Recommended Posts

  • Svar 216
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jag har talat med Ravnskov och följer de råd jag fått av honom nu några veckor.  Vill inte  berätta just nu, eftersom det känns konstigt när diskussionen går vidare i ett helt annat tempo än jag vill

Mikael: Förvånad över att du frågar faktiskt! Givetvis finns det en förklaring och jag skulle tro att fler än jag skulle kunna uppleva ämnet som en aning känsligt när man själv är den det gäller.  Nu

Intressant tråd. Inte för att jag har något entydigt svar till det höga kolesterolet men kanske kan hjälpa till att klargöra några punkter.    I vardagsspråk används ordet "kolesterol" för två helt

Posted Images

Men en annan sak som är mer oroande är väl att alla kolestrolvärdena har förändrats markant sedan jag testade 2012. Min läkare som ju inte verkar förstå någonting sa i telefon idag att apokvoten var normal men apo b var förhöjd. Men enligt vad jag kan förstå är apokvoten mycket hög.

Vad är B-SR förästen?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Apo-kvot är ju att man dividerar Apo B med Apo 1A, alltså 5,4/1,65=3,27. Det är mycket riktigt ett högt värde. Uttalandet från din läkare om att kvoten är normal men Apo B förhöjd är "goddag yxskaft", eftersom kvoten naturligtvis påverkas av de ingående värdena. Dock har han rätt i att det är ett mycket högt värde. 

Jag tycker du ska kontakta någon som är specialist på detta, men jag vet tyvärr inte var du finner någon. Kanske någon som kan tipsa?

B-SR verkar vara ett mått på sänka: http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1545. Har du fått den uppmätt?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Apo-kvot är ju att man dividerar Apo B med Apo 1A, alltså 5,4/1,65=3,27. Det är mycket riktigt ett högt värde. Uttalandet från din läkare om att kvoten är normal men Apo B förhöjd är "goddag yxskaft", eftersom kvoten naturligtvis påverkas av de ingående värdena. Dock har han rätt i att det är ett mycket högt värde. 

Jag tycker du ska kontakta någon som är specialist på detta, men jag vet tyvärr inte var du finner någon. Kanske någon som kan tipsa?

B-SR verkar vara ett mått på sänka: http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1545. Har du fått den uppmätt?

 

Vad innebär ett högt Apo B värde? Alltså vad det visar.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ganska normalt, beroende på vilken testmetod man har, ska var under 10 enligt de flesta :) under 8 enligt andra och under 5 enligt få...

 

CRP och sänka är väl inte samma sak?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men en annan sak som är mer oroande är väl att alla kolestrolvärdena har förändrats markant sedan jag testade 2012. Min läkare som ju inte verkar förstå någonting sa i telefon idag att apokvoten var normal men apo b var förhöjd. Men enligt vad jag kan förstå är apokvoten mycket hög.

Vad är B-SR förästen?

B-SR är sänkningsreaktionen i blodet, det visar hur inflammationer/infektioner såg ut för några dagar sedan.

CRP = "snabbsänka" visar hur aktiv inflammationer/infektioner är just idag.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu kollade jag på mina gamla provsvar på crp och på den ena står det mindre än 8 och på den andra 0,4 (där står p-crp och referens mindre än 5)

 

Finns det flera sorters crp?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad innebär ett högt Apo B värde? Alltså vad det visar.

Att man har många APOb i blodet.. dvs den som det bara finns en av i LDL och Kylomicroner!

 

Är det något som statistiskt är en riskfaktor så är det just APOb.. främst APOb-100.

 

Har man högt APOb-48 är det hyperkylomicronemi.. det är rätt ovanligt.

 

Grejen är fortfarande att värdena är väldigt ovanliga/sällsynta.. och behöver utredas av expert.

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag inser att jag kanske inte ska fortsätta denna diskussionen här nu. Det känns lite märkligt när tråden plötsligt är full av frågor innan jag ens själv har hunnit ställa dem. Tack Kjell, Zepp och syster för era svar dock.

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ganska normalt, beroende på vilken testmetod man har, ska var under 10 enligt de flesta :) under 8 enligt andra och under 5 enligt få...

