Swester

LCHF Typ Ett - Julklappsprojektet

Recommended Posts

Det händer grejer ibland som man inte kan förutse och dessvärre inte kunna förutspå sina reaktioner på.

Roligt att du är tillbaka här, med dina givande inlägg.

Se fram emot en härlig sommar med din son, som du får knyta band till på ett sätt som inte alla pappor får möjlighet till att göra :)

 • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra jobbat med din son! Angående LCHF, jag tycker allt är enklare med LCHF. Man kan äta enklare rätter, hålla sig längre om det behövs. Men jag har hållit på i fyra år och är inne i det hela. På't igen bara, din son sköter du ju bra så det är bara mat och resten av hushållet att tänka på.

 • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Livet händer stup i kvarten, precis som det ska vara. Väl kämpat att övervinna alla farhågor kring att ta hand om sonen, nu är back to LCHF ingen match alls! :)

 • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack så mycket för alla varma gillanden, samt era kommentarer, fyllda av förståelse. Mycket uppskattat! Ni har rätt i att känslan av att ha överkommit detta stora orosmoment (fast det ej känns bra att uttrycka det så i samband med min son) har slängt in mig i den klassiska, och ack så härliga, Det finns ingenting jag inte klarar!-andan. Det är bara att taga tillvara på den känslan så länge den varar. :)

 

 

Dag 001 - Starten

Med en morgonvikt på 83,3 så gick startskottet för min kostomläggning. Ut med tallriksmodellen och in med LCHF. Ut med frukost, mellanmål, luncher, bruncher, eftermiddagsfika, förmiddagsfrukt och allt annat utspritt ätande, och in med en extra strikt version av periodiska 16:8-fastan. Ett mål mat blev det idag, vid en enda tidpunkt. Fasta fram till ca 20:00 varvid det intogs en portion kycklingklubbor med egengjord coleslaw, samt tre stekta fläskskivor, sporadiskt doppade i bearnaisesås. Utöver det, endast kalori- och kolhydratfri dryck. Fastan är jag van sedan tidigare, så någon hunger bekymrade mig ej.

 

En positiv sak med att vara pappaledig är att dagarna fylls väldigt lätt med aktivitet och distraktion, varför jag effektivt avleddes från onödigt trånande efter onyttigheter. Det känns, såhär efter första dagen, som att upplägget har en chans att fungera. Något som skall bekräftas imorgon (fredag), och förhoppningsvis förbli obrutet helgen genom. Totala näringsintaget resulterade i:

 

Fett: 89,22g

Protein: 128,68g

Kolhydrater: 8,14g

Kalorier: 1387

Skaldeman: 0,65

 

Dagens aktiviteter har mestadels bestått av ett par avverkade TV-serieavsnitt (under flaskmatande i TV-soffan), lite lek på golvet och totalt cirka tre timmars promenad ute i otroligt skönt sommarväder, med sonen på magen i bärsele. Han börjar närma sig elva kilo nu, efter sju månaders ålder, så det känns att jag går runt och bär på något(n)!

 

Jag kan erkänna att jag fortfarande är lite off i mat-tänket. Mitt resonemang blir ganska lätt Inge extra onyttigheter längre, men jag måste ju få kompensera med något! Vilket uttryckte sig som ett besök på ICA för inhandling av två Loka Strawberry Ice Cream. Den sanslöst godaste Loka-smaken som hittills uppfunnits. Rena skammen att de ej produceras i storformat!

 

Blodsockret har varit lite hit och dit idag, fullt förståeligt då det fortfarande ligger en stor mängd kolhydrater i kroppen och påverkar dess beteende. Blodsockret bör "rätta till sig" under de närmsta dagarna till att bli så stabilt och bra som jag minns att det en gång varit. Hoppas på att detta kan hålla i sig nu, ett bra långt tag framöver!

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Härligt att ha dig tillbaka! :D

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad kul att du hittat hit igen! Ska bli så trevligt att läsa dina inlägg.

 

Det gick ju väldigt bra för dig i våras, så du är nog snart på banan igen.

 

Sitter själv med en Loka Pear Ice Pop (päronsplitt) på altanen i detta nu och ser fram emot kesoplättar med kanelsmör så småningom till lunch!

