Jump to content

Dagbok: Mota reumatismen i grind!


Recommended Posts

7 juni 2014

Start med LCHF torsdag 5 jun. Sedan dess inget bröd, pasta, potatis eller ris. Inget godis eller kaffebröd.

Måltider baserade på kött, sallad och olja, Nötter slinker ner, även någon bit mörk choklad. Jag kommer att sakna glass!  :(

Bakade bröd på pofiber, mandelmjöl och fiberhusk, gott och mättande. 

Svenska jordgubbar, premiär på ICA idag! Till detta en rejäl klick vispgrädde.  :P

Startvikt 93 kg.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 juni 2014

Start med LCHF torsdag 5 jun. Sedan dess inget bröd, pasta, potatis eller ris. Inget godis eller kaffebröd.

Måltider baserade på kött, sallad och olja, Nötter slinker ner, även någon bit mörk choklad. Jag kommer att sakna glass!  :(

Bakade bröd på pofiber, mandelmjöl och fiberhusk, gott och mättande. 

Svenska jordgubbar, premiär på ICA i Östersund idag! Till detta en rejäl klick vispgrädde.  :P

Startvikt 93 kg.

Ett tips är att försöka vara utan brödsubstitut. Svårt i början, men ta en PUMa i stället (Pålägg Utan Macka). En ostskiva med bregott och t ex salami och gurka på.

Brödsubstitut gjorde det svärare för mej att vara utan kolisar

Det beror i o f s hur känslig DU är

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mandelmjöl 5 %, pofiber 12 %. Jämfört med mitt tidigare frossande i tekakor, mariekex och frukostflingor är det nog försumbart... :D 
Jag kommer inte att hålla strikt på dieten. Ett liv utan rödvin, mammas pastasås och en bit tårta ibland är inget liv för mej. Men det är klart, blir det inget resultat så får jag tänka om. Det verkar väldigt logiskt att det är kolhydraterna som måste minskas på.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 juni 2014

Stefan Ahlgren i Östersund här. Jag har kronisk inflammation i kroppen, ett förstadium till reumatism. Symtomen är värk i leder, främst fingrar och tår, ständigt trött och mår allmänt dåligt. :( Jag har ordinerats Metotrexat, fyra piller en gång i veckan, samt ett piller Folacin lördag och söndag för att motverka biverkningar.

 

Jag har från början varit skeptisk till att svälja giftpiller. Jag har läst på en del och sett Kostdoktorn och Ann Fernholm föreläsa på TV.

Och nu har jag tagit ett beslut.

Från och med måndag 9 juni 2014 kommer pillerburkarna att vara stängda.

Från och med nu är det slut på onödiga kolhydrater. 

 

Jag kommer att skriva i denna tråd hur det går. Peppning är enormt välkommet!  :D

Bra beslut att gå in för en antiinflammatorisk kost istället för piller.

 

Folacin är B-vitaminet folsyra, så just den pillerburken är nog helt ok:

 

http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Lakemedel-A-O/Folacin/?ar=True

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag vet flera med autoimmuna sjukdomar som reagerar på mandelmjöl, har inget med mängden kolhydrater att göra, utan det verkar vara allergent. Kokosmjöl verkar vara ett säkrare mjöl.

 

Det viktigaste är absolut nolltolerans vad det gäller spannmål.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag har själv en reumatisk diagnos som jag har fått bukt med av LCHF. Johanna har rätt angående mandelmjölet, jag upplever nog att jag inte mår så bra av det, för mig funkar kokosmjölet bättre, de gånger jag vill ha ett brödsubstitut.

Jag är väldigt försiktig med allt som jag känner triggar inflammationer i min kropp, även nötter och frön.

Men man får inte glömma att vi alla är olika, och reagerar olika på olika födoämnen. man får prova sig fram :)

 

Folsyran får man i kombination med Metotrexatet för att just det preparatet gör så att folsyran inte tas upp i tarmen, så ät inte folsyran om du inte äter Metotrexatet, för i så fall får du i dig på tok för mycket folsyra med en hiskelig klåda som följd.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Jag är precis som syster generellt känslig mot nötter och frön, men det verkar som mandelmjöl ger mycket större reaktioner. Har funderat på att det kanske är det är fettet i mandelmjöl som härsknar lätt men jag vet inte. Det verkar dock vara en ganska vanlig reaktion om man är lite mer "inflammatorisk" att mandelmjöl kan skapa problem. Du får testa dig fram.

