Gå till innehåll

Bengt Nilsson

Recommended Posts

Forskning & Framsteg nr 2/2014 innehåller den intressanta artikel Konsten att förstå bakteriernas språk

 

Halvvägs ned i artikeltexten finns en bild som förstoras när man klickar på den och där finns följande text:

 

Vitlök slår ut bakteriernas kommunikation

  1. I fritt simmande tillstånd är bakterien Pseudomonas aeruginosa sårbar för attacker från immunförsvarets vita blodkroppar och antibiotika.
  2. När bakterierna fäster mot en yta och tillsammans bildar en så kallad biofilm blir de tusen gånger mer motståndskraftiga än i fritt tillstånd.
  3. För att ytterligare öka sitt försvar kommunicerar bakterierna med varandra och kommer överens om att tillverka ett ämne, rhamnolipid, som angriper de vita blodkropparna.
  4. En substans i vitlök, ajoene, har visat sig störa ut bakteriernas kommunikation, så att de tappar förmågan att producera rhamnolipid.
  5. När kommunikationsförmågan är utslagen försvagas bakteriernas försvar mot de vita blodkropparna, som nu kan invadera biofilmen.
Bild: Johan Jarnestad

 

Nu får man alltså börja älska vitlök....

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gissar på att vitlök slår även ut de nyttiga diton ?

Nej, jag tror att Rhamnolipid bara tillverkas av bakterien Pseudomonas aeruginosa, som tur är :o

 

http://www.skane.se/Upload/Webbplatser/Labmedicin/Verksamhetsomr%C3%A5den/V%C3%A5rdhygien/Resistenta%20bakterier/425_MBLproducerande_Pseudomonas_aeruguinosa_Vardrutiner20120620.pdf

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Detta ämne är nu arkiverat och det går inte längre svara i det.

×
×
  • Skapa nytt...