"Hos helt friska personer är CRP oftast mycket lågt, mindre än tre milligram per liter. De vanliga värdena för CRP varierar beroende på vilken metod som används för att analysera proven. Med snabbtestmetod på vårdcentraler och akutmottagningar brukar värden över tio milligram per liter tolkas som förhöjda. Om mätningen görs med de metoder som används på ett sjukhuslaboratorium, brukar värden över fem milligram per liter bedömas som förhöjda. Någon nedre gräns finns inte i de här fallen. Det är viktigt att komma ihåg att ett lätt förhöjt CRP-värde inte alltid leder till att man behöver behandling med läkemedel."

från 1177 :) När de tar crp på min lokala VC ska det ligga under 5 så har de samma metod på TS VC så är den lite förhöjd. 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att man har många APOb i blodet.. dvs den som det bara finns en av i LDL och Kylomicroner!

 

Är det något som statistiskt är en riskfaktor så är det just APOb.. främst APOb-100.

 

Har man högt APOb-48 är det hyperkylomicronemi.. det är rätt ovanligt.

 

Grejen är fortfarande att värdena är väldigt ovanliga/sällsynta.. och behöver utredas av expert.

 

Jag förstod inte riktigt ändå men här har Andreas förklarat och ett högt antal Apo B betyder tydligen att man har mycket av dom små täta aterogena LDL partiklarna om jag förstod det rätt.

http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag förstod inte riktigt ändå men här har Andreas förklarat och ett högt antal Apo B betyder tydligen att man har mycket av dom små täta aterogena LDL partiklarna om jag förstod det rätt.

http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

Ja altså.. det kan vara små.. då är det ännu allvarligare, men det kan oxå vara stora.. då är det inte fullt lika allvarligt!

 

Grejen med APOb är att det är dessa som kan åstadkomma aterosklerotiska plack.. annat kan oxå göra detta men APOb-100 är mest arterosklerotiska.. dvs har störst statistisk sannolikhet att bilda plack.

 

Finessen med att mäta APOlipoproteiner är att man får reda på antalet.. högt antal tyder på något galet.. tyder mer på något galet än vanliga lipipaneler.. som mäter kolesterol.. dvs själva ämnet.. vilket i sig inte är farligt.. utan det krävs stora mängder APOb.. för att det skall ställa till med plack.

 

Såå.. man bör ta vanligt kolesterolprov oxå.. för full utvärdering.. för man kan ha perfekta kolesterolvärden.. men ändå stå med ena foten i graven!

 

Hälften av de som får en CVD har normala kolesterolvärden.. så kolesterol i sig säger oftast inte så mycket!

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja jag har fått kontakt med honom nu.

Vi vill hur som helst ha fortlöpande rapporter.. oavsett vad man kommer fram till!

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja altså.. det kan vara små.. då är det ännu allvarligare, men det kan oxå vara stora.. då är det inte fullt lika allvarligt!

 

 

Jag funderade också i mitt stilla sinne på att ett högt Apo B-värde kan väl i princip tyda på ett stort antal av de större typerna, som inte fastnar i kärlväggen eller oxiderar/glykerar så lätt. Alltså mindre farligt då. Fast jag är på hal is i mina tankar...

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag funderade också i mitt stilla sinne på att ett högt Apo B-värde kan väl i princip tyda på ett stort antal av de större typerna, som inte fastnar i kärlväggen eller oxiderar/glykerar så lätt. Alltså mindre farligt då. Fast jag är på hal is i mina tankar...

Mängden har störst betydelse för den statistiska sannolikheten att de fastnar i kärlväggen!

 

Och om man inte är ett genetiskt unikum så har man av alla storlekar, varv de minsta har störst statistisk sannolikhet att hamna på fel ställe.

 

Sen så.. det är betydligt mer komplicerat.. fördelning mellan stora/små kan ha ytterligare komplicerad genes, metabolt syndrom/hyperinsulinemi/högt blodsocker gynnar massproduktion av små.. mättat fett gynnar produktion av stora!

 

Reducerade LDLreceptorer gör att fler LDLremnants blir kvar i omlopp.. så man behöver ha reda på verklig orsak!

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag funderade också i mitt stilla sinne på att ett högt Apo B-värde kan väl i princip tyda på ett stort antal av de större typerna, som inte fastnar i kärlväggen eller oxiderar/glykerar så lätt. Alltså mindre farligt då. Fast jag är på hal is i mina tankar...

