Jump to content

Trött på ägg


juhulia
 Share

Recommended Posts

Jag har alltid älskat ägg men jag har nu tyvärr kommit till ett stadie där jag blivit extremt trött på att äta det. Mår nästan illa bara av tanken på att äta ett kokt/stekt ägg eller en omelett.

 

Vad gör ni när ni blir trötta på ägg? Jag önskar lite tips på andra sätt att få i mig ägg, utan att behöva äta kokt/stekt/omelett/ägghack med smör, så att jag snart känner suget efter ett vanligt kokt ägg igen :)

 

Tacksam för tips!

Link to comment
Share on other sites

Samma här, tröttnat strax efter jag började med lchf, fast jag verkligen gillade de innan, så det måste vara psykologiskt. Jag har nu än så länge bara inte ätit ägg, helt enkelt... Tror suget kommer tillbaka helt enkelt.

 

Annars så ska ju råa ägg och äggmjölk (baseras också på råa ägg, googla recept) ett bra alternativ, då ägg inte smakar ägg när de är råa. Testa! Bättre än man tror.

Link to comment
Share on other sites

Man kan ju alltid steka lite goda grönsaker (vitkål, paprika, vitlök osv), kyckling eller annat kött med blomkålsris ala Nazi Goreng....  När maten iprincip är klar så släng i ett par ägg och rör runt så att äggen stelnar. Har bara testat detta i mina sockerdagar med riktigt ris men det borde ju funka ändå.  B) (kokosolja är optimalt här dessutom)

Link to comment
Share on other sites

Jag hoppas att följande ger några idéer:

 

1. Pocherade ägg ( 2-3 per måltid). Sås med smör + mynta + cayenne peppar. (Mynta används inte så mycket och det ger en ny smak).

2. Pocherade ägg. Sås med yoghurt + salt + vitlök. Toppa med samma sås som ovan.

3. Stek tomat + gullök. Blanda in ägg. (Man kan förändra lite genom att lägga till andra grönsaker. Framför allt paprika passar bra). Det blir inte som omelett. Mera som en lätt röra.

 

Hjälper detta?

Link to comment
Share on other sites

Tänk, tror aldrig jag tröttnar på ägg!

Skulle kunna leva på luftiga omeletter och mosat äggsmör och stekta ägg med bacon och fläskpannkaka (enligt Airma, mums!!!) och sås av hackade ägg i smält smör och majonäs osv............ :P

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Har också varit less på ägg, främst äggsmör. Har inte ätit det på flera månader och kommer inte göra det inom en snar framtid heller.

Räkröra och baconröra har räddat mig många gånger.

 

Tunnpannkaka, lätt att göra många och passar även till frukost

Tjockpannkaka, variera tillbehören ex. bacon, bär, grädde, kanel osv.

Räkröra, 3 kokta ägg strimlade, dill, majonäs, cr.fr, vitpeppar, en dutt sambal. Gör den tjock och mer majonäs än cr.fr

Tonfiskröra, 1 burk tonfisk, 3 kokta ägg strimlade, finhackad lök, lite finhackad paprika, majonäs, cr.fr, vitpeppar och en dutt sambal.

 

Variera innehåll med ex. rökt skinka, rostbiff, kyckling med curry, bacon osv. En stor hög på ex. halv avokado, ett frökex eller annat lchf-bröd.

Link to comment
Share on other sites

Om man inte behöver vara så strikt tycker jag microbröd är ett bra alternativ. Smält smör, blanda i 1 1/2 msk cocosmjöl och ett ägg, kör i 2 min, klart. Pankaker är ockås gott med grädde och bär. Jag gör en slags gröt ibland. 2 ägg, 1/2 dl grädde, 1 1/2 msk cocosmjöl. Krydda med vaniljpulver och kardemumma. Smält smör i panna eller kastrull på medelvärme och fös omkring till grötkonsistens. Ät med kanel och mjölk eller grädde.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vissa äggrätter skulle jag kanske kunna tröttna på, men knappast löskokta ägg.  ;)

 

Ett tips om du gillar soppa: på slutet när det kokar ordentligt, knäck ett ägg per person rakt ned i grytan och rör om ordentligt så att det blandar sig i soppan. Själv gör jag inte på det viset särskilt ofta, därför att ägget liksom försvinner bland övriga ingredienser och inte märks så väl. Så är man trött på ägg men ändå vill äta det för näringens skull borde det vara en bra variant.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag gör omelettrullar med massa olika fyllningar. Vispa upp och stek ett ägg i taget, som en pankaka typ.Lite salt o peppar för smak om man vill. Låt svalna och bred med valfri fyllning, rulla till en wraps.

Jag använder färskost som bas i fyllningarna. Mina favoriter är kyckligbitar med curry, salami och ädelost och rökt kött med pepparot.

