erlnor Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 Hej! Har provat LCHF förut. Har haft glutenintollerans några år men nu har jag även drabbats av mjölköverkänslighet (dvs inte bara laktos). Inom traditionell LCHF används ju mjölkprodukter i stor omfattning. Men nu när jag inte kan äta detta blir det väldigt torftigt. Man kan ju inte bara äta ägg eller bacon. De andra typerna av produkter som baseras på t ex kokos och soja har ju en skarp egen smak som jag idag inte gillar. Soja"youghurt" smakar wellpapp och kokossmaken passar inte alltid in (har inget emot kokos i bakverk men inte t ex kokosmjölk som i t ex tailändsk mat). Har ni några tips eller ska jag försöka hitta nån annan diet/kost? Erling Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evadal0708 Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 Ät aldrig soya förutom soyasås (som har jästs i månader). Soya kan vara GMO och innehåller olika ämnen (tex lektiner och växtöstrogen som liknar vårt östrogen) som inte är bra för din kropp samt hindrar upptag av den näring som finns i bönan! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Titta på Birgitta Höglund paleoreceptblogg. Hon kör mjölk och spannmålsfritt och har stor variation av god mat. Jag använde hennes recept när jag testade mejerifritt en månad och hon lyckas få kokosgrädde att inte smaka så mycket kokos i maten också. Du får nog låta bli youghurtsubstitut och byta frukostvanor. Vad sägs om tonfiskmajonnäs med ägg eller kokt ägg mosat med smör och salt? Tål du ost? Många tål får och getost bättre än vanlig 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gladan Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Har du tittat åt paleo? Kolla t ex Birgitta Höglunds blogg, finns många mejerifria recept där. http://birgittahoglundspaleo.wordpress.com/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gladan Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Haha, Stoscha, den här gången hann du före!! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 "Under vårt tak" och "Lanners Köksblandning" är andra bra bloggar att få inspiration av! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVS Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Fast smör innehåller mjölkprotein, så det där smörmosade ägget funkar inte... Somliga pratar om ghee, att det kan vara mjölkproteinfritt om det är framställt på rätt sätt. Blir väl i slutändan en fråga hur man vet om det är framställt så att det är helt mjölkproteinfritt eller inte. Och hur känslig du är, klarar du små mängder mjölkprotein borde du kunna använda ghee istället för smör. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisabet Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Det finns smakfritt kokosfett också. Jag köper i 5-liters hink, för det går åt ganska mycket. Visst är det tråkigt att inte tåla mjölkprodukter, men inte alls omöjligt att laga god mat. Det är bara en vana. Man får låta bli att tänka på det man inte kan äta, och lära sig andra möjligheter. Paleobloggarna är utmärkta till det. Själv tycker jag att vi äter mycket god mat, helt utan mjölkprodukter. (Fast när min man, som inte äter LCHF, vill ha pannkakor, så får han laga dem och jag andra, och han får gärna äta ost på sina smörgåsar.) Frukost har jag slutat med, men innan dess åt jag t ex rester, eller makrill i tomatsås med avokado, soppa på benbuljong, etc. Det finns inget som säger att man måste äta särskild mat till frukost. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erlnor Posted August 10, 2014 Author Share Posted August 10, 2014 Tack för tipset om hemsidan!!! Jag använder redan kokosfett när jag steker. De mjölkfria stekmargarinerna (smörgås också) har tillverkarna försökt få att smaka smör vilket ibland gör att det smakar illa eftersom smörsmak aldrig kan uppnås utan smör. Jag äter sen flera år tillbaka ägg + nåt annat t ex bacon till frukost. förutom de andra problemen får jag magproblem när jag äter viss fisk t ex lax, öring, röding men inte mindre mängder makrill, strömming. Kan t ex äta en begränsad mängd stekt strömming, inlagd sill och surströmming. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erlnor Posted August 10, 2014 Author Share Posted August 10, 2014 Ett förtydligande: Med mjölkfritt menar jag utan mjölkprotein då försvinner alla ostar även get och fårost (eftersom de innehåller mjölkprotein). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Hoppas du kommer att ha användning av mina recept, erlnor. Jag startade den bloggen sen jag fått många förfrågningar just från de som inte tål mjölkprodukter alls. Många tål ju inte heller ghee, bland annat min kusin, så det var för att ge henne och alla andra mjölkallergiker som jag valde att skriva bloggen helt mejerifri. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Förutom Birgittas utomordentliga blogg så finns Under vårt tak och Cecilia Folkessons blog. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.