Kolesterolet i taket!


Angelico

Recommended Posts

Nu har jag gjort en andra kolestroltest. De mätte nu totalkolestrol och LDL, eftersom det var extremt högt förra mätningen. Tyvärr var det ingen felmätning utan fortfarande samma otroliga nivå. Total: 29,8 och LDL: 24,1.

Denna info får jag i ett kort brev där min läkare kort och gott informerar mig att medicinen simvastin finns att hämta ut och att jag ska ta nytt prov om en månad. Till att börja med så kommer jag inte hämta ut medicinen. Utan jag vill veta mycket mer först. Tror inte att jag skulle ta medicinen även om jag får veta mer. Men det får jag se då.

 

Zepp! Har du kunskapen som behövs för att reda ut hur det ligger till nu? Du brukar ju vara påläst i ämnet.

 

Jag undrar nu:

 

1. Eftersom mitt värde gått upp från total på 11 till 29,8 antar jag att det beror på min kost med mycket fett eller? Kanske även ägg och rött kött spelar in? (alla fettskrämda kostråd dyker nu upp i mitt huvud).

 

2. Om kosten orsakar detta eller triggar det, spelar då sortens fett roll, eller bara fett i största allmänhet? Skulle tex avokado, nötter och olivolja vara en räddning eller är det en mkt fettsnål kost som behövs vid sådana här tillstånd?

 

3. Kan man få ner kolestrolet i ett sådant här tillstånd, genom att ändra kosten igen?

 

4. Nu ikväll testade jag direkt med att äta min middag utan mkt fett. Jag åt en extra stor portion strömming för att bli mätt och så ännu mer grönsaker än vanligt. Till detta en halv avokado och en msk olivolja. Det blev en enormt stor portion mat men inte för stor för min aptit. Däremot blev kalorimänden för idag mkt låg. Hur tusan ska man kunna äta med energibalans, när man tränar och är aktiv, och inte tål spannmål, utan fett? (hoppas man kan läsa den långa frågan).

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Du ser ut att ha någon genetisk alternativt en medecinsk åkomma helt enkelt.. fast.. att gå från 11 till 30 på ett år är väldigt ovanligt.

 

Det handlar då i så fall om fett överhuvudtaget.. eller rättare sagt din levers förmåga att bryta ner LDL remnants.. då blir de kvar cirkulerande i blodet.. och nivåerna stiger.

 

För.. var det under det året du började med LCHF?

 

Enkelomättat och fleromättat fett har setts sänka LDL.. men inte prevalensen av CVD!

 

Med tanke på dina allarmerande värden.. med två mätningar så skulle jag begära remiss till expert.. det finns dugliga sådana.. som verkligen begriper sig på blodfetter utan att falla i farstun för tidningsrubriker.

 

Grejen är egentligen att blodfetter inte uppför sig på det viset.. det brukar ta årtionden.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Nu funderar jag bara, men kan du ha någon aktiv inflammation/infektion i kroppen som triggar kolesterolet?

Mage, leder, muskelfästen, muskler, sköldkörtel, halsinfektion.........?

Eftersom jag mår bra, utan krämpor och full av energi så är det svårt att föreställa sig att något är fel. Men..menar du att de saker du räknar upp kan påverka kolestrolet?

Link to comment
Share on other sites

Eftersom jag mår bra, utan krämpor och full av energi så är det svårt att föreställa sig att något är fel. Men..menar du att de saker du räknar upp kan påverka kolestrolet?

Ja, det finns en del läkare, där ibland Uffe Rawnskov som hävdar att kolesterolet ökar vid en infektion/inflammation i kroppen.

Jag skulle nog be om att få ta alla infektionsprover man kan ta som...

Sänka = SR

CRP -snabbsänka

Fullständigt blodstatus

Proteinfraktion

Järnstatus

Thyreoideaprover

Natrium, Kalium, Kreatinin

Leverstatus

Urinodling

 

För att utesluta infektion och inflammation någonstans, mycket märkligt det här tycker jag, vad säger läkarna, tycker den/dom att det är okej bara att skriva ut statiner utan att ta reda på varför du har så höga kolesterolvärden?

 

Har du fått kollat Triglyceriderna och APO-kvot?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Du ser ut att ha någon genetisk alternativt en medecinsk åkomma helt enkelt.. fast.. att gå från 11 till 30 på ett år är väldigt ovanligt.

 

Det handlar då i så fall om fett överhuvudtaget.. eller rättare sagt din levers förmåga att bryta ner LDL remnants.. då blir de kvar cirkulerande i blodet.. och nivåerna stiger.

 

För.. var det under det året du började med LCHF?

 

Enkelomättat och fleromättat fett har setts sänka LDL.. men inte prevalensen av CVD!

 

Med tanke på dina allarmerande värden.. med två mätningar så skulle jag begära remiss till expert.. det finns dugliga sådana.. som verkligen begriper sig på blodfetter utan att falla i farstun för tidningsrubriker.

 

Grejen är egentligen att blodfetter inte uppför sig på det viset.. det brukar ta årtionden.

Jag har ätit lchf sedan februari-mars 1012 och det första kolestrolprov jag tagit var i april 2012. Så det är ju två år sedan faktiskt.

