Jump to content

Chiafrön


evab
 Share

Recommended Posts

Har köpt chiafrön för första gången och gjort pudding med grädde och med cocpsmjälk + lite smaksättning men blir inte klok på kh- innehåll. Finns en del olika uppgifter. Hur använder ni dessa frön och varför egentligen?

Link to comment
Share on other sites

Har köpt chiafrön för första gången och gjort pudding med grädde och med cocpsmjälk + lite smaksättning men blir inte klok på kh- innehåll. Finns en del olika uppgifter. Hur använder ni dessa frön och varför egentligen?

Varför? För att de har ett snyggt namn och är så dyra att de automatiskt känns magiska. 

 

Smakar ju som torra linfrön ungefär. Inte äckligt, inte gott. Vad gör man med torra linfrön? Matar hästar med, eller ger till gamlingar för att undvika förstoppning.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vi köpte dem för att sambon hittade ett recept på LCHF-bröd som faktiskt såg ut som bröd, som det skulle vara chiafrön i. Detta bröd är ännu obakat, men jag har gjort pudding/gröt flera gånger och tycker det är riktigt gott. Men jag var inte imponerad av chiapudding på mandelmjölk. Godast blev det faktiskt med lika delar vanlig mjölk och vanlig grädde, men det blir ju inte jättelite kolhydrater på det viset. Jag har sett många olika uppgifter på hur mycket kolhydrater chiafrön innehåller, i olika recept och tabeller på nätet, alltifrån 1-8g/100g. På min förpackning står det 4,9g, vilket möjligen kan misstänkas för att vara liite tillrättalagt för att komma under 5.

Link to comment
Share on other sites

Tror det beror på om man räknar med fibrerna eller ej. Omkring 5% rena kolhydrater och cirka 40% om man inkluderar fibrerna. Kan tyckas som lite fusk att inte skriva ut alla tillsammans vilket, som jag har fattat det, är vanligast i Sverige. Men antagligen påverkar inte fibrerna blodsockret. Oftast behövs inte så mycket chiafrön i ett recept och de är ju ganska lätta så totalt behöver de ju inte generera så mycket kolhydrater per portion. Själv använder jag 1/2 dl chiafrön tillsammans med andra frön till en plåt fröbröd.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...