Jump to content

Mat som är sur eller basisk


Sigurdur
 Share

Recommended Posts

Hej,

 

Vet ni något om sur/basisk mat, vad det är för vits med att ha koll på detta, en del pratar om detox och kroppen lätt blir försurad.

Vilka livsmedel är sura/basiska? Någon som testar sitt pH-värde? Upplever hälsoförbättringar (eller försämring vid obalans)?

 

Jag har redan kollat runt på olika hemsidor, hellre än länkar vill jag få igång en diskussion! :)

Link to comment
Share on other sites

Denna flumteori utan något som helst stöd i vetenskapen har diskuterats ett antal gånger redan på forumet. 

 

Jag länkar till lite förklarande sidor:

 

http://www.quackwatch.com/11Ind/young3.html

 

http://debunkingdenialism.com/2012/08/20/ph-quackery-and-human-acid-base-homeostasis/

 

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/coral2.html

 

http://scienceblogs.com/insolence/2006/09/15/your-friday-dose-of-woo-acid-base-or-woo-1/

 

osv osv.

 

Men oavsett hur många blogginlägg som skrivs i ämnet vägrar syra-bas-påhittet dö. Och så är det med många felaktiga teorier, som t ex kolesterolhypotesen. Så länge eländet har försvarare så poppar sk*ten upp, gång på gång.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ja, de sidor jag har kollat på förklarar det hela med att vissa livsmedels "yin & yang ställer till det" i kroppen. Låter lagom seriöst...

Därför undrar jag om det finns någon här som håller på med sånt här och som har något positivt att säga om det.

Link to comment
Share on other sites

Acidos eller syraförgiftning är inom medicin beteckningen på tillståndet då det arteriella blodets pH-värde sjunker under 7,35. Då pH istället överstiger 7,45 benämns tillståndet alkalos.[1]


Acidos kan ha flera olika orsaker. Kraftig acidos är akut livshotande.


 


http://sv.wikipedia.org/wiki/Acidos


 


Innan det så lär du ligga på en bår på akuten.. alternativt i en ambulans.. alternativt på golvet.. kämpande för att nå en telefon!


  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Acidos eller syraförgiftning är inom medicin beteckningen på tillståndet då det arteriella blodets pH-värde sjunker under 7,35. Då pH istället överstiger 7,45 benämns tillståndet alkalos.[1]

Acidos kan ha flera olika orsaker. Kraftig acidos är akut livshotande.

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Acidos

 

Innan det så lär du ligga på en bår på akuten.. alternativt i en ambulans.. alternativt på golvet.. kämpande för att nå en telefon!

 

 

Tack för siffrorna. Det var alltså ännu snävare än jag trodde :).

Link to comment
Share on other sites

I någon tråd på något LCHF-forum (här eller KiF) framfördes argumentet att syrabildande födoämnen lakar ur mineraler. Jag vill minnas att det argumentet accepterades också av dem som ansåg att hela pH-tänket är flummigt.

 

Det har fått mig lite bekymrad. Borde man ändå tänka på det där med syrabildande mat?

Link to comment
Share on other sites

I någon tråd på något LCHF-forum (här eller KiF) framfördes argumentet att syrabildande födoämnen lakar ur mineraler. Jag vill minnas att det argumentet accepterades också av dem som ansåg att hela pH-tänket är flummigt.

 

Det har fått mig lite bekymrad. Borde man ändå tänka på det där med syrabildande mat?

Näe.. man får skilja på PH-balans som kan rubbas av olika skäl.. (vanligast är inmundigandet av träsprit/typ1 med för lite insulin) och mineralbrist!

 

Det är tvärt om så att vi har ett överskott av buffrande kapacitet.. nämligen restprodukter av våra mitocondriers förbräning.. som antingen går in i buffersystemet eller andas ut som koldioxid!

 

"The bicarbonate buffering system is an important buffer system in the acid-base homeostasis of living things, including humans. As a buffer, it tends to maintain a relatively constant plasma pH and counteract any force that would alter. In this system, carbon dioxide (CO2) combines with water (H2O) to form carbonic acid (H2CO3), which in turn rapidly dissociates to form hydrogen ions (H+) and bicarbonate (HCO3- )"

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Bicarbonate_buffering_system

Link to comment
Share on other sites

Hej!
Om du menar allvar med att du vill veta mer (och inte bara dissa vilt) så kan du ladda ned en gratis kostguide med pH-listor från http://www.smartamaten.se.
 
Mycket förenklat kan man säga att basiska livsmedel är rika på basiska mineraler, som kalcium, kalium och magnesium.
Precis som tidigare framkommit är blodet svagt basiskt oavsett vad vi äter, och för att hålla den balansen plockar kroppen mineraler från maten vi äter. 
Om vi inte får i oss tillräckligt med mineraler från kosten så fixar kroppen det ändå, genom att sno mineraler från buffertarna i t ex: skelett, tänder, muskelceller.
Får detta pågå år ut och år in… ptja, då är risken stor att man får svårt att hålla sig frisk.
 
Och: basisk mat går alldeles utmärkt att kombinera med LCHF:
 
/ Åsa
 
(som, i likhet med Andreas Eenfeldt, var nominerad till årets Guldäpple i kategorin Hälsoprofilen).
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...