Jump to content

TSH värde som stiger.


Asta_B
 Share

Recommended Posts

Hej.

Jag har i drygt 3 år ätit Lchf kost då jag har Ulcerös Colit . Vilket i mycket har gjort min vardag mycket lättare.

Nu går mina TSH värden uppåt hela tiden. Jag hade fått provsvar från läkaren och det ligger nu på 6,49. 

Kan förklara varför jag under en längre tid känt mig otroligt nedstämd och låg och även tappat massor av hår och är numera korthårig.

Just nu är jag även inne i ett skov med min tarm inflammation. 

Har för mig att jag någonstans läst att det är vanligt med förhöjda TSH värden när man äter Lchf. Stämmer det?

Jag vill helst slippa fler mediciner om det går.

 

Någon som har erfarenhet utav detta?

På måndag besöker jag mag och tarm mottagningen och nu vill läkaren sätta in Levaxin.

Link to comment
Share on other sites

Det vanliga är nog att TSH-värdena sjunker vid en LCHF-kost, då man säger att kosten är hormonnormaliserande.

Men för oss som har inflammatoriska sjukdomar, så tror jag inte att det är så enkelt, då det är komplexa system.

Kanske du nu är inne i ett sämre tillstånd i din inflammatoriska tarmsjukdom?

Och om så är fallet så kan det nog inverka negativt.

Hypotyreos är ju många gånger även ärftligt, så ibland spelar det ingen roll vad man gör... :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Funderar också på det Zepp skrev om i en annan tråd, att dessa hormon är kopplade till metabolt syndrom.

 

http://forum.kostdoktorn.se/topic/5183-tappar-h%C3%A5r-%E2%80%94-vad-kan-det-vara/page-2?hl=%2Bthyroid#entry71641

 

Precis som Zepp säger i denna tråd så skulle jag skilja på tillfälligt hår avfall efter stor omställning/sjukdom och "kroniskt" håravfall, ditt verkar vara det senare?

Link to comment
Share on other sites

Jag har ätit LCHF nu lite över sex år, mina sköldkörtelvärden har blivit bättre och hypobesvären försvunnit nästan helt. Det egna tillfrisknandet tror jag att det i mitt fall beror på att mitt diabetes2 är i remission och således insulinnivåerna normaliserats. Det finns ganska mycket forskning om att hypotyreos ofta är kopplat till hyperinsulinemi, leptin resistence kan finnas med också. Sedan är jag noga med att undvika sk goitrogener, tex rå vitkål tål jag inte alls.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Hej.

Jag har i drygt 3 år ätit Lchf kost då jag har Ulcerös Colit . Vilket i mycket har gjort min vardag mycket lättare.

Nu går mina TSH värden uppåt hela tiden. Jag hade fått provsvar från läkaren och det ligger nu på 6,49. 

Kan förklara varför jag under en längre tid känt mig otroligt nedstämd och låg och även tappat massor av hår och är numera korthårig.

Just nu är jag även inne i ett skov med min tarm inflammation. 

Har för mig att jag någonstans läst att det är vanligt med förhöjda TSH värden när man äter Lchf. Stämmer det?

Jag vill helst slippa fler mediciner om det går.

 

Någon som har erfarenhet utav detta?

På måndag besöker jag mag och tarm mottagningen och nu vill läkaren sätta in Levaxin.

Det är klart att du ska ha levaxin, ditt TSH är ju jättehögt. Se till att du får börja med minst 50 mcg och öka ganska snabbt, inte mer än 6 veckor till dess du höjer, förutsatt att du inte har hjärtproblem.

 

Varför har du inte fått Levaxin tidigare?

