Jump to content

B12 brist vad beror det på?


konichiwa

Recommended Posts

Jag är kvinna och 67 år och har varit och tagit en massa prover som alla var bra (förstås :) efter 6,5 år på LCHF ) men jag hade lågt B12 värde och doktorn vill att jag börjar ta tabletter och ska äta dem i ett helt år framåt. Jag förstår inte varför jag har brist, jag äter kött till båda mina mål mat om dagen och det är väl där man får i sig B12 eller finns något annat som lakar ur det? Jag är inte snål med köttet heller som oftast är gräsbetat eller i alla fall KRAVuppfött. Vad ger B12 brist för symptom? Visst, jag kan googla men föredrar att få samanhängande svar här.

Link to comment
Share on other sites

B12brist är vanligt när man blir äldre , ofta ärftligt. Innan det fanns medicin kunde bristen utvecklas till en mycket allvarlig sjukdom. Veganer kan också utveckla bristen. Klokt att ta medicinen  din doktor rekommenderar  såvida du inte föredrar att  äta mängder av rå  lever, något man rekommenderade förr.!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Eftersom du äter LCHF utgår jag får att du undviker gluten som annars är duktigt på att hämma tarmens förmåga att ta upp näring, oavsett hur mycket näring man äter? Det är säkert inte fel att ta ett tillskott. Kikade lite hos Anna Hallén, hon skriver om B12-rika mejeriprodukter och faktiskt också om B12 i sprutform (ovanligt när det gäller henne). Både Anna Hallén och Anna Sparre (4health) skriver om symptom som håglöshet, trötthet, depression och Anna Sparre nämner permanenta skador på nervsystemet vid stor brist. Båda dessa Annor har förresten ofta jätteintressanta, lättfattliga artiklar på "molekylnivå för vanligt folk". 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag hade också lågt B12 nyligen och enligt min läkare är processen som "skapar" b12 komplicerad och kan lätt bli störd (trestegspocess). Det kan också vara ett tecken på att man äglutenintolerant. Man behöver kolla lite andra pover för att se att delar av produktionen inte är störd (folat och nån till?), för då måste man ta tillskott jämt. Jag tar nu starka B12 (1000 microgram) i methylform, fick innan dess två sprutor. Känns direkt, mycket lättare att fokusera.

 

Hos mig beror inte heller det låga B12 på kosten, jag ligger skyhögt i B12 via kost. Jag tog med mig en bild till min läkare för att visa ungefär hur mitt intag var och där ser man att B12 är högt.

 

6jop3o.png

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...