Jannahoj Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 Hej! Jag är ju ganska ny inom LCHF och för skojs skull tog jag ett sockerprov idag efter maten. Det visade på 5,8 och jag undrar om det finns någon kunnig person som kan säga om det låter ok? Trodde kanske det borde ligga lägre om jag inte äter massa kh? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 Beror lite på när efter maten och vilket värde du hade innan maten. Jag skulle inte säga att det är förfärande men som sagt, det beror på hur länge efter det att du började äta som du testade. Har man fungerande insulinproduktion har man också en förstafas insulinutsöndring som direkt tar ner blodsockret, sen kommer det fler vågor av insulin allt eftersom. De flesta friska är nere på utgångsläget inom trekvart till en timme efter det att man börjar äta. För oss diabetiker tar det längre tid innan blodsockret går ner till normala nivåer. Protein kan bidra till att höja blodsockret för diabetiker under ganska lång tid efter maten, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jannahoj Posted August 7, 2014 Author Share Posted August 7, 2014 Tack för svaret! Jag är inte diabetiker och åt typ en timme tidigare. Åt mycket protein som vanligt. Då är värdet mao okej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jannahoj Posted August 7, 2014 Author Share Posted August 7, 2014 Vad vore ett optimalt värde för en ickediabetiker? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 Mellan 4 och 6 anses normalt. En liten minoritet ligger lägre än 4 och mår bra på det. Generellt sett verkar folk tycka att det är bättre att ligga närmare 4 än 6. Äter man LCHF verkar fastevärdet regleras upp något, så 5.8 är nog ett rätt vanligt fastevärde för LCHF:are. Prova att testa ditt blodsocker så fort du vaknar. Du kan bli överraskad! Om du vill försöka sänka ditt fastevärde kan du prova att öka ditt intag av resistent stärkelse. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats Lindberg Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 Mycket bra värde en timme efter måltid! Allt under 6.6 anses normalt, sedan ska det helst sjunka till under 5.5 efter två timmar. Se www.bloodsugar101.com för mer info om blodsocker. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Jannahoj Posted August 7, 2014 Author Popular Post Share Posted August 7, 2014 Ah okej vad bra! Just blodsocker är en av anledningarna till lchf för mig. Jag är en av dem som brukade bli skakis och ARG om det gick mer än fem timmar mellan målen. Nu med LCHF är det aldrig ett problem utan jag äter oftast bara två mål per dygn och mår toppen. Dessutom fyra kilo ner senaste månaden 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 De flesta friska som jag har testat brukar ligga under 5 en timme efter mat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jannahoj Posted August 8, 2014 Author Share Posted August 8, 2014 Hmm ok, lite annat bud där då. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Mats Lindberg Posted August 8, 2014 Popular Post Share Posted August 8, 2014 Ibland ser jag en tendens inom LCHF-rörelsen att vilja dra saker in absurdum. Det må vara andelen kolhydrater, insulinnivå, blodsockernivå, fluor, aspartam etc. Man söker att nolla allting men så funkar inte verkligheten. Det behöver inte vara "friskare" att uppnå ett lägre blodsockervärde så länge man inte har ett sjukligt högt värde. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 Ibland ser jag en tendens inom LCHF-rörelsen att vilja dra saker in absurdum. Det må vara andelen kolhydrater, insulinnivå, blodsockernivå, fluor, aspartam etc. Man söker att nolla allting men så funkar inte verkligheten. Det behöver inte vara "friskare" att uppnå ett lägre blodsockervärde så länge man inte har ett sjukligt högt värde. Jag kan delvis hålla med. Men om man har ett fastevärde som ligger runt 6 så finns nog all anledning i världen att vara uppmärksam på det och ha koll på att det inte stiger ytterligare egentligen oavsett om man äter LCHF eller inte. Enligt vad jag har läst så om man får diabetes i 40 - 50 års åldern så innebär det nästan 10 års förkortad livslängd (genomsnittligt). Tilläggas kan att en timme efter måltid räknas inte som fastevärde. Ett värde ( som ligger under 9-10) strax efter måltid säger inte så mycket och är väldigt beroende på vad och hur mycket man har ätit och är ganska meningslöst ur en diagnostisk synvinkel om det inte görs som ett kontrollerat glukosbelastningstest. