Popular Post Maskros Posted May 23, 2014 Popular Post Share Posted May 23, 2014 Träffade igår en gammal kollega på stan. Han är kraftigt överviktig och har diabetes 2. Han var på väg in på en kinarestaurang för att äta lunch, och jag följde med in för att ta en kopp kaffe och prata bort en stund. Han valde fyra små rätter med bl a friterat fläskkött och sötsur sås. Till detta en stor portion ris. Jag frågade om han verkligen tålde den maten med tanke på hans diabetes, men det var inga problem alls. Visserligen var det socker i den sötsura såsen, men så lite ansåg han inte spelade någon roll. Jag frågade då om riset, och han svarade, att i ris finns det INGET socker!. Kolhydrater ja, men han ansåg att kolhydrater var NÅGOT HELT ANNAT än socker Då.gav jag upp, för jag vill ju inte bli ovän med en gammal kollega. Detta fick mig att tänka på när min man fick gå en veckolång kurs för att lära sig äta rätt som diabetiker. Där betonade man just att undvika socker, men däremot var det fritt fram för osötat vitt bröd, pannkakor och risgrynsgröt. I pannkakssmeten och gröten skulle mjölken ersättas med grädde och vatten för att få ner sockerhalten. Att mjöl och ris borde undvikas fanns inte med på kartan. Att kolhydrater ombildas till sockerarter i kroppen är tydligen fortfarande okänt för många, trots att LCHF blivit så omskrivet på senare år. Okunskapen hos många är förfärande. 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 Visst är det märkligt. Det berättade barnens farmor för mej redan för 20 år sen. Jag gjorde alltid tjusiga mackor åt henne när vi andra åt tårta, men hon berättade att det blev socker i kroppet det också ( inte för att hon brydde sej... Gamla bondkärringar lever på mackor) 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 Det är bedrövande att okunskapen är stor. men jag kan förstå att den är det, då vi i allmänhet, och diabetiker i synnerhet matas med information att det är "livsnödvändigt " med pasta, potatis, ris och fullkornsbröd. Vem ska man tro på? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Redbull Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 Såg en repris på serien "Sjukhuset" där det var en flicka på 6 år som hade kommit in med diabetes. Hon fick insulin intravenöst samtidigt som hon drack saft och åt en skogaholmslimpmacka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swester Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 Jag blev faktiskt mycket positivt överraskad över en läkares utlåtande nyligen. En bekant som ligger på gränsen till åldersdiabetes berättade för mig att h*n haft något höga värden (bland annat blodsocker) på senaste läkarbesöket. Varpå läkaren faktiskt, bokstavligen, hade föreslagit att tänka/dra ned på kolhydraterna. Detta alltså från en mycket erfaren, gammal och rutinerad läkare med diabetes som ett av dennes specialistområden. Av någon anledning så gjorde det min dag när jag fick höra detta. Lite som att skymta ljuset mellan molnen. Och till dig Maskros så förstår jag din situation till fullo! Ibland behöver man välja sina tvister och överläggningar. Är det en god relation som står på spel så behöver man ej beträda minerat område "i onödan". 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.