Jump to content

Första veckan med LCHF inte någon höjdare


Thazzen

Recommended Posts

För en vecka sedan började jag med LCHF på riktigt, har veckan innan det börjat tänka i de banorna och dragit ner mer och mer på kolhydraterna.

 

Mitt grundproblem är att jag går upp ca 1 kg/vecka just nu och har inte lyckats få hjälp varken av sjukvården eller privata alternativ som viktväktarna eller Itrim. Idag står vågen på 102 kg, det är på tok för mycket för mina 158 cm. Jag har en önskan att komma ner till 65 kg, fortfarande övervikt men en vikt som jag känner skulle vara fantastisk och bekväm för mig.

 

När jag var yngre idrottade jag mycket men vägde hela tiden 72-74 kg trotts många träningspass i veckan, med det vill jag bara säga att 65 kg känns som lagom bra nu när jag endast är motionär.

 

Min plan är att de två sista veckorna i juli komma igång och få ihop 10 000 steg per dag, kräver mycket extra tid då jag har stillasittande arbete och endast rör mig ca 3 500 steg naturligt. i agugusti ska jag göra en ordentlig upptrappning med fysträning.

 

Att jag nu hoppat på LCHF är för att jag dels har PCOS, studier har visat att behandling med Metaformin (medicin mot diabetes) och "LCHF-liknande" kost har varit effektiv på övervikt hos personer med PCOS. Om man läser på lite om det hela så förstår man sambandet ganska snabbt.

 

Men nu efter en vecka så har min vikt ökning inte stoppats upp.

Är det någon som vet hur lång tid det kan ta innan LCHF-dieten faktiskt börjar verka?

 

För mig tog den en månad innan jag började se något på vågen. LCHF är ju ingen quickfix utan en livsstil. Dock är det många som märker resultat på måttband/klädstorlek medan de ej ser resultat på vågen. Så det kan vara klokt att mäta och väga (inte bara väga). 

 

Lycka till och håll i!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jättebra råd från Jäderås. Tänk också på att det är viktigt att inte stressa, inte minst om du vill gå ned i vikt. Så de där 10000 stegen, kanske inte är helt optimalt. Träning ger ofta hunger också. Du riskerar att äta mer. Satsa på lugna promenader i naturen i stället i början och öka träningen efter en tid, träningslusten brukar komma efter ett tag lite automatiskt. Sen kan det vara bra att se över proteinintaget så det inte blir för högt, och även se upp lite med intag av mejeriprodukter.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Mat ute är en stor källa till problem. Även om den ser ok ut så finns ofta gömt socker och dåliga fetter, som saboterar LCHF-projektet. 

 

Matlåda i stilen "sallad" är snabb att göra: Diverse blad (t ex spenat), skinka/kyckling (smörgåspålägg), ett par kokta ägg, lite ångade grönsaker (t ex broccoli), tomater, osv osv. Kyl den gärna med kylklampar om den ska ligga i bilen flera timmar. En olivoljeflaska och vinäger kan du ha på jobbet/i bilen och ha som dressing när det är dags för lunch.

 

Sen är det tålamod som gäller. Ge det minst 3 månader.

 

Byta jobb till ett mer rörligt skulle sannolikt hjälpa.

 

Vissa mediciner som t ex kortison och antidepp kan få folk att gå upp ohämmat i vikt. Lyfter frågan bara, utifall att det skulle vara relevant i ditt fall.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tack för tippsen!! Jag hade tänkt att detta skulle vara en ny livsstil, en god biff och bea är ju en svaghet jag har och jag har faktiskt under en längre tid haft perioder då jag inte ätit så mycket kolhydrater, har då märkt att jag inte är lika svullen och trött, men felet jag gjort är att jag ätit för mycket proteiner... Tar ju lite tid att vänja sig och hitta det som fungerar i vardagen. Lever ju 12-13 timmar i en bil varje dag och jag får erkänna att jag är väldigt lat och dålig på att planera mat, har inget intresse för att laga mat nämnligen och ute på vägen så finns det ju bara kolhydrater att köpa, Keso och kokta ägg är vad som erbjuds i LCHF-väg.