 

Det kan vara så att du även behöver utesluta annan mat, men liberal eller vanlig LCHF med strikt uteslutande av gluten är en väldigt bra början. 

Link to comment
Share on other sites

Vad får ni för symtom av mandelmjölet?

Jag blir öm i lederna, och får ont i magen av mandelmjöl.

 

Du skrev i det första inlägget att du äter rikligt med olja. Tänk på att vegetabiliska oljor är inflammationsgynnande. De som duger är Oliv och Raps, men även de är jag mycket försiktiga med. Jag mår bäst av kokosolja och smör.

Äter ibland olivolja på sallader, men hettar ALDRIG upp olivolja :)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag blir öm i lederna, och får ont i magen av mandelmjöl.

 

Du skrev i det första inlägget att du äter rikligt med olja. Tänk på att vegetabiliska oljor är inflammationsgynnande. De som duger är Oliv och Raps, men även de är jag mycket försiktiga med. Jag mår bäst av kokosolja och smör.

Äter ibland olivolja på sallader, men hettar ALDRIG upp olivolja :)

 

Har du blivit öm i lederna eller fått ont i magen av olivolja eller på vilket sätt mår du bäst av kokosolja och smör?

 

Hur är det ost och andra mjölkprodukter? Dom funkar inte för mig.

 

Funkar det med kokos?

 

Jag äter ju inte LCHF så det kanske inte är helt jämförbart men jag lite aningar om att dom livsmedel som funkar för er reumatiker också är bra för mig.

Link to comment
Share on other sites

Nötter innehåller mer lektiner/fytiner än spannmål [1] (se även tabellen jag klistrat in - mandlar kommer på plats fyra endast slaget av paranötter, kakaopulver samt havre). Dessa ämnen ger i sin tur läckande tarm [2] (vilket även vetets gliadin gör [3]). Läckande tarm är, tror man, orsaken till autoimmuna sjukdomar [4,5], dvs sjukdomar som reumatism, diabetes typ 1, MS, Hashimotos (dvs tyroidproblem), och många många andra.

 

Att rekommendera nötter men utesluta bönor är alltså inte ett särskilt genomtänkt råd. Genom att blötlägga och även ta bort skalen (tydligen sitter de mesta av fytiner och lektiner i mandelns bruna skal) kan man få ner halterna av skadliga ämnen.

 

Dessutom: läckande tarm och dålig tarmflora hör intimt samman. Det verkar alltså som att vi mår bra av de resistenta kolhydraterna från bönor och liknande eftersom de hjälper oss att få en frisk tarmflora, men att vi samtidigt, via tillagning, bör få ner halten av fytiner/lektiner i dessa livsmedel till ett minimum.

 

[1] http://chriskresser.com/another-reason-you-shouldnt-go-nuts-on-nuts

[2] http://www.marksdailyapple.com/lectins/#axzz3436NcSB3

[3] http://www.news-medical.net/news/20090908/Scientists-solve-the-mystery-of-zonulins-identity.aspx

[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22109896

[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1115436/

 

 

 

PHYTIC ACID LEVELS
In milligrams per 100 grams of dry weight

 

Brazil nuts

1719

Cocoa powder

1684-1796

Oat flakes

1174

Almond

1138 – 1400

Walnut

982

Peanut roasted

952

Brown rice

840-990

Peanut ungerminated

821

Lentils

779

Peanut germinated

610

Hazelnuts

648 – 1000

Wild rice flour

634 – 752.5

Yam meal

637

Refried beans

622

Corn tortillas

448

Coconut

357

Corn

367

Entire coconut meat

270

White flour

258

White flour tortillas

123

Polished rice

11.5 – 66

Strawberries

12

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är väl bara att konstatera, det finns INGENTING som är bra att äta...  :o

Jodå, det finns massor som är bra att äta. man får testa sig fram :)

Jag medicinerade som sagt med Metotrexate, Cortison och även tidvis med antimalariamedicin för min reumatism. efter ca ett halvt år på LCHF så var jag medicinfri, och jag säger inte att alla med reumatism blir hjälpta av LCHF, men det kan aldrig göra inflammationerna sämre.

Men det gäller att prova sig fram, nu är du så tuff att du börjar med att kasta medicinerna innan du fått kostens fördelar och då gäller det kanske att även vara lite tuff med kosten.

