Gaia

Insulinkänslighet och LCHF..

Recommended Posts

Jag har en tanke som inte går att råda bot på. Jag undrar vad som händer med insulinkänsligheten efter en tids LCHF ätande. I första hand känner jag mig sugen att äta LCHF mat för att tappa vikt men tror att jag kommer att fortsätta skippa socker och möjligen alkohol. Jag är inte särskilt sugen på ris, pasta eller mjöl längre och tror det blir enkelt att släppa det. Men jag undrar vad som verkligen händer med insulinkänsligheten på sikt. Är det kanske så att man måste planera väl om man vill styra om lite. För att inte chocka kroppen om man plötsligt får för sig att börja äta mer kolhydrater och socker. Att smyga in dem helt enkelt. Min mardröm är att kroppen inte klarar socker som förr...och utvecklar diabetes omvänt om ni förstår? Vet ni något om studier som är relevanta eller har egna synpunkter så snälla skriv en rad...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har samma känsla.. Tänk om man faktiskt "förstör" något i kroppen i och med att man kör LCHF.
Många inlägg vittnar ju om känslighet för mjölk och kolhydrater efter en tid med enbart LCHF. 

Man kanske skall vara ganska liberal i sin LCHF-kost ändå?? 
Någon som har några tankar? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag upplever det som att jag får mer ont i magen av att äta stärkelse eller socker nu, än innan jag började med LCHF. Detta kan således antingen vara en reell skillnad, eller en upplevd sådan i och med att jag nu är ovan att ha ont i magen medan det tidigare var en daglig företeelse. Jag kan tänka mig att om man har planer att senare höja sitt kolhydratsintag, så vore det nog en bra idé att trappa upp långsamt och hålla sig till naturliga kolhydrater.

 

Sedan, utan att veta de biokemiska mekanismerna, borde det inte vara på det viset att en människa kan bli intolerant mot i stort sett alla kolhydratskällor efter en period utan. Det verkar orimligt ur ett överlevnadsperspektiv. Antagligen krävs det bara en viss period av anpassning, precis som att man kan ha övergångsproblem när man börjar med LCHF.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag hoppas med min LCHF kost att gå ner ganska många kilo till. 10 för mig är mycket men det kanske är lite för andra. Min ide med det hela är att få hjälp av LCHF tänket för att få ordning på inlagring av fett i kroppen. Komma ner i vikt på en relativt kort tid men sen också försöka hålla mig kvar. Strikt LCHF tycker jag borde vara ok om man tänker igenom hur länge man kan tänkas behöva det. GI´s rivstarts veckor gäller 6 veckor max sen anser de att det är för ansträngande för kroppen att vara i total ketos. Men de hävdar också att man kan återgå till rivstarts veckor i perioder. Fö så påminner rivstarts veckorna väldigt mkt om LCHF mat för den som undrar. Knepet att gå ner i vikt med GI metoden är att smyga in kolhydrater efter rivstarts veckorna och öka på motionen. Och det kanske är själva lösningen för att inte bli för känslig för kolhydrater och socker på sikt.

Själv har jag länge känt att socker är rena giftet för mig och att jag mår pyton av blodsockerfallen. Så socker blir inget problem att kringgå. Jag tänker att satsa på grönsaker ovan jord. Festa till det med lite frukt då och då (vilka frukter har jag inte kollat än kom gärna med förslag) för att kroppen skall vara van att handskas med det. Försöka köpa ekologiskt kött om jag har råd. För att jorden skall gå i samklang med oss människor så finns en uträknad mängd kött att fördela oss människor var och en på ca 200g per vecka. Ett mål att sträva efter men kanske svårt att följa helt tills det blir lätt att hitta bra alternativ. Om vi människor kan äta mera grönt så vore det kanon för hela världen. Kanske enklare då man har nått sin målvikt. Ägg ja ekologiska ägg är väl värt sina pengar.

Får jag fråga vilket fett väljer ni som har ätit LCHF ett tag. Ge mig gärna konkreta förslag på livsmedel. Har inte riktigt hittat balansen med fettet än pga att jag inte riktigt vet vad jag ska välja? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Undra om inte "känsligheten" egentligen helt enkelt handlar om en naturlig anpassning av kroppen ? Abstinens finns säkert åt alla håll efter att kroppen vant sig en viss återkommande typ av föda. I alla fall om man har friska kroppsfunktioner. Vad som händer i framtiden med en skadad insulinkänlighet, är kanske mer ett frågetecken.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du redan har en skadad insulinkänslighet som du säger, t.ex diabetes typ 2, så är ju valet faktiskt ganska enkelt :)  Jag har valt att äta LCHF och klarar mig utan medicinering och är nu en typ 0. Skulle jag börja äta som förut så är det livstids medicinering som gäller. Inte så svårt att välja då ;)