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@ Elja: Tusen tack skall du ha! :)

 

@ PiaB: Tackar så mycket! Jo, det kändes som jag lyckades bekanta mig skapligt med kostupplägget för några månader sedan. Så aningen som att cykla blir/är det. Kul sammanträffande faktiskt; tidigt i morse när jag var inne med sonen på ICA och morgonhandlade så plockade jag faktiskt en av Lokas päron-drycker (den du nämner) för att testa. Min logik sade mig att eftersom jordgubbssmaken och denna står alldeles bredvid varandra, samt hör till samma produktionsserie så bör de rimligen vara lika goda. Men nästan så jag gillade päronsmaken mer än jordgubben. Påminner så väl om de gamla klassikerglassarna. Men som nu kan avnjutas med rent samvete!

 

Hoppas det blev en lyckad måltid med dina kesoplättar! Själv skall jag strax till att börja banka ut kvällens omgång lövbiffar.

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dag 002 - Mättande

Dagen startade med notering av viktförändring på blyga 0,1 kg. Men förändring är det och åt rätt håll dessutom, så det är bara att tacka och ta emot. Större steg lär inträffa under de första kommande dygnen kan jag tänka. Jag har för närvarande halvont i halsen. Druckit extra vätska senaste dygnet, vilket kan vara en bidragande orsak till den bomullstassande rivstarten. Jag har ingen brådska med viktminskningen. Inga datum att passa (förutom den sista njutbara solstranddagen för i år, eventuellt).

 

Väldigt soligt och somrigt varmt väder idag igen. Det blev extra lång promenad på lunchen, runt den trevliga promenadvägen inne i staden. Natur, vatten och mycket folk. Underbart lugn för mitt inre, särskilt i kombination med tillfredsställande musik i mobilen. Sonen somnar vanligen efter cirka femton minuter och sover minst någon timme. Perfekt tillfälle att fylla öronen med musik! Idag har jag spenderat totalt cirka fyra timmar utomhus, gående. Aningen lång tid kanske, men just nu känns det som jag har all tid i världen - i alla fall fram till våren 2015.

 

Dagens fasta bröt jag omkring 15:15 på eftermiddagen med två hårdkokta ägg, 15g kaviar och tre stekta fläskskivor, sporadiskt doppade i ICAs bearnaisesås. Till kvällsmat blev det lövbiff och extra fin grillkorv med hög kötthalt. Till det, ett par skedar hemmagjort kryddsmör. Samt 75g av Lithells hallon-kvarg. Även ett par skivor rökt skinka och någon tugga pizzasallad slank ned i form av mellansnacks. När jag plockade fram lövbiffen från frysen såg jag prislappsetiketten vilken skyltade med en totalvikt på 375g. Ojdå, bara 375g av lövbiffen. Detta skall vi dessutom dela på två personer. Här behövs något mer för att min kvällsmat skall bli fulländad! gick mitt tänk. Därav två extra grillkorvar till maten.

 

Jag åt korvarna först, högg sedan in i lövbiffen. Efter första skivan var jag så gott som mätt. Efter andra skivan var det dags att sluta äta. Kvar blev tredje och sista skivan lövbiff av min portionshalva, vilken jag får spara och ta till lunch imorgon. Från första början av hela min LCHF-upplevelse kunde jag ej förstå hur generella LCHF-frukost-/lunchrådet ofta innehåller en punkt som lyder: "Resterna från gårdagens middag." Varför i all sin dar skulle man lämna mat till nästa dag?! Men idag vet jag, efter många upprepade tillfällen med tidigare mättnad än planerat!

Fett: 84,28g
Protein: 88,72g
Kolhydrater: 11,21g
Kalorier: 1164
Skaldeman: 0,84 

 

I övrigt har det varit en njutningsfylld dag med lugnt och stilla gående. Jag fann mig några nedsatta kötträtter på morgonens ICA-besök. Ett par förpackningar Angus-burgare (eller något dylikt namn) för ~14 kr. styck, samt en stor förpackning kotletter för 22:- Med ICAs "Ät snart!"-prissänkningar kan man fynda rätt rejält. I synnerhet som föräldraledig då man har möjlighet att hänga på låset på mornarna. Att det är kort datum på köttet gör inget. Snarare så blir mycket kött godare med tiden, samt så går det utmärkt att slänga i frysen och tina upp efter behov. Ingen brådska, med andra ord!

