Peter B Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Tycker mig ha sett att man i diverse Paleo recept för kakor trycker ner en massa dadlar för att ge sötma, naturligt sött. Stämmer det? Spontant verkar det ju vara hål i huvudet? Det går väl ungefär lika bra med vitt socker? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisabet Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Absolut inte - dadlar är helt underbart goda! Jag undviker dem så mycket jag klarar av, för jag kan sluka ett helt gäng på nolltid. Dessutom innehåller de rätt mycket kalium samt fosfor, kalcium och magnesium. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Tycker mig ha sett att man i diverse Paleo recept för kakor trycker ner en massa dadlar för att ge sötma, naturligt sött. Stämmer det? Spontant verkar det ju vara hål i huvudet? Det går väl ungefär lika bra med vitt socker? Äter man Paleo så äter man ju frukt och då ingår ju även dadlar. Socker är ju skräpmat och det är inte dadlar. Äter man LCHF är det ju kinkigare. Även jag som äter blandkost är försiktig med dadlar eftersom knallsöta saker lätt ställer till det för mig. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angua Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Hål i huvudet för att det inte är lchf? Givetvis är det bättre än vitt socker, dadlarna innehåller som skrivits ovan även bra saker, fibrer, bvitamin, kalcium, koppar, magnesium, mangan, kalium, fosfor, zink, selen. Även honung används (med måtta) som sötning. Ofta används inga mängder heller, en dadel på ca 7 g innehåller 4,4 g sockerarter. Kakor och sötsaker är sällanmat. inget man behöver äta om man inte vill eller kan. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jiim Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Jag ogillar när folk använder begreppet "är LCHF" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted May 12, 2014 Author Share Posted May 12, 2014 ja...det Ofta används inga mängder heller, en dadel på ca 7 g innehåller 4,4 g sockerarter. ja..det är typ 60% socker...måste ju nästan klassas som godis? Nyttigheter borde man kunna hitta bättre alternativ för? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Dadlar fyllda med ädelost är ett gudomligt gott om man tål sötman. Sen är ju färska dadlar inte lika söta som torkade förstås. Jag kan unna mej lite nångång som tilltugg på en fest 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted May 12, 2014 Author Share Posted May 12, 2014 Jag ogillar när folk använder begreppet "är LCHF" Jag provocerade lite så då får man väl tåla det. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted May 12, 2014 Author Share Posted May 12, 2014 Dadlar fyllda med ädelost är ett gudomligt gott om man tål sötman. Sen är ju färska dadlar inte lika söta som torkade förstås. Jag kan unna mej lite nångång som tilltugg på en fest Snickers är också fantastiskt goda! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Snickers är också fantastiskt goda! Fast det har jag aldrig tyckt om :-P 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nabe Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Snickers är också fantastiskt goda! Men är det jämförbart tycker du? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Innehåller inte dadlar fruktos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Innehåller inte dadlar fruktos Jodå precis som all frukt. Det är därför jag använder det som drinktilltugg. Det är ju inte alltför ofta man har användning för sånt. Lustigt nog tyckte jag inte om dadlar före LCHF men då var det bara de kletiga jullådorna jag visste om 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Jag har Sníckers som drinktillbehör.. en snickers på varje liter Vodka! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Tycker mig ha sett att man i diverse Paleo recept för kakor trycker ner en massa dadlar för att ge sötma, naturligt sött. Stämmer det? Spontant verkar det ju vara hål i huvudet? Det går väl ungefär lika bra med vitt socker? Med hjälp av begreppen Paleo.. eller LCHF kan man ta sig vissa friheter.. och samtidigt behålla alla hål i huvudet som man vill ha kvar! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted May 12, 2014 Author Share Posted May 12, 2014 Men är det jämförbart tycker du? Ja i grund och botten ska nog båda ses som godis. Att trycka i sig ett paket dadlar om dagen är nog precis lika dumt som att äta en snickers om dagen. Tillägg: Det jag reagerar emot är att man rundar "förbudet" mot "vitt socker" genom att i recept trycka i en produkt som i huvudsak består av socker och sen nästan påstå att det är nyttigt...samma knep brukar ju man industriellt göra med koncentrerad äppeljuice. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted May 12, 2014 Author Share Posted May 12, 2014 Fast det har jag aldrig tyckt om :-P Tur för dig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bullen344 Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Dadlar är underbara. Många svenskar har förmodligen bara provat antingen de sirapsdränkta som man äter vid jul, eller standarddadlarna som man kan köpa på matvarubutikerna. Men det finns dussintals (eller kanske hundratals) olika varianter, som alla har sin unika smak. Här är ett recept som är varje LCHF:ares mardröm hehe! Datorade! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Dadlar är underbara. Många svenskar har förmodligen bara provat antingen de sirapsdränkta som man äter vid jul, eller standarddadlarna som man kan köpa på matvarubutikerna. Men det finns dussintals (eller kanske hundratals) olika varianter, som alla har sin unika smak. Här är ett recept som är varje LCHF:ares mardröm hehe! Datorade! Vaddå sirapsdränkta? Det låter konstigt att ha sirap på dadlar som är så knallsöta ändå. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Ja i grund och botten ska nog båda ses som godis. Att trycka i sig ett paket dadlar om dagen är nog precis lika dumt som att äta en snickers om dagen. Tillägg: Det jag reagerar emot är att man rundar "förbudet" mot "vitt socker" genom att i recept trycka i en produkt som i huvudsak består av socker och sen nästan påstå att det är nyttigt...samma knep brukar ju man industriellt göra med koncentrerad äppeljuice. Problemet med vitt socker är framförallt att det är en raffinerad produkt vilket dadlar inte är. Om man äter LCHF eller av annat skäl inte kan äta sött så är naturligtvis inte dadlar så bra. Om du skulle ha bakverk med dadlar med dig att ha när energin tar slut på Vätternrundan så är det nog ingen fara och definitivt bättre än saft eller sockrad blåbärssoppa. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bullen344 Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Vaddå sirapsdränkta? Det låter konstigt att ha sirap på dadlar som är så knallsöta ändå. Dom som kommer i dessa paket brukar väl oftast vara "marinerade" i ngn sötsliskig sirap? Vi köpte alltid dessa vid juletid, men de var ingen succé när det fanns riktigt godis i överflöd. Har inte köpt dessa på jättelänge men jag kommer ihåg att de var väldigt klibbiga på utsidan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bullen344 Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Jag cyklade ca 150 mil i somras (från Gbg till Skellefteå via Sverigeleden) och då var dadlar min livslina när jag inte hittade ngn vettig mat längst vägen. Billigt, bra energi, lätt att förvara, finns på varenda ICA-butik etc. Måste erkänna att jag blev extremt less efter några lådor, men men. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Dom som kommer i dessa paket brukar väl oftast vara "marinerade" i ngn sötsliskig sirap? Vi köpte alltid dessa vid juletid, men de var ingen succé när det fanns riktigt godis i överflöd. Har inte köpt dessa på jättelänge men jag kommer ihåg att de var väldigt klibbiga på utsidan. Har du inte läst på innehållsförteckningen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted May 12, 2014 Author Share Posted May 12, 2014 Problemet med vitt socker är framförallt att det är en raffinerad produkt vilket dadlar inte är. Om man äter LCHF eller av annat skäl inte kan äta sött så är naturligtvis inte dadlar så bra. Om du skulle ha bakverk med dadlar med dig att ha när energin tar slut på Vätternrundan så är det nog ingen fara och definitivt bättre än saft eller sockrad blåbärssoppa. Absolut i samband med träning skulle det säkert kunna passa, det gör socker också...och jag ser att Mikkaels video också är kopplad till träning Jag tror inte att problemet med socker är att det är raffinerat, jag tror att det är sockret i sig självt som är problemet. typ. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 Absolut i samband med träning skulle det säkert kunna passa, det gör socker också...och jag ser att Mikkaels video också är kopplad till träning Jag tror inte att problemet med socker är att det är raffinerat, jag tror att det är sockret i sig självt som är problemet. typ. För dom som kan äta sött utan att må dåligt av det så är raffinerat socker ändå inte bra. Dels är mineraler, vitaminer, antioxidanter, fibrer och en del annat som finns i växten borttaget och dels kommer det ut i blodet med en väldig fart. Sedan är det också lättare att överdosera. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 Jag har inte sett just den där förpackningen, men de jag köper i kyldisken innehåller ingenting annat än färska dadlar med kärna i. Och inte är det stapelföda för oss västerländska metabolt skadade precis. Och visst är det så att frukt är godis... men i stället för att köpa kemiskt socker tycker jag detta är trevligare. http://fof.se/tidning/2013/1/artikel/frukt-men-undvik-fruktsocker Men visst äter beduinerna mycket dadlar? Fast de äter ju inte så mycket annat skit så de tål det säkert 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angua Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 ja...det ja..det är typ 60% socker...måste ju nästan klassas som godis? Nyttigheter borde man kunna hitta bättre alternativ för? För de flesta är det godis också. Svårt att äta så många, man blir mätt på dem. Till skillnad från lösgodis och liknande. Fortfarande ingen som tvingar dig att äta dem, så vad är problemet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 De färska dadlarna är inte lika söta i smaken som de torkade. Dadlar har speciellt höga halter av kalium, kalcium, fosfor och järn. http://www.totalproducenordic.se/everfresh/sv/produkter/Frukt/Frukt-ovrigt/Dadlar/ http://www.100gram.se/fontana/fontana-farska-dadlar/19006 Det är torkade dadlar du sett med 68% kolisar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EB_ Posted May 14, 2014 Share Posted May 14, 2014 Jag tror inte att problemet med socker är att det är raffinerat, jag tror att det är sockret i sig självt som är problemet. typ. Socker i sig är säkert ett problem men samtidigt så finns det ju faktiskt gott om folkslag som levt till stor del på (oraffinerat)socker, exempelvis honung utan att bli sjuka. På exempelvis Marks Daily Apple så har jämförelser gjorts med olika typer av naturfolk runt om i världen och generellt så kan man se att folk som har haft tillgång till socker dvs frukt, honung och liknande har ätit det. Frågan är om en person som är metabolt sjuk kan äta socker i någon form. Sen kan det också vara så att vi är olika anpassade att äta olika saker. En persons kolhydrattålighet kanske är 150g/dag och en annans kanske är 50g. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.