Men som sagt, det inte jag tål, kanske du tål och vice versa :)

Kör som du har tänkt, men hav tålamod, det tar ett tag för kroppen att läka inflammationer, var än de sitter.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jodå, det finns massor som är bra att äta. man får testa sig fram :)

Jag medicinerade som sagt med Metotrexate, Cortison och även tidvis med antimalariamedicin för min reumatism. efter ca ett halvt år på LCHF så var jag medicinfri, och jag säger inte att alla med reumatism blir hjälpta av LCHF, men det kan aldrig göra inflammationerna sämre.

Men det gäller att prova sig fram, nu är du så tuff att du börjar med att kasta medicinerna innan du fått kostens fördelar och då gäller det kanske att även vara lite tuff med kosten.

Men som sagt, det inte jag tål, kanske du tål och vice versa :)

Kör som du har tänkt, men hav tålamod, det tar ett tag för kroppen att läka inflammationer, var än de sitter.

 

Såg du min fråga till dig?

Link to comment
Share on other sites

Har du blivit öm i lederna eller fått ont i magen av olivolja eller på vilket sätt mår du bäst av kokosolja och smör?

 

Hur är det ost och andra mjölkprodukter? Dom funkar inte för mig.

 

Funkar det med kokos?

 

Jag äter ju inte LCHF så det kanske inte är helt jämförbart men jag lite aningar om att dom livsmedel som funkar för er reumatiker också är bra för mig.

Svårt att förklara varför jag föredrar smör och kokosolja, då det är en känsla, inget mätbart, men det känns som dessa fetter "bäddar" in både mage och leder, oliv och rapsolja känns mer "taggigt".

 

Hårdost funkar utmärkt, men ostar typ Brie, Kvibille osv, får jag vara mer försiktig med då magen "ballar" ur av dessa. Övriga mjölkprodukter äter jag inte, (förutom grädde som funkar bra) då jag inte har något större behov eller sug efter vare sig mjölk, fil, yoghurt eller keso.

 

Kokos i alla former funkar också utmärkt, där kokosoljan har en plats som "listetta" bland alla livsmedel.

 

Om du anser att mat som passar reumatiker även passar dig så ska du skicka allt vad det heter av spannmål, potatis, baljväxter och fleromättade oljor på soptippen bums, då de alla driver på inflammationer i kroppen.

 

Men det är vad JAG upplever, andra reumatiker kanske upplever annorlunda :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det 

 

Jodå, det finns massor som är bra att äta. man får testa sig fram :)

Jag medicinerade som sagt med Metotrexate, Cortison och även tidvis med antimalariamedicin för min reumatism. efter ca ett halvt år på LCHF så var jag medicinfri, och jag säger inte att alla med reumatism blir hjälpta av LCHF, men det kan aldrig göra inflammationerna sämre.

Men det gäller att prova sig fram, nu är du så tuff att du börjar med att kasta medicinerna innan du fått kostens fördelar och då gäller det kanske att även vara lite tuff med kosten.

Men som sagt, det inte jag tål, kanske du tål och vice versa :)

Kör som du har tänkt, men hav tålamod, det tar ett tag för kroppen att läka inflammationer, var än de sitter.

Det kanske inte är tufft utan bara korkat att sluta med medicinerna sådär tvärt? Kanske borde man äta bra och stoppa i sej pillren parallellt, och kanske trappa ner på medicinen?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det 

 

Det kanske inte är tufft utan bara korkat att sluta med medicinerna sådär tvärt? Kanske borde man äta bra och stoppa i sej pillren parallellt, och kanske trappa ner på medicinen?

Om du redan har ätit medicinerna ett tag? så kan det kanske vara vettigt att äta LCHF några veckor innan du sätter ut dem. Risken är annars att du får mer ont och du kanske tror att kosten inte hjälper.

Har du inte börjat med medicinerna än, så är det bara att köra på med kosten och ge den lite tid, för tid behövs det, för kroppen att läka.

Jag vill även förorda kokosolja (3-5 matskedar) per dag, då den är antiinflammatorisk och hjälper till i läkningsprocessen. Men börja lungt med den, då magen annars kan "sparka bakut".

 

Edit: Nu ser jag att du skriver "sluta tvärt" med medicinerna, ja det kan vara lite "chockerande" för kroppen.

Men...kom också ihåg att det tar några veckor för Metotrexat att gå ur kroppen och sluta fungera, precis som det tog några veckor för den att börja fungera och ge lindring då du började att äta den.

Link to comment
Share on other sites

Ingen av er som överväger att gå mejerifritt för att minska inflammationer och ledbesvär?

