Johan Wallström 307 Postad 6 September, 2015 Share Postad 6 September, 2015 Hypotesen om HDL har tappat fart dock, inte ett bra mått, läs gärna mer om det här; http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11883-014-0398-0Mekanismerna bakom mättat fett och kolesterol kan man läsa mer om här: http://jn.nutrition.org/content/135/9/2075.longNi håller väl med om att transfett är dåligt - det höjer LDL-kolesterolet jättemycket. Det är nåt att fundera på för den som tror att LDL är en höjdare. Men nu ska jag inte störa ordningen mer i den här tråden, lycka till Angelico och er andra! Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tor H 478 Postad 6 September, 2015 Share Postad 6 September, 2015 Hvis du mener industrielle transfetter så har du sikkert et poeng. 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Zepp 18 693 Postad 6 September, 2015 Share Postad 6 September, 2015 Hypotesen om HDL har tappat fart dock, inte ett bra mått, läs gärna mer om det här; http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11883-014-0398-0 Mekanismerna bakom mättat fett och kolesterol kan man läsa mer om här: http://jn.nutrition.org/content/135/9/2075.long Ni håller väl med om att transfett är dåligt - det höjer LDL-kolesterolet jättemycket. Det är nåt att fundera på för den som tror att LDL är en höjdare. Men nu ska jag inte störa ordningen mer i den här tråden, lycka till Angelico och er andra! Lustigt att du tar upp den studien.. den visar.. samma som studier på att sänka LDL via mediciner har liten eller obetydlig inverkan på CVD/CAD! Och som de oxå skriver är att det finns väldigt starka statistiska samband med högt HDL! Dvs slutsatsen borde vara att det är svårt.. för att inte säga omöjligt att påverka huruvida man får CAD/CVD, via medicamenter.. iomed att de som regel bara angriper som oftast ett (1) enzym! Då får man problem med att förklara att orsaken är just det enzymet.. och orsaken till detta! Som du nog vet så för de personer som är i risk för CVD/CAD har multipla faktorer.. det är inte för inte som de oftast behandlas med Statiner, Insulin/Metformin, blodtryckssänkare.. förutom att de rätt ofta rekommenderas motion och en hälsosammare kost! Om man säger som så.. och det gör jag och gjort även tidigare, det är antagligen helt lönlöst att försöka påverka en rubbad homeostas via kemoterapi! Man har altså lagt miljarder på att försöka pressa upp HDL på konstgjord väg och alla de pengarna är bortkastade.. de utgick från en felaktig hypotes! Såå.. problemet är fortfarande hur vi med bästa metod återställer en rubbad homeostas! Och hypotesen om HDL.. särskildt i förhållande till LDL har altså inte tappat fart utan man har kastat miljarder i sjön. Om du bara får välja ett enda värde så såger oftast HDL mer än de andra.. för ett högt bra HDL betyder oftast att man har en fungerande homeostas och lipoproteinbalans! 2 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Johan Wallström 307 Postad 6 September, 2015 Share Postad 6 September, 2015 Sänkning av LDL funkar, medan ökning av HDL inte funkar Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Zepp 18 693 Postad 6 September, 2015 Share Postad 6 September, 2015 Sänkning av LDL funkar, medan ökning av HDL inte funkar Gör det? Man ser möjligen att det fungerar som bäst i 2% av fallen! Säg vilken annan medicin som skulle få säljas/subventioneras med så klen verkan.. det är så gott som inom felmarginalen! Dvs det är överhuvud taget tveksamt om det fungerar.. dock kan man se något sjunkande LDL.. man vet fortfarande inte varför, inte ens de som tillverkar och säljer pillren! Ponera att du gick till Apeteket och köpte piller för något mindre allvarligt än CAD/CVD.. tex mot huvudvärk.. då skulle du inte vara särskildt nöjd om det funkade i upp till 2% av fallen! Oandra sidan så finns det ett sätt att påverka samma cellinterna ensym som Statiner gör.. och det är hormonet Glukagon! Hur ser man till att ha högt Glukagon.. jo iomed att det fungerar i stort som komunicerande kärl med Insulin så måste först Insulin ner! Ett annat sätt är att äta mer kött.. gärna lättsmält och lättupptaget sådant med mycket BCAA! 4 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ɐuuɐ 1 329 Postad 6 September, 2015 Share Postad 6 September, 2015 "Iodine Supplementation Decreases Hypercholesterolemia in Iodine-Deficient, Overweight Women: A Randomized Controlled Trial" (Juni 2015) Källa: http://jn.nutrition.org/content/early/2015/07/22/jn.115.213439.abstract (En av hundratals möjliga förklaringar till ditt höga LDL) När din läkare skriver ut Simvastatin till dig så gör han helt enkelt som han blivit instruerad, varken mer eller mindre. 