Bengt Nilsson Posted June 27, 2014 Share Posted June 27, 2014 Efter ha läst Anns blogg så frågade jag Cancerfonden vad det tyckte om hennes text. Hej, Vad tycker ni om Ann Fernholms blogg-inlägg och socker? Höga blodsocker återigen kopplat till ökad risk för cancer http://ettsotareblod.se/hoga-blodsocker-aterigen-kopplat-till-okad-risk-for-cancer/ Vänliga hälsningar, Bengt Nilsson Från: infostodlinjen@cancerfonden.se Till: Bengt Nilsson Hej! Tack för ditt mejl angående Ann Fernholms blogginlägg om socker. Forskning har visat att diabetiker har en ökad risk för vissa cancersjukdomar och att ökade insulinnivåer ökar cancercellernas tillväxt. Men det finns inga vetenskapliga belägg för att intag av socker hos personer med normal reglering av blodsockernivån skulle ha en ökad risk att få cancer eller en försämrad överlevnad vid cancersjukdom. Forskning pågår i ämnet och det kommer att bli mycket spännande att följa resultaten. Med vänlig hälsning Cancerfondens informations- och stödlinje Elizabeth Johansson Leg sjukgymnast/dipl lymfterapeut Telefon:020-59 59 59 Cancerfonden är en betydande finansiär av svensk cancerforskning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted June 27, 2014 Share Posted June 27, 2014 Få se här. Metabolt syndrom påverkar ca 35% av alla vuxna i USA. Lägg sen till ca 13% diabetiker. Gudskelov är de svenska siffrorna bättre men det är ändå en stor del av landets vuxna befolkning som berörs. En av sakerna i metabolt syndrom är att man har, *drum roll*, rubbad blodsockerhantering med en flod av insulin som kroppen panikartat inte kan reagera på. Det som ökar blodsockret är en överkonsumtion av kolhydrater. Inte bara socker. Och Cancerfonden rycker lite på axlarna och säger att mjah, det finns nog inget samband för personer med normal reglering av blodsockret? Vad menar de egentligen? Att vi ska kasta den andra delen, lite generöst en femtedel av alla vuxna svenskar kanske?, de som inte har en normal reglering av blodsockret, till vargarna? För de är ju ändå bara lata, korkade och glupska, eller hur var det nu igen? F*n vad grinig jag blir ibland. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjopek Posted June 28, 2014 Share Posted June 28, 2014 Du kan väl maila dem det här och fråga detta är en nyhet för dem? (-- inga vetenskapliga belägg för att intag av socker hos personer med normal reglering av blodsockernivån skulle ha en ökad risk att få cancer eller en försämrad överlevnad vid cancersjukdom.) "Sedan över 70 år är det känt att cancer påverkar mitokondrierna, små strukturer som sköter energiförsörjningen inne i cellerna. I normala fall skapar mitokondrierna energi genom att oxidera blodsocker, men i tumörer upphör denna funktion och cancerceller övergår till att bryta ner glukos utan tillgång till syre. Otto Warburg fick sitt Nobelpris redan 1931 för denna upptäckt. Cancerceller har alltså en ämnesomsättning som baserar sig på glukos i stora mängder. Denna egenskap använder man sig av för att lokalisera cancertumörer genom PET-scanning. Denna process är mycket ineffektiv och använder, till skillnad från friska celler, enormt mycket blodsocker. Den egenskapen gör att man kan "ladda" dessa celler med t.ex. fluorodeoxyglucose som gör att cancer kan spåras via PET-scanning. (Positron emission tomography)En kost baserad på sockerkedjor (kolhydrater) göder alltså cancer. Livsmedelsverket (SLV) rekommenderar att 55-60E% skall komma från just sockerkedjor. Hur skall man kunna äta så mycket blodsockerhöjande mat utan att riskera eller försämra en cancer?" (http://diabetesforum.funkanu.se/forum_posts.asp?TID=1078) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted June 28, 2014 Share Posted June 28, 2014 Det jag fascineras mest av numera är nog faktiskt hur bräckligt "auktoritetskomplexet" s.a.s. är. Personer/organisationer/företag vars hela existens bygger på auktoritet ofta utan tillräcklig substans samtidigt som de har gediget inflytande över andras väl och ve. Det här går dessutom igen och igen och igen inom så många områden... Tvi! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 28, 2014 Share Posted June 28, 2014 Du kan väl maila dem det här och fråga detta är en nyhet för dem? (-- inga vetenskapliga belägg för att intag av socker hos personer med normal reglering av blodsockernivån skulle ha en ökad risk att få cancer eller en försämrad överlevnad vid cancersjukdom.) "Sedan över 70 år är det känt att cancer påverkar mitokondrierna, små strukturer som sköter energiförsörjningen inne i cellerna. I normala fall skapar mitokondrierna energi genom att oxidera blodsocker, men i tumörer upphör denna funktion och cancerceller övergår till att bryta ner glukos utan tillgång till syre. Otto Warburg fick sitt Nobelpris redan 1931 för denna upptäckt. Cancerceller har alltså en ämnesomsättning som baserar sig på glukos i stora mängder. Denna egenskap använder man sig av för att lokalisera cancertumörer genom PET-scanning. Denna process är mycket ineffektiv och använder, till skillnad från friska celler, enormt mycket blodsocker. Den egenskapen gör att man kan "ladda" dessa celler med t.ex. fluorodeoxyglucose som gör att cancer kan spåras via PET-scanning. (Positron emission tomography) En kost baserad på sockerkedjor (kolhydrater) göder alltså cancer. Livsmedelsverket (SLV) rekommenderar att 55-60E% skall komma från just sockerkedjor. Hur skall man kunna äta så mycket blodsockerhöjande mat utan att riskera eller försämra en cancer?" (http://diabetesforum.funkanu.se/forum_posts.asp?TID=1078) Näe.. Otto Warburg fick Nobellpris för en annan upptäckt.. däremot så var det han som upptäckte den sk Warburgeffekten.. som man senare har utnyttjat inom PET-scaning! Hur som helst, mitocondrierna används för att föröka cancercellerna och de blir därmed till största delen beroende av glykolys för sin energiförsörjning! Warburg postulerade att alla cancerceller var beroende av glykolys.. vilket är delvis sant.. men man har upptäckt andra former som kan sköta sin energiförsörjning på annat sätt oxå. Det intresanta i samanhanget däremot är att stora delar av cancercellerna är beroende utav GLUT4.. därav även av insulin.. för sin glykolys. Oså.. har man funnit former som inte reagerar på lågt blodsocker/insulin.. utan de har en överrepresentation av GLUT1! Och från det andra till det fjärde.. man skall akta sig väldigt noga för att hävda att cancer beror på socker eller kan botas genom att utesluta socker.. det är betydligt mer komplicerat än så! Orsaken till att diabetiker/de med metabolt syndrom har en ökad cancer-prevalens kan sannolikt sökas i en betydligt större riskkrets.. främst undermålig föda, dåliga gener och dåliga vanor över lag. Inte för att man på något sätt skall skuldbelägga de som drabbas av sjukdom/diabetes/metabolt syndrom/cancer/eller annat.. utan för att förstå att vissa är känsligare än andra.. och borde tänka mer på sin hälsa än andra.. och iomed att man inte vet.. fören i 40-50årsåldern.. så kan man börja direkt! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.