkost och hade ätit en macka vid 16-tiden så därför blev det mer protein och fett i form av avokado vid 19-tiden.

 

Jag äter inte mjölkprodukter och ägg äter jag på morgonen och som blandkostare vill jag inte äta fler. Korv äter jag sällan och bacon äter jag inte.

 

Så jag behöver lite tips på vad jag kan variera med. Man vill ju inte äta samma både till middag och kvällsmat heller.

 

Under större delen av mitt liv har jag ätit flingor och mjölk eller andra kombinationer av spannmål och mjölkprodukter till kvällsmat men nu är det slut med det. Jag har fått dåligt resultat av min träning och tror att det är proteinet som fattats. Eftersom jag är morgonmänniska så lägger jag också tyngdpunkten i energiintaget på morgonen.

Link to comment
Share on other sites

Du äter alltså lagad mat till lunch men nåt lättare till kvällen? Eller vill du ha lagad mat till bägge målen?

Grillad kyckling är ju lätt att ta till.

Jag har gjort pulled av både karre och nöt och lamm. Tycker det är perfekt färdigkryddat kött att ta fram ur frysen i lagoma portioner och variera tillbehören.

Köttfärsbiffar med eller utan kryddning. Med rödbetor och kapris blir det ju lindströmare. Du som inte är så känslig på kolhydrater kanske vill prova de favorter som jag varit tvungen att lägga av med... Bostongurka i köttfärssmeten.

Funkar tonfisk för dej? Mitt nya godis är tonfiskmajonnäs

Link to comment
Share on other sites

Vad menas med "blandkostare"?

 

Här är några rätter jag tycker är bra som lättare kvällsmat.

 

En burk makrillfilé i tomatsås och ett gäng gurkrskivor.

 

Några skivor rökt eller gravad lax plus grönsaker och kanske en klick majonnäs.

 

En smarrig röra av majonäs och räkor, dill, rödlök...

 

Avokadosallad.

 

Grekisk sallad med fetaost och oliver.

 

Soppa som du gör genom att koka valfri grönsak, kör till mos i mixer och späd med creme fraiche eller grädde. En bit brie eller något köttpålägg till det. (Om du inte äter cf/grädde så kanske du kan använda majonnäs istället? Vet inte, men det borde väl gå...?

 

Tycker också det kan funka bra att laga mer "ordentlig" mat på kvällen och sen äta samma rätt till lunch dagen efter.

Link to comment
Share on other sites

Du äter alltså lagad mat till lunch men nåt lättare till kvällen? Eller vill du ha lagad mat till bägge målen?

Grillad kyckling är ju lätt att ta till.

Jag har gjort pulled av både karre och nöt och lamm. Tycker det är perfekt färdigkryddat kött att ta fram ur frysen i lagoma portioner och variera tillbehören.

Köttfärsbiffar med eller utan kryddning. Med rödbetor och kapris blir det ju lindströmare. Du som inte är så känslig på kolhydrater kanske vill prova de favorter som jag varit tvungen att lägga av med... Bostongurka i köttfärssmeten.

Funkar tonfisk för dej? Mitt nya godis är tonfiskmajonnäs

 

Lagad mat blir det ju om man äter animalier utom gravat och inlagt men det får gärna vara kallt. Särskilt nu på sommarhalvåret tycker jag att dagen försvinner om jag skall laga mat på kvällen också. Färdig kyckling är ju bra men vad är pulled?

 

Majonäs hör till det som aldrig lärt mig tycka om och tonfisk innehåller ofta kvicksilver så det äter jag inte eftersom jag mätt upp att jag har för mycket kvicksilver i kroppen.

Link to comment
Share on other sites

Vad menas med "blandkostare"? Här är några rätter jag tycker är bra som lättare kvällsmat. En burk makrillfilé i tomatsås och ett gäng gurkrskivor. Några skivor rökt eller gravad lax plus grönsaker och kanske en klick majonnäs. En smarrig röra av majonäs och räkor, dill, rödlök... Avokadosallad. Grekisk sallad med fetaost och oliver. Soppa som du gör genom att koka valfri grönsak, kör till mos i mixer och späd med creme fraiche eller grädde. En bit brie eller något köttpålägg till det. (Om du inte äter cf/grädde så kanske du kan använda majonnäs istället? Vet inte, men det borde väl gå...? Tycker också det kan funka bra att laga mer "ordentlig" mat på kvällen och sen äta samma rätt till lunch dagen efter.

 

Med blandkostare menar jag att jag inte äter enligt något speciellt koncept utan lite av varje. Just nu äter jag havregrynsgröt t ex.

Jag åt makrill på burk tidigare men sedan jag fick veta att det kan vara bisfenol A i lacken på insidan så har jag inte vågat äta det. Känner du till någon sort som inte har det i burkarna?

Mjölkprodukter äter jag ju som sagt inte heller och rökt är jag försiktigt med. Jag mår inte bra av ost och dessutom går jag alltid upp i vikt om jag äter det.

 

Majonäs äter jag inte frivilligt.

Link to comment
Share on other sites

Lagad mat blir det ju om man äter animalier utom gravat och inlagt men det får gärna vara kallt. Särskilt nu på sommarhalvåret tycker jag att dagen försvinner om jag skall laga mat på kvällen också. Färdig kyckling är ju bra men vad är pulled?