3 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Johan Wallström 307 Postad 6 September, 2015 Share Postad 6 September, 2015 LDL sänker fortskridandet av åderförkalkning, men efter ett liv av högt LDL så kan man inte ha alltför höga förhoppningar. Det är för sent för dom flesta. Men, jag köper inte siffran 2% rakt av. Well, ska sluta i den här tråden nu iaf. Anna, länken funkade inte för mig Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ɐuuɐ 1 329 Postad 6 September, 2015 Share Postad 6 September, 2015 Anna, länken funkade inte för mig Prova igen. 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Angelico 3 237 Postad 6 September, 2015 Författare Share Postad 6 September, 2015 Har gjort ett försök till visualisering, se bifogad bild. Jag grovskattade mejerierna ur Angelicos beskrivning. Hyfsat tydliga tendenser som jag ser: - Tot/HDL och LDL har "följt" varandra väl. - När grönsakerna ökade så minskade tot/HDL och LDL. - När smör minskade och var på noll så ökade tot/HDL och LDL. - När smör ökade så minskade tot/HDL och LDL. - När olivoljan ökade och var hög så ökade tot/HDL och LDL (dock otydlig tendens vid andra ökningen av olivolja). Historik_v1.gif Nä...nu måste jag ha gett dig fel uppgifter eller du tolkat dem fel! När jag minskat på smör så har LDL minskat! Det är det som är min poäng här, att jag har slutat med smör sedan den skyhöga värdet först dök upp. Jag har sedan dess alltså ätit mejerifritt och smörfritt. Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Angelico 3 237 Postad 6 September, 2015 Författare Share Postad 6 September, 2015 Om man nu tror på den klassiska kolesterolhypotesen, och är Angelico, och min visualisering/tolkning är hyfsat rätt, så kanske man istället ska överväga ett hyfsat intag av smör och annat animaliskt med bra fettsammansättning, äta ordentligt med grönsaker, vara försiktig med vegetabiliska oljor som i huvudsak är omättade/fleromättade, och kanske vara observant på vissa mejerier Att börja med smör igen nu när LDL gått ner från 24 till 8,5 tror jag nog inte skulle vara bra om jag vill att LDL ej ska vara skyhögt! Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Xiro 4 952 Postad 6 September, 2015 Share Postad 6 September, 2015 Nä...nu måste jag ha gett dig fel uppgifter eller du tolkat dem fel! När jag minskat på smör så har LDL minskat! Det är det som är min poäng här, att jag har slutat med smör sedan den skyhöga värdet först dök upp. Jag har sedan dess alltså ätit mejerifritt och smörfritt. Har du kollat diagrammet jag bifogade i inlägg #196? Är det nåt fel i det? Säker på dina egna slutsatser? Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Angelico 3 237 Postad 6 September, 2015 Författare Share Postad 6 September, 2015 Har du kollat diagrammet jag bifogade i inlägg #196? Är det nåt fel i det? Jag rättar det gärna om det är fel. Säker på dina egna slutsatser? Jag tror det blir svårt att se min utveckling utifrån ditt diagram. Som sagt så började jag på ett totalkolestrol på 10. Efter en tid med mycket smör och lite grönsaker gick total upp till nästan 30, som du ser. En tid därefter tog jag bort smör helt och har bara lagt till smör en kort period maj 2014 och det är då det blir en liten uppgång igen av total och ldl. .Olivolja har inte gjort att total eller ldl har ökat. 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Xiro 4 952 Postad 6 September, 2015 Share Postad 6 September, 2015 Jag bifogar kalkylbladet här om du vill rätta det, hade varit intressant. Historik_v1.zip Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