Link to comment
Share on other sites

Ja, det finns en del läkare, där ibland Uffe Rawnskov som hävdar att kolesterolet ökar vid en infektion/inflammation i kroppen.

Jag skulle nog be om att få ta alla infektionsprover man kan ta som...

Sänka = SR

CRP -snabbsänka

Fullständigt blodstatus

Proteinfraktion

Järnstatus

Thyreoideaprover

Natrium, Kalium, Kreatinin

Leverstatus

Urinodling

 

För att utesluta infektion och inflammation någonstans, mycket märkligt det här tycker jag, vad säger läkarna, tycker den/dom att det är okej bara att skriva ut statiner utan att ta reda på varför du har så höga kolesterolvärden?

 

Har du fått kollat Triglyceriderna och APO-kvot?

Jag blev mkt förvånad över brevet och att hon inte ens ville undersöka annat. Vid förra telefonsamtalet för någon vecka sedan sa hon att tricyklider och hdl var bra. Men jag har inte ens fått en lista på mina värden. Antar att de kan skicka den om jag ber om det nu.

Link to comment
Share on other sites

Du ser ut att ha någon genetisk alternativt en medecinsk åkomma helt enkelt.. fast.. att gå från 11 till 30 på ett år är väldigt ovanligt.

 

Det handlar då i så fall om fett överhuvudtaget.. eller rättare sagt din levers förmåga att bryta ner LDL remnants.. då blir de kvar cirkulerande i blodet.. och nivåerna stiger.

 

För.. var det under det året du började med LCHF?

 

Enkelomättat och fleromättat fett har setts sänka LDL.. men inte prevalensen av CVD!

 

Med tanke på dina allarmerande värden.. med två mätningar så skulle jag begära remiss till expert.. det finns dugliga sådana.. som verkligen begriper sig på blodfetter utan att falla i farstun för tidningsrubriker.

 

Grejen är egentligen att blodfetter inte uppför sig på det viset.. det brukar ta årtionden.

Vilken typ av expert då? Hjärtläkare eller vad?

Ska jag ändra kosten nu tvärt eller göra allt som vanligt tills någon expert gått vidare med det?

Link to comment
Share on other sites

Jag har ätit lchf sedan februari-mars 1012 och det första kolestrolprov jag tagit var i april 2012. Så det är ju två år sedan faktiskt.

Men ändå.. ett totalkolesterol på 30 existerar knappt ens i litteraturen?

 

Utan de med svinhögt kolesterol brukar landa på 13-15.. och har typiskt dåligt med HDL och taskiga triglycerider.

 

Hur som helst.. dra ner på fett så mycket du kan och så begär remiss.. för något är konstigt.

 

På de större sjukhusen har de experter som pysslar med lipidrubbningar.. tror det är hjärtkärlläkare?

 

Här har du lite läkarlitteratur och vilka rekomendationer de ger varandra.. samt kontraindikationer.

 

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=434

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Men ändå.. ett totalkolesterol på 30 existerar knappt ens i litteraturen?

 

Utan de med svinhögt kolesterol brukar landa på 13-15.. och har typiskt dåligt med HDL och taskiga triglycerider.

 

Hur som helst.. dra ner på fett så mycket du kan och så begär remiss.. för något är konstigt.

 

På de större sjukhusen har de experter som pysslar med lipidrubbningar.. tror det är hjärtkärlläkare?

 

Här har du lite läkarlitteratur och vilka rekomendationer de ger varandra.. samt kontraindikationer.

 

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=434

Nä precis vad jag trodde också. Jag har bara sett värden på 10-12 när man pratat om mkt högt total. Men hur kan läkaren inte reagera då och vilja undersöka på andra sätt?

Vad är det man ska dra ner på då? Fett kött, olivolja nötter och keso och rubbet? Då kommer det ju att bli superlåg energimängd?

Aj, den länken var skrämmande läsning!

Link to comment
Share on other sites

Jag blev mkt förvånad över brevet och att hon inte ens ville undersöka annat. Vid förra telefonsamtalet för någon vecka sedan sa hon att tricyklider och hdl var bra. Men jag har inte ens fått en lista på mina värden. Antar att de kan skicka den om jag ber om det nu.

Tack för listan på prov att ta förästen.

Link to comment
Share on other sites

Nä precis vad jag trodde också. Jag har bara sett värden på 10-12 när man pratat om mkt högt total. Men hur kan läkaren inte reagera då och vilja undersöka på andra sätt?

Vad är det man ska dra ner på då? Fett kött, olivolja nötter och keso och rubbet? Då kommer det ju att bli superlåg energimängd?

Nu skall jag bara spekulera lite.. och det dom har mätt är altså själva kolesterolet.. i LDL.. och det är svinhögt.

 

Om de nu har mätt som de säger och inte räknat.. men det finns metoder att isolera LDL och sen mäta dess kolesterolinnehåll.

 

Och du har bra HDL och bra Triglycerider.. dvs det handlar inte om fett (Triglycerider) utan specefikt om ämnet kolesterol i dina LDL.

 

Du kan då undvika kolesterolrika livsmedel tillobörja med i väntan på en APO-kvot.

 

För.. kolesterol är inte farligt i sig.. bara om det fastnar i kärlväggen.. och då krävs det något som transporterar det dit.. och det är själva LDL.. vilket de inte har mätt.. utan det mäter man specefikt som APOb.