 

Var det inte förhållandet mellan Apo B och Apo A1 som var viktigt?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var det inte förhållandet mellan Apo B och Apo A1 som var viktigt?

Jo det är riktigt att den betraktas som riskfaktor, men jag tänker att om endera nämnare eller täljare, eller båda, är mycket höga så är det besynnerligt och bör utredas.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var det inte förhållandet mellan Apo B och Apo A1 som var viktigt?

Varken den ena eller den andra är farliga.. de är en naturlig del av dig.. och din metabolism.

 

Men.. när det ena eller andra har konstiga avvikande värden.. så kan det vara ett tecken på att något annat är på tok.. som sen i sin tur kan på sikt leda till att annat blir helt tokigt.. och kan leda olika sjukliga tillstånd som sen i sin tur kan förkorta ditt liv eller på annat sätt åstadkomma sjukliga förändringar.

 

Kvoten APOb/APOA1 säger något om din statistiska risk för att utveckla aterosklerotiska plack.. och ihop med ett antal andra riskfaktorer handlar till största delen om din risk för framtida kardiovaskulär ohälsa.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har talat med Ravnskov och följer de råd jag fått av honom nu några veckor.  Vill inte  berätta just nu, eftersom det känns konstigt när diskussionen går vidare i ett helt annat tempo än jag vill hänga med i just nu. Men jag kan säga att hans teori om orsaken till mitt extrema värde är en helt annan än de spår som kommit upp här i tråden. Samtidigt kommer den vanliga sjukvården att följa upp mig, men det tar väl en del tid innan ärendet kommer vidare till någon expert.

 

Jag är inte så van vid den här situationen på ett forum, men jag känner ett behov av att backa när tråden drar iväg, just för att jag själv är personligt involverat i trådämnet och behöver få bestämma över hur det samtalet ska utvecklas. Lite försiktighet helt enkelt.

Givetvis kan den som vill fortsätta att ställa intressanta frågor och utveckla den här  tråden till det man själv  vill, men då blir det någon annans tråd.

 

Jag är tacksam för alla ni som bidrar med era kunskaper och engagemang i tråden. Det här forumet är en utvecklande miljö att delta i. Och jag vill gärna fortsätta berätta om hur det utvecklar sig. Men , som sagt, i min egen takt.

Jag vet inte hur det är med alla andra, men jag är iaf väldigt intresserad av att höra vad Ravnskov hade för teori, samt vilka råd han gav. Ravnskov är ju ändå gurun med stort G bland kolesterolskeptikerna. Finns det ngn anledning varför du inte vill berätta om detta? 

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har talat med Ravnskov och följer de råd jag fått av honom nu några veckor.  Vill inte  berätta just nu, eftersom det känns konstigt när diskussionen går vidare i ett helt annat tempo än jag vill hänga med i just nu. Men jag kan säga att hans teori om orsaken till mitt extrema värde är en helt annan än de spår som kommit upp här i tråden. Samtidigt kommer den vanliga sjukvården att följa upp mig, men det tar väl en del tid innan ärendet kommer vidare till någon expert.

 

Jag är inte så van vid den här situationen på ett forum, men jag känner ett behov av att backa när tråden drar iväg, just för att jag själv är personligt involverat i trådämnet och behöver få bestämma över hur det samtalet ska utvecklas. Lite försiktighet helt enkelt.

Givetvis kan den som vill fortsätta att ställa intressanta frågor och utveckla den här  tråden till det man själv  vill, men då blir det någon annans tråd.

 

Jag är tacksam för alla ni som bidrar med era kunskaper och engagemang i tråden. Det här forumet är en utvecklande miljö att delta i. Och jag vill gärna fortsätta berätta om hur det utvecklar sig. Men , som sagt, i min egen takt.

Spännande! Lycka till och jag hoppas att du uppdaterar oss när tiden är mogen. 

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Därför väljer jag att berätta i den takt jag känner mig bekväm med det.

Om samtalsklimatet är lika gott här på forumet som det brukar vara, sen när jag vet mer så vill jag gärna berätta vidare då.

Självklart berättar du om/när du vill. Många av oss här är såklart nyfikna då vi ju är intresserade av ämnet, men har full förståelse för att du inte vill ha en massa fler olika spekulationer i en lite orolig situation som du kanske befinner dig i. Skulle ju också tro att du fått tag på en bra rådgivare ;-)

Lycka till!