 

Blodsockret har varit aningen stabilare idag, men fortfarande visat ett par toppar på 13 - 15 mmol/l som ej hör hemma. Lär bättra på sig ytterligare redan under helgen. Återstår höga värden till nästa vecka är det dags att börja laborera med insulindoseringen. Inget söt- eller kolhydratsug under dagen utan snarare perfekt belåtenhet hela fastan igenom. Energi fanns det också gott om, med tanke på dagens långa promenadtid. Verkligen en tacksam årstid att vara pappaledig på, definitivt!

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan rekommendera "ryggsäck" till sonen när han blir tyngre. Jag har burit båda mina i bärsele på magen men bytte till bärstol på ryggen när de blev tyngre. Tog storebror i handen och lillebror på ryggen på bussen till dagis och det funkade fint. Folk tittar lite konstigt men det får man ta! :)

 • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När min son var ca 1 år gick vi 5 km Frösöterrängen... Jag hade honom på ryggen, min dotter och hennes kompis gick framför, så hade vi kusinen bredvid med hans föräldrar, så vi var ett gäng med ungar i olika åldrar. En tidningsfotograf tog en bild på oss och den användes varje år därefter för att visa vilken familjefest tävlingen var... Det var 24 år sen, och jag vet inte om tävlingen finns längre, men jag såg den iaf 10 år efteråt.

Det är jättelätt att kånka ungar på ryggen, bara de är stora nog att nå över mesen.

 • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@ MariaF, stoscha: Jag kan tänka mig att det är betydligt lättare att bära på ryggen jämfört med magen. Jag minns när jag började bära sonen på magen, då han bara vägde dryga fem kilo. Jag hann promenera i ungefär tio minuter innan det började skjuta pilar och knivskaft genom ryggmuskulaturen. Men jag fortsatte och arbetade mig genom smärt-fasen varefter musklerna tilltog och vande sig efter hand. Nu väger han elva kilo, den lille rackaren och hittills har ryggen hängt med i utvecklingen. Jag har säkert fått mycket bättre hållning tack vare denna trivsamma träning.

 

Naturligtvis kommer det väl en gräns längre fram. Endera att han blir för tung så det sätter negativ press på ryggen, eller att han helt enkelt blir för lång/stor/otymplig att ha frampå längre. Då blir det att gå över till ryggmodell istället.

 

 

Övrigt för dagen så ser det ut att bli lika strålande väder som igår. Frun skall kika in på ett par loppisar medan jag och sonen tar ett par varv till nere på stan (eventuellt tar ett par bilder från vår mysiga runda och lägger upp). Lunch hos mina föräldrar, som vanligt på helgerna. Chile con Carne serveras. Medan jag medtager sista lövbiffen från igår, samt en grillkorv och en tre äggs-äggröra. Kommer bli maffigt mättande och hålla mig så till långt in på söndagen!

 

Har även tankar på att skaffa en egen domän för mitt bloggande och gå över till Wordpress. Plöjer lite tutorial-videor på YouTube och försöker bestämma mig. Lite mer komplicerat jämfört med Blogger/Blogspot, men aningen mer valmöjligheter kan jag tänka. Ha en härlig lördag så länge!

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack så mycket för alla varma gillanden, samt era kommentarer, fyllda av förståelse. Mycket uppskattat! Ni har rätt i att känslan av att ha överkommit detta stora orosmoment (fast det ej känns bra att uttrycka det så i samband med min son) har slängt in mig i den klassiska, och ack så härliga, Det finns ingenting jag inte klarar!-andan. Det är bara att taga tillvara på den känslan så länge den varar. :)

 

 

Dag 001 - Starten

Med en morgonvikt på 83,3 så gick startskottet för min kostomläggning. Ut med tallriksmodellen och in med LCHF. Ut med frukost, mellanmål, luncher, bruncher, eftermiddagsfika, förmiddagsfrukt och allt annat utspritt ätande, och in med en extra strikt version av periodiska 16:8-fastan. Ett mål mat blev det idag, vid en enda tidpunkt. Fasta fram till ca 20:00 varvid det intogs en portion kycklingklubbor med egengjord coleslaw, samt tre stekta fläskskivor, sporadiskt doppade i bearnaisesås. Utöver det, endast kalori- och kolhydratfri dryck. Fastan är jag van sedan tidigare, så någon hunger bekymrade mig ej.