Färsk bladspenat. vitkål och paprika passar bra att blanda i. Superpraktiskt som kvällsmat, mellanmål eller tag med som frukost till jobbet. Eller "to go", utan bestik :)

 

post-505-0-84070600-1357732326_thumb.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att när jag är less på att äta ett visst livsmedel, är det kroppens sätt att säga till mig att jag för tillfället inte behöver mer av det. Men om du ändå vill äta mer ägg, föreslår jag en carbonara. Istället för pasta kan du ha sparris, zucchini, bambuskott eller annan grönsak som har en ganska neutral smak:

 

Stek bacon (tärningar för rätt känsla, annars klipp vanligt bacon i småbitar)

Rör ihop 1 dl grädde och 2 äggulor, värm på låg värme under lätt omrörning. När det börjar bubbla kan det gå snabbt. Fortsätt röra tills såsen tjocknar, du kan oftast ta bort kastrullen från plattan så fort bubblorna kommer.

Häll sedan i baconet i såsen. Krydda med svartpeppar. Salt behövs inte. Klart! Garnera med ost om så önskas.

Link to comment
Share on other sites

Vissa äggrätter skulle jag kanske kunna tröttna på, men knappast löskokta ägg.  ;)

 

Ett tips om du gillar soppa: på slutet när det kokar ordentligt, knäck ett ägg per person rakt ned i grytan och rör om ordentligt så att det blandar sig i soppan. Själv gör jag inte på det viset särskilt ofta, därför att ägget liksom försvinner bland övriga ingredienser och inte märks så väl. Så är man trött på ägg men ändå vill äta det för näringens skull borde det vara en bra variant.

Så gör jag med, blandar i ett uppvispat ägg på slutet i olika grönsaksgrytor för att få dem lite mer "matiga". Ägget märks inte men man får inte låta grytan fortsätta koka, då kan ägget "strimla sig.

Link to comment
Share on other sites

Jag gör omelettrullar med massa olika fyllningar. Vispa upp och stek ett ägg i taget, som en pankaka typ.Lite salt o peppar för smak om man vill. Låt svalna och bred med valfri fyllning, rulla till en wraps.

Jag använder färskost som bas i fyllningarna. Mina favoriter är kyckligbitar med curry, salami och ädelost och rökt kött med pepparot.

Färsk bladspenat. vitkål och paprika passar bra att blanda i. Superpraktiskt som kvällsmat, mellanmål eller tag med som frukost till jobbet. Eller "to go", utan bestik :)

 

attachicon.gif542717_547855848561702_855165770_n.jpg

 

Åhhh! såå gott det låter. Måste prova. Tack för tipset.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tjockpannkaka (ursprungligen inte mitt recept, har justerat det lite efter eget tycke)

8 ägg
6 dl grädde
2 dl mjölk 3%
Salt
6 msk fiberhusk
Låt svälla ca. 10 min
200 grader, minst 20 min, kolla på färgen
Jag brukar dessutom lägga i en STOR klick smör i långpannan som får smälta i ugnen först, sen häller jag i smeten

 

Tunnpannkaka (ursprungligen inte mitt recept, har justerat det lite efter eget tycke)

2 msk fiberhusk

1 dl vatten

2 dl grädde

1 dl mjölk 3%

4 ägg

lite salt

Vispa ihop och stek i rikligt med smör.

 

Hoppas det smakar :)

 

Kicki79 - hur gör du tunn resp tjockpannkaka? Dina recep lät goda!

 
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Man kan ju alltid steka lite goda grönsaker (vitkål, paprika, vitlök osv), kyckling eller annat kött med blomkålsris ala Nazi Goreng....  När maten iprincip är klar så släng i ett par ägg och rör runt så att äggen stelnar. Har bara testat detta i mina sockerdagar med riktigt ris men det borde ju funka ändå.  B) (kokosolja är optimalt här dessutom)

 

Tack, detta har jag inte tänkt på, ska definitivt pröva :)

Link to comment
Share on other sites

Jag hoppas att följande ger några idéer:

 

1. Pocherade ägg ( 2-3 per måltid). Sås med smör + mynta + cayenne peppar. (Mynta används inte så mycket och det ger en ny smak).

2. Pocherade ägg. Sås med yoghurt + salt + vitlök. Toppa med samma sås som ovan.

3. Stek tomat + gullök. Blanda in ägg. (Man kan förändra lite genom att lägga till andra grönsaker. Framför allt paprika passar bra). Det blir inte som omelett. Mera som en lätt röra.

 

Hjälper detta?