 

Men hur som haver.. ett LDL kolesterol på 24 är skumt och skall undersökas.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vill tillägga att Uffe Rawnskow säger att...

"idag står det klart att lipoproteinerna är en effektiv del av immunförsvaret. Märkligt nog verkar det som om mycket få känner till det, och man hittar inte ett ord om det i läkarböckerna, trots att det har visats gång på gång under de senaste 50 åren av mer än ett dussin olika forskargrupper" sid 211 i Fett och kolesterol är hälsosamt :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nu skall jag bara spekulera lite.. och det dom har mätt är altså själva kolesterolet.. i LDL.. och det är svinhögt.

 

Om de nu har mätt som de säger och inte räknat.. men det finns metoder att isolera LDL och sen mäta dess kolesterolinnehåll.

 

Och du har bra HDL och bra Triglycerider.. dvs det handlar inte om fett (Triglycerider) utan specefikt om ämnet kolesterol i dina LDL.

 

Du kan då undvika kolesterolrika livsmedel tillobörja med i väntan på en APO-kvot.

 

För.. kolesterol är inte farligt i sig.. bara om det fastnar i kärlväggen.. och då krävs det något som transporterar det dit.. och det är själva LDL.. vilket de inte har mätt.. utan det mäter man specefikt som APOb.

 

Men hur som haver.. ett LDL kolesterol på 24 är skumt och skall undersökas.

Alltså ägg, kött, smör och grädde, plus kokosolja?

Link to comment
Share on other sites

Det är ett privat företag, man kan få en stor labbprovtagning för 800 kr (med alla prover syster nämnde). Du tar proverna på en vårdcentral som är knuten till deras system. Tycker det är väldigt bra pris, och det är samma prover de tar på en vanlig vårdcentral.

 

http://www.werlabs.se/man/checkup-man-large

med stor menar du alla de som Syster föreslog eller ?

Link to comment
Share on other sites

med stor menar du alla de som Syster föreslog eller ?

 

Ja, jag tror det innehåller det mesta hon nämnde plus lipidstatus. Dock inte urinodling.

 

PSA, PSA-kvot, HbA1C, SR, Testosteron, D-Vitamin, Vit B12, Järn, Blodstatus(Hb LPK TRK MCV), Sköldkörtelscreening(TSH), Blodsocker(HbA1C), Kolesterol, HDL och LDL, Blodvärde, ASAT, ALAT, Kreatinin, Natrium, Kalium, SR, Järnvärde, Risk för hjärtinfarkt

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja, jag tror det innehåller det mesta hon nämnde plus lipidstatus. Dock inte urinodling.

 

PSA, PSA-kvot, HbA1C, SR, Testosteron, D-Vitamin, Vit B12, Järn, Blodstatus(Hb LPK TRK MCV), Sköldkörtelscreening(TSH), Blodsocker(HbA1C), Kolesterol, HDL och LDL, Blodvärde, ASAT, ALAT, Kreatinin, Natrium, Kalium, SR, Järnvärde, Risk för hjärtinfarkt

Låter bra. Det kan ju vara nåt om inte min läkare vill göra detta.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Okejt! Tack!. Ägg och lever visste jag men kyckling hade jag ingen aning om. Smör och räkor går också bort .

Nja, det här tror jag inte riktigt på, att kunna sänka kolesterolvärdena med kosten, då kroppen faktiskt tillverkar det mesta själv.

Vad ska du leva på?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

På Metabolmottagningen finns läkare som förstår sånt här. Begär remiss dit. 2 gånger om år får jag ta blodprov med alla dessa värden.

Det är väl inte säkert att du träffar en läkare med öppet sinne men i alla fall en som förstår sammanhangen och inte slänger på dej Simvastatin, som är en fis i rymden om du verkligen skulle behöva statiner. Det ska till mycket potentare grejor i så fall. Och du har rätt att få ut dina provsvar skriftligt! Alltid!

 

Inte för att jag vet nåt, men som syster säger är höga kolesteroler ett bevis på att det är en inflammation i kroppen.... Nu är jag ute och spekulerar, men du har ju tränat väldigt hårt ett tag. Kan du ha tagit i så du skadat dej på nåt sätt?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om du skall få ordning på det här så gäller det att vara systematisk. Annars vet du inte vad som hjälpte. Att det stigit så mycket på så kort tid talar för att det inte är genetiskt.

 

Vet du vad du hade för blodfetter innan du började med LCHF?

 

Vilken typ av träning utövar du?

 

Vad äter du en normal dag nu? Inte bara vad du äter utan när i förhållande till träning och läggdags.

 

Äter du några tillskott?

 

Jag tror inte det är något fel på dig som du kan hitta med en massa prover och är det något fel så kanske det beror på samma sak som det höga kolesterolet.

Link to comment
Share on other sites

Jag vill bara förtydliga att detta bör du nog söka experthjälp för, och inte bara lyssna på oss här på forumet, hur mycket erfarenhet vi än har...

