Jump to content

LCHF-skadligt?


Heffaklumpen

Recommended Posts

Hejsan!

 

Pratade med min mamma i telefonen tidigare idag och hon frågade mig vad jag har köpt för matvaror idag. (Bor i egen lägenhet i en annan stad och har en mkt nyfiken mamma) Jag svarade att jag köpt grädde, purjolök, grekisk yoghurt m.m vilket bara var typiska lchf produkter. 

 

Grejen är att hon inte vet att jag käkar LCHF och då frågade hon mig ifall jag käkade LCHF. Hon sa sedan att hon inte tyckte att jag skulle göra det eftersom att det inte är bra att göra det och att LCHF skadar organen i kroppen pga den höga fetthalten.

 

Jag höll på att börja skratta när jag hörde det, för det är så lite hon vet om LCHF när hon nu säger så, och att det inte finns något bra med det och att man ska ha kolhydrater i kosten för att hjärnan ska få bränsle.

 

Så mina frågor är då, är LCHF skadligt för de inre organen? Måste man äta kolhydrater för att kroppen ska funka? Är det någon som har upplevt några skador/sjukdomar eller liknande sedan starten med LCHF? 

 

Vad ska jag säga till min mamma för att "vinna" över henne på LCHF sidan och få henne att förstå att man inte alls behöver äta kolhydrater??

 

Mvh en nybliven LCHF-are

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I  så fall skulle ju alla inuiter dött innan dom nådde skolåldern

eller virrat bort sig på isen för att hjärnan inte funkade :huh:

 

Nej jag tror vi kan avskriva din mors farhågor

 

Dessutom är jag själv uppe på tio år nu ^_^

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Själv upplever jag att min kropp är mer i "naturlig balans" på LCHF.

 

Förr hade jag jättestora porer på näsan fyllda med pormaskar som jag tryckte ut två gånger i veckan. Med LCHF har jag ingen överdriven talgproduktion, så porerna har krympt rejält.

 

Jag har fått ny hårutväxt på huvudet vid sex tillfällen (hittills) och eftersom jag är lite tunnhårig så är det väl uppskattat. Och så behöver jag tvätta håret mycket mer sällan.

 

När jag äter strikt LCHF blir min avföring ljus, porös och luktfri. Och bara varannan dag.

 

Hur skulle något av detta vara fel för min kropp?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nej, det är tvärtom. LCHF är bra för de inre organen eftersom med kosten så minskar det skadliga viscerala fettet, alltså det som finns runt organen i magen. Äter man mkt kolhydrater finns också risk för leverförfettning. Hjärnan behöver inte kolhydrater för att fungera utan får energi från ketoner. Vissa organ måste ha glukos men levern kan producera det själv. LCHF, som också är antiinflammatorisk, ger god hälsa och välmående.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ge din mamma "matrevolutionen" (alt "ett sötare blod") och säg: "Lova att du läser denna!" Den är kort, koncis och övertygande. Läste faktiskt om den som talbok häromdagen, och den var lika bra andra gången!

 

lycka till!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Äsh.. säg att du tagit bort alla snabba kolhydrater.. för du har hört att de inte skall vara så bra att äta/nyttigt att hålla nere till ett minimum!

 

Så säger jag när jag inte har lust att diskutera min kost med folk som inte är inne på samma linje.

 

Oså tar vi våra kolisar från matvaror med mer näring, grönsaker, mejerier, kött, fisk, bär, en del rotfrukter, en del frukter, inälvsmat.. oså lär det finnas i de flesta charkuterier/korvar.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...