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 3 months later...

 

Förändringar i kosten efter 21/5 2014:

Slutat med följande:  proteinpulver, mjölkprodukter, smör förutom det jag använder till stekning, D vitamin 2500 ie

Äter mer av: grönsaker, nötter, bär, frukt.

Inga mediciner.

 

30/5: 28/22,4

30/6: 24,7/19,4

16/9: 18/14

Låter som du är inne på en mer hälsosam bana. Ifall du lyckas förbättra dina värden såpass genom ökat intag av vegetabilier, vad tror du skulle hända ifall du började äta en helt växtbaserad kost?

Att få bukt på riskabelt höga kolesterolvärden är en av de enklaste åkommor att komma tillrätta med. När man slutar tillföra kolesterol via kosten kommer nivåerna inom kort att stabilisera sig till den mer hälsosamma nivå som produceras av kroppen.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Rätt håll! Undrar vad som är den springande punkten, eller kanske det är en kombination? Vore intressant om du kunde ta ditt D-vitamin också.

 

PS. Tror stenhårt på den kost du nu äter.

Ja , vad som är den springande punkten vill jag nu ödmjukt försöka utforska. Såklart är det svårare när man ändrat flera saker.

Men det finns en annan aspekt också och det är att jag strax innan jag tog provet i maj, det som var uppe på total 30, var utsatt för en extremt tuff stressituation under några månader. Jag hade ångest av situationen dagligen då. Detta kan även påverka LDL.

Dessutom var jag övertränad och hade mycket akut värk i ryggen just strax innan de höga värdena uppmättes.

Så det finns en del möjliga orsaker.

En annan sak är att läkaren på med klin har tagit dna test som kommer om några månader. Den ska visa om jag har någon medfödd kolestrolrubbning (FH). Läkaren undersökte mig även för att se om jag hade synliga tecken på FH men det hade jag inte.

 

Som svar på frågor från vegan/blandkostinriktade så har jag ofta sådana samtal utanför detta forum, med goda vänner som är vegan/ blandkostätare. Men hit till detta forum vänder jag mig för att diskutera med de som är intresserade av att diskutera utifrån paleo/lågkolhydratkostperspektiv.

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Rätt håll! Undrar vad som är den springande punkten, eller kanske det är en kombination? Vore intressant om du kunde ta ditt D-vitamin också.

 

PS. Tror stenhårt på den kost du nu äter.

Min vårdcentarlsläkare samt även med klin fnyser åt D-vitaminfrågan. Så trots att jag låg på en bra nivå efter ett år på D-vitamintillskott så är de helt ointresserade av att kolla detta mer. Jag skulle gärna vilja kolla det nu igen efter en sommar utan tillskott, men bor ju inte i Sthlm så verkar svårt att få sådana prover gjorda .

Tack för kommentaren om kosten! Jag har lärt mig mycket av dig :).

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min vårdcentarlsläkare samt även med klin fnyser åt D-vitaminfrågan. Så trots att jag låg på en bra nivå efter ett år på D-vitamintillskott så är de helt ointresserade av att kolla detta mer. Jag skulle gärna vilja kolla det nu igen efter en sommar utan tillskott, men bor ju inte i Sthlm så verkar svårt att få sådana prover gjorda .

Tack för kommentaren om kosten! Jag har lärt mig mycket av dig :).

 

Hur mycket mer vegetabiliska oljor har du ätit sedan kostförändringen? Frågar för jag undrar om du har ökat intaget av fleromättade fetter. Du verkar ju definitivt ha ökad näringstätheten i din kost. Det kanske kan vara så att det viktigaste för kolestrolet är inte fettets kvalitet, men kanske näringstätheten?

 

Jag har också lärt mig mycket av våra diskussionen, kul att se andra lyfta frågor jag tycker vi pratar för lite om. Ser många som kommenterar att "strikt" LCHF, i den betydelsen att de även utesluter grönsaker, inte mår bra. Tror inte det är bra att folk har den uppfattningen om LCHF (och det är inte bara lite folk här och där, även menyförslagen på matdagboken.se hade för lite grönsaker).

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Menar du kostförändringen jag gjorde efter att kolestrolet steg i maj? Då har jag mest minskat fett i allmänhet genom att inte använda smör och kokosfett på maten utan bara till stekning. Har använt lite majonäs men även det mer sparsamt.