 

En positiv sak med att vara pappaledig är att dagarna fylls väldigt lätt med aktivitet och distraktion, varför jag effektivt avleddes från onödigt trånande efter onyttigheter. Det känns, såhär efter första dagen, som att upplägget har en chans att fungera. Något som skall bekräftas imorgon (fredag), och förhoppningsvis förbli obrutet helgen genom. Totala näringsintaget resulterade i:

 

Fett: 89,22g

Protein: 128,68g

Kolhydrater: 8,14g

Kalorier: 1387

Skaldeman: 0,65

 

Dagens aktiviteter har mestadels bestått av ett par avverkade TV-serieavsnitt (under flaskmatande i TV-soffan), lite lek på golvet och totalt cirka tre timmars promenad ute i otroligt skönt sommarväder, med sonen på magen i bärsele. Han börjar närma sig elva kilo nu, efter sju månaders ålder, så det känns att jag går runt och bär på något(n)!

 

Jag kan erkänna att jag fortfarande är lite off i mat-tänket. Mitt resonemang blir ganska lätt Inge extra onyttigheter längre, men jag måste ju få kompensera med något! Vilket uttryckte sig som ett besök på ICA för inhandling av två Loka Strawberry Ice Cream. Den sanslöst godaste Loka-smaken som hittills uppfunnits. Rena skammen att de ej produceras i storformat!

 

Blodsockret har varit lite hit och dit idag, fullt förståeligt då det fortfarande ligger en stor mängd kolhydrater i kroppen och påverkar dess beteende. Blodsockret bör "rätta till sig" under de närmsta dagarna till att bli så stabilt och bra som jag minns att det en gång varit. Hoppas på att detta kan hålla i sig nu, ett bra långt tag framöver!

Såg i min affär igår att både Loka Strawberry icecream och päronsplitten finns i 1.5-L flaskor. Dricker helst vanligt vatten normalt sett, men som "mellanmål" ute i värmen på altanen är den perfekt!

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@ PiaB: Det gör mig mycket positivt förvånad att läsa om ditt Loka-fynd! Jag har kollat på Lokas hemsida, men ej sett deras Old School-smaker i 1,5 liters volymer. Endast två mindre flaskstorlekar. Det var alltså "Loka likes old school" du såg? Får jag vara nyfiken och fråga vilken butik du såg dem i? Finns den kedjan (om ej liten privat butik) här i krokarna så skall jag checka med dem om de kan få hem. Jag var in på Coop tidigare under förmiddagen bara för att spana, men inget napp där tyvärr.

 

Tackar för informationen hursomhelst! :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@ PiaB: Det gör mig mycket positivt förvånad att läsa om ditt Loka-fynd! Jag har kollat på Lokas hemsida, men ej sett deras Old School-smaker i 1,5 liters volymer. Endast två mindre flaskstorlekar. Det var alltså "Loka likes old school" du såg? Får jag vara nyfiken och fråga vilken butik du såg dem i? Finns den kedjan (om ej liten privat butik) här i krokarna så skall jag checka med dem om de kan få hem. Jag var in på Coop tidigare under förmiddagen bara för att spana, men inget napp där tyvärr.

 

Tackar för informationen hursomhelst! :)

Dessa loka med smaker innehåller inte dom kolhydrater för det står ju att dom är gjorda av naturliga frukter. Hittar ingen information och då prukar jag dra öronern åt mig.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dessa loka med smaker innehåller inte dom kolhydrater för det står ju att dom är gjorda av naturliga frukter. Hittar ingen information och då prukar jag dra öronern åt mig.

Det senaste påhittet med Loka Crush innehåller kolisar, men "naturliga" smaker kan ju vara bävergäll och nånting med träd... var det tallbark och vad som helst som inte är rent kemiskt framställt. Naturliga smaker har aldrig varit i närheten av det som det ska smaka

 

Bävergäll är ingrediensen i vanilj eller citron.. Kommer inte ihåg vilket. Det måste dock till en hel del behandling kan jag tänka... Jag har smakat både natulig bävergäll och kryddat brännvin och inte är det nåt man häller i sej precis

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ser ut att gå bra men jisses vad lite du äter :o. Äter själv mer än 2 gånger så mycket, förvisso vill jag inte gå ned i vikt men ändå!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varmt välkommen tillbaka! Lycklig din son som har en sån fin pappa  :)

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@ PiaB: Det gör mig mycket positivt förvånad att läsa om ditt Loka-fynd! Jag har kollat på Lokas hemsida, men ej sett deras Old School-smaker i 1,5 liters volymer. Endast två mindre flaskstorlekar. Det var alltså "Loka likes old school" du såg? Får jag vara nyfiken och fråga vilken butik du såg dem i? Finns den kedjan (om ej liten privat butik) här i krokarna så skall jag checka med dem om de kan få hem. Jag var in på Coop tidigare under förmiddagen bara för att spana, men inget napp där tyvärr.

