Jump to content

Asiatisk hälso/lowcarb mat


Jäderås

Recommended Posts

Vill bara dela med mig av dagens besök i min lokala asian-livs. Det blev handlat:

 

  • Kinesiska 5-kryddorblandning, tänkte de skulle vara kul att prova en färdiggjord variant. Gott till anka
  • Konserverad kimchi, förvånadsvärt lite tillsatser för så färgglad burk
  • Färsk gurkmeja - rena hälsokuren mot cancer och annat....
  • Tofu med gurkmeja - Hon i affären rekommenderade mig att steka den, ska testas i wok....
  • Picklad senapskål, gott och äta på som det är sa hon....
  • Färsk kinesisk grönkål. Har testats innan, gott som tillbehör till fisk och de mesta
  • Böngroddar - denna lite längre (asiatiska?) variant är gott som pasta-substitut, men given i wok mm
  • Grönt tea - ska ju va nyttigt har jag hört...för blodsockret mm

post-3482-0-25917700-1401285713_thumb.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kimchi förpackningen påminner om den jag köper på en asiatisk minimarket (jag bor i en region med få asiater jmfrt med andra delar av UK, så utbudet av affärer är lite begränsat), den var aningen kryddstark men man vänjer sig, hoppas du gillar den. Lite festligt är att den affär är den enda där jag kunde hitta rättika (daikon el mooli) ingen av kedjorna har det i sitt sortiment.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

vad finns det i färsk gurkmeja som är så fruktansvärt gult? Färgen sitter tom fast på kniven hur jag än skrubbar. för att inte tala om händerna :) rekommenderas starkt plasthandskar vid hantering av gurkmeja :D

 

Men det spär ju på hälsomystiken kring råvaran lite... :)

Link to comment
Share on other sites

Här har du ämnet som ger den gula färgen http://en.wikipedia.org/wiki/Curcumin

Det är en liten molekyl i gruppen http://en.wikipedia.org/wiki/Diarylheptanoid, så jag skulle gissa att det är just den ringa storleken som gör att det kraftigt gula ämnen fastnar i ojämnheter i diverse material.

Kanske det röda i rödbetor är lite samma sak, för det fastnar ju också lätt...

Link to comment
Share on other sites

vad finns det i färsk gurkmeja som är så fruktansvärt gult? Färgen sitter tom fast på kniven hur jag än skrubbar. för att inte tala om händerna :) rekommenderas starkt plasthandskar vid hantering av gurkmeja :D

 

Men det spär ju på hälsomystiken kring råvaran lite... :)

Tror att det är fettlösligt. Prova att rengöra med olja först och sen som vanligt. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...