AndersD Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Hej på er Är inne på min andra LCHF-vecka och känner mig mer eller mindre osäker på om jag äter rätt/rätt mängd. Hälsoaspekten och "myteriet mot etablissemanget" är naturligtvis viktig och jag har en intention att verkligen lägga om min kosthållning i det långa perspektivet. Men.....min hjärna envisas med att fokusera på viktnedgång, åtminstone i dagsläget. Jag har läst på otaliga sajter och tagit hjälp av diverse beräkningsverktyg för att bedöma om jag lagt mig på rätt nivå. Tyvärr är variationen enorm beroende på vilket verktyg man använder, främst när det gäller hur många kalorier man ska stoppa i sig för att få till en önskad viktnedgång. Jag listade UNGEFÄR vad jag äter på en dag på kostbevakning.se och fick veta att jag stoppar i mig ca 1600 kilocalorier och att fördelningen i (E%) var: Protein:21, Fett:71, Kolhydrater:7 och Fibrer: 1 Listan ser ut såhär (utan någon speciell ordning): 3 ägg 3 msk grädde 6 dl kaffe 100 g bacon 1 paprika 0,5 dl grädde 200 g nötkött 2 dl yoghurt 10% 20 g blåbär 10 g smör 1 klyfta vitlök 20 g gul lök Jag är 49år, 179cm lång och väger 91 kg idag (94kg vid start, 10 dagar sedan), mitt första delmål är att komma under 80kg. Måttlig fysisk ansträngning (en cykeltur eller en promenad då och då) Hur tycker ni detta ser ut? Är det ung rätt mängd energi? Fördelningen är väl OK, eller? /Anders Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Mår du bra och orkar äte så lite så är det väl jättebra. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndersD Posted July 31, 2014 Author Share Posted July 31, 2014 Jag mår hur bra som helst och lider absolut inte av några större hungerkramper! Är 1600 kcal lite i sammanhanget? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Kör på så tills du känner att du behöver ändra lycka till 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Hej AndersD! Hej på er Är inne på min andra LCHF-vecka och känner mig mer eller mindre osäker på om jag äter rätt/rätt mängd. I det här läget skulle jag fokusera på att definiera "äta rätt" enligt det kosthållningen förutsätter, dvs att hålla koll på kolhydraterna först och främst och sedan komplettera med ett moderat intag av protein och resten fett. Eftersom jag utgår att du avser att följa en väldigt strikt lågkolhydratkosthållning redan från start à la Atkins' induktionsfas så skulle jag sträva efter att verkligen försöka "nolla" kolhydratintaget. Detta hänger ihop med att det är viktigt att verkligen få en känsla och ett hum om vad som innehåller kolhydrater och vad som inte gör det och vilka livsmedel man bör ha som sin bas vid lågkolhydratkosthållning. En annan aspekt är psykologisk, dvs har man väl genomgått detta och därefter kör strikt ännu ett tag så har man lättare att experimentera med potentiellt "svängrum" i framtiden. Du har då dessutom fördelen av att du sannolikt slipper felsöka din kosthållning ur perspektivet tillräckligt låg kolhydratmängd. Mer konkret innebär detta att... Jag listade UNGEFÄR vad jag äter på en dag på kostbevakning.se och fick veta att jag stoppar i mig ca 1600 kilocalorier och att fördelningen i (E%) var: Protein:21, Fett:71, Kolhydrater:7 och Fibrer: 1 Listan ser ut såhär (utan någon speciell ordning): 3 ägg 3 msk grädde 6 dl kaffe 100 g bacon 1 paprika 0,5 dl grädde 200 g nötkött 2 dl yoghurt 10% 20 g blåbär 10 g smör 1 klyfta vitlök 20 g gul lök ...det kan finnas en poäng med att undvika yoghurten och blåbären åtminstone ett tag framöver. Vad gäller övrigt makronutrientintag så ser det inte så tokigt ut och en tumregel som jag tycker verkar funka generellt är att sträva mot 20-25 E% protein 5-10 E% kolhydrater (med slagsida åt bottennivån enligt det jag redan tagit upp) och resten fett. Energiintaget totalt är givetvis relevant men en viktig poäng med lågkolhydratkosthållningen är ju att få fart på mättnadskänslan och - om möjligt - låta den diktera matintaget. När detta funkar så kommer du "automagiskt" att äta vad du behöver eller t.o.m. orsaka negativ kaloribalans. Om du framöver inte märker av någon viktminskning så kan det vara läge att se över energiintaget mer nogggrant men vill du njuta den potentiellt ideala fördelen av den här kosthållningen så kan det vara en poäng att se hur det går att "bara" äta som din kropp signalerar, dvs lyssna efter hunger- och mättnadssignaler. Hälsoaspekten och "myteriet mot etablissemanget" är naturligtvis viktig och jag har en intention att verkligen lägga om min kosthållning i det långa perspektivet. Men.....min hjärna envisas med att fokusera på viktnedgång, åtminstone i dagsläget. Tänk bara på att inte bara din hjärna utan hela din kropp kommer att uppleva ett