The Biochemist 3 384 Postad 6 September, 2015 Share Postad 6 September, 2015 Men det som är mest intressant är ju K-värdet, hur stark verkar dos/respons-sambandet vara. Tomografin är nog rätt reproducerbar, men mätningar av LDL kan ju variera kraftigt från dag till dag så att plocka ut enskilda datapunkter är ju meningslöst. Enligt den här plotten kommer man normalt att öka CAC med 25% per år med ett LDL på 4, eller inte öka alls med ett LDL på 2. Det är alltså en kraftig påverkan där mellan, ~12% per LDL-punkt. Även om vi förutsätter att LDL-mätningarna skulle vara helt rätt; om personen med högst LDL höjer sitt LDL med en enhet lär han få räkna med att öka sin progression med 12% oavsett om han hade tur med generna eller inte. Följande studie visade också att en interventionsgrupp som sänkte kolesterol med statiner minskade ökningen av sin CAC. Det visar tydligt på hur stor effekten är: "The median annual relative increase in coronary calcium was 25% during the untreated versus 8.8% during the treatment period (P<0.0001). In 32 patients with an LDL cholesterol level <100 mg/dL under treatment, the median relative change was 27% during the untreated versus -3.4% during the treatment period (P=0.0001)." http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12196332 Sänk LDL tillräckligt lågt så går det tillbaka. K värdet är det man använder för att göra prediktioner. R2 är det man använder för att se om prediktionerna har någon relevans. Hur står del av variationen man kan tänkas förklara med de observerade faktorerna. I det här fallen väldigt liten del som härör från LDL. Hur som helst så är ju det stora problemet med den här typen av studier att man inte ens vet om något helt annat styr plackbildningen och LDL råkar korrelera (om man nu ens vill kalla R2=.06 för korrelation). Vid randomiserade försök (vilket är väldigt få) av dieter där man sett tillbakagång av plackbildning (betydligt bättre än statinstudierna) har LDL eller något annat "kolesterol" inte haft något korrelation alls med förbättringen av plack. Hur som helst har jag svårt att tro att en faktor skulle påverka plackbildningen på egen hand. Då skulle vi redan ha svaret eftersom det gjorts många studier där man tittar på enskilda faktorer. Om vi leker med tanken att det verkliga sambandet ser ut något så här: [LDL] - [HDL] + [lipidoxidation] - [sulfat] + [kalcium] - [vit K2] - [vit D] + [blodtryck] Betyder det att varje studie på en ensklid faktor kommer få väldigt lågt R2 då det finns flera andra faktorer som är med och påverkar. Inte förrän man tittar på alla inblandade faktorer, samt dess interaktioner, kommer man få ett samband med ett R2 som är användbart på individnivå (R2>0.5) 4 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Angelico 3 237 Postad 7 September, 2015 Författare Share Postad 7 September, 2015 Jag bifogar kalkylbladet här om du vill rätta det, hade varit intressant. Xiro, får nog kasta in handsken där. Jag har alltid haft svårt att riktigt få ut så mkt av en kalkyl eller en statistik. Kan nog inte tillföra något mer. Om kalkylen inte stämmer med det jag erfarit vet jag inte vad den betyder. Det enda jag vet är efter att smöret ersattes av mycket grönsaker så började LDL sjunka och så har det fortsatt. Mitt LDL är nu på 8,5 och jag äter inte smör. När jag åt 100 gram smör om dagen var mitt LDL på 24 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Xiro 4 952 Postad 7 September, 2015 Share Postad 7 September, 2015 Jag rättar/förbättrar den gärna. Allt som behövs är nog bara att du skriver perioder, d v s start- och slutdatum, eller åtminstone fler datum. Vore väldigt intressant att göra en gedigen summering av detta som nu är uppe i över 200 inlägg. Jag kan försöka göra en mall som förhoppningsvis gör det lättare om du vill. Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
yngve30 28 Postad 10 Oktober, 2015 Share Postad 10 Oktober, 2015 Hej Angelico. Tack för en intressant tråd. Känner igen mig i din berättelse. Även mitt kolesterol steg kraftigt efter strikt LCHF. 130 – 150 gr fett (mest mättat), < 10 gr kolhydrater, 80 – 100 gr protein. Strävar efter optimal ketos. Mår mycket bra av denna kost. I april var totalkolesterol 20. LDL 16. HDL 1,8. Tric. 2,0. Apokvot 1,8. CRP 0,6. Hade studerat ämnet så pass mycket innan. Blev inte orolig över resultatet. Mest nyfiken på vad som var orsaken till att värdena blev som de blev. Distriktsläkare och ”specialist” på centralsjukhuset erbjöd koständring och statiner. Inget jag var intresserad av. Har själv medicinerat mig med ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Råd som jag hittat på diverse sidor. Härom dan var totalkolesterolet 8,2. LDL 4,4. HDL 2,8. Tric. 0,6. Apokvot 0,4. 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.