Och med experthjälp menar jag inte vanlig vårdcentralsläkare, där vet vi nog mer än var de gör  ;)

Men att begära ut samtliga värden plus kräva ett apo-prov, det skulle i all fall jag börjat med innan jag gjorde något annat. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag har tänkt på dej hela morgonen och ju mer jag tänker desto mer förbannad blir jag. Vad ÄR det för läkare du har som inte ögonaböj skickar remiss till Metabolmottagningen med såna värden???? Det skulle man ju kunna räkna ut med tånaglarna att du behöver nån som begriper sej på. Simvastatin... fnys!! (fast jag tror inte allmänpraktiker får skriva ut potentare saker än den... alla får Simvastatin. Jag började också med det, men hon skickade remiss både till hjärtkliniken och metabolmottagningen samtidigt, så jag använde dem bara typ 3-4 månader innan jag fick de "riktiga helvetespillren" av specialister. När hon inte tyckte att det gick fort nog med remissen skickade hon mej till slut med akutremiss till hjärtmottagningen, men då kunde jag ju knappt röra mej... hon fick f.ö skäll för det sen, men tyckte det var värt det ändå)

 

Men i avvaktan på att du får experthjälp kan det ju vara bra med självhjälp lite grann. Vad tror du om antiinflammatorisk kost? LCHF i sej minskar ju inflammationer men du kanske behöver lite extra.

Johanna07 här på forumet är en fena på sånt. Sök hennes inlägg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om det inte har med kosten att göra är det ändå ett konstigt sammanträffande att det kommer efter denna kostomläggning. Det ända jag förändrat i mitt liv i övrigt är att jag tränar mer och tyngre.

 

Jag tycker också det verkar väldigt märkligt att det skulle vara kostrelaterat.

 

Man måste komma ihåg att LDL per se inte är något ont men däremot kan det symptomatisera att något är galet. Kolesterolets funktion är ju att fixa och laga ex. strukturproteiner i kärl så jag är också mer benägen att tro att det är något som är kopplat till infektion/inflammation, därav kroppens uppreglering av kolesteroltransporter dithän och följaktligen högre LDL-nivåer.

 

Innan du börjar vända upp och ned på kosten så skulle jag ex. fundera på sådant som att ta ett avbrott från gymet. Antingen en veckas helt avbrott eller ett par veckor av avlastningsträning. Det behöver ju självfallet inte hänga ihop med din träning men om nu varje sten skal vändas så är träningen något jag skulle överväga långt innan jag började vända och vrida på kosthållningen.

 

Jag tror också på att söka kunnigare hjälp än den du fått hittills...om möjligt. Att något sannolikt är galet finns ju tecken  på men man gör det garanterat alldeles för enkelt för sig om man, som de du stött på hittills verkat gjort, stirrar sig blind på LDL som ett problem per se. Det är ett symptom och inte nödvändigtvis huvudproblemet.

 

TIllägg: Hur var det med din träning i relation till provtagningarna? Hade du 24 timmar fritt mellan träning och provtagning?

 

Snabbskummade lite på ämnet och hittade bl.a. följande:

 

WebMD

"Do not drink alcohol or exercise strenuously before the test."

 

New York Times

"Avoid strenuous exercise for 24 hours before the test."

http://www.nytimes.com/health/guides/disease/high-blood-cholesterol-and-triglycerides/diagnosis.html

 

LiveStrong

"Although exercise improves an overall blood panel, strenuous physical exercise prior to a blood draw may negatively impact the results."

http://www.livestrong.com/article/439521-can-strenuous-exercise-before-a-cholesterol-test-increase-ldl/

 

 

Tillägg 2: Det vi ju diskuterat tidigare annorstädes tar även SIsson upp i följande inlägg vad gäller hård träning (påfrestande för det glykolytiska energisystemet vill säga) i relation till sköldkörtel och nedreglering av LDL-receptorer:

 

"Normally, T3 increases glucose utilization, but when the body doesn’t have enough due to mismatched exercise output and carb input, T3 must drop to conserve glucose. Unfortunately, this lowered T3 can lead to lowered LDL receptor activity, which leads to increased lipid levels."

 

http://www.marksdailyapple.com/why-did-my-cholesterol-go-up-after-going-primal/

 

Håller tummarna att det grejar sig!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Angående att sänka kolesterol med kost så är det väldigt enkelt. Anledningen varför Syster tror att man inte kan förändra kolesterolet med kost, är helt enkelt för att folk inte gör tillräckliga förändringar. Man tillför fortsatt tillräckligt med kolesterol för att det ska ackumulera. Den diet som exempelvis LMV rekommenderar är inte tillräcklig för att få till stånd stora sänkningar i kolesterol.

 

Lägger man an en växtbaserad diet typ Ornish eller McDougall (med minimalt med animaliska produkter och koncentrerade fetter) så kommer ditt kolesterol att sjunka rejält (sannolikt redan inom några veckor). Detta händer mer eller mindre alla som lägger an denna typ av kost (och håller sig till planen).

 

När jag kollade i början av 2013 var mitt totalkolesterol 2,9 och LDL 1.3. Vissa på forumet tycker säkert att det är för lågt, men jag nämner det bara för att det förmodligen är ett ganska normalt värde för folk som inte intar kolesterol via kosten.

 

Vem vet, kanske är ditt öra stängt i dagsläget för dessa idéer (eller att du trivs för bra med LCHF för att vilja ändra), men ifall det skulle gå så långt att du börjar få CVD-problem så har du förhoppningsvis det i bakhuvudet.

