Popular Post Birgitta Höglund Posted May 5, 2014 Popular Post Share Posted May 5, 2014 Blev för några veckor sen intervjuad för en artikel i Aftonbladet, om hur jag blivit bra efter många år med värk och trötthet pga fibromyalgi, som jag fick som extrabonus efter en ryggskada. Idag är den publicerad, du kan läsa mer om den här: http://birgittahoglundspaleo.wordpress.com/2014/05/05/artikel-om-mig-och-min-fibromyalgi-i-aftonbladet/ På min gamla blogg, som mer fokuserar på traditionell LCHF, har jag skrivit ett långt inlägg om min hälsoresa, den hittar du här: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/12/10/fibromyalgi-och-lchf/ 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted May 6, 2014 Author Share Posted May 6, 2014 Fick följande kommentar på bloggen av signaturen Lilja:"Finns det några upprepade vetenskapliga studier som visar att detta hjälper?Eller är det hemsnickrade teorier?"Mitt svar:"Här kan du läsa lite mer om värk, trötthet och andra fibromyalgisymptom som blivit bättre av en glutenfri kost, Lilja. Under tiden snickrar jag vidare "http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24728027http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3835396/http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18046594http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24003682http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19935081http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18540025?dopt=AbstractPlus 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Jag tror vi kommer se MYCKET spännande forskning på gluten (och annat veterelaterat) de närmaste åren och jag hoppas och tror att det blir ett första råd från läkare i förlängningen. "Uteslut ALLT glutenhaltigt i en månads tid. Se vad som händer. Hjälper det inte kollar vi vidare och det enda du har gått miste om är lite pasta och bröd." Jag har en otäck misstanke om att väldigt, väldigt många kommer fortsätta sitt vete/glutenfria liv efter det. Själv har jag blivit bättre i astman, hud, hår och naglar är starka och friska efter att i hela mitt liv varit sprött och torrt och ömtåligt, mina djupa vinterdepressioner är BORTA, min mage uppför sig alltid exemplariskt numera, mina knän och fingerleder värker aldrig numera utom de få tillfällen jag har, just det, ätit vete.. Min familj äter, tyvärr, fortfarande vete trots att mina nästan vuxna barn uppenbarligen ärvt min känslighet. De är ännu unga och motståndskraftiga så problemen ä inte så stora. Ännu. Men jag kan inte tvinga dem och vill inte tjata heller: de är tonåringar och gör som de vill med det ändå. De vet men får ta sina egna beslut. Ju. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted May 6, 2014 Author Share Posted May 6, 2014 Vad bra att du också blivit bättre, hoppas din familj följer dig så småningom. Min mamma som är snart 85, har haft problem med mage och värk i sen i 30-årsåldern. Hon hakade på när jag började med LCHF, men gluten ville hon inte vara utan. Hennes kommentar när jag sa hon skulle testa; "Men lilla gumman, det är du som inte tål gluten, jag kan äta det" Men nu lever hon också helt glutenfritt sen 1½ år och har blivit mycket bättre i både mage och har mindre problem med värken. Så det är aldrig för sent att ändra sig 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Det finns ju en klar ärftlighet i det där. Min mammas sida av släkten har något som liknar ett provkort på det vi idag vet ofta är glutenrelaterat: depression ångest ADD (tog ett självtest för ett antal år sen och fick 95% på ADD-skalan och ett "Ring din läkare NU"-meddelande på skärmen, hehe. Tog samma test efter kostomläggning och nej, jag är lugn som en filbunke numera. ) viktproblem allergier (exem, astma, pollenallergi o.s.v.) krångliga magar (min stackars morfar levde mer eller mindre på potatis med mjölsåser, hembakat bröd och bikarbonat.. ) fibromyalgi Tänk om de kunde få de här råden från sina läkare! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted May 6, 2014 Author Share Posted May 6, 2014 Vi har flera på mammas sida med både gluten- och laktosintolerans, så det är ju inte konstigt att jag har blivit som jag blivit... Skönt att man kan hitta sin väg bara genom att ändra kostn en smula. För så stora uppoffringar är det minsann inte, äter faktiskt godare nu än jag gjorde alla år då jag jobbade inom restaurangbranschen 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Det finns tydligen en STARKT genetisk koppling vad det gäller känslighet för gluten. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted May 7, 2014 Author Share Posted May 7, 2014 Tack för alla kommentarer efter att jag var med i tidningen, här, på Facebook och på bloggen Blev uppringd av en man som håller på att skriva en bok om fibromyalgi och vad som kan hjälpa oss som har sjukdomen att bli bättre.Han ville skriva om min historia i boken, känns väldigt bra att få vara med och inge hopp om möjlighet till att må bättre.Alla har ju tyvärr inte samma tur som jag, har fått höra att en del är arga över artikeln, att min fibromyalgi inte är äkta om jag blivit bra...Men det här är min historia, hur jag lyckats bli i stort sett symptomfri av att gå över till glutenfri LCHF-kost.Om jag så bara kan hjälpa några med min medverkan så är det fantastiskt bra 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted May 7, 2014 Share Posted May 7, 2014 Är inte fibromyalgi en diagnos som baseras mer på symptom än t.ex. blodprov o.s.v.? Aj, du vet, som autism, depression och annat där man tittar på ett kluster av symptom istället för mätbara grejer som brutet ben eller diabetes? Då är det ju fullständigt självklart att olika sätt finns att bota och/eller lindra finns eftersom de har sina orsaker på olika ställen även om resultatet ser likadant ut? Bara för att mina djupa vinterdepessioner blev BOTADE av att sluta äta mjöl och socker betyder ju inte att andras blir det. De kan ju ha sina rötter i trauma eller något helt annat, eller hur? Och då hjälper det ju inte (skadar säkert inte men det hör inte hit) att sluta mumsa bröd. Jag önskar bara så att den här informationen hade funnits tidigare. Då hade jag kanske sluppit vandra 30 vintrar (!!) i Helvetets förgårdar. Det hjälper många. Inte alla men många och det är f*n inte kattskit. De som inte blir hjälpta sänder jag alla mina önskningar om att de ska finna det som hjälper DEM så fort som möjligt. Jag blir så trött när folk kommenterar "Jamen jag blev inte hjälpt av xxx så det är bara BLUFF och LÖGN. RIKTIG /whatever/ svarar inte på xxx". Det är det ju inte. De hade bara otur i just det här läget. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted May 7, 2014 Author Share Posted May 7, 2014 Här om kopplingen gluten-fibromyalgi på svenska för den som har problem med studierna på engelska här ovan:http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F719 Här har Magda Dedic skrivit en mycket läsvärd berättelse om sin fibromyalgi, hoppas den också kan inspirera många http://www.kostradgivarna.se/.../diagnosen-fibromyalgi.../ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted May 7, 2014 Author Share Posted May 7, 2014 Är inte fibromyalgi en diagnos som baseras mer på symptom än t.ex. blodprov o.s.v.? Aj, du vet, som autism, depression och annat där man tittar på ett kluster av symptom istället för mätbara grejer som brutet ben eller diabetes? Då är det ju fullständigt självklart att olika sätt finns att bota och/eller lindra finns eftersom de har sina orsaker på olika ställen även om resultatet ser likadant ut? Bara för att mina djupa vinterdepessioner blev BOTADE av att sluta äta mjöl och socker betyder ju inte att andras blir det. De kan ju ha sina rötter i trauma eller något helt annat, eller hur? Och då hjälper det ju inte (skadar säkert inte men det hör inte hit) att sluta mumsa bröd. Jag önskar bara så att den här informationen hade funnits tidigare. Då hade jag kanske sluppit vandra 30 vintrar (!!) i Helvetets förgårdar. Det hjälper många. Inte alla men många och det är f*n inte kattskit. De som inte blir hjälpta sänder jag alla mina önskningar om att de ska finna det som hjälper DEM så fort som möjligt. Jag blir så trött när folk kommenterar "Jamen jag blev inte hjälpt av xxx så det är bara BLUFF och LÖGN. RIKTIG /whatever/ svarar inte på xxx". Det är det ju inte. De hade bara otur i just det här läget. Jo, det finns inga prov som visar. Jag blev ju utredd för alla möjliga olika sjukdomar med allehanda prover först, MS, Sjögrens med mera. Jag är så glad att det inte var en sån typ av sjukdom som bryter ner vävnader i kroppen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted May 7, 2014 Share Posted May 7, 2014 Här om kopplingen gluten-fibromyalgi på svenska för den som har problem med studierna på engelska här ovan: http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F719 Här har Magda Dedic skrivit en mycket läsvärd berättelse om sin fibromyalgi, hoppas den också kan inspirera många http://www.kostradgivarna.se/.../diagnosen-fibromyalgi.../ Där ser man. Då fyller jag på min familjs symptom på glutenintolerans: jag har en moster som är helt söndervärkt av fibromyalgi också. Synd bara att just den armen i min familj är sjukvårdsutbildad i väldigt stor mån. De är alltså övertygade om att jag kommer dö smördöden och att man avlider av förstoppning om man inte äter grov bröd 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.