kaos under den första ketoadaptionen och det gäller i synnerhet om man inte gradvis trappar ned kolhydratintaget utan anammar något snarlikt Atkins' induktionsfas. Därav att jag anser att du först och främst bör fokusera på att "få till" kosthållningen praktiskt först och främst. Viktfluktuationen inledningsvis är ändå av dubiös karaktär då den initialt mest består av vattenvikt. Det är dessutom först efter grundläggande ketoadaption du kan förvänta dig någon slags "automagisk" effekt. Jag har läst på otaliga sajter och tagit hjälp av diverse beräkningsverktyg för att bedöma om jag lagt mig på rätt nivå. Tyvärr är variationen enorm beroende på vilket verktyg man använder, främst när det gäller hur många kalorier man ska stoppa i sig för att få till en önskad viktnedgång. Där har du ännu en anledning att se hur det går att bara äta som kroppen signalerar. Oavsett vad riktlinjer hävdar att du bör äta så är det bara du och ditt eget ätande och aktivitetsnivå som kan styra detta. Jag är 49år, 179cm lång och väger 91 kg idag (94kg vid start, 10 dagar sedan), mitt första delmål är att komma under 80kg. Måttlig fysisk ansträngning (en cykeltur eller en promenad då och då) Som alltid så rekommenderar jag alla med målet att viktminska att börja styrketräna för att istället maximera fettminskning. Lågkolhydratkosthållningen kommer redan att ge dig draghjälp men vill du få maximal effekt så är det styrketräning som gäller. Lycka till! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StinasKompis Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Hej på er Är inne på min andra LCHF-vecka och känner mig mer eller mindre osäker på om jag äter rätt/rätt mängd. Hälsoaspekten och "myteriet mot etablissemanget" är naturligtvis viktig och jag har en intention att verkligen lägga om min kosthållning i det långa perspektivet. Men.....min hjärna envisas med att fokusera på viktnedgång, åtminstone i dagsläget. Jag har läst på otaliga sajter och tagit hjälp av diverse beräkningsverktyg för att bedöma om jag lagt mig på rätt nivå. Tyvärr är variationen enorm beroende på vilket verktyg man använder, främst när det gäller hur många kalorier man ska stoppa i sig för att få till en önskad viktnedgång. Jag listade UNGEFÄR vad jag äter på en dag på kostbevakning.se och fick veta att jag stoppar i mig ca 1600 kilocalorier och att fördelningen i (E%) var: Protein:21, Fett:71, Kolhydrater:7 och Fibrer: 1 Listan ser ut såhär (utan någon speciell ordning): 3 ägg 3 msk grädde 6 dl kaffe 100 g bacon 1 paprika 0,5 dl grädde 200 g nötkött 2 dl yoghurt 10% 20 g blåbär 10 g smör 1 klyfta vitlök 20 g gul lök Jag är 49år, 179cm lång och väger 91 kg idag (94kg vid start, 10 dagar sedan), mitt första delmål är att komma under 80kg. Måttlig fysisk ansträngning (en cykeltur eller en promenad då och då) Hur tycker ni detta ser ut? Är det ung rätt mängd energi? Fördelningen är väl OK, eller? /Anders Gillar din lista, det ser enkelt, gott och nyttigt ut. Lite mer grönsaker möjligen? Energimängd och fördelning ser också väldigt bra ut. PS. Jag är kvinna och 175 cm, gick för några år sen ner 15 kg med kaloriräkning, då låg jag ungefär på 1600 kcal/dag. Nu räknar jag inte längre men det känns som att jag kan äta mer med LCHF och ändå hålla vikten. Lycka till! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndersD Posted July 31, 2014 Author Share Posted July 31, 2014 En massa kloka saker......Tack för utförligt svar!Jag försöker verkligen "känna in" om jag äter rätt mängd men då jag klassar mig själv som en fd storätare litar jag inte riktigt på det jag känner. Det känns iofs rätt OK och jag tappar ju vikt så helt fel ute kan jag ju inte vara. Träning ja, ser framemot att kunna komma igång med lite mer regelbunden träning. Styrketräning är dock inte riktigt "jag", skulle vilja cykla lite mer istället. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndersD Posted July 31, 2014 Author Share Posted July 31, 2014 Gillar din lista, det ser enkelt, gott och nyttigt ut. Lite mer grönsaker möjligen? ...Just ja, det går ner ung. en halv brocolli om dagen också, glömde detta när jag skrev listan! Idag bakade frugan "LCHF-bullar", förvånansvärt brödlika i konsistensen och riktigt goda. Den biten lär man inte sakna när det går att göra nyttiga ersättare som är såpass bra! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post AndersD Posted December 5, 2014 Author Popular Post Share Posted December 5, 2014 4.5 månad och jag känner att kanske det vore klädsamt med en uppdatering..... Jag har kört relativt strikt LCHF sedan mitten på juli nu och allt fungerar hur bra som helst. Ett par avsteg här o där har det blivit men inga större bakslag, resultatet är just nu minus 13.5 kg Jag har massor med reflektioner på den "kostresa" jag gjort och jag vet knappt var jag ska börja..... Kanske med maten och det praktiska runt detta. Tidigare åt vi (jo jag fick med frugan på en hörna också) vad som "normalt sett" betraktas som nyttigt, dvs inga halvfabrikat, inget godis och sällan vitt bröd. Vi lagade alltid maten själva och valde alltid ekologiska produkter när detta finns tillgängligt. Så, egentligen har vår omställning kanske inte varit så dramatisk, i princip plockade vi bort kolhydraterna, eko-tänket samt lagamat-kunskaperna fanns där från början. Trots detta har det ändå varit en liten utmaning, i början letade vi "alternativ" för fulla muggar, vi har bakat LCHF-bröd, LCHF-kakor o gud vet allt vad folk hittar på. Efter ett tag kom vi till insikt att det mesta av det här bara är trams, varför försöka göra något som inte blir vad det ska vara? Numera kör vi på utan dessa "wannabe"-recepten, riktiga recept är så mycket bättre och det finns ju massor av appar, hemsidor mm där man hittar hur mycket trevligt som helst. Frukosten är en utmaning! Jag vet inte varför jag vill ha variation nu, tidigare kunde jag äta flingor o fil i åratal i sträck utan att knorra, kanske för att frukosten numera tar ett par minuter längre att färdigställa och att det blir mera disk när man fixar äggröra mm? Numera varieras det mellan Turkisk yoghurt med vispgrädde och lite blåbär eller hallon, bacon o äggröra eller kokta ägg och makrill/tonfisk Den sista är en "killer". Två kokta ägg med ett par klickar citronmajonnäs och en halv burk tonfisk i olja. Om jag äter detta kl sju på morgonen står jag mig alldeles förträffligt långt in på eftermiddagen, vissa dagar har jag skippat lunchen helt utan större obehag. Lunchen blir i regel en tunn historia, mycket beroende på att frukosten oftast håller länge, det behöver liksom bara "toppas upp". Jag brukar nöja mig med en bit Brie, en bit god salami och ett par körsbärstomater (eller något liknande). Middagen, inte så mycket att orda om. Det finns hur mycket recept som helst i appar, nätet osv att man faktiskt inte kan misslyckas. Överlag anser jag mig äta mycket godare mat nu jmf med innan jag började med LCHF. I övrigt så har "min resa" inneburit att halva släkten och halva bekantskapskretsen numera också (mer eller mindre) äter lågkolhydratskost. Att så många "hängde på" beror till stor del inte på mina otaliga övertalningsförsök, det var inte många som ville lyssna på mig i början. Tio kilo senare började dock intresset komma och till och med min morsa (71år och oerhört fettskrämd) började lyssna. Jag har blivit en levande reklampelare för LCHF och frågorna haglar varje gång det är familjesammankomst Min viktnedgång har på något sätt blivit sekundär, det viktiga för mig är att jag lärt mig hur man ska äta och med detta en övertygelse att jag faktiskt äter sunt och rätt. Att jag dessutom lyckas få in andra människor på samma spår känns jättebra! Också var det det här med att fuska..... Sötstark senap, kan man leva utan? Nej, i min bok ingår sötstark senap bland nödvändiga näringsämnen så egentligen är det nog inte fusk! 13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stackars Jack Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Från osäker till stensäker Visst är det härligt när osäkerheten försvinner och man inte behöver tänka på vad som är bra eller inte. Det där med senapen känner jag igen och kan bara hålla med Grattis till ett hälsosamt liv, och du verkar vara en bra förebild för många vilket är utmärkt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Stort grattis till ditt nya liv. Fantastiskt att du fått med dej många i din närhet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annika Rane Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Härlig läsning! Lyckligtvis finns det många, många vars berättelse stämmer väl med din Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Trots detta har det ändå varit en liten utmaning, i början letade vi "alternativ" för fulla muggar, vi har bakat LCHF-bröd, LCHF-kakor o gud vet allt vad folk hittar på. Efter ett tag kom vi till insikt att det mesta av det här bara är trams, varför försöka göra något som inte blir vad det ska vara?Numera kör vi på utan dessa "wannabe"-recepten, riktiga recept är så mycket bättre och det finns ju massor av appar, hemsidor mm där man hittar hur mycket trevligt som helst. Ett tag tyckte jag att du beskrev vår situation. Jag tycker det är fascinerande att så många lchf-ätare beskriver samma sak: äta gott och sen vara mätt och belåten länge. Tråkigt att det är ett sånt massivt motstånd från etablissemanget. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.