 

Det finns jättemånga testament av dramatiska kolesterolsänkningar på YT. Här är bland annat två gubbar som gått från levande döda till att återfå chanserna att leva ett långt liv.

 

https://www.youtube.com/watch?v=foDiVAuk42g&list=UUykqU_Ah9Gja1F5kj5KNJGw&index=13

 

PS. Man kan fortfarande vara kroppsbyggare även om du inte äter ägg, vassleprotein och kött! ;)

Link to comment
Share on other sites

Om det inte har med kosten att göra är det ändå ett konstigt sammanträffande att det kommer efter denna kostomläggning. Det ända jag förändrat i mitt liv i övrigt är att jag tränar mer och tyngre.

 

Om du enbart tränar styrketräning så kan ju det ha betydelse.

Link to comment
Share on other sites

Tack för era omtänksamma och tänkvärda kommentarer. Jag har hunnit fundera en del, även om jag inte vet mer nu än igår.

I morse ringde jag direkt min läkare. Jag hade förberett mig innan med Systers förslag på prover att ta, men också på att inte gå igång och idiotförklara den stackars inkompetenta läkaren utan vara ödmjuk i tonen. Hon har ju gjort något rejält pinsamt anser jag när hon , utifrån mina mycket extrema  prover, skriver ut medicin utan att ta reda på orsakerna bakom provet. Hur som helst, jag sa att jag blev förvånad över detta och att jag inte är intresserad av medicin utan att veta vad som felas. Sen föreslog jag de prover jag hade på listan. Hon sa då att de kan ta de prover som de brukar göra när man vill veta om något står fel till. När jag underströk att apo-kvot är viktigt mumlade hon bara och verkade inte förstå vad jag menade. Jag får ta de olika proven på fredag, men vet alltså inte exakt vad det blir och antagligen ingen apo-kvot.

Nu tänker jag själv att andra prover är mest intressant just nu för att se om det är någon infektion/inflammation i kroppen eller annat. Så det får duga som en början. Sen vet jag inte hur jag ska göra för att få träffa en läkare värd sin titel, men ska kolla runt lite. Jag kommer givetvis att göra allt nu för att få utrett vad som är fel.

 

Igår reagerade jag mkt snabbt på det hela och ville genast hitta en strategi. Nu inser jag att det är inte mkt mening i att sätta igång med olika kostomläggningar utan att veta vad som ligger bakom. Jag äter mkt varierat och undviker bara sånt som jag mår dåligt av (spannmål och socker) så jag fortsätter så nu också.

 

TinyTom: Tack för länkarna. När du säger A så frågar jag om B ;). Så jag har några frågor:

Jag tycker det låter vettigt att hålla upp med träningen just nu. Men blir ändå osäker på hur jag ska förhålla mig till ett sånt uppehåll. Vad ska det leda till? När en vecka gått hur kan jag då utvärdera effekten, när jag inte har några symptom på min eventuella ohälsa? Hur vet jag då om det är bra eller dåligt att vila vidare eller köra igång igen?

 

Min träning var 48 timmar innan provtagning båda provtillfällena, så då kan det antagligen inte spela roll för provet eller vad tror du?

 

Det där med sköldkörteln, är det helt kopplat till kolhydratmängd eller mer allmänt att man tränat hårt?

 

Har jag verkligen tränat så hårt, när jag tränar 3 timmar i veckan?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag tror nog inte att dina höga kolesterolvärden har något att göra med styrketräning 3 timmar per vecka, hade du haft ont, värk eller ömhet någonstans så kanske...

Jag hoppas att du får ta åtminstone en del av proverna som vi tidigare pratade om... jag vill även påminna om att man alltid har rätt till en second opinion hos en annan läkare eller "instans" inom samma landsting, men det bästa vore som även Stocha föreslår, en remiss till en metabolmottagning där man ska vara experter på den här problematiken.

Jag hoppas verkligen att du får ordning på detta och även får vetskap om vad det beror på.

 

Det är alltid lättare att "strida" när man vet vem fienden är, låter kanske dumt men det är min erfarenhet :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag tror nog inte att dina höga kolesterolvärden har något att göra med styrketräning 3 timmar per vecka, hade du haft ont, värk eller ömhet någonstans så kanske...

Jag hoppas att du får ta åtminstone en del av proverna som vi tidigare pratade om... jag vill även påminna om att man alltid har rätt till en second opinion hos en annan läkare eller "instans" inom samma landsting, men det bästa vore som även Stocha föreslår, en remiss till en metabolmottagning där man ska vara experter på den här problematiken.

Jag hoppas verkligen att du får ordning på detta och även får vetskap om vad det beror på.

 

Det är alltid lättare att "strida" när man vet vem fienden är, låter kanske dumt men det är min erfarenhet :)

 

Kan man få högt kolesterolvärde av att ha ont eller bli öm? På vilket sätt skulle det kunna påverka kolesterolet?

Link to comment
Share on other sites

I morse ringde jag direkt min läkare. Jag hade förberett mig innan med Systers förslag på prover att ta, men också på att inte gå igång och idiotförklara den stackars inkompetenta läkaren utan vara ödmjuk i tonen. Hon har ju gjort något rejält pinsamt anser jag när hon , utifrån mina mycket extrema prover, skriver ut medicin utan att ta reda på orsakerna bakom provet.