Link to comment
Share on other sites

Jag har sedan 2010 gradvis kunnat minska dosen Levaxin från en daglig dos på 100 mcg till idag 25 mcg som jag bara tar då och då. Ibland tar jag inget Levaxin alls på en vecka eller två, men så fort jag börjar känna mig tung i kroppen och får svårt att vakna på morgonen tar jag en tablett. Jag har ingen aning om det är bra eller dåligt att laborera såsom jag gör, men eftersom det inte finns tillgång till specialistläkare i Sverige som kan svara på dylika frågor tvingas man att bli sin egen läkare.

 

Äter du strikt LCHF eller mer liberal? Strikt är att föredra om man har dina problem. Och, som någon här ovan föreslog, är det bra att undvika livsmedel som innehåller ämnen som påverkar sköldkörteln, sk goitrogener. Undvik att äta rå vitkål, brysselkål, blomkål, rädisor, spenat, ruccola, jordgubbar och jordnötter. På Wikipedia finns en mer utförlig lista på livsmedel som man bör undvika. 

Link to comment
Share on other sites

Jag har sedan 2010 gradvis kunnat minska dosen Levaxin från en daglig dos på 100 mcg till idag 25 mcg som jag bara tar då och då. Ibland tar jag inget Levaxin alls på en vecka eller två, men så fort jag börjar känna mig tung i kroppen och får svårt att vakna på morgonen tar jag en tablett. Jag har ingen aning om det är bra eller dåligt att laborera såsom jag gör, men eftersom det inte finns tillgång till specialistläkare i Sverige som kan svara på dylika frågor tvingas man att bli sin egen läkare.

 

Äter du strikt LCHF eller mer liberal? Strikt är att föredra om man har dina problem. Och, som någon här ovan föreslog, är det bra att undvika livsmedel som innehåller ämnen som påverkar sköldkörteln, sk goitrogener. Undvik att äta rå vitkål, brysselkål, blomkål, rädisor, spenat, ruccola, jordgubbar och jordnötter. På Wikipedia finns en mer utförlig lista på livsmedel som man bör undvika. 

Jag äter mer åt det liberala hållet. Dock har jag i stort sett alltid undvikit just alla former av kål. Min Uc fixar inte det. Och jag känner precis som du säger att jag mår bättre av kött, fisk och fett. 

Link to comment
Share on other sites

Det är klart att du ska ha levaxin, ditt TSH är ju jättehögt. Se till att du får börja med minst 50 mcg och öka ganska snabbt, inte mer än 6 veckor till dess du höjer, förutsatt att du inte har hjärtproblem.

 

Varför har du inte fått Levaxin tidigare?

Jag hade inte så höga TSH värden för några månader sedan så läkaren tyckte jag kunde vänta. Men nu förstår jag varför jag känner mig så låg. Imorgon kontaktar jag även husläkaren för att få Levaxin. Jag har inga hjärtproblem. Bara Ulcerös som jag äter Immundämpande för.

Link to comment
Share on other sites

Funderar också på det Zepp skrev om i en annan tråd, att dessa hormon är kopplade till metabolt syndrom.

 

http://forum.kostdoktorn.se/topic/5183-tappar-h%C3%A5r-%E2%80%94-vad-kan-det-vara/page-2?hl=%2Bthyroid#entry71641

 

Precis som Zepp säger i denna tråd så skulle jag skilja på tillfälligt hår avfall efter stor omställning/sjukdom och "kroniskt" håravfall, ditt verkar vara det senare?

Mitt hår trillar inte av just nu. Förra sommaren var det hemskt. Tack för tipset av tråd. Det ska jag läsa.

Link to comment
Share on other sites

Det vanliga är nog att TSH-värdena sjunker vid en LCHF-kost, då man säger att kosten är hormonnormaliserande.

Men för oss som har inflammatoriska sjukdomar, så tror jag inte att det är så enkelt, då det är komplexa system.

Kanske du nu är inne i ett sämre tillstånd i din inflammatoriska tarmsjukdom?

Och om så är fallet så kan det nog inverka negativt.