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu tror jag ett missförstånd slank in. Vi har inte pratat alls om diabetes typ 1 eller två utan i allmänhet hur insulinkänsligheten blir med tiden. Om man ställer om kroppen och vänjer den av med socker och kolhydrater så tycks det ju vara väldigt viktigt att smyga in detta igen om man vill äta lite mer av det efter tex en stor viktnedgång. Frågan var om det på sikt kan "skada" känsligheten i kroppen. Dig förstår jag absolut. Kul att du hittat LCHF!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Men jag undrar vad som verkligen händer med insulinkänsligheten på sikt. Är det kanske så att man måste planera väl om man vill styra om lite. För att inte chocka kroppen om man plötsligt får för sig att börja äta mer kolhydrater och socker. Att smyga in dem helt enkelt. Min mardröm är att kroppen inte klarar socker som förr...och utvecklar diabetes omvänt om ni förstår? Vet ni något om studier som är relevanta eller har egna synpunkter så snälla skriv en rad...

 

Hmm, diabetes omvänt? :blink:  Om vi lite förenklat definierar problemet som blodsockersvängningar, så skulle det "omvända" scenariot vara inga svängningar alls, dvs ett perfekt stabilt blodsocker. Att ha ett för stabilt blodsocker är nog lite som att vara för frisk, dvs inget man ska oroa sig för.

 

Max insulinkänslighet har du när behovet av glukos är som högst i dina celler. Ökad insulinkänslighet har en dämpande effekt på blodsockertoppar, eftersom cellerna roffar åt sig glukoset i blodet snabbare. Dvs ens tolerans mot kolhydrater ökar, inte tvärtom. Sen kan jag tänka mig att man blir mer kolhydratkänslig pga t ex förändrad tarmflora, eller att hjärnan reagerar extra på blodsockertoppar. Men kolhydratkänslighet och insulinkänslighet är två olika saker.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra inlägg. När jag nämnde detta med att kroppen reagerar annorlunda efter en tid tog jag upp med Ola Lauritson på en chat på deras Gi sajt. När jag nämnde meningen omvänd diabetes blev han mycket intresserad och sa att han ville titta mer på det och inte visste svaret på den frågan. Att kroppen blir mer känslig för socker och kolhydrater verkar ju självklart men är detta så otroligt bra om man efter en stor viktnedgång vill försöka vänja kroppen igen vid lite mer socker. Jag funderar på om man kanske skall ge sig själv naturlig frukt (inte de sötaste framodlade sorterna) som tex lördagsgodis för att kroppen skall tåla lite sött. Inte för mkt men att kombinera det med mer träning som kompensation. Jag vet redan med mig att jag inte tål så mkt socker utan att må illa och blir lite orolig om det kommer att förbli så. Vanligt vitt socker ser jag dock ingen anledning att äta mer av. vad säger ni andra... ?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det kanske är bättre att undvika fruktos, dvs vanligt socker och frukt medan rotfrukter och potatis bryts ner till mest glukos. Dvs tillför lite sådant för att vänja kroppen kanske?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för tipset. Frukten hägrar.. ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Men jag undrar vad som verkligen händer med insulinkänsligheten på sikt. Är det kanske så att man måste planera väl om man vill styra om lite. För att inte chocka kroppen om man plötsligt får för sig att börja äta mer kolhydrater och socker. 

 

Det är ingen hemlighet att lågkolhydratkost orsakar en tillfällig insulinresistens. Detta är något som man känt till länge (se t.ex. en artikel från 1948). En kost med låg halt av kolhydrater nedreglerar de enzym som hanterar kolhydrater (de behövs ju inte), den ökade andelen fria fettsyror i blodet påverkar också glukostransporten.

 

Dessa förändringar sker både i levern och musklerna. Levern behöver c:a fem timmar för att bli av med resistensen, men musklerna kan behöva 24-48 timmar innan de fungerar normalt. Om man vill festa ordentligt på kolhydrater gör man bäst i att sakta trappa upp under några dagar. Utan en mjuk upptrappning kommer din kropp reagera som den hade diabetes, inte speciellt snällt mot kroppen!

 

Den intressanta frågan är vad som händer på lång sikt, om man får permanenta irreversibla förändringar. Jag har dessvärre aldrig sett någon studie där man mätt glukoskänsligheten hos någon som kört ortodox LCHF under flera års tid. Ironiskt nog man inte mäta glukoskänsligheten annat än genom att tillfälligt bryta dieten, så det går ju inte att göra någon kontinuerlig studie heller. Jag tror inte heller att det går att finna något naturfolk/befolkningsgrupp som äter strikt LCHF, det ligger liksom i människans natur att vara oppurtunistisk omnivor.