Inga kolhydrater, inga mjölkprodukter, absolut ingen spannmål, helst inte vegetabilisk olja, inga baljväxter, ingen frukt och inga nötter. Ska resten av mitt liv bestå av att endast gnaga på fläskkotletter? Men vänta nu, fläskkött är visst också dåligt av någon anledning.

Vad finns det kvar?  :rolleyes: 

Finnd det något livsmedel som är erkänt bra som inflammationsdämpare?

Link to comment
Share on other sites

Inga kolhydrater, inga mjölkprodukter, absolut ingen spannmål, helst inte vegetabilisk olja, inga baljväxter, ingen frukt och inga nötter. Ska resten av mitt liv bestå av att endast gnaga på fläskkotletter? Men vänta nu, fläskkött är visst också dåligt av någon anledning.

Vad finns det kvar?  :rolleyes: 

Finnd det något livsmedel som är erkänt bra som inflammationsdämpare?

 

Kött, fisk, ägg. Grönsaker i alla dess former. Det blir även bär då och då. Kanske även nötter fungerar för dig? Lite frukt då och då är ok, bara du inte äter 5 om dagen för det kan bidra till inflammationen. Du kan äta en mer liberalare LCHF om du vill (30-50 gr kh) bara du är strikt med gluten.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Stefan, jag tycker att du ska börja som du tänkt dig,fortsätt och medicinera, om allt känns bra dra ner på medicineringen helst i samråd med läkare, om det inte känns bra kan det väl vara värt att strikta till det enligt de råd du fått här?

 

själv åt jag mycket brödsubstitut i början av min LCHF-karriär ;-)

nu har jag nästan slutat med det...man förlorar en del av suget efter bröd efter ett tag...men visst unnar jag mig en croissant till en hotellfrukost. :-)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det är väl bara att konstatera, det finns INGENTING som är bra att äta...  :o

Det är många som drar den slutsatsen. Alternativet, dvs att sluta äta, är dock värre. :) 

 

Intressant nog kan man ofta se att många livsmedel innehåller både något "dåligt" i meningen att det i överskott kan vara skadligt, och något som gör att det dåliga neutraliseras.

 

Exempel 1: Frukt innehåller fruktos och glukos, men fibrerna gör att vi absorberar sockerarterna tillräckligt långsamt för att klara av dem (se Lustigs föreläsningar). Denna balans förstörs om man gör juice av frukten.

 

Exempel 2: Bönor/nötter/linser/frön innehåller lektiner/fytiner som ger läckande tarm. Men de innehåller även resistent stärkelse som stärker tarmens skydd i form av bakterieflora. Men hjälp av traditionella tillredningstekniker som blötläggning, fermentering, malning kan man få bort en hel del av lektinerna och fytinerna. (se Weston A. Price kostråd http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/dietary-guidelines/)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Skulle också råda dig att börja med att lägga om kosten och sedan trappat ut medicinering när du märker effekterna. Medicinerna är inte bara av ondo och är det rematoid artrit du har så är det viktigt att se till att sjukdomen inte börjar bryta ner och permanent förstöra dina leder. Felställningar i händer och fötter är inte särskilt roligt, särskilt händerna är väldigt handikappande (talar av erfarenhet tyvärr även om mina problem inte är permanent skada på lederna utan "bara" beror på inflammationer i senor och senskidor). 

Min farfar kunde få sin RA i remission under många år genom att äta glutenfri vegankost. Var enda alternativet för honom, han hade haft TBC och kunde därför inte medicineras med annat än väldigt låga doser kortison och absolut inget som kunde sänka immunförsvaret. Vegetariskt och vegankost är det många reumatiker som får positiva resultat av också, utöver lågkolhydratkost. Nu är det som att svära på det detta forum bara att nämna något sådant i annat än negativa ordalag ;) men jag tycker det är intressant att olika strategier kan ge liknande effekt på reumatiker. Jag får positiva effekter både av vegetariskt och lågkolhydrat, tyvärr inte hela vägen till frisk. Men värken skruvas ner ett antal snäpp och är inte så intensiv, inte att förakta!