 

Tackar för informationen hursomhelst! :)

Köpt på Hemköp. Ja, det var "Old school"!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dessa loka med smaker innehåller inte dom kolhydrater för det står ju att dom är gjorda av naturliga frukter. Hittar ingen information och då prukar jag dra öronern åt mig.

Detta är inte Loka crush. Inget socker i dessa.

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@ Robrad: Din kommentar tar upp något jag ofta ställs på tvären inför med LCHF-kosten. Jag har spenderat drygt två år med att hålla stenkoll på kaloriantalet för att gå ned i vikt. Generella rådet är att ej undergå ett kaloriunderskott på maximalt 500 - 750 kcal/dygn. Därmed har jag varit mycket noga med att äta något extra när så behövts, just för att ej hamna på ett alltför stort kaloriunderskott.

 

Med LCHF är det istället kolhydraterna som bör synas. Generella rådet med LCHF är att man oftast kan sluta med/strunta i att räkna kalorier. Istället bör man äta till man känner sig lagom mätt och belåten. Resten sköter sig självt. Det är vad jag försöker lita till numer. Men jo, jag reagerar instinktivt var gång jag ser dygnets totala kaloriantal landa på lite dryga 1000. Mitt RDI ligger uppåt 2000 kcal i dagens läge. Visst hade jag gärna mött upp lite bättre med kaloriantalet (utan att äta mig illamående). Men jag har ej så stor koll på lämpliga kalorikällor (som ej bidrar med extra kolhydrater). Kaffe dricker jag inte, så någon fet variant av sådant går tyvärr bort.

 

Men samtidigt vill jag tycka att så länge jag känner mig mätt så borde kroppen ha vad den behöver... Tack för din kommentar Robrad!

 

 

@ Kjell Granelli: Tackar tackar! Vilken värmande och rörande kommentar och komplimang! Jag hoppas att min son tycker så som du skriver! :)

 

 

@ PiaB: Och jag som övervägde att titta in på Hemköp, men då Coop-butiken är mycket större än Hemköp här i stan så valde jag dem istället. Men imöra bär kosan in på Hemköp för dryckhyllsinspektion. Tack, nu vet jag var jag skall vända mig!

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag känner inte alls ett behov att käka alldeles särskilt mycket fett. Brukar bli mätt på en matskeds skopa av majonäs, bernaisås eller något annat fett, 75-125g grönskar samt runt 150-200g kött.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dag 003 - Lätta fötter

82,4 i morgonvikt. Där kom stora hoppet nedåt som jag räknat med. Säkert vätskenivåer som justerats i samband med koständringen, samt det faktum att min förkylning (halsonda) börjat avta. Känns positivt såklart. Även midje-(mag-)måttet har minskat med nästan en halv centimeter. Det kommer jag mäta på lördagar fortsättningsvis, eftersom det normalt sett går långsammare med omkretsminskning, jämfört med vikten.

Efter en lugn och behaglig morgon bar det av ned på staden. Frun hade ett par loppisar att besöka medan jag helst flyr sådana fält och istället promenerade med sonen runt stadsrundan några varv. (Jag nämnde något om bilder igår, det kommer. Riktig mysrunda är det i alla fall!) Det blev sex-sju kilometer, men tyvärr inte några fynd för frugans del. Apropå frugan så börjar även Mors dag vandra sig riktigt nära och jag har så gott som noll idé vad jag skall ge, vare sig till min egen mor, eller till frun från Melvin. Undrar vad man får för träffar om man googlar på "last second gifts"...