Hypotyreos är ju många gånger även ärftligt, så ibland spelar det ingen roll vad man gör... :)

Jag är jätte dålig i magen just nu. Allt passerar i rasande fart. Mig veterligt har ingen haft problem med sköldkörteln i familjen . Men nån ska ju vara den första. Vad jag förstår så är det ofta så att man får flera autoimmuna sjukdomar när man redan har en. Tack för svar :)

Link to comment
Share on other sites

Jag hade inte så höga TSH värden för några månader sedan så läkaren tyckte jag kunde vänta. Men nu förstår jag varför jag känner mig så låg. Imorgon kontaktar jag även husläkaren för att få Levaxin. Jag har inga hjärtproblem. Bara Ulcerös som jag äter Immundämpande för.

Jag hade problem med för låga sköldkörtelvärden redan när mitt TSH var på 0,9 och få människor mår bra med ett TSH över 2,5. De flesta övre referensvärden slutar vid 4,2 eller så.

 

Vet du var dina fria hormoner ligger? Alltså FT3 och FT4?

Link to comment
Share on other sites

Jag hade problem med för låga sköldkörtelvärden redan när mitt TSH var på 0,9 och få människor mår bra med ett TSH över 2,5. De flesta övre referensvärden slutar vid 4,2 eller så.

 

Vet du var dina fria hormoner ligger? Alltså FT3 och FT4?

Detta är vad jag hittar i min journal S-Tyreoideaperox ak[antiTPO] 8,6 och S-Tyroxin fritt[fT4] 16,7 Mitt TSH har stigit sakta sedan mars 2014. Hade redan då 4,2.

 Imorgon ringer läkaren och vi ska ta beslut om Levaxin dos.

Link to comment
Share on other sites

Som sköldkörtelsjuk har jag läst på en massa just nu om just sköldkörtel, värde och kost.

Det första jag lärde mig var att alla landsting har olika riktlinjer på värdena.

Från andra med underproduktion av sköldkörteln fick jag lära mig att man ska sträva efter att ha ett TSH så nära 2 som möjilgt.

Som LCHFare har jag lärt mig att jod är viktigt!! LCHFare äter mindre salt och får antaligen i sig för lite jod. Jod behövs för att sköldkörteln ska fungera. ett annat ämne som behövs är selen, finns gott om det i paranötter.

 

Det är bra att du fick börja med den lägsta levaxin dosen. Min mamma fick rådet att börja med en mycket högre dos och det slutade med att hennes kropp inte fixade det utan hon fick fläckvist håravfall.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Som sköldkörtelsjuk har jag läst på en massa just nu om just sköldkörtel, värde och kost.

Det första jag lärde mig var att alla landsting har olika riktlinjer på värdena.

Från andra med underproduktion av sköldkörteln fick jag lära mig att man ska sträva efter att ha ett TSH så nära 2 som möjilgt.

Som LCHFare har jag lärt mig att jod är viktigt!! LCHFare äter mindre salt och får antaligen i sig för lite jod. Jod behövs för att sköldkörteln ska fungera. ett annat ämne som behövs är selen, finns gott om det i paranötter.

 

Det är bra att du fick börja med den lägsta levaxin dosen. Min mamma fick rådet att börja med en mycket högre dos och det slutade med att hennes kropp inte fixade det utan hon fick fläckvist håravfall.

Tack för tipset om paranötter. Det lustiga är att jag precis smackat i mig en påse på ett par veckor.Har även ätit Levaxin i ca 14 dagar nu och mitt psyke är så mycket bättre. Jag kan känna glädje igen :D

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Tack för tipset om paranötter. Det lustiga är att jag precis smackat i mig en påse på ett par veckor.Har även ätit Levaxin i ca 14 dagar nu och mitt psyke är så mycket bättre. Jag kan känna glädje igen :D

 

Med rätt dos på levaxinet är det som att man föds på nytt!!

Kommer ihåg känslan... dock har jag fel dos just nu så jag har en känsla av att ständigt bli manglad av ett godståg...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...