Bengt Nilsson Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Forskning & Framsteg nr 2/2014 innehåller den intressanta artikel Konsten att förstå bakteriernas språk Halvvägs ned i artikeltexten finns en bild som förstoras när man klickar på den och där finns följande text: Vitlök slår ut bakteriernas kommunikation I fritt simmande tillstånd är bakterien Pseudomonas aeruginosa sårbar för attacker från immunförsvarets vita blodkroppar och antibiotika. När bakterierna fäster mot en yta och tillsammans bildar en så kallad biofilm blir de tusen gånger mer motståndskraftiga än i fritt tillstånd. För att ytterligare öka sitt försvar kommunicerar bakterierna med varandra och kommer överens om att tillverka ett ämne, rhamnolipid, som angriper de vita blodkropparna. En substans i vitlök, ajoene, har visat sig störa ut bakteriernas kommunikation, så att de tappar förmågan att producera rhamnolipid. När kommunikationsförmågan är utslagen försvagas bakteriernas försvar mot de vita blodkropparna, som nu kan invadera biofilmen. Bild: Johan Jarnestad Nu får man alltså börja älska vitlök.... 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JohanKarl Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Börja? 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Gissar på att vitlök slår även ut de nyttiga diton ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Gissar på att vitlök slår även ut de nyttiga diton ? Nej, jag tror att Rhamnolipid bara tillverkas av bakterien Pseudomonas aeruginosa, som tur är http://www.skane.se/Upload/Webbplatser/Labmedicin/Verksamhetsomr%C3%A5den/V%C3%A5rdhygien/Resistenta%20bakterier/425_MBLproducerande_Pseudomonas_aeruguinosa_Vardrutiner20120620.pdf 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StinasKompis Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Alltså sånt här är så grymt coolt! Tack Bengt för att du delade! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.