Maten idag har blivit följande: Äggröra + lövbiff och grillkorv till lunch, samt en skiva finn crisp. Kvällsmat bestående av ett par kokta ägg med kaviar, några tuggor pizzasallad samt kvarg med grädde. Även ett par ströskivor av rökt skinka, hushållsost och leverpastej under dagen. Kvarg + grädde var en riktigt lyckad kombination. Jag köpte hem en 150g förpackning av Lindahls Citron-Lime kvarg, och deras hallon-smak, bara för att testa. Först ut blev hallonen vars smak jag fann mycket behaglig. Dock utspädd med skvätten extra vatten för en mer fil-/krämigare konsistens. Och när jag fick för mig att röra ned en redig klick vispad grädde, då blev det riktigt mumsigt! Dessutom en mycket hygglig fördelning mellan fett, kolhydrater och protein, med kvargens skapligt låga 2,9g kolh. Resultatet för dagen:

Fett: 101,74g
Protein: 79,83g
Kolhydrater: 18,22g
Kalorier: 1310
Skaldeman: 1,04 

Under lunchen hos mina föräldrar så kom mina eviga promenader upp på tal. Jag kunde inte låta bli att beklaga mina trasiga fötter, i synnerhet min vänstra fot där jag har ordentliga blåsor på tre av tårna som gör att jag haltar mig fram under stadsvarven. Ty jag promenerar runt i ett par byggarbetsanpassade lågskor, inköpta på Swedol inför ett plusjobb jag hade för inte mindre än snart åtta år sedan! (Japp, åtta år sedan!) Jag brukar inte vilja köpa nya skor så länge jag absolut inte måste. Jag har en viss förmåga att drabbas av skoskav bak vid hälsenan av de flesta skor jag provar. Så när jag väl funnit ett par där inget skoskav uppstår - då går jag sk*ten ur det skoparet innan det blir dags för nya.

Som diabetiker skall man dock vara extra noggrann och vårdande av sina fötter, och med ständiga, dagliga promenader som oftast resulterar i svidande fötter mot kvällen, så var det slutligen dags att ta steget vidare. Nu hade jag sådan tur att mina föräldrar erbjöd sig betala för ett nytt par skor, vilket jag finner oerhört vänligt och hjälpsamt! Särskilt med den unkna ekonomin som erbjuds som föräldraledig med de lägre dagarna, under långvarig arbetslöshet.

Så snabbt iväg efter lunchen till Intersport, där jag har 10% på ordinarie priser i och med mitt medlemskap på Friskis&Svettis. Fick hjälp av en yngre kille som först visade på ett par av deras mest populära joggingskor. Han menade att om jag mestadels promenerar i stadsmiljö så kan joggingskor lämpa sig, mycket tack vare dess stora betoning på dämpning, luftighet och goda support för hålfoten m.m. Dessa skor var av märket Asics gel zone, nyligen nedsatta till 899:- Och upplevelsen att få på mig de skorna... Mina gammelskor var helt plana och superhårda i sulan. Som att sticka fötterna i snörade betongblock (minus vikten). Dessa joggingskor var som att vandra runt på fluffiga duntussar. Fluffiga duntussar, höga på kärlek, som precis somnat middag och drömmer om vita gos-spjuvriga molntäcken! Jag kunde höra mina fötter jubla högt till mig, och känna tånaglarna växa sju millimeter av fotsulans omedelbara extas.

Trots blåsor på fulla vänsterfoten kändes det knappt när jag gick runt i dessa himmelska dojor. Det var lite som att födas på nytt och landa med rumpan före på en välstoppad midsommarängsplacerad huvudkudde med inbyggd värmeslinga och kroppspuderdosering. Intressant var att expeditkillen nämnde att ens fötter ofta skiljer sig en aning i storlek, och att det oftast är just vänsterfoten som kan vara något större än den högra. Något jag funnit ytterst fundersamt, hur min vänstra fot kan ta så mycket stryk medan den högra känns okej, i samma typ av sko och skostorlek. Han gav mig ett mycket uppskattat svar på det fenomenet.

Dock hade ju Intersport givetvis renodlade walkingskor också, vilka expediten menade på var mer för mer påfrestande off-road- och skogsvandring. Men köper man nya skor en gång vart åttonde år så vill jag kolla upp samtliga möjliga alternativ. En walkingsko han rekommenderade var deras top-of-the-line-sko vid namn Salomon Xa Pro 3D Ultra GTX för 1599:- Skor med full dämpning (en av de få walking-skor vars dämpning kan mäta sig med joggingskor enligt expediten). Samt tillverkad av extremt tåliga material, vattensäker, slitstark och all-around, samt året genom-godkänd. En walkingsko att ha från tidig vår till sen höst, avbytta av snökängorna endast under mittersta vintern.