 

Det frustrerande är ju att det sannolikt inte ens föresvävat henne att tänka i den typen av banor som jag diskuterade i det tidigare inlägget. Kolesterol är själv förutsättningen för liv då minsta cell kräver kolesterol för att tillgodose dess membrans integritet och funktion, så bara den enkla föresatsen borde ju få människor, dessutom med medicinsk auktoritet, att åtminstone reflektera över sitt dagliga värv och dess innehåll bortom Aftonbladets söndagsbilagas hälsouppslag.

 

TinyTom: Tack för länkarna. När du säger A så frågar jag om B ;).

 

...och ibland C. ;) Men det är bra. Fortsätt så.

 

Så jag har några frågor:

Jag tycker det låter vettigt att hålla upp med träningen just nu. Men blir ändå osäker på hur jag ska förhålla mig till ett sånt uppehåll. Vad ska det leda till? När en vecka gått hur kan jag då utvärdera effekten, när jag inte har några symptom på min eventuella ohälsa? Hur vet jag då om det är bra eller dåligt att vila vidare eller köra igång igen?

Precis som vad gäller en drastisk kostförändring så är det i nuläget mest att famla i mörker och s.a.s. skjuta från höften på allt som rör sig. Cowboymentalitet i praktiken även kallat. Att agera utan att ha ett hum om vad som behöver göras eller vad problemen består av det är sådant som påminner en del om Dubya efter WTC. Ett bra varnande exempel i varje fall och vi behöver inte sväva iväg mer i den riktningen...

 

Därför tycker jag det är bra att du försöker fundera som du gör för att få någon rationell rätsida på saker och ting även om jag förstår att situationen kan kännas oroande. Därför, se det jag kommenterade vad gällde träningsavlastning mer som en "skruvbar" variabel att ta till vid behov. Skulle det falla sig så att ingen av de som skall hjälpa dig få rätsida på detta de facto lyckas med det så återstår ju alltid trial-and-error och då blir det helt enkelt till att försöka "normalisera" din vardag i möjligaste mån. Då får du medelst uteslutningsmetoden se om de påverkbara och möjliga stressorerna i ditt liv helt eller delvis är boven i dramat. I detta sammanhang så kan man se just sådant som är kopplat till träningen som variabler att förändra. Bortom detta finns även kosten (som jag dock är mer skeptisk till ur det traditionella kolesterol-är-ondska-perspektivet om du inte i släkten har sådant som ex. hyperkolesterolemi) men även sådant som sömn och stressbalans i allmänhet. Dock så skulle jag primärt, även innan träningen, fundera på det där med träningen i kombination med kost och då specifikt kolhydratintaget. Men jag återkommer till det längre fram.

 

Min träning var 48 timmar innan provtagning båda provtillfällena, så då kan det antagligen inte spela roll för provet eller vad tror du?

Antagligen inte om man utgår från den akuta och specifika effekt som hård träning kan ha på den här typen av tests tillförlitlighet. Man ska aldrig säga aldrig men för att utgå från riktlinjerna som ges vid provtagningen så är det sannolikt inte relevant i sammanhanget.

 

Det där med sköldkörteln, är det helt kopplat till kolhydratmängd eller mer allmänt att man tränat hårt?

Både och.

 

Vi börjar med att fundera kring definitionen över "hård" träning i detta sammanhang. Hård ur denna kontext innebär helt enkelt att en hög belastning sker på det glykolytiska energisystemet, dvs i praktiken den ursnabba energi som är förutsättning för riktigt högintensiv träning och som är mer beroende av kolhydrater.

 

Sedan en tid tillbaka har jag, som nämnt, själv experimenterat en del med ökat kolhydratintag kopplat till träningsdagar och även om det är för tidigt att dra några slutsatser värda att rista i sten så lutar det allt mer åt att för de mest högintensiva fysiska aktiviteterna är det sannolikt, och över tid, bra om inte nödvändigt att komplettera kosten med kolhydrater.

 

Jag börjar landa i att i synnerhet om man tränar mer hypertrofiinriktat, som du ju nyligen börjat göra, så är behovet som absolut störst. Kanske är det också därför som, vad jag uppfattat det i kontakter med andra här och var, som kroppsbyggare har ett högre behov än styrkelyftare pga hypertrofiträningens typiska upplägg med faktorer som mer volym, högre träningsfrekvens, mindre vila, mindre intersetvila, konstant anspänning etc etc. Det skulle kunna vara en del i förklaringen i varje fall.

 

Bortom detta så har jag även noterat att flera av de jag haft kontakt med som inte lägger allt för mycket krut på kolhydratintaget, trots att de matchar den troliga lämpligheten för detta enligt ovan, dock tenderar ha ett mycket högt proteinintag à la 300 g/dag och uppåt. Man kan då tänka sig en ökad glukoneogenes kopplad till detta som kompenserar kroppens behov av kolhydrater för glykogeninlagring. Ser jag till min egen situation så inser jag nu i skrivande stund att jag ju under större delen av min egen lågkolhydratkosthållning haft en hög köttkonsumtion och först under senare år har detta trappats ned märkbart vilket föranlett experimenterande med kolhydratintaget...som en följdeffekt.