 

Om man vill vara säker på att behålla förmågan att hantera kolhydrater får man välja en mindre strikt variant av LCHF där man t.ex. regelbundet äter lite frukt, rotfrukter eller bönor regelbundet. Ett annat alternativ är att köra cyklisk ketogen diet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för ett välformulerat svar jag ska ta en titt på cyklisk ketogen diet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Jag har ätit strikt LCHF i över 6 år nu. Jag har börjat undra om jag fått diabetes? Jag mår dåligt av alla kolhydrater tom små mängder av dem. Det är finn crisp, hallon, rysk yoghurt mm. Kan du förklara detta med diabetes omvänt? Det känns som om jag måste till vårdcentralen för att testa mitt blodsocker... 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

 

Jag har ätit strikt LCHF i över 6 år nu. Jag har börjat undra om jag fått diabetes? Jag mår dåligt av alla kolhydrater tom små mängder av dem. Det är finn crisp, hallon, rysk yoghurt mm. Kan du förklara detta med diabetes omvänt? Det känns som om jag måste till vårdcentralen för att testa mitt blodsocker... 

 

Jag har läst i en annan tråd att en del äter kolhydrater i 3 dagar innan dom gör ett glukosbelastningstest.

 

Jag har dock själv undrat om det händer något i kroppen som gör att man får svårare att omsätta kolhydrater om man går tillbaka till blandkost.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har läst i en annan tråd att en del äter kolhydrater i 3 dagar innan dom gör ett glukosbelastningstest.

 

Jag har dock själv undrat om det händer något i kroppen som gör att man får svårare att omsätta kolhydrater om man går tillbaka till blandkost.

Jag mår dåligt efter varje måltid börjar det kännas som. Vad kan det vara? Har försökt öka mängden kolhydrater försiktigt..  Finns det någon bra metod att testa sig fram. Att äta större mängd kolhydrater i 3 dagar får mig må dåligt redan innan. Jag har ingen större tilltro till sjukvårdens kunskap om LCHF, men måste väl beställa tid i alla fall.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag mår dåligt efter varje måltid börjar det kännas som. Vad kan det vara? Har försökt öka mängden kolhydrater försiktigt..  Finns det någon bra metod att testa sig fram. Att äta större mängd kolhydrater i 3 dagar får mig må dåligt redan innan. Jag har ingen större tilltro till sjukvårdens kunskap om LCHF, men måste väl beställa tid i alla fall.

 

Finn crisp är nog ingen bra kolhydratkälla för dig. Sedan undrar jag hur fördelningen fett/ kolhydrater bör se ut under dom där 3 dagarna. Det är ju viktigt att det inte blir mer kalorier sammanlagt i alla fall och att kolhydraterna är långsamma.

 

Vilka livsmedel med kolhydrater har du ätit under tiden du har ätit LCHF?

 

Har du konditionstränat under tiden?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fast det enklaste är att man inte går tillbaka till kolhydrater utan fortsätter med LCHF, jag har snart ätit i 3 år utan några som helst återfall, det innebär att sötsuget finns inte och man behöver inte planera för någon ökning av kolhydrater...jag hör till dem som inte äter LCHF som ett viktreduceringredskap utan för att det passar mig utmärkt... :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Finn crisp är nog ingen bra kolhydratkälla för dig. Sedan undrar jag hur fördelningen fett/ kolhydrater bör se ut under dom där 3 dagarna. Det är ju viktigt att det inte blir mer kalorier sammanlagt i alla fall och att kolhydraterna är långsamma.

 

Vilka livsmedel med kolhydrater har du ätit under tiden du har ätit LCHF?

 

Har du konditionstränat under tiden?

Jag har en hund och går två promenader med henne dagligen. På helgerna blir det långpromenader. Jag har ätit mejerier, rysk och turkisk yoghurt, endast 1-2 finns crisp per vecka, har slutat med vispgrädde i kaffet, tomater, squash, aubergine,gurka,olika bönor, rättika, blomkål, vitkål   och  85% choklad små bitar (en halv bit till kaffe). Jag äter små portioner av kolhydrater förutom ost. Det har jag ätit mycket av. Korv älskar jag också och det har jag alltid ätit. Lagar gärna grytor med blandad innehåll eller steker fisk, kött och korv med något  tillbehör.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har en hund och går två promenader med henne dagligen. På helgerna blir det långpromenader. Jag har ätit mejerier, rysk och turkisk yoghurt, endast 1-2 finns crisp per vecka, har slutat med vispgrädde i kaffet, tomater, squash, aubergine,gurka,olika bönor, rättika, blomkål, vitkål   och  85% choklad små bitar (en halv bit till kaffe). Jag äter små portioner av kolhydrater förutom ost. Det har jag ätit mycket av. Korv älskar jag också och det har jag alltid ätit. Lagar gärna grytor med blandad innehåll eller steker fisk, kött och korv med något  tillbehör.

 

Mår du dåligt av alla kolhydratkällor eller vilka?