 

Det är svårare att få ihop en meny med mindre fett som har ok energimängd. Dessutom blir det såklart inte alls lika gott. Jag testar ju detta bara för att se om det extra mängderna fett har påverkan på kolestrolet. Olivolja och rapsolja är jag inte så intresserad av eftersom det inte passar så bra in i den matlagning jag gillar och eftersom det inte är bra att steka i.

Jag tror egentligen mest på det med näringstäthet och kanske stressituationen. Men dna testet kanske ger mer info, och vad vet jag om en medfödd rubbning kan göra att man reagerar motsatt mot andra (på kolestrol i kost och tillsatt fett). Det verkar ju ganska övervägande vara så annars att man reagerar med sänkta kolestrolvärden med LCHF och Paleo.

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 1 month later...

Jag har fått kontakt med en  mkt bra sjuksköterska nu som lyssnar noga på det jag berättar. Jag har fått testa ekg, pulsen i fötterna samt blodtryck och allt är mkt bra. Ska även få undersöka kärlen i halsen.

Mina senaste blodprover visar att värdena går ner fortsatt,  trots att jag inte gör något åt saken, varken med kost eller medicin.

HDL: 2,2/ LDL 11 / tric 0,8 / totalkolestrol 13.

De ska nu testa kortisol eftersom de börjar tro lite på min teori om stresspåverkan.

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har fått kontakt med en  mkt bra sjuksköterska nu som lyssnar noga på det jag berättar. Jag har fått testa ekg, pulsen i fötterna samt blodtryck och allt är mkt bra. Ska även få undersöka kärlen i halsen.

Mina senaste blodprover visar att värdena går ner fortsatt,  trots att jag inte gör något åt saken, varken med kost eller medicin.

HDL: 2,2/ LDL 11 / tric 0,8 / totalkolestrol 13.

De ska nu testa kortisol eftersom de börjar tro lite på min teori om stresspåverkan.

 

Att värdena fortsätter ner kanske beror på dom förändringar du redan gjort. Det kan ju hända att du av någon anledning lagrat fett på buken eller till och med innanför bukhinnan och minskar det så får det troligen effekt på blodfetterna.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 3 weeks later...

Nya provsvar.

Halskärlröntgen: inga stopp eller plack.

Dna test: Finns inga genetiska orsaker.

 

Jag har för mig att man ska räkna ut totalkolestrol genom ldl för att se om det är högt på ett dåligt vis, stämmer det?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag såg en intressant sak på Kressers blog igår, angående blodvärden.

 

I want to tell a story just from yesterday in the clinic. I talked to a patient who came to see me. His primary concern was his lipids; you know, cardiovascular health and heart attack prevention. He had high cholesterol, also high LDL particle number (LDL-P), which we determined. But he really had no other symptoms. Overall, he felt really good. He didn’t have any obvious gut symptoms. He slept well and had good energy levels. He didn’t have any complaints. The main thing he wanted to do was to reduce his risk of a future heart attack.

Steve Wright: Did he have a family history of it?

Chris Kresser: He had some family history, but he was just kind of alarmed by—he had done some of this testing on his own, or he had it done with his doctor. He was kind of alarmed by his high levels. I proceeded to talk to him about all the underlying causes that can contribute to a high LDL particle number. Of course, one of those is gut inflammation and intestinal permeability. What happens with a leaky gut, an endotoxin like lipopolysaccharide (LPS) can get into the bloodstream. Then the liver will manufacture more LDL particles to deal with that. Chronic gut infections can also raise LDL-P for a similar reason. Poor thyroid function, because the LDL receptor requires T3 to function properly. Of course, metabolic issues like insulin and leptin resistance can cause it. Then, of course, you have genetics and a few other causes. But with no symptoms, it was interesting to talk to him about that and to convince him that we needed to order some stool testing, SIBO breath testing, and urine organic acids profile to determine if he had gut issues. I mean, he already knew a lot of this, so it wasn’t hard to convince him. He was totally game to do it. So we ordered that kind of testing. Guess what? He had evidence of SIBO and fungal overgrowth on both the stool test and the urine organic acids profile. So we set about treating those.

