Martin Myhrberg Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 Hej jag har sett intervjun med professor Stephen Phinney. Han berättar om vilka bitar av köttet från renjakten som inuiterna använde till hundmat. 1. Vilka kött*bitar i mataffären är de fetaste och mest prisvärda för mig som vill äta mer fett? 2. Vilka kött*bitar är det minst fett i? *vilt/fläsk/lamm/nöt? tacksam för tips Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jiim Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 I min lokala coopaffär har de sidfläsk med 11gram protein och 41gram fett per 100gram. Tror den kostar 50kr/kg bara. Coops egna märke Ska man dra det till någon gräns, så är väl ister det fetaste? Tror kycklingfile innehåller runt 3% vilket tillhör de magraste. Det mesta nötköttet är magert förutom högrev och entrecote. Fläsk är I regel något fetare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 Karre är bra fläskkött med insprängt fett i. Suverän till t ex pulled pork. Skinka och kotlett har sitt fett på utsidan. Kyckling är låren fetare. Brösten väldigt magra. Anka är fett kött. Kalkon magert. Lamm har feta partier, men ofta smakar det fettet inte gott om man inte känner uppfödaren... jag äter inte fett från nya zeeländska får. Som ovan sagts är entrecote och högrev bra. Kokar du högreven i långkok kan du ta med lite märgben så du får ännu fetare buljong. Annars brukar jag förstärka den med kokosolja Generellt sett är ofta viltkött magert. Vet inte om det finns fetare partier? Ofta finns ju bara de finare styckbitarna i affärerna. Då skulle man behöva känna nån jägare i så fall, så man kan få det som inte blir stek och file Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Wikholm Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 Instämmer med att fläskkarré är ett bra alternativ men det går ofta att beställa mer fettrika detaljer som svål i större butiker. I förrgår besökte jag min favvo Mellanöstern-matbutik och köpte skurna lammfettsbitar för under 25 kr kg. Dock måste jag tillägga att intervjun med Phinney som antagligen bara sett renar på vykort eller i Disneyfilmer är ett stort skämt. Renen är ett fettsnålt djur och inuiternas kost var en utpräglad högproteindiet (+ 40 E % protein) som aldrig var ens i närheten av att vara ketogen. Phinney måste ha svalt lurendrejaren Viljalmur Stefanssons falsarier med hull och hår. All riktig vetenskap om inuiternas kost visar att den inte var ketogen och de fick kämpa mycket för att få upp fettandelen till 40-50 %. Att de skulle haft råd att slänga mer än 90 % av djuret till hundarna är rent trams som ingen annan än Stefansson någonsin påstått. Svaret på din andra fråga om vilka köttbitar det är minst fett i är således renkött. Den är nästan alltid Nyckelhålsmärkt och har bara ca 4 % fett. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modesty Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 Om du har möjlighet att beställa gräsbetes nötfärs från uppfödare eller slaktare eventuellt i butik kan du be att få den extra fet, ofta är ju butiksfärs max 10% ev 15 %. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 Jag köper bringa när jag ska göra kokekött (gryta). Lagom fet, tycker jag. 17% enligt http://www.svensktkott.se/om-kott/styckdetaljer/lamm/bringa/ Annars är fläsklägg en favorit, med svålen kvar såklart. Där finns även gelatinet, som innehåller kollagen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 Men om ni vill ha en fet ost, så kolla här https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153236524351686&set=o.163481772383&type=1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 Instämmer med att fläskkarré är ett bra alternativ men det går ofta att beställa mer fettrika detaljer som svål i större butiker. I förrgår besökte jag min favvo Mellanöstern-matbutik och köpte skurna lammfettsbitar för under 25 kr kg. Dock måste jag tillägga att intervjun med Phinney som antagligen bara sett renar på vykort eller i Disneyfilmer är ett stort skämt. Renen är ett fettsnålt djur och inuiternas kost var en utpräglad högproteindiet (+ 40 E % protein) som aldrig var ens i närheten av att vara ketogen. Phinney måste ha svalt lurendrejaren Viljalmur Stefanssons falsarier med hull och hår. All riktig vetenskap om inuiternas kost visar att den inte var ketogen och de fick kämpa mycket för att få upp fettandelen till 40-50 %. Att de skulle haft råd att slänga mer än 90 % av djuret till hundarna är rent trams som ingen annan än Stefansson någonsin påstått. Svaret på din andra fråga om vilka köttbitar det är minst fett i är således renkött. Den är nästan alltid Nyckelhålsmärkt och har bara ca 4 % fett. Det beror nog på vilka inuiter vi pratar om. :-) Grönlandsinuiterna ser aldrig renar men äter/åt bl.a. säl och val med stor förtjusning och de är fettrika så det räcker och blir över. Nu har jag inte läst Stefanssons böcker men misstänker att det kött de gav till hundarna var just magert kött. De behöll garanterat mumsiga saker