Jump to content

Livslängd genom tiderna


Nummerskivan

Recommended Posts

Jag har sett flera tabeller och diagram över förväntad och maximal livslängd genom tiderna. Men nu hittar jag dem inte.

 

Kan ni hjälpa mig?

 

Det är alltså sådana tabeller som lätt trycker till argument som baseras på "medellivslängd" som ju inte säger så mycket.

 

Jag har sett tabeller som visar att både förväntad och maximal livslängd, samt även kroppslängd, minskade under yngre stenåldern, vilket är mycket intressant och antyder att den nya kosten inte var så bra. Sedan steg siffrorna mycket sakta igen, kanske p.g.a. att man lärde sig hantera sin nya miljö och hur man slet ut sig eller kanske för att viss selektion skedde (tyvärr ger ju neolitisk kost inte dödliga effekter förrän man fött upp sin barn och därmed utövas ingen vidare selektion).

Link to comment
Share on other sites

Googla t.ex. "life expectancy paleolithic" så får du en del matnyttigt, t.ex. denna lilla artikel http://paleoleap.com/why-cavemen-didnt-die-young/

 

Människans naturliga livslängd, om inget kommer emellan, har utvecklats under de senaste årmiljonerna. Klimakteriet kan bara ha evolverat om tillräckligt många kvinnor blivit tillräckligt gamla. Så även om den genomsnittliga livslängden kanske var runt 30 år, så drogs den ner mycket av hög barnadödlighet. En stenåldersmänniskor som överlevt puberteten kunde kanske ha en genomsnittlig livslängd av 60-70 år; en som blivit 50 kanske 80 eller mer. En hel del nyligen levande ursprungsbefolkningar har studerats de senaste 100-150 åren, från vilket man drar slutsatser om paleolitikum.

 

När det gäller data om vad som hände när vi började med jordbruk (neolitikum), verkar detta vara en god källa http://wholehealthsource.blogspot.se/2009/03/paleopathology-at-origins-of.html, som bygger på denna publikation från 1984: https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&sqi=2&ved=0CDMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.researchgate.net%2Fpublication%2F236231629_Preface_to_the_2013_Edition._Paleopathology_at_the_Origins_of_Agriculture%2Ffile%2F50463517304e3499ce.pdf&ei=R39qU_rDC8KI0AWSzID4Aw&usg=AFQjCNE7TIOMrBMBbzO3w5vQQcFTvQk8OQ&sig2=Bspsszjhm89AFdigOMf6aA

 

Historien om vad som hände när människan gick över till jordbruk (speciellt med tonvikt på genetiska förändringar under dessa senaste 10.000 år) finnsi boken "The 10,000 Year Explosion - How Civilization Accelerated Human Evolution" av Gregory Cochran & Henry Harpending.

 

Den försämrade hälsan och livslängden i och med jordbruk förbättrades väl inte förrän på 1800-talet när man upptäckte hygien och sedan allt bättre medicinsk vård. Nu lever vi länge men tyvärr ofta sjuka i välfärdssjukdomar på slutet.

 

EDIT: Länken till PDF:en verkar inte fungera, men så här skrev jag i google "paleopathology at the origins of agriculture pdf"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...