I just talked to him yesterday, and we did a gut test to make sure all that stuff was gone. He had something like 12 or 13 markers that were elevated on the organic acids profile and that went down to 1. The yeast that was on his stool profile disappeared completely. There was really no evidence of SIBO or fungal overgrowth anymore. We redid his lipid profile and his LDL-P went from like 2,600 to 1,700, which is still a little bit high by conventional standards, but a really significant drop. His small LDL-P went from like 1,100 to 100, which is well out of the range to being well into the range. His HDL-P increased. You know, pretty much all of his lipid markers improved in a really dramatic way. And that was only by addressing the gut issue. We didn’t even get into some of the natural things you can do to adjust the lipid profile, like changing the diet, tocotrienols, pantethine, and all the stuff I talk about in the High Cholesterol Action Plan. That’s just an example of where the gut can contribute to things in a really significant way, even when you don’t experience any gut symptoms. That’s why pretty much everybody who walks through my door gets this gut testing.

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intressant att läsa! Jag förstår inte alla termer dock. Johanna vet du vad SIBO och fungal overgrowt är och stool test? Kan detta vara en typ av test som den svenska sjukvården gör tro? Om jag sänkt mina värden så mkt som jag gjort och det har något med magen att göra kan man ju verkligen fundera på vad som hände i maj och vad som förändrats.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intressant att läsa! Jag förstår inte alla termer dock. Johanna vet du vad SIBO och fungal overgrowt är och stool test? Kan detta vara en typ av test som den svenska sjukvården gör tro? Om jag sänkt mina värden så mkt som jag gjort och det har något med magen att göra kan man ju verkligen fundera på vad som hände i maj och vad som förändrats.

 

SIBO betyder small intestinal overgrowth http://en.wikipedia.org/wiki/Small_intestinal_bacterial_overgrowth

fungal overgrowth är väl svamp överväxt, tex för mycket candida?

Stool test är avföringstest.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 4 weeks later...

@The Biochemist: Tack för dina intressanta beskrivningar.

Jag har aldrig varit överviktig och inte heller viktminskat i någon stor utsträckning. Däremot så gick jag ner i fettprocent ganska mkt månaderna innan det kraftigt förhöjda värdet, samtidigt som jag tränade ganska effektivt och nog ökade min muskelmassa lite.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Angelico, jag läste tråden för några dagar sedan, och kan ha glömt - men om du mår bra, varför togs prover på ditt kolesterol? (Provtagningen kanske började vid ett tillfälle då du inte mådde bra, och sedan är det bara uppföljning av det?)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Angelico, jag läste tråden för några dagar sedan, och kan ha glömt - men om du mår bra, varför togs prover på ditt kolesterol? (Provtagningen kanske började vid ett tillfälle då du inte mådde bra, och sedan är det bara uppföljning av det?)

Bra fråga! Jag hade tagit ett test innan jag började med LCHF(som jag åt fram tills i våras). Efter två år på lchf och med flitig styrketräning ville jag kolla mina värden igen, för att se om de blivit bättre pga detta. Eftersom jag upplevde att jag mådde så bra...:).

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du har alltså mått bra under hela tiden? Man blir ju lite frågande till hur tillförlitliga kolesterolvärdena är för hälsan. Och det första jag kom att tänka på var ifall de skrivit fel med faktor 10 (glömt komma?), eller blandat ihop olika avläsningsskalor - men om jag fattat rätt så är det flera olika provtagningar som visat extrema värden, så risken för fel kanske är minimal. Skönt att höra att du mår bra i alla fall!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du har alltså mått bra under hela tiden? Man blir ju lite frågande till hur tillförlitliga kolesterolvärdena är för hälsan. Och det första jag kom att tänka på var ifall de skrivit fel med faktor 10 (glömt komma?), eller blandat ihop olika avläsningsskalor - men om jag fattat rätt så är det flera olika provtagningar som visat extrema värden, så risken för fel kanske är minimal. Skönt att höra att du mår bra i alla fall!

Ja det är ju det konstiga att jag aldrig varit så vältränad, haft så låg fett/muskelmassa-kvot, mått så bra som senaste två åren. Däremot så åt jag starx innan fakirliknande kost samtidigt som jag tränade styrketräning ganska tungt. Och , jag var utsatt för en mycket stark negativ psykisk stress på jobbet.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 3 months later...

Intressant tråd. Inte för att jag har något entydigt svar till det höga kolesterolet men kanske kan hjälpa till att klargöra några punkter. 