 

Ang PCOS så har man ofta en obalans på hormoner och det ger svårighet att gå ner i vikt. Har gått på så många dieter nu de senaste åren så kroppen är paj, den senaste var Itrim och den förstörde mig helt, tog flera månader att kunna äta vanlig mat igen. Men nu så tror jag att jag hittar hem!

 

En annan bra effekt är att min pollenallergi blir nästan obefintlig när jag utesluter kolhydrater. Något min första kiropraktor sa åt mig när jag bara var 9 år... tänk att han hade rätt :D

Man brukar säga att med LCHF återställs den hormonella balansen eftersom man håller insulinnivåerna nere (insulin är ju ett fettlagrande hormon). Tänkte då på PCOS. Så ge kosten och din kropp ordentligt med tid som sagts av flera här ovan.

Link to comment
Share on other sites

Att gå ner stort, är balansering på slak lina på hög höjd. Har man en stor övervikt, är oftast också mättnadssignalerna rubbade i den grad att man överäter i början trots LCHF. Gamla ständiga bantningskurer sabbar också både mentalt som kroppsligt. Man har ofta både bråttom och ser också LCHF som en slags kur. Det är liksom bäddat för problem. Därför mina tråkiga och kankse även smått glädjedödande, men ack så nödvändiga råd för att komma igång och erhålla måluppfyllelse:

 

- att gå ner i vikt och behålla vikten sedan, kräver en total omställning och "nollning" av gammal kunskap och egna ideer i skallen.

- lås inte tanken i gamla vanor. Frukost går hur bra som helst att äta på kvällen... och man kan börja dagen med en blodig biff  

- ät för en framtida hälsa. Viktnedgång och minskande midjemått är markörer för det !

- man behöver inse att det finns ingen återgång till det gamla livet, utan man behöver leva annorlunda resten av sitt liv

- det underlättar om man räknar både ett och annat i början och på det sättet skaffar sig kunskaper hur mycket man egentligen stoppar i sig och vad krävs för att hålla sig mätt utan att överäta

- kunskapen man skaffar sig underlättar framledes och lär en förstå kroppens olika signaler och beteenden

- räkna med att det kan ta lång tid... tom år innan mätnadssignalerna börjar fungera

- gå inte i fällan att börja prata om fusk och dylikt. Dvs. lära dig självömkan och bortförklaringar. De är sektiska begrepp. I en livstil finns inget sådant, ty utrymmet finns för allt möjligt. Börjar man dagen med glasstrut, går det hur bra som helst och fakira fram till efterföljande morgon. Ditt räknande kommer hjälpa dig på resan...

- att äta monotont är inte "brottsligt"... ät som du behagar och låt inte omgivningen påverka

- var självisk när din kost... det handlar om din hälsa och inte andras

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Verkar som att det här forumet inte har så mycket vettigt att ge. Det ni skriver förstår väl varje människa med lite sunt förnuft. Känns lite kränkande att ni har så låga tankar om mig.

 

Avslutar nu mitt medlemskap här och önskar alla lycka till!

Du måste tala om vad och hur du äter om vi ska kunna hjälpa och de svaren du fått var väl jättebra.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Du måste tala om vad och hur du äter om vi ska kunna hjälpa och de svaren du fått var väl jättebra.

Undrar vad man är ute efter om man inte tyckte att denna respons var det man sökte. Jag tycker det är lite kränkande att bli kallad för att inte ha sunt förnuft ;-) (jag som har intensivhängt här snart ett år :-P)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja, det var mig en lättstött en.

 

Jag tycker det verkar vara en trend i samhället att människor blir mer och mer lättstötta, speciellt bland yngre. Numera kan en lärare inte ens säga till en elev som gjort fel utan att det blir väsen om att eleven blivit kränkt.

 

Beträffande svar i ett forum så tycker jag att alla svar som är välmenande är värda uppskattning. Att få till en perfekt kommunikation med några rader till en okänd är ju inte så lätt men alla som svarar har ju engagerat sig och gett bort en del av sin tid.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...