som benmärg för sig själva. :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Wikholm Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 Det beror nog på vilka inuiter vi pratar om. :-) Grönlandsinuiterna ser aldrig renar men äter/åt bl.a. säl och val med stor förtjusning och de är fettrika så det räcker och blir över. Nu har jag inte läst Stefanssons böcker men misstänker att det kött de gav till hundarna var just magert kött. De behöll garanterat mumsiga saker som benmärg för sig själva. :-) Nej Tuva, det beror inte särskilt mycket på vilka inuiter vi talar om. Så väl inlandsinuiter (mycket ren) som kustlandsinuiter (mycket havsdäggdjur) landar i en högproteinkost på +40 E% protein som aldrig kan bli ketogen. Stefansson var en bevisad lögnare som hävdade att han träffat blonda, blåögda inuiter som han förselog var ättlingar till de vikingar/islänningar som koloniserade Grönland men som i verkligheten dog ut på 1500-talet. Detta är numera grundligt motbevisat med DNA-studier. Det finns tre riktiga, gedigna vetenskapliga studier som verkligen har undersökt om kustlandsinuiterna åt en ketogen kost. Samtliga tre kom fram till att de inte var i ketos. Problemet är att kustinnuiterna åt just havsdäggdjur som har mycket högre glykogenreserver i sina kroppar än vad landdäggdjur har för att kunna dyka länge och djupt under syrefattiga förhållanden. Glykogen = animalisk stärkelse = kolhydrater. Sen får skrävlaren och lögnaren Stefansson tycka vad han vill. Har skrivit lite om det här men det finns betydligt mer som jag återkommer till i senare inlägg: http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10466/Hur-ketogen-var-egentligen-inuiternas-kost.aspx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 Nej Tuva, det beror inte särskilt mycket på vilka inuiter vi talar om. Så väl inlandsinuiter (mycket ren) som kustlandsinuiter (mycket havsdäggdjur) landar i en högproteinkost på +40 E% protein som aldrig kan bli ketogen. Stefansson var en bevisad lögnare som hävdade att han träffat blonda, blåögda inuiter som han förselog var ättlingar till de vikingar/islänningar som koloniserade Grönland men som i verkligheten dog ut på 1500-talet. Detta är numera grundligt motbevisat med DNA-studier. Det finns tre riktiga, gedigna vetenskapliga studier som verkligen har undersökt om kustlandsinuiterna åt en ketogen kost. Samtliga tre kom fram till att de inte var i ketos. Problemet är att kustinnuiterna åt just havsdäggdjur som har mycket högre glykogenreserver i sina kroppar än vad landdäggdjur har för att kunna dyka länge och djupt under syrefattiga förhållanden. Glykogen = animalisk stärkelse = kolhydrater. Sen får skrävlaren och lögnaren Stefansson tycka vad han vill. Har skrivit lite om det här men det finns betydligt mer som jag återkommer till i senare inlägg: http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10466/Hur-ketogen-var-egentligen-inuiternas-kost.aspx Mja, huruvida den var ketogen eller inte vet jag inte. Personligen intresserar det mig inte men det betyder ju inte att det inte ÄR intressant, t.o.m. värdefullt att veta. All kunskap är bra kunskap. Vad jag mera menade är att det beror nog på var man tittar hur hög fettandelen var. De åt det fett de kom åt, så som tror jag alla människor har gjort i alla kulturer och alla tider. Det är ganska garanterat ett modernt påfund att skära bort fettranden och äta bara köttet. Slängdes något åt hundarna var det snarare det magra köttet vi idag värderar högst. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Micke E Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 Instämmer med att fläskkarré är ett bra alternativ men det går ofta att beställa mer fettrika detaljer som svål i större butiker. I förrgår besökte jag min favvo Mellanöstern-matbutik och köpte skurna lammfettsbitar för under 25 kr kg. Dock måste jag tillägga att intervjun med Phinney som antagligen bara sett renar på vykort eller i Disneyfilmer är ett stort skämt. Renen är ett fettsnålt djur och inuiternas kost var en utpräglad högproteindiet (+ 40 E % protein) som aldrig var ens i närheten av att vara ketogen. Phinney måste ha svalt lurendrejaren Viljalmur Stefanssons falsarier med hull och hår. All riktig vetenskap om inuiternas kost visar att den inte var ketogen och de fick kämpa mycket för att få upp fettandelen till 40-50 %. Att de skulle haft råd att slänga mer än 90 % av djuret till hundarna är rent trams som ingen annan än Stefansson någonsin påstått. Svaret på din andra fråga om vilka köttbitar det är minst fett i är således renkött. Den är nästan alltid Nyckelhålsmärkt och har bara ca 4 % fett. borde inte renarna ha lite mer fett innan vintern? jag håller med om att inuiters och samers diet var mestadels uppbygt av protein. men dom kan ha varit lite fetare innan vintern. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 För mycket protein ger ju högt blodsocker så då blir det ju fettinlagring elle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.