 

Det specifika problemet som rör höga LDL-nivåer kopplat till detta bygger på att man tränar "hårt", enligt den nyssnämnda definitionen. Den hårda träningen ökar således glukosbehovet för kroppen. Om då glukostillgången inte ligger i fas med kroppens eskalerade behov så är alltså teorin att det aktiva sköldkörtelhormonet T3 nedregleras och därmed även kroppens funktion att nyttja glukos. Sänkt T3 leder vidare till sänkt aktivitet för LDL-receptorerna, dvs LDL-upptaget minskar vilket följaktligen ger förhöjda serumnivåer av LDL. Det är en kedjeutveckling med andra ord.

 

Har jag verkligen tränat så hårt, när jag tränar 3 timmar i veckan?

Vi vet ju faktiskt inte i nuläget hur det står till så se allt jag skriver här som sådant som potentiellt bör undersökas om inte annat.

 

Här kommer vi i varje fall in på ännu en defintion av "hårt". Vad är egentligen "hård" träning? Som jag utvecklade ovan så gällde ju den definitionen det primära energisystemet som träningen förutsätter. På en mer ytlig nivå så är ju detta normalt sett den allmänna definitionen av träningsintensitet, dvs högintensiv träning är anaerob och sker utan syre och förutsätter musklernas snabbaste energi (ATP och kreatinfosfat), dvs det glykolytiska energisystemet. Lågintensiva aktiviteter nyttjar istället kroppens primära men långsamma bränsle, dvs fett vilket förutsätter oxidation. Sömn är således en alldeles ypperlig lågintensiv aktivitet även om man normalt sett oftast flyttar tankarna till promenader etc.

 

För att kunna besvara frågan måste man då även fundera kring faktorn återhämtning vilket i sin tur föranleder att vi fundera kring vad det är för undersystem som högintensiv träning nyttjar. Det här har jag nämnt några gånger på andra ställen men för att snabbt och förenklat sammanfatta så handlar det om nervsystem, muskelfibrer och muskelns kök (sarkoplasman). Ju mer styrkeinriktad träningen är desto viktigare är de förra. Är träningen hypertrofiinriktad så är det de senare som är viktigast. Anledningen till att kroppsbyggare i regel tränar oftare är således inte så enkelt som att de dopar sig mer (vilket många stirrar sig blinda på...även om det så klart och tyvärr är en redig elefant i rummet) utan de tränar helt enkelt på ett sätt som möjliggör mer frekvent träning. Konkret, mer fokus på muskelfiber och sarkoplasma och mindre på nerv. Nervsystemet är det som tar längst tid att återhämta så om de mer muskelspecifika undersystemen är "fit for fight" redan efter 36-48 timmar men nervsystemet är söndertrasat av ogenomtänkt failureträning, som somliga experter fortsätter att rekommendera till kreti och pleti (oftat under förespegling av att det är "vetenskapligt") utan urskiljning, så får man helt enkelt inte optimal träningspotential för muskelvolym. Sen spelar det ingen roll hur trevlig, tänkvärd, tänkande, självsäker personen som hävdar motsatsen är eller hur praktiskt det säkert låter för många att knappt behöva träna alls...även om man tar död på sig själv momentant och i förlängningen på bredare skala.

 

Det jag försöker komma till är att här handlar det om - OM det är aktuellt - om en kombinatorisk effekt som påverkar kroppen systemiskt. Lokal återhämtning kanske inte påverkats nämnvärt eller i varje fall inte märkbart men systemiskt så kan det ha skett anpassningar enligt ovan diskuterade av det endokrina systemet vilket då har potential att förklara ex. ovanligt höga LDL-nivåer. Det behöver inte vara så men mot bakgrund av att det känns som att dina blodvärden förändrats snabbt relativt nyligen så är ju det här en av möjliga orsaker som åtminstone bör beaktas då träningsförändringen skett nyligen och dessutom kombinerats med kroppsfettminskning ett tag. Just att LDL-värdet var så ovanligt högt skulle ju kunna förklaras av något sådant som nedreglerat T3 med påverkan på LDL-receptorer som följdsekvens.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kan man få högt kolesterolvärde av att ha ont eller bli öm? På vilket sätt skulle det kunna påverka kolesterolet?

Det onda eller ömma kan vara symptom på ex. inflammation. En inflammatorisk kropp försöker kroppen i regel få rätsida på och chansen är således ökad att behovet av kolesteroltransporter medelst LDL är större.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 Dock så skulle jag primärt, även innan träningen, fundera på det där med träningen i kombination med kost och då specifikt kolhydratintaget. Men jag återkommer till det längre fram.

 

 

Ja, jag ser fram emot att höra mer av det sen då! :)

Jag har ju redan ökat kh en del och ska försöka ligga på ca 100 gr på träningsdagar framöver. Läste i en av atriklarna du länkade att man kan behöva äta mer inälvsmat och skaldjur också, men min engelska är inte superbra så jag hängde inte helt med i varför.