 

 

Önskar dig all lycka till att få ordning på kroppen och var inte rädd att ändra och prova dig fram till vad som fungerar för dig och din kropp. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Glutenfritt är väldigt viktigt vid autoimmuna sjukdomar. Mycket grönsaker betyder vanligtvis ett högre näringsinnehåll och jag tror det är därför vegan/vegetariska koster är så framgångsrika. Kombinera det med högkvalitativa animaliska proteiner och bra fetter så får du en superkombo!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Min inflammation i fingrarna har tagit ett jättekliv till det bättre på en vecka när jag varit bortrest, och ingen värk i knäna alls. Har varit glutenfri sedan december, i stort sett utan mjölk i några månader och fick jag skärpa mig vad gäller nötter nu. Att må så här bra är verkligen värt besväret att utesluta vissa livsmedel. Det finns så mkt annat gott att äta.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej! Intressant tråd detta. Min anhöriga äter vetefritt sedan 7 månader. Hon har även testat lchf och blev faktiskt helt bra i lederna (efter ca 8 veckor) så egentligen hade det nog varit bättre att hålla fast vid det men det kan ju vara lite svårt man reser och inte alltid har tillgång till eget kök. Nu är det vetefritt som gäller (egentligen glutenfritt). Om hon råkar få i dig vete så känner hon av det nästa dag. Dock funderar jag på om hon skulle utesluta något mer då hon inte är helt bra på denna kost.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej! Intressant tråd detta. Min anhöriga äter vetefritt sedan 7 månader. Hon har även testat lchf och blev faktiskt helt bra i lederna (efter ca 8 veckor) så egentligen hade det nog varit bättre att hålla fast vid det men det kan ju vara lite svårt man reser och inte alltid har tillgång till eget kök. Nu är det vetefritt som gäller (egentligen glutenfritt). Om hon råkar få i dig vete så känner hon av det nästa dag. Dock funderar jag på om hon skulle utesluta något mer då hon inte är helt bra på denna kost.

 

Saker som kan förvärra hennes värk kan vara

 

1) Andra spannmål (ris, majs, havre etc)

2) Mjölkprodukter

3) Soja

 

Lite mindre vanligt är ägg, nötter och nattskatteväxter.

Link to comment
Share on other sites

Hej! Intressant tråd detta. Min anhöriga äter vetefritt sedan 7 månader. Hon har även testat lchf och blev faktiskt helt bra i lederna (efter ca 8 veckor) så egentligen hade det nog varit bättre att hålla fast vid det men det kan ju vara lite svårt man reser och inte alltid har tillgång till eget kök. Nu är det vetefritt som gäller (egentligen glutenfritt). Om hon råkar få i dig vete så känner hon av det nästa dag. Dock funderar jag på om hon skulle utesluta något mer då hon inte är helt bra på denna kost.

om hon blev helt bra av LCHF, ska hon förstås fortsätta med det. Det är inte speciellt svårt att äta LCHF när man reser...låter som en dålig undanflykt. det vettiga skulle väl vara att gå tillbaka till LCHF och om lederna då blir bra igen, succesivt testa om man klarar att äta saker man helst inte vill avstå ifrån.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Uppdatering.

Under lördag 2 augusti upplevde jag ett "återfall". Värk i lederna igen, till skillnad från det lätta pirrandet som funnits där sedan kortisonet slutade värka. Allmäntillståndet riktigt dåligt, som jag konstant upplevde i våras innan jag började med LCHF. Jag tänkte, "Fasen, är allt förgäves?" Fick ta två Ipren under eftermiddagen.

Men efter en natts god sömn var besvären borta! Full fart igen på söndagsmorgonen, inga besvär mer än de jag haft under LCHF-tiden.

Jag försöker hitta något som kan ha triggat igång mitt återfall. Det enda jag kan komma på är att jag drack två glas fylligt rödvin på fredagskvällen. Det vore sorgligt, men inte outhärdligt, om rödvin skulle vara dåligt för mej.

//Stefan

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Uppdatering.

Under lördag 2 augusti upplevde jag ett "återfall". Värk i lederna igen, till skillnad från det lätta pirrandet som funnits där sedan kortisonet slutade värka. Allmäntillståndet riktigt dåligt, som jag konstant upplevde i våras innan jag började med LCHF. Jag tänkte, "Fasen, är allt förgäves?" Fick ta två Ipren under eftermiddagen.

Men efter en natts god sömn var besvären borta! Full fart igen på söndagsmorgonen, inga besvär mer än de jag haft under LCHF-tiden.

Jag försöker hitta något som kan ha triggat igång mitt återfall. Det enda jag kan komma på är att jag drack två glas fylligt rödvin på fredagskvällen. Det vore sorgligt, men inte outhärdligt, om rödvin skulle vara dåligt för mej.

//Stefan

 

Prova ekologiskt vin, kan funka bättre. Jag blir också ofta sämre av vin, jag tror det är alla tillsatser de har i.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...