 

I vardagsspråk används ordet "kolesterol" för två helt olika saker. 

 

1. Kolesterol

Kolesterol är en lipid, dvs en fettliknande substans. Kolesterol är byggblock till flera av kroppens hormoner som tex testosteron och vitamin D (vilket man upptäckte på 70-talet att det är ett hormon även om ordet vitamin lever kvar). Kroppen kan tillverka kolesterol själv och vi får det även via kosten. 

 

2. Transportprotein

HDL/LDL är två av en handfull transportproteiner för lipider i kroppen som ofta kallas för kolesterol. HDL står för "high density lipoprotein". Som synes av namnet finns inte ordet kolesterol i det. Dessa proteiner transporterar lipider, dvs fett och även fettliknande ämnen som kolesterol. De är kroppens transportsystem. Ungefär som vi har bussar i sammhället för att transportera männiksor. Men vid något tillfälle såg någon en hund på en buss och började kalla alla bussar för hund. Om du byter ut buss till HDL/LDL och hund till kolesterol så har du historian till varför dessa lipoproteiner felaktigt kallas för kolesterol. De transporterar fett och kolesterol men är inte kolesterol. Man kan inte få i sig HDL/LDL via kosten. Dvs kolesterol i maten (punkt 1) går inte ut i blodet och blir HDL/LDL lika lite som en hund kan förvandlas till en buss. 

 

Med detta i åtanke. Om antalet människor och hundar ökar i samhället behövs fler bussar. Om vi äter mer fett behövs fler transportproteiner (HDL/LDL). Vad som är normalt HDL/LDL beror alltså på hur mycket fett vi äter. Precis som är normal vikt beror på hur långa vi är. Endast vikt utan längd get inte mycket information. Normalt HDL/LDL kan vara oroväckande högt om det kommer från en vegan men samma värde kan vara anmärkningsvärt lågt för en LCHF:are på samma sätt som 70kg är mycket om man är 153cm och lite om man är 198 cm.

 

Om totalen av HDL/LDL är högt av andra orsaker, tex inflammation, är det en riskmarkör. Ser att de flesta möjliga orsaker till högt total HDL/LDL redan tagits upp i tråden. En orsak som jag inte såg, eller missade (?), är vid viktminkning. Kroppen minskar fettmassan på två sätt. Först genom att minska mängden fett i varje fettcell. Till slut blir det så lite fett i varje cell att kroppen behöver minska antalet fettceller (vilket man trodde var omöjligt för några decenier sedan). Då detta inträffar uppstår oftast en platå i viktnedgången samt att tot-HDL/LDL skjuter i höjden. När väl denna omställning är gjord går HDL/LDL ner till samma nivåer som innan. Tror även det är mer påtagligt vid nedgång enligt LCHF. 

Hej The Biochemist! Har du mer att berätta om detta med fettminskning och HDL/LDL? I såfall vill jag gärna veta mer om detta.

 

Nu har mitt LDL ökat lite igen, till sanslöst höga 12,8. Innan denna mätning har värdet minskat konstant sedan ett år. Skillnaden, nu i min livsstil är att jag åter igen försöker minska i fettprocent medan jag tränar tung styrka. Uppskattar att min fettprocent har minskat några procent sedan jag startade "deff" för två månader sedan.

Min läkare anser att jag utsätter mig för extrem fara genom att inte sänka LDL genom statiner nu. Men hen anser att vikt, träning, stress osv inte överhuvudtaget kan påverka LDL så här mkt.

Inga prover förutom LDL och ApoB tyder på någon ohälsa. Jag har kollar halspulskärl, blodtryck, njurstatus, levervärden, osv inget fel.

Däremot ligger mitt Kortisol vid varje mätning på mellan 700-800 mmol och ref värde är 200-800 vid morgonmätning. Men kortisol anser läkaren heller inte spela roll, utan det är jag som bett dem testa detta, eftersom det enda jag själv kan säga som ohälsomarkör för mig är att jag lever under stress, (om man inte ser det att jag aldrig äter socker och vetemjöl som en fara).

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad ligger du på i fett%? Du skriver att du tränar tung styrketräning. Är det elit satsning eller vilken nivå ligger du på? Har läkaren testat testosteron, DHEA, vit D eller liknande hormoner? Tar du några kosttillskott?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.