Jump to content

"Fruktsocker ger inte insulinpåslag"


Athenasmatte

Recommended Posts

Har en diskussion med en som påstår att frukt inte är socker. Säger till honom att för en diabetiker kan frukt vara rent skadligt, just på grund av att det innehåller socker. Då påstår han att fruktsocker inte ger något insulinpåslag??!!?? Låter riktigt orimligt enligt mig! Hur skulle det INTE kunna ge insulinpåslag?

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Om man inte känner att det är socker i frukt har man nog något fel på smaksinnet. Du kan väl visa honom några exempel ur en näringstabell om han inte tror att frukt innehåller socker.

 

Som sockerberoende kan jag intyga att en aldrig så liten bit frukt triggar igång mitt sockersug i alla fall och sen blir det inte mycket till viktnedgång den veckan. Så jag skulle väl tro att insulinmaskineriet drar igång. Precis på samma sätt som allt annat socker. Men det kanske är med detta som så mycket annat vad gäller maten, olika människor kanske reagerar på olika sätt.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Har en diskussion med en som påstår att frukt inte är socker. Säger till honom att för en diabetiker kan frukt vara rent skadligt, just på grund av att det innehåller socker. Då påstår han att fruktsocker inte ger något insulinpåslag??!!?? Låter riktigt orimligt enligt mig! Hur skulle det INTE kunna ge insulinpåslag?

Den du diskuterar med förväxlar nog fruktsocker/fruktos med glukos och sackaros.. ;)

 

"Även om fruktos kallas för fruktsocker, finns sällan stora mängder fruktos i frukt" (WIKIPEDIA)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Har en diskussion med en som påstår att frukt inte är socker. Säger till honom att för en diabetiker kan frukt vara rent skadligt, just på grund av att det innehåller socker. Då påstår han att fruktsocker inte ger något insulinpåslag??!!?? Låter riktigt orimligt enligt mig! Hur skulle det INTE kunna ge insulinpåslag?

Som jag uppfattat det innehåller frukt både socker och fruktos (fruktsocker). Sockret i frukten ger insulinpåslag, men det gör inte fruktosen. Fruktosen kan istället bidra till fettlever.

Link to comment
Share on other sites

Frukt höjer i alla blodsockret. Jag har inte diabetes men när jag ätit en grapefrukt så var blodsockret uppe i 8. Att den höjer så mycket kanske också beror på att det blir mycket saft. Ett äpple borde rimligtvis höja blodsockret långsammare.

 

Hur illa det är med frukt för blodsockret beror ju också på vad man äter mer. Vi blandar ofta grönsaker och frukt eftersom det dämpar blodsockerhöjningen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Även jag får väl försöka ge mitt bidrag:

 

Socker = 50% Glukos (druvsocker) + 50% Fruktos.

 

Frukt innehåller ofta Socker samt en del fritt Fruktos.

 

Fruktos i sig ger inte insulinpåslag. Socker och Glukos gör det däremot.

 

Fruktos i mängd blir (som alkohol) till fett i levern. Ett fett som levern har svårt att göra sig av med, det lagras istället.

 

--

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ännu en sak finns att tillägga. Jag har läst att fruktos omvandlas till glukos i levern och att fruktos visserligen lättare omvandlas till fett än glukos men äter man frukt i rimlig mängd och är någorlunda metabolt frisk så omvandlas nog fruktosen till glukos i första hand.

 

Dom flesta studier som är gjorda på fruktos verkar vara gjorda på ren fruktos och det är ju inte samma sak som att äta en frukt.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror man har studerat om intag av frukt ökar risken för diabetes och inte sett något sådant samband (snarare tvärtom?). Däremot såg man ett samband med intag av fruktjuicer. Sen är ju saken annorlunda om man väl utvecklat diabetes, då gäller det ju att hålla blodsockret lågt. Eftersom frukter inte innehåller så mycket näring är det något man utan problem kan utesluta.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Från wikipedia (via google)

 

Fruktos, i dagligt tal fruktsocker, är en energirik enkel sockerart. Fruktsocker skall inte förväxlas med det som i vardagligt tal kallas druvsocker (glukos).