Link to comment
Share on other sites

Det frustrerande är ju att det sannolikt inte ens föresvävat henne att tänka i den typen av banor som jag diskuterade i det tidigare inlägget. Kolesterol är själv förutsättningen för liv då minsta cell kräver kolesterol för att tillgodose dess membrans integritet och funktion, så bara den enkla föresatsen borde ju få människor, dessutom med medicinsk auktoritet, att åtminstone reflektera över sitt dagliga värv och dess innehåll bortom Aftonbladets söndagsbilagas hälsouppslag.

 

Sedan en tid tillbaka har jag, som nämnt, själv experimenterat en del med ökat kolhydratintag kopplat till träningsdagar och även om det är för tidigt att dra några slutsatser värda att rista i sten så lutar det allt mer åt att för de mest högintensiva fysiska aktiviteterna är det sannolikt, och över tid, bra om inte nödvändigt att komplettera kosten med kolhydrater.

 

Jag börjar landa i att i synnerhet om man tränar mer hypertrofiinriktat, som du ju nyligen börjat göra, så är behovet som absolut störst. Kanske är det också därför som, vad jag uppfattat det i kontakter med andra här och var, som kroppsbyggare har ett högre behov än styrkelyftare pga hypertrofiträningens typiska upplägg med faktorer som mer volym, högre träningsfrekvens, mindre vila, mindre intersetvila, konstant anspänning etc etc. Det skulle kunna vara en del i förklaringen i varje fall.

 

 

Det specifika problemet som rör höga LDL-nivåer kopplat till detta bygger på att man tränar "hårt", enligt den nyssnämnda definitionen. Den hårda träningen ökar således glukosbehovet för kroppen. Om då glukostillgången inte ligger i fas med kroppens eskalerade behov så är alltså teorin att det aktiva sköldkörtelhormonet T3 nedregleras och därmed även kroppens funktion att nyttja glukos. Sänkt T3 leder vidare till sänkt aktivitet för LDL-receptorerna, dvs LDL-upptaget minskar vilket följaktligen ger förhöjda serumnivåer av LDL. Det är en kedjeutveckling med andra ord.

 

 

Intressant att läsa detta!

Hur har du själv märkt av effekten av kh- ökningen  när du experimenterat då?

Link to comment
Share on other sites

Är det någon här som läst boken Perfect health diet? Jag försöker ta reda på om boken finns översatt och då dyker Sissons namn upp. Men boken är skriven av Jaminet/Chou Ching Jaminet. Hur hänger dessa tre namn ihop? Finns det någon översatt bok från författarna som förklarar deras kostteori?

 

En annan sak som gör mig fundersam är deras mycket långa lista med kosttillskott-tabletter som de anser att man behöver komplettera Perfect health diet med.

Vore intressant att prata lite om boken med någon som läst den. Jag har ingen alls kunskap om  olika  lowcarb/paleo/ gurus som ni märker.

Link to comment
Share on other sites

Fick mina blodprover idag. Sköldkörtelprover normala, cerumsänka förhöjd, vita bl kroppar i urin +0,3, bl socker normal, kalcium och kalium normal, äggvita normal, långt socker normal, hjärtmarkör normal, natrium under ref värde, Apo A 1,65, Apo B 5,4.

Vad säger detta nu tro?

Link to comment
Share on other sites

Fick mina blodprover idag. Sköldkörtelprover normala, cerumsänka förhöjd, vita bl kroppar i urin +0,3, bl socker normal, kalcium och kalium normal, äggvita normal, långt socker normal, hjärtmarkör normal, natrium under ref värde, Apo A 1,65, Apo B 5,4.

Vad säger detta nu tro?

Hur hög var sänkan? En förhöjd sänka tyder på infektion/inflammation. Vilket i sin tur kan öka kolesterolvärdena då de aktivt ingår i immunförsvaret...enligt vissa läkare.

Link to comment
Share on other sites

Är det någon här som läst boken Perfect health diet? Jag försöker ta reda på om boken finns översatt och då dyker Sissons namn upp. Men boken är skriven av Jaminet/Chou Ching Jaminet. Hur hänger dessa tre namn ihop? Finns det någon översatt bok från författarna som förklarar deras kostteori?

 

En annan sak som gör mig fundersam är deras mycket långa lista med kosttillskott-tabletter som de anser att man behöver komplettera Perfect health diet med.

Vore intressant att prata lite om boken med någon som läst den. Jag har ingen alls kunskap om  olika  lowcarb/paleo/ gurus som ni märker.

 

Jag känner till dom men jag har inte läst boken. Dom är paleo men inkluderar också snälla stärkelser från tex ris. Jag har också läst deras lista på kosttillskott och tycker den är hysterisk (löjligt mycket). Man bör se till att ha en mer näringstät kost istället. Dom tre koster man brukar rekommendera inom Paleo vid autoimmuna sjukdomar är Wahls Protocol, Autoimmune Paleo (AIP) och Perfect Health.

 

Rekommendation på inälvsmat och skaldjur har troligen med mikronutrienter att göra. Lever är ju det mest näringstäta mat som finns och skaldjur innehåller en del vi kan få för lite av, tex Selen.

 

Jag gör så här: jag brukar se till att ett mål om dagen är baserat på fisk/skaldjur (makrill, lax, musslor och räkor) och ett mål är baserat på kött. Ungefär 3 ggr i veckan äter jag lever. Detsamma gäller fläskkött/bacon, för att få i mig B1.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.