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 Enligt vad jag har läst så om man får diabetes i 40 - 50 års åldern så innebär det nästan 10 års förkortad livslängd (genomsnittligt). Om man äter strikt enligt LCHF så gäller nog inte det. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 Om man säger som så.. blodsocker stiger och sjunker.. och så skall det göra av diverse olika skäl.. även friska sådana. Det är när det uppför sig onormalt som det är en ko på isen. Fördelen med att mäta själv är att man ser att det går upp och ner.. utan att det är något problem. Tex så har jag som regel rätt högt fastesocker på hälsokontroller.. men hemma så ligger det som regel på 4. Som väl är så har jag tagit Hba1c och det ligger på 31, det är lågt. Såå.. det fastesocker som tas på hälsokontollerna verkar vara undantaget.. antagligen är det högt på grund av stress eller liknande, skyndande för att komma i tid, hitta parkeringsplats, bilköer och sen rusa upp för trapporna? 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 Om man äter strikt enligt LCHF så gäller nog inte det. Ja..det får vi verkligen hoppas! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 Om man säger som så.. blodsocker stiger och sjunker.. och så skall det göra av diverse olika skäl.. även friska sådana. Det är när det uppför sig onormalt som det är en ko på isen. Fördelen med att mäta själv är att man ser att det går upp och ner.. utan att det är något problem. Tex så har jag som regel rätt högt fastesocker på hälsokontroller.. men hemma så ligger det som regel på 4. Som väl är så har jag tagit Hba1c och det ligger på 31, det är lågt. Såå.. det fastesocker som tas på hälsokontollerna verkar vara undantaget.. antagligen är det högt på grund av stress eller liknande, skyndande för att komma i tid, hitta parkeringsplats, bilköer och sen rusa upp för trapporna? Lite lustigt...med den stora skillnaden ändå tycker jag...när jag testar hemma kanske det snittar runt 5,5 och sedan kanske runt 6 vid hälsokontroll. (Men hälsokontroller har man ju gjort ganska få så man kanske inte ska dra för mycket slutsatser om fastevärdena på dessa.) (Senaste kontrollen hade jag 6.1 i P-Glukos och 35 B-HbA1c, vid normal-strikt LCHF) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 35 är rätt lågt! HbA1c (mmol/mol) IFCC Motsvarar ungefär blodsocker 40 = 5-7 50 = 6-9 60 = 9-12 70 = 11-13 80 = 12-16 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 35 är rätt lågt! HbA1c (mmol/mol) IFCC Motsvarar ungefär blodsocker 40 = 5-7 50 = 6-9 60 = 9-12 70 = 11-13 80 = 12-16 Ja..det är ganska intressant...jag mäter blodsockret ganska ofta hemma...och det går i princip aldrig under 5 (normalt runt 5,5 )...enligt din översättningstabell borde det egentligen ligga på strax över 4..antar att det är en effekt av LCHF? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 Jag har samma problem.. så jag går på HBa1c! Och det verkar som vi är flera på LCHF som har samma upplevelser? Jag slår vad om att det har med LCHF att göra.. men gissar att det egentligen är något positivt? Min hypotes är att kolisätare som fastar har rätt lågt blodsocker efter 12 timmar.. medans vårt är rätt konstant.. kanske lite högre iomed morgonstunden, stressen och kanske spring upp för trapporna. Det kan vara som mycket annat.. dvs andra värden är normala för lågkolhydratätare? 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 Jag har samma problem.. så jag går på HBa1c! Och det verkar som vi är flera på LCHF som har samma upplevelser? Jag slår vad om att det har med LCHF att göra.. men gissar att det egentligen är något positivt? Min hypotes är att kolisätare som fastar har rätt lågt blodsocker efter 12 timmar.. medans vårt är rätt konstant.. kanske lite högre iomed morgonstunden, stressen och kanske spring upp för trapporna. Det kan vara som mycket annat.. dvs andra värden är normala för lågkolhydratätare? Spontant skulle man gissa på att det sker en exponentiell ökning av glykerat hemoglobin vid linjär ökning av blodsocker, vilket då skulle innebära att tillfälliga blodsockertoppar (hos kollisätare) får ett större utslag på mätningen....sen så får man hoppas på att det är något positivt för oss LCHF:are. En enklare förklaring kanske är att HbA1c mäter genomsnittssockret vilket ligger förstås ligger högre hos kollisätare än hos en LCHF:are ( även om de har samma fastevärde). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 Fastevärdet är en mycket dålig indikator.. för så länge bukspottkörteln klarar av att producera mer insulin så upptäcker man bara ett fåtal prediabetiker. När väl fastevärdet är högt så är det redan försent. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anders A Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 Intressant. Jag brukar också ha fasteblodsocker som jag tycker kan vara lite högt. Ofta 5,5-6,0. Har även haft över 6. Men mitt långtidsblodsocker var när jag testade innan sommaren 30! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 Jag kan delvis hålla med. Men om man har ett fastevärde som ligger runt 6 så finns nog all anledning i världen att vara uppmärksam på det och ha koll på att det inte stiger ytterligare egentligen oavsett om man äter LCHF eller inte. Enligt vad jag har läst så om man får diabetes i 40 - 50 års åldern så innebär det nästan 10 års förkortad livslängd (genomsnittligt). Tilläggas kan att en timme efter måltid räknas inte som fastevärde. Ett värde ( som ligger under 9-10) strax efter måltid säger inte så mycket och är väldigt beroende på vad och hur mycket man har ätit och är ganska meningslöst ur en diagnostisk synvinkel om det inte görs som ett kontrollerat glukosbelastningstest. Ett värde över 6-7 efter måltid innebär att man boka tid hos doktorn för en glukosbelastning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 Ett värde över 6-7 efter måltid innebär att man boka tid hos doktorn för en glukosbelastning. Nä...det beror på vad man har ätit...om man t ex tryckt i sig en liter cola och rejält med pasta under måltiden så kommer blodsockret ligga högre än så en bra stund...men om det fortfarande efter 2 timmar inte gått ned håller jag med dig. ...men detta glider ju antagligen lite in på vad jag och Zepp pratat om i tråden, att Kollisätares HbA1c värde ligger högre än LCHF:ares när de har samma fastevärden... eftersom även "friska" kollisätare ofta kommer att ha spikar uppåt 8-10 direkt efter måltider och om de dessutom envisas med att äta var 3:e timme kommer HbA1c se ännu värre ut....och med "fel" gener kommer det sedan efter många år leda till metabolt syndrom och diabetes. Vi är nog många här som tror att det hänger ihop så, boken Fat chance (Robert Lustig) beskriver detta ytterst trovärdigt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 Nä...det beror på vad man har ätit...om man t ex tryckt i sig en liter cola och rejält med pasta under måltiden så kommer blodsockret ligga högre än så en bra stund...men om det fortfarande efter 2 timmar inte gått ned håller jag med dig. ...men detta glider ju antagligen lite in på vad jag och Zepp pratat om i tråden, att Kollisätares HbA1c värde ligger högre än LCHF:ares när de har samma fastevärden... eftersom även "friska" kollisätare ofta kommer att ha spikar uppåt 8-10 direkt efter måltider och om de dessutom envisas med att äta var 3:e timme kommer HbA1c se ännu värre ut....och med "fel" gener kommer det sedan efter många år leda till metabolt syndrom och diabetes. Vi är nog många här som tror att det hänger ihop så, boken Fat chance (Robert Lustig) beskriver detta ytterst trovärdigt. En frisk persons blodsocker går aldrig särskilt högt och är vanligen nere på baseline eller under efter max en timme. Som frisk hade jag normalt socker på omkring 4. Som diabetiker har jag helt andra värden. En frisk person har en bukspottkörtel som producerar insulin efter behov. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Jag hade som frisk ett normalt blodsocker runt 5 och nu som typ 0 och lågkolhydratare ca. 4,4 till 5,6. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 En frisk persons blodsocker går aldrig särskilt högt och är vanligen nere på baseline eller under efter max en timme. Som frisk hade jag normalt socker på omkring 4. Som diabetiker har jag helt andra värden. En frisk person har en bukspottkörtel som producerar insulin efter behov. Absolut, du har i princip rätt ...men man ska inte tro att man har diabetes om man lyckas mäta ett värde på typ 9 en halvtimme efter en sockerstinn måltid. http://www.kostdoktorn.se/sockerchock 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.