 

Även om fruktos kallas för fruktsocker, finns sällan stora mängder fruktos i frukt[1]. På ett halvt kilo frukt, får man bara i sig några tiotal gram fruktos (vilket kan jämföras med ca 5 normalstora godisbitar för samma mängd fruktos). Honung däremot, innehåller cirka 40% fruktos. Detta till skillnad från majssirap nästan helt saknar fruktos. Majssirap används ofta i USA där det processats med enzymer för att omvandla glukosen till 40% - 90% fruktos, vilket därför skapat en del debatt[2], då majssirap i sig egentligen är den sockertyp som innehåller minst av den farligare fruktosen[3].

 

Den vanligaste källan till fruktos är sackaros (vanligt socker), som innehåller ungefär lika stora delar fruktos som glukos. Kemiskt sett är sackaros en disackarid bestående av två monosackarider, glukos och fruktos[4].

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Passar på att fråga något som jag tänkt på genom åren ang fruktos.

 

Hur skulle en diet med fruktos i den mängd (fruktos motsvarande - omvandlat i levern - 100-150 glukos g  / dag, resten av energin från fett och adekvat med protein) som hjärna och resten av CNS behöver upplevas och ha för verkningar? Min tanke har alltid varit att fruktosen skulle tas hand om levern, omvandlas till glukos och "pumpas" ut i en jämn ström och främja ett stabilt blodsocker och minimalt med insulinpåslag. I jämförelse med det glukoset som omvandlas från ett överskott av protein.

 

Skulle det vara hälsofarligt? Hur skulle det påverka mätnad/ tillfredställande?

Link to comment
Share on other sites

Passar på att fråga något som jag tänkt på genom åren ang fruktos.

 

Hur skulle en diet med fruktos i den mängd (fruktos motsvarande - omvandlat i levern - 100-150 glukos g  / dag, resten av energin från fett och adekvat med protein) som hjärna och resten av CNS behöver upplevas och ha för verkningar? Min tanke har alltid varit att fruktosen skulle tas hand om levern, omvandlas till glukos och "pumpas" ut i en jämn ström och främja ett stabilt blodsocker och minimalt med insulinpåslag. I jämförelse med det glukoset som omvandlas från ett överskott av protein.

 

Skulle det vara hälsofarligt? Hur skulle det påverka mätnad/ tillfredställande?

Robert Lustig menar att fruktos är toxiskt förmodligen vid ungefär samma nivå som alkohol, eftersom de metaboliserar på mycket snarlika sätt framför allt i levern. För alkohol gäller 50 g per dygn som gräns för giftighet; förmodligen gäller samma för fruktos. Han kommenterar också att genomsnittligt intag av fruktos i USA nu är 51 g per dag...

Sidan 125 i hans bok "Fat Chance"

Nu vet jag inte om det scenario du beskriver är metabolt möjligt och inte heller vad som händer med vikten då fruktos omvandlas till glukos i levern, men omedelbart låter det som en mycket farlig metod.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Robert Lustig menar att fruktos är toxiskt förmodligen vid ungefär samma nivå som alkohol, eftersom de metaboliserar på mycket snarlika sätt framför allt i levern. För alkohol gäller 50 g per dygn som gräns för giftighet; förmodligen gäller samma för fruktos. Han kommenterar också att genomsnittligt intag av fruktos i USA nu är 51 g per dag...

Sidan 125 i hans bok "Fat Chance"

Nu vet jag inte om det scenario du beskriver är metabolt möjligt och inte heller vad som händer med vikten då fruktos omvandlas till glukos i levern, men omedelbart låter det som en mycket farlig metod.

Friskt vågat hälften vunnet ;-)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...