 

Ja det hjälper :) Ska prova att göra pocherade ägg någon dag, annars är det tips nog att ha någon god sås till :)

Link to comment
Share on other sites

Vissa äggrätter skulle jag kanske kunna tröttna på, men knappast löskokta ägg.  ;)

 

Ett tips om du gillar soppa: på slutet när det kokar ordentligt, knäck ett ägg per person rakt ned i grytan och rör om ordentligt så att det blandar sig i soppan. Själv gör jag inte på det viset särskilt ofta, därför att ägget liksom försvinner bland övriga ingredienser och inte märks så väl. Så är man trött på ägg men ändå vill äta det för näringens skull borde det vara en bra variant.

 

Tack för tipset! Detta låter precis som något för mig just nu :)

Link to comment
Share on other sites

För mig funkar det att äta bara gulan. Upptäckte att det var vitan jag fått avsmak mot.

 

I gratänger och pajer kan det rymmas en del ägg utan att det märks.

 

Gulan kan också användas till att reda varma såser med.

Link to comment
Share on other sites

Jag har alltid älskat ägg men jag har nu tyvärr kommit till ett stadie där jag blivit extremt trött på att äta det. Mår nästan illa bara av tanken på att äta ett kokt/stekt ägg eller en omelett.

 

Vad gör ni när ni blir trötta på ägg? Jag önskar lite tips på andra sätt att få i mig ägg, utan att behöva äta kokt/stekt/omelett/ägghack med smör, så att jag snart känner suget efter ett vanligt kokt ägg igen :)

 

Tacksam för tips!

Jag har också sånna perioder ibland och eftersom jag gärna äter ägg till frukost (för att det är så sjukt nyttigt) så brukar jag göra plättar. Mkt ägg men smakar inte alls så. Recept på olika varianter hittar du på 56kilo.se :)

Link to comment
Share on other sites

Men varför tvinga i sig ägg om du inte är sugen? Ät något annat bara, ägg är inget måste för LCHF. Jag äter sällan ägg. Däremot mycket makrill, lax, avokado, fröknäcke, ostar, lchf-kaffe, kallskuret... Listan kan göras hur lång som helst.

 

Mest för att ägg är ett av det bästa livsmedlen, och att jag håller mig mätt så länge på ägg :)

Link to comment
Share on other sites

Jag har också sånna perioder ibland och eftersom jag gärna äter ägg till frukost (för att det är så sjukt nyttigt) så brukar jag göra plättar. Mkt ägg men smakar inte alls så. Recept på olika varianter hittar du på 56kilo.se :)

 

Imorgon får det nog bli plättar till frukost :)

Link to comment
Share on other sites

Jag har alltid älskat ägg men jag har nu tyvärr kommit till ett stadie där jag blivit extremt trött på att äta det. Mår nästan illa bara av tanken på att äta ett kokt/stekt ägg eller en omelett.

 

Vad gör ni när ni blir trötta på ägg? Jag önskar lite tips på andra sätt att få i mig ägg, utan att behöva äta kokt/stekt/omelett/ägghack med smör, så att jag snart känner suget efter ett vanligt kokt ägg igen :)

 

Tacksam för tips!

 

Jag skulle nog säga att låt bli att ät ägg en period om du känner så. Det är ju inga större problem och det låter dumt att tvinga i sig något man verkligen känner sig illmående av bara i tanken. Alternativet är nog att laga saker där man inte känner att det är ägg typ plättar med kokos eller mandelmjöl. LCHF bröd eller liknande saker. 

Link to comment
Share on other sites

Åt inte det andra äter, utan ät det du gillar och älskar. Bryt normen. Det finns ju inga regler med LCHF, utan om du gillar att börja dagen med en biff, gör det bara. Jag själv äter ölkorv andra veckan i rad både till frukost och middag. Jag ser inga problem med det. Jag älskar nämligen ölkorv.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Åt inte det andra äter, utan ät det du gillar och älskar. Bryt normen. Det finns ju inga regler med LCHF, utan om du gillar att börja dagen med en biff, gör det bara. Jag själv äter ölkorv andra veckan i rad både till frukost och middag. Jag ser inga problem med det. Jag älskar nämligen ölkorv.

 

Jag förstår ditt tänk Limp. Dock är det inte utifrån några regler, eller något om hur man bör göra med LCHF, jag vill få i mig ägg. Det är helt enkelt för att ägg ger mig den perfekta mättnaden, innehåller alla viktiga ämnen för min kropp, och för att jag inte vill äta massa annat trams. Ägg hjälper mig på rätt spår :)

Link to comment
Share on other sites

Som flera redan varit inne på så skulle jag börja med att helt enkelt undvika ägg (eller det du tröttnat på). Jag har haft sådana där perioder i livet och aldrig lyckats bra med att fortsätta äta det jag ruttnat på. Efter ett tag så försvinner i regel inställningen man har till livsmedlet och så kan man börja om på ny kula. Det är ju dock ett prima livsmedel ur alla möjliga perspektiv inte minst ekonomiskt så förstår om det är något du vill fortsätta med.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...