 

Majonäs hör till det som aldrig lärt mig tycka om och tonfisk innehåller ofta kvicksilver så det äter jag inte eftersom jag mätt upp att jag har för mycket kvicksilver i kroppen.

Pulled porc har ju blivit nya innerätten. En hel karre kryddas och lagas till i gryta i ugnen på låg värme 6 timmar. Då blir den så mör så man kan dra (pull) isär den med gaffel. Det blir som nån riktigt grov köttfärs. Jag använder min gamla lergryta från 70-talet och lagar köttet tillsammans med lök, vitlök eller tomater beroende på vilken kryddning jag har i övrigt. Jag äter gärna det kallt t ex i sallad också, eller i en förvälld paprikahalva. Det bästa är att jag sedan fryser in lagoma portioner så jag bara behöver plocka fram. Tar ingen tid alls och i ugnen sköter det ju sej själv.

Köttfärsbiffar äter jag gärna kalla i st f macka

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Caesarsallad med kyckling är ju jättegott. Det ska vara sardiner i dressingen om det ska vara "på riktigt" men många restauranger hoppar över det

Många tål ju get och fårost bättre. Hur funkar det för dej? Fetaost i sallad och stekt halloumi med tomat och löksallad till, bägge med svarta oliver, är sommarmat för mej

Räkor till din avocado, eller rom om du tycker om det.

Snart har vi ju matjessäsongen med nypotatis och gräslök

Kan du använda ost i matlagning? Gör en ost och skinkpaj. Det är helt OK att äta kallt också

Link to comment
Share on other sites

Loren Cordain har i sin bol "The Paleo Diet" en lista över kött o fisk efter procent protein och fett. De som har mest protein är kalkonbröst, räkor, orange roughy, pollock, hummer, snapper, krabba, bisonoxerostbiff, makrill, venison, halibut, musslor, fläskfile. 94-72% av makronutrienter från protein i fallande skala. Kommer inte på svenska ord för allt i hastigheten. Jag kan senare idag fotografera tabellen och lägga ut.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Rökt makrill med kokta rödbetor eller potatis? Soppa funkar alltid och kan göras i förväg. Cock-a-leekie t ex.

 

Eller sallader med kyckling, rökt fisk eller ost. Man kan blanda precis som man vill och man måste inte ha sallad i salladen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Caesarsallad med kyckling är ju jättegott. Det ska vara sardiner i dressingen om det ska vara "på riktigt" men många restauranger hoppar över det

Många tål ju get och fårost bättre. Hur funkar det för dej? Fetaost i sallad och stekt halloumi med tomat och löksallad till, bägge med svarta oliver, är sommarmat för mej

Räkor till din avocado, eller rom om du tycker om det.

Snart har vi ju matjessäsongen med nypotatis och gräslök

Kan du använda ost i matlagning? Gör en ost och skinkpaj. Det är helt OK att äta kallt också

 

Räkor gillar jag men min sambo vill inte vara nära mig när jag ätit räkor :P .

 

Jag vet inte om det funkar bättre med fetaost eftersom jag ätit det i samma perioder som jag ätit annan ost. Det var evigheter sedan jag hade ost i matlagningen men jag antar att det inte blir så stor skillnad.

 

Jag får nog variera kött och fisk framför allt men om man skall äta kött eller fisk 2 gånger om dagen så blir det ju lätt kött och fisk varje dag om man inte vill äta det två gånger samma dag. Kyckling och räkor finns ju också förstås.

 

Om man inte äter ost, rökt mat eller korv så blir det lätt lite enahanda men jag kanske måste jobba mer med grönsakerna som jag har till.

Link to comment
Share on other sites

Jag äter i regel "mat" oavsett måltidstillfälle. Dock så varierar det av rent praktiska skäl på ett eller annat sätt.

 

Några spontana axplock av det jag ätit på kvällen under senare tid:

 

Hemmagjorda proteinstänger (smält smör och utrört proteinpulver som man låter stelna).

 

En halv hink grekisk yoghurt (Lidls har 5 g protein och 2-3 g kolhydrater/100 g) + proteinpulver.

 

Cheddarost + salami.

 

Emmentaler + kalkon.

 

Färsbiffar med (vid behov) något ytterligare som ost, majonnäs, dressing.

 

Allt nämnt går att avsluta med mörk choklad och jordnötter... ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja problemet för min det är att jag inte äter följande

 

Ost och andra mjölkprodukter.

 

Majonnäs

 

Fläsk, bacon, kassler. Korv endast i undantagsfall.

 

Ägg endast till frukost.

 

Rökt mat endast i undantagsfall.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ja problemet för min det är att jag inte äter följande

 

Ost och andra mjölkprodukter.

 

Majonnäs

 

Fläsk, bacon, kassler. Korv endast i undantagsfall.

 

Ägg endast till frukost.

 

Rökt mat endast i undantagsfall.

 

...och inte tonfisk i burk heller.

 

Då är det begripligt att du har svårt att variera kvällsmålen. Den enda lösning jag kan komma på är variera kryddningen för att få en skillnad i smak åtminstone. Och det som du själv föreslog: variera grönsakerna som du äter till maten.

 

Hur är det- äter du smör? Det är ju i och för sig en mjölkprodukt. Jag brukar ha några olika sorters kryddsmör i kylskåpet, som får smälta över varma grönsaker.

Persiljesmör, smör med finhackad rödlök, salt och peppar, citronsmör, vitlökssmör, smör med chilipulver och finhackad röd paprika...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...