meanderix Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 Under min vistelse i London blev jag nyfiken på vad livsmedelsbutiker erbjuder för oss som äter LCHF. Jag kom ganska snart fram till att lightprodukter och fettskräck är det som dominerar även i detta landet. Med ett undantag: du hittar i mejeriavdelningen något som kallas för "double cream", som är vispgrädde med en fetthalt på 47,5% och med kolhydrater om endast 1,5% (!). Denna grädden var dessutom gudomligt god och väldigt mättande. Priset var 60p, motsvarande 7 kr för 150 ml. Är det någon som vet vart man hittar denna produkten i Sverige? 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataM Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 Jag har aldrig ens hört talas om sådan grädde, men det låter ju helt underbart! Snålvattnet rinner bokstavligen till i strida strömmar. Vågar man ens drömma om att det finns att få tag på i Sverige? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ti Ti Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 Har inte sett den i Sverige, men har du hittat clotted cream ännu? Minst 55% fett... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ti Ti Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 Jaha, och så blev jag naturligtvis tvungen att googla på det, eftersom jag vart nyfiken. The English Shop tycks ha clotted cream ibland. Butiker i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö: http://www.englishshop.se/en/our-stores Och så var det på någon blogg jag läste att Taylor & Jones kan ha den också: Hittar den inte i deras sortiment online, så kanske bäst att ringa och kolla innan: http://taylorsandjones.com/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meanderix Posted August 1, 2014 Author Share Posted August 1, 2014 Har inte sett den i Sverige, men har du hittat clotted cream ännu? Minst 55% fett... Jag får testa detta, men det är ett helt annat kilopris (ca 200 kr/kg för clotted cream och 50 kr/kg för double cream.) Vet inte om det beror på att det importeras eller att det är en annan framställningsprocess. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Syster Posted August 1, 2014 Popular Post Share Posted August 1, 2014 Eftersom Double och Clotted Cream finns i England, så borde ju även Svenska mejerier kunna "fixa" fram detta. Jag röstar för att ringa ner mejerierna och efterfråga dessa produkter, är ni med på det? 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meanderix Posted August 1, 2014 Author Share Posted August 1, 2014 Eftersom Double och Clotted Cream finns i England, så borde ju även Svenska mejerier kunna "fixa" fram detta. Jag röstar för att ringa ner mejerierna och efterfråga dessa produkter, är ni med på det? Absolut, jag tycker vi kan våga oss på en liten aktion och se om det ger resultat! Har vi någon lista på svenska mejerier? Jag känner till Arla och Falköpings mejerier... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 Norrmejerier och Skåne mejeri... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meanderix Posted August 1, 2014 Author Share Posted August 1, 2014 Ok, här är en lista med de mejerier som jag tror framställer mest grädde: Arla Falköpings Mejeri Wapnö Norrmejerier Skånemejerier Jag har länkat till deras kontaktsidor, så alla som är intresserade av att vi i Sverige får tillgång till fetare och godare grädde -- gör era röster hörda! 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modesty Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 Double cream ska egentligen ha minst 48% fett vissa märken har 50% och har man sen turen att kunna köpa Jersey grädde dvs från Jersey kor så är den ännu fetare (dessutom ett annat kasein) om jag flyttar tror jag grädden är det jag kommer sakna mest. I gengäld är det svårt att hitta riktigt fet yoghurt och smetana. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angua Posted August 2, 2014 Share Posted August 2, 2014 clotted cream är inte så svårt att göra själv och är hyfsat hållbart i kylen Jag har gjort på vanlig 40% grädde här hemma. http://toriavey.com/history-kitchen/2013/08/clotted-cream-scones/ Sett något recept där man bara hällde grädden genom ett kaffefilter och lät stå över natten. *slurp* 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flæskesvær Posted August 2, 2014 Share Posted August 2, 2014 Prova då Extra thick double cream... Ljuvligt gott! tjockt som creme fraiche men smakar vispgrädde! Jag vet att det ska finnas ett danskt mejeri som gör double cream, men vet tyvärr inte vilket. Danmarks (arlas) creme fraiche har också lite högre fetthalv än den svenska. ang mejerier har vi ju Hjo Mejeri också. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted August 2, 2014 Share Posted August 2, 2014 Skrev just ett inlägg på Skånemejeriers fb: https://www.facebook.com/skanemejerier?fref=ts 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sukkersensitiv Posted August 3, 2014 Share Posted August 3, 2014 Naturmælk laver creme double i danmark - smager bare så meget bedre end alm fløde 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted August 3, 2014 Share Posted August 3, 2014 Naturmælk laver creme double i danmark - smager bare så meget bedre end alm fløde Den skal jeg søge efter på Netto næste gang jeg er i Søborg, hvor jeg tit arbejder! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
minsann Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 Svarade på ett inlägg från Kjell Grannelli men det blev tomt. Gör nu ett försök att redigera i stället. #13 Då jag inte har FB så har jag skickat dem ett mail. Hoppas de får många förfrågningar... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjalen Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Jag får testa detta, men det är ett helt annat kilopris (ca 200 kr/kg för clotted cream och 50 kr/kg för double cream.) Vet inte om det beror på att det importeras eller att det är en annan framställningsprocess. Ja det är en annan framställningsprocess men som sagt kan du göra det hemma också fast det tar tid. Arla har ett recept på svenska men jag har inte testat. http://www.arla.se/recept/clotted-cream/ Själv köper jag Rodda's frusna på burk på English Shop. Den enda clotted cream som går att frysa för den är specialtillverkad. Du kan också köpa en sort på glasburk här och där i Skandinavien men då är den inte tillverkad i Cornwall vilket Rodda's är och det är stor skillnad på krämigheten eftersom det är extremt grönt och frodigt för kossorna där nere. Double cream borde verkligen komma hit ja. Har ni som jag nära till Köpenhamn så besök osthandlaren i Torvehallerne vid Nørreport så får ni en jättefet grädde från en gård. Minns inte hur fet nu men det var mycket mer än 40%. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michaela Posted May 23, 2015 Share Posted May 23, 2015 För de som bor i Stockholm: NK saluhall och Sabis Fältöversten har ofta crème double! Ibland står de i små minikylar vid frukten eller på en annan avdelning än just mejeri. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Betty72 Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 Jag har en ugn med ångfunktion. Upptäckte häromdagen att man kan göra clotted cream i den. (Ångfunktion = mycket exakt temperatur vilket är viktigt för ett bra result) 1 liter vispgrädde (40%) i en låg glasform. Täck med plastfolie, In i ångugnen vid 83 C i 10 timmar (över natten). Lät svalna i ugnen med luckan öppen. Flytta försiktigt formen till kylskåpet och lät den står där i minst 12 timmar. Drar av plastfolien. Grädden ska nu har "separerat" sig så att man ha en tjock lager med clotted cream överst och en mindre lager med gulaktig "gräddmjölk" under. Lyft försiktigt bort den tjocka clotted creamen (eller gör ett litet "hål" vid kanten och häll av gräddmjölken) och förvara i burk med tättslutande lock i kylskåpet. Gräddmjölken som är kvar kan man använda i matlagning. Det blev ca. 6 dl clotted cream utav 1 liter vispgrädde. Clotted cream är supergott med lite bär, några kesoplättar, eller en bit LCHF chokladkaka . Vet inte vad fetthalten blir men gissa på över 60% 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carel Posted July 16, 2017 Share Posted July 16, 2017 Cotted cream och double cream finns faktiskt även i Spanien, Costa Blanca fick jag veta i en Engelsk forum idag. Blev supper glad. 58% fett och inga tillsatser what so ever 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.