Tyvärr hade de ej något par i min storlek hemma, men kunde få hem inom någon vecka. Det blev lite övervägande, men till sist bad jag expediten ta hem ett par i min storlek och återkomma så snart de anlänt. Så ont som det gjorde i både själ och fötter tvingade jag mig ändock ut ur joggingskorna, och tillbaka in i de gamla, slitna byggarskorna. Tala om att sakna stöd och dämpning efter jag gått runt i joggingdojorna i tio minuter! Visst, det kommer säkerligen innebära ytterligare ett par mil sammanlagt med gammelskorna innan de nybeställda kommer till butiken, men jag måste jämföra nu när ett nytt skoköp äntligen skall ske.

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och ett Hemköp-besök senare...

 

post-7543-0-66743500-1401010133_thumb.jpg

 

Tack igen PiaB! :)

 

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dag 004 - Kallt och grått

Vikten tog ytterligare ett stort steg nedåt till denna morgon. Fem hekto bort är bara att njuta av! 81,9 kilo ger mindre än två återstående innan jag åter befinner mig under åttio. Denna söndag har varit totalt igenmulen, grå och kall här uppe i Glada Hudik. Riktigt gott mysväder, sett inifrån. Medan förmiddagspromenaden jag tog förtäljer raka motsatsen. Snudd på att vantar hade varit skönt.

 

Första promenaden på dagen går oftast hyfsat. Det är efter jag tagit av mig skorna första omgången som smärtan i fot, tår och blåsor åter väcks till liv. Jag ser ohyggligt mycket fram emot införskaffandet av nya skor. Men först avvakta till dess att butiken får hem det andra paret jag vill prova. Med tanke på att torsdag är en röd dag kommande vecka (och många tar fredagen som klämdag) så kommer det säkert att försena skoleveransen till ännu nästa vecka. Det blir som sagt några tortyrsamma kilometer ytterligare med gammelskorna. Men men, den som väntar på något gott (eller komfortabelt)...

 

Idag har jag intagit en något högre mängd kolhydrater. Till stor del beroende på de cirka 50 grammen blandgrönsaker jag tog till lunchen. Måltiden bestod av kotletter, blomkålsmos och nämnda grönsaker. Till kvällsmat tog jag åter ett par kokta ägg med 15g kaviar, samt Lindahls Citron-Lime-kvarg med iblandad vispad grädde. Hur gott som helst, men något mer välsmakande med Lindahls hallonsmak. Ett par tuggor pizzasallad, en ostskiva och en halv skiva leverpastej har också slunkit ned.

 

Fett: 84,25g
Protein: 134,45g
Kolhydrater: 21,56g
Kalorier: 1360
Skaldeman: 0,54 

 

Jag tror inte herr Skaldeman lär komma och knacka på dörren för en kvällsfika med denna ratio. Men men, i alla fall under 25g kolhydrater (vilket jag satt som en onämnd gräns för min del). Blodsockret har börjat bli aningen stabilare nu, med ett helt perfekt morgonvärde på 5,9 mmol/l. Det är en av alla de saker jag älskar med LCHF-kosten. Att se de annars vanligt förekommande värdena uppåt 15 - 20 på morgonen, sjunka ned till hälsosamma toppennivåer. Då vet jag att kroppen mått bra under natten medan jag sovit. Skönt, skönt!

 

Mors dag blev halvfirad. En liten behändig blomma går alltid hem, såväl till moder som till fru. Min mor bjöd även på en bit hemlagad tårta, vilken frun tog med sig hem och avnjöt under kvällen. Visst blev jag aningen sugen och det illabådande verktyget "Det är ju bara en gång om året..." skramlade på i den svarta verktygslådan. Men läget var ändock långt inom det hanterbara, så mig gick ej så stor nöd på. Dessutom så fungerar inte det tankesättet, eftersom det är så pass många högtider och tillkomna firar-dagar året runt nuförtiden. Man hinner knappt torka sig om munnen förrän nästa festdag blinkar i almanackan.

 

Otroligt sammanträffande; Melvin valde att fira mors dag genom att för första gången börja vokalisera steget mer avancerat läte. Nämligen "bababababababababa" etc. osv. x 37 tillfällen idag (minst!). Dock ett härligare läte än de stämbandtestande illskrik och de mullrande grymtningar han haft för sig hittills. Nu börjar han låta som en riktig bäbbä! Farsans bäbbä! (...och morsans).

 • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.