Popular Post MKJ Posted May 5, 2014 Popular Post Share Posted May 5, 2014 Jag har fått problem med kirskål i trädgården. Nu sköljer jag, kokar och äter upp den. 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted May 5, 2014 Share Posted May 5, 2014 Annat ogräs som det finns gott om, och som är nyttigt, är nässlor och ängssyra. Lite vitlök, salt o peppar, så blir det en jättegod soppa. Det finns mycket ute i naturen som går att blanda i en sallad, eller äta som varmrätt. http://www.skogsskafferiet.se/skordetider/maj/ 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted May 5, 2014 Share Posted May 5, 2014 Maskros är MUMS 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted May 5, 2014 Share Posted May 5, 2014 Jag har fått problem med kirskål i trädgården. Nu sköljer jag, kokar och äter upp den. Om jag gjorde detsamma skulle jag sprängas. Det finns tonvis av varan här, bara att komma och plocka! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataM Posted May 5, 2014 Share Posted May 5, 2014 Om jag gjorde detsamma skulle jag sprängas. Det finns tonvis av varan här, bara att komma och plocka! Samma sak hos mig. Leker lite med tanken att förvälla och frysa in, bara för att... Av nässlorna gör jag nässelvatten som jag gödslar mina grönsaksbäddar med. Det luktar inget vidare, men växterna trivs. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted May 5, 2014 Share Posted May 5, 2014 Jag har det som uppochnervända anna... Har det mixat i grönsakssmoothies och mina djur får det också i maten varje dag. Och jag gömmer det under fuktiga tidningr och ton av sand och klipper det med gräsklipparen ändå täcker det mer och mer av trädgården och jag drömmer mardrömmar om att Kirskålen tar strupgrepp bakifrån....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted May 6, 2014 Author Share Posted May 6, 2014 Jag har det som uppochnervända anna... Har det mixat i grönsakssmoothies och mina djur får det också i maten varje dag. Och jag gömmer det under fuktiga tidningr och ton av sand och klipper det med gräsklipparen ändå täcker det mer och mer av trädgården och jag drömmer mardrömmar om att Kirskålen tar strupgrepp bakifrån....... Vad har du blandat med? Jag tycker egentligen inte att kirskål är speciellt gott men det kanske beror på hur späda bladen är. Tänkte dock prova att mixa den med något för att få lite annan smak. Fördelen med att äta nyplockade blad är att många vitaminer bryts ner av ljus efter skörden och dom man köper i affären har ju legat ett tag. Kirskål fanns inte i Sverige från början. Den plågan kan vi tacka munkarna för. Dom förde in kirskål i Sverige som medel mot gikt och som grönsak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LenaK Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Nässlor har jag fortfarande i frysen sedan förra året. Barnbarnen (3 resp 6 år) tyckte det var så gott så det var ju synd att de inte skulle få äta det på nästan ett år. :-) Hur tillagar man och äter kirskål på bästa sätt? Jag har aldrig testat. Skulle nog kunna fylla en hel frysbox med sådant. I år har jag ätit en riktig läckerhet, som jag annars alltid kastat, nämligen blomknopparna på den övervintrande grönkålen. Bryter av dem med några cm stjälk, ångkokar lätt och fräser till slut i rikligt med smör. Mmmmm! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataM Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Kirskål fanns inte i Sverige från början. Den plågan kan vi tacka munkarna för. Dom förde in kirskål i Sverige som medel mot gikt och som grönsak. Det trodde jag också tills i somras, då jag hörde i något radioprogram att det var vikingarna som först förde in kirskålen i Sverige. Och i tider när svält, snarare än överätning, orsakade sjukdom och död var den nog mer en välsignelse än en plåga. Kanske har kirskålen rentav räddat livet på någon av min anfäder eller anmödrar och i så fall skulle jag inte ha suttit här utan den. Hmmm... känner mig plötsligt väldigt mycket vänligare stämd mot den. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataM Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Hur tillagar man och äter kirskål på bästa sätt? Jag har aldrig testat. Skulle nog kunna fylla en hel frysbox med sådant. Jag tänkte att bladgrönsak som bladgrönsak, man kan nog göra som med spenat och det har fungerat bra. Har stuvat den, haft den i soppa och blandat den med annat smått och gott till bädd för ugnstillagad fisk. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted May 6, 2014 Author Share Posted May 6, 2014 Det trodde jag också tills i somras, då jag hörde i något radioprogram att det var vikingarna som först förde in kirskålen i Sverige. Och i tider när svält, snarare än överätning, orsakade sjukdom och död var den nog mer en välsignelse än en plåga. Kanske har kirskålen rentav räddat livet på någon av min anfäder eller anmödrar och i så fall skulle jag inte ha suttit här utan den. Hmmm... känner mig plötsligt väldigt mycket vänligare stämd mot den. Ja där ser man. Jag har ju läst på många håll att det var munkarna som förde in den. Man kan i alla fall vara rätt säker på att den inte fanns i Sverige från början men vem vet, rätt som det är så kanske någon hittar bevis för det också. Samtidigt är det ju typiskt för inplanterade arter av både växter och djur att dom sprider sig över måttan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maskros Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Ja där ser man. Jag har ju läst på många håll att det var munkarna som förde in den. Man kan i alla fall vara rätt säker på att den inte fanns i Sverige från början men vem vet, rätt som det är så kanske någon hittar bevis för det också. Samtidigt är det ju typiskt för inplanterade arter av både växter och djur att dom sprider sig över måttan. Nässlor har jag fortfarande i frysen sedan förra året. Barnbarnen (3 resp 6 år) tyckte det var så gott så det var ju synd att de inte skulle få äta det på nästan ett år. :-) Hur tillagar man och äter kirskål på bästa sätt? Jag har aldrig testat. Skulle nog kunna fylla en hel frysbox med sådant. I år har jag ätit en riktig läckerhet, som jag annars alltid kastat, nämligen blomknopparna på den övervintrande grönkålen. Bryter av dem med några cm stjälk, ångkokar lätt och fräser till slut i rikligt med smör. Mmmmm! Jag sköljer kirskålen noggrant. Därefter förväller jag den i några minuter och slår av vattnet i ett durkslag. Sedan hackar jag kirskålen och använder den som spenat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisabet Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 Jag har också otroliga mängder av nässlor och kirskål. Kirskålen stör mig inte så mycket, men nässlorna gillar jag verkligen inte! Jag gör stuvning av blandade blad av båda, men nu har nässlorna växt sig lite stora. Jag borde slå av dem med lie och ge dotterns ankr, men jag har aldrig lärt mig använda lien, jag slår inte av skaften, utan bara viker dem Späda kirskålsblad finns hela sommaren, för de växer i kanten av gräsmattan och klipps och förnyas på så sätt. Men jag brukar inte förvälla, utan bara stuva. Varför skulle man behöva förvälla? Det finns fina kirskål också, med grönvita variegerade blad. Min svägerska har det som kant runt gräsmattan. Hur snyggt som helst. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 Variegerad kirskål ar inte lika invasiva heller Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted May 8, 2014 Author Share Posted May 8, 2014 Jag har också otroliga mängder av nässlor och kirskål. Kirskålen stör mig inte så mycket, men nässlorna gillar jag verkligen inte! Jag gör stuvning av blandade blad av båda, men nu har nässlorna växt sig lite stora. Jag borde slå av dem med lie och ge dotterns ankr, men jag har aldrig lärt mig använda lien, jag slår inte av skaften, utan bara viker dem Späda kirskålsblad finns hela sommaren, för de växer i kanten av gräsmattan och klipps och förnyas på så sätt. Men jag brukar inte förvälla, utan bara stuva. Varför skulle man behöva förvälla? Det finns fina kirskål också, med grönvita variegerade blad. Min svägerska har det som kant runt gräsmattan. Hur snyggt som helst. En vanlig lie är nog lite för klen för att slå nässlor med men det finns kraftigare liar som är kortare och bredare. Det beror ju på hur hårda nässelstjälkarna hunnit bli. När man slår med lie så skär man av nässlorna. Om dom viker sig kan det också beror på att lien är dåligt slipad. Just själva slipningen tycker jag är det svåraste när det gäller att hantera en lie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Wikholm Posted May 26, 2014 Share Posted May 26, 2014 Hade missat att den här tråden redan fanns men här är mitt blogginlägg i frågan: http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10476/Ogras-If-you-can%C2%B4t-beat-them-eat-them.aspx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted June 11, 2014 Share Posted June 11, 2014 Hittade en rolig artikel om kirskålschips (nåt i st f grönkålschips?) och maskrosbollar bl a. http://www.unt.se/leva/mat-dryck/laga-mat-pa-ogras-3174668.aspx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.