Sigurdur Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 Hej, Vet ni något om sur/basisk mat, vad det är för vits med att ha koll på detta, en del pratar om detox och kroppen lätt blir försurad. Vilka livsmedel är sura/basiska? Någon som testar sitt pH-värde? Upplever hälsoförbättringar (eller försämring vid obalans)? Jag har redan kollat runt på olika hemsidor, hellre än länkar vill jag få igång en diskussion! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 Denna flumteori utan något som helst stöd i vetenskapen har diskuterats ett antal gånger redan på forumet. Jag länkar till lite förklarande sidor: http://www.quackwatch.com/11Ind/young3.html http://debunkingdenialism.com/2012/08/20/ph-quackery-and-human-acid-base-homeostasis/ http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/coral2.html http://scienceblogs.com/insolence/2006/09/15/your-friday-dose-of-woo-acid-base-or-woo-1/ osv osv. Men oavsett hur många blogginlägg som skrivs i ämnet vägrar syra-bas-påhittet dö. Och så är det med många felaktiga teorier, som t ex kolesterolhypotesen. Så länge eländet har försvarare så poppar sk*ten upp, gång på gång. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 Självklart är allt tal om "detox" också flum: http://sciencebasedpharmacy.wordpress.com/2013/01/04/the-detox-delusion/ 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted May 8, 2014 Author Share Posted May 8, 2014 Ja, de sidor jag har kollat på förklarar det hela med att vissa livsmedels "yin & yang ställer till det" i kroppen. Låter lagom seriöst... Därför undrar jag om det finns någon här som håller på med sånt här och som har något positivt att säga om det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Zepp Posted May 8, 2014 Popular Post Share Posted May 8, 2014 PH-balans i kroppen är alltid roligt att diskutera! Det är som så att kroppens PH.. framförallt blodets är något av det striktaste reglerat vi har i kroppen.. för rubbas balansen så blir man inte sjuk.. man dör! Blodets PH är snävare reglerat än blodsockret.. iomed att du inte dör ögonaböj med förhöjt blodsocker.. och skulle du få i dig för lite kolhydrater så finns reservmekanismer. Anledningen till att blodets och kroppens PH är så väl reglerat beror på att våra ensymer verkar inom ett snävt PH.. efter det så upphör deras funktion.. och stora delar av dina livsuppehållande funktioner! Det folk blandar ihop är salivens, urinens, utandningsluftens PH.. de är en del av reglermekanismerna.. dvs om du får för högt/lågt PH så skiter/kissar/andas/svettas du ut överskottet. http://www.merckmanuals.com/home/hormonal_and_metabolic_disorders/acid-base_balance/overview_of_acid-base_balance.html 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted May 8, 2014 Author Share Posted May 8, 2014 Hur snäv är pH-balansen, innan man dör? Bägge hållen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 Acidos eller syraförgiftning är inom medicin beteckningen på tillståndet då det arteriella blodets pH-värde sjunker under 7,35. Då pH istället överstiger 7,45 benämns tillståndet alkalos.[1] Acidos kan ha flera olika orsaker. Kraftig acidos är akut livshotande. http://sv.wikipedia.org/wiki/Acidos Innan det så lär du ligga på en bår på akuten.. alternativt i en ambulans.. alternativt på golvet.. kämpande för att nå en telefon! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted May 8, 2014 Author Share Posted May 8, 2014 Ja, eller så äter jag ett kokt ägg. Ägg ska tydligen vara hemskt försurande. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 Ha alltid en telefon i närheten om du äter ägg med andra ord.. eller strössla kalk på ägget.. alternativt.. ät även upp äggskalet! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leopold Roos Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 Acidos eller syraförgiftning är inom medicin beteckningen på tillståndet då det arteriella blodets pH-värde sjunker under 7,35. Då pH istället överstiger 7,45 benämns tillståndet alkalos.[1] Acidos kan ha flera olika orsaker. Kraftig acidos är akut livshotande. http://sv.wikipedia.org/wiki/Acidos Innan det så lär du ligga på en bår på akuten.. alternativt i en ambulans.. alternativt på golvet.. kämpande för att nå en telefon! Tack för siffrorna. Det var alltså ännu snävare än jag trodde . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
willas Posted May 9, 2014 Share Posted May 9, 2014 I någon tråd på något LCHF-forum (här eller KiF) framfördes argumentet att syrabildande födoämnen lakar ur mineraler. Jag vill minnas att det argumentet accepterades också av dem som ansåg att hela pH-tänket är flummigt. Det har fått mig lite bekymrad. Borde man ändå tänka på det där med syrabildande mat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted May 9, 2014 Author Share Posted May 9, 2014 Aha! Är det därför äggskal är så kalkrika? Ät ägg med skalet på alltså... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 9, 2014 Share Posted May 9, 2014 I någon tråd på något LCHF-forum (här eller KiF) framfördes argumentet att syrabildande födoämnen lakar ur mineraler. Jag vill minnas att det argumentet accepterades också av dem som ansåg att hela pH-tänket är flummigt. Det har fått mig lite bekymrad. Borde man ändå tänka på det där med syrabildande mat? Näe.. man får skilja på PH-balans som kan rubbas av olika skäl.. (vanligast är inmundigandet av träsprit/typ1 med för lite insulin) och mineralbrist! Det är tvärt om så att vi har ett överskott av buffrande kapacitet.. nämligen restprodukter av våra mitocondriers förbräning.. som antingen går in i buffersystemet eller andas ut som koldioxid! "The bicarbonate buffering system is an important buffer system in the acid-base homeostasis of living things, including humans. As a buffer, it tends to maintain a relatively constant plasma pH and counteract any force that would alter. In this system, carbon dioxide (CO2) combines with water (H2O) to form carbonic acid (H2CO3), which in turn rapidly dissociates to form hydrogen ions (H+) and bicarbonate (HCO3- )" http://en.wikipedia.org/wiki/Bicarbonate_buffering_system Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smartamaten Posted May 9, 2014 Share Posted May 9, 2014 Hej!Om du menar allvar med att du vill veta mer (och inte bara dissa vilt) så kan du ladda ned en gratis kostguide med pH-listor från http://www.smartamaten.se. Mycket förenklat kan man säga att basiska livsmedel är rika på basiska mineraler, som kalcium, kalium och magnesium. Precis som tidigare framkommit är blodet svagt basiskt oavsett vad vi äter, och för att hålla den balansen plockar kroppen mineraler från maten vi äter. Om vi inte får i oss tillräckligt med mineraler från kosten så fixar kroppen det ändå, genom att sno mineraler från buffertarna i t ex: skelett, tänder, muskelceller. Får detta pågå år ut och år in… ptja, då är risken stor att man får svårt att hålla sig frisk. Och: basisk mat går alldeles utmärkt att kombinera med LCHF: http://smartamaten.se/2012/10/lchf/ / Åsa (som, i likhet med Andreas Eenfeldt, var nominerad till årets Guldäpple i kategorin Hälsoprofilen). 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.