 

När det gäller konditionsträning så behövs det något intensivare än promenader om man skall öka insulinkänsligheten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mår du dåligt av alla kolhydratkällor eller vilka?

 

När det gäller konditionsträning så behövs det något intensivare än promenader om man skall öka insulinkänsligheten.

Just nu mår jag dåligt av allt. Det känns så i alla fall. Efter varje måltid mår jag dåligt. Jag har ätit LCHF i snart 6 år för min hälsas skull, inte vikten. Jag har blivit av med IBS ( nästan) och psoriasis. Men nu känns det som om jag blivit sjuk pga. av maten. Att jag borde ätit mera liberalt...men jag har inte ätit fakir mer än korta perioder. Kan jag fått diabetes? Hur behandlar man det om jag fått det omvänt via LCHF?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Just nu mår jag dåligt av allt. Det känns så i alla fall. Efter varje måltid mår jag dåligt. Jag har ätit LCHF i snart 6 år för min hälsas skull, inte vikten. Jag har blivit av med IBS ( nästan) och psoriasis. Men nu känns det som om jag blivit sjuk pga. av maten. Att jag borde ätit mera liberalt...men jag har inte ätit fakir mer än korta perioder. Kan jag fått diabetes? Hur behandlar man det om jag fått det omvänt via LCHF?

 

Svårt att svara om man inte vet lite mer.

 

På vilket sätt mår du dåligt och hur länge sitter det i? Vad är det som gör att du tror att det är just diabetes?

 

Har du känt att du mår bättre om du äter mer liberalt?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Just nu mår jag dåligt av allt. Det känns så i alla fall. Efter varje måltid mår jag dåligt. Jag har ätit LCHF i snart 6 år för min hälsas skull, inte vikten. Jag har blivit av med IBS ( nästan) och psoriasis. Men nu känns det som om jag blivit sjuk pga. av maten. Att jag borde ätit mera liberalt...men jag har inte ätit fakir mer än korta perioder. Kan jag fått diabetes? Hur behandlar man det om jag fått det omvänt via LCHF?

Näe.. man kan inte få diabetes på grund av LCHF.. däremot kan få det trots LCHF, men då handlar det om sjukliga förädringar i bukspottkörtel och annat som man kan få oavsett vad man äter!

 

Och som sagt vad omvänd diabetes är altså att man tål extra mycket kolhydrater!

 

Det som vi råkar ut för som äter LCHF heter fettinducerad insulin resistens, det är en reglering för anpassning till kosten, dvs glukos blir reserverat för hjärnan och muskler får hålla tillgodo med fett och ketonkroppar!

 

I USA, där de gör ett glukosbelastningstest vid graviditet, så handlar det om försäkringsfrågor, dvs om du hade ett dåligt utfall på GB-testet så får du inte ut något på försäkringen.. utifallatt..så de äter cirka 100 gram kolhydrater, främst potatis under tre dagar före!

 

Men om det är som så att du mår dåligt efter måltid oavsett vad du äter så bör du söka för det.. det kan vara lite vad som helst!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Näe.. man kan inte få diabetes på grund av LCHF.. däremot kan få det trots LCHF, men då handlar det om sjukliga förädringar i bukspottkörtel och annat som man kan få oavsett vad man äter!

 

Och som sagt vad omvänd diabetes är altså att man tål extra mycket kolhydrater!

 

Det som vi råkar ut för som äter LCHF heter fettinducerad insulin resistens, det är en reglering för anpassning till kosten, dvs glukos blir reserverat för hjärnan och muskler får hålla tillgodo med fett och ketonkroppar!

 

I USA, där de gör ett glukosbelastningstest vid graviditet, så handlar det om försäkringsfrågor, dvs om du hade ett dåligt utfall på GB-testet så får du inte ut något på försäkringen.. utifallatt..så de äter cirka 100 gram kolhydrater, främst potatis under tre dagar före!

 

Men om det är som så att du mår dåligt efter måltid oavsett vad du äter så bör du söka för det.. det kan vara lite vad som helst!

Tack för ditt svar. Måste läsa om fettinducerad insulin resistens. Det mår dåligt efter varje måltid numera. Jag får kontakta vårdcentralen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Svårt att svara om man inte vet lite mer.

 

På vilket sätt mår du dåligt och hur länge sitter det i? Vad är det som gör att du tror att det är just diabetes?

 

Har du känt att du mår bättre om du äter mer liberalt?

Jag känner mig svag, lite illamående och det sitter i upp till en timme. Det har blivit värre sedan jag ökade mängden kolhydrater. Jag borde ätit mer liberalt hela tiden tänker jag och ångrar det strikta LCHF som jag ätit sedan 2007.  Jag tror (utan att veta) att det är insulinpåslag som får mig att må dåligt efter att ha börjat äta mera kolhydrater.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.