Jump to content

Urinsten


lchfvän

Recommended Posts

Ta bort alkohol och fruktos. Urinsyra är en biprodukt från leverns metabolisering av dessa kolhydrater och ställer till problem för många äldre i form av urinsten och gikt. Det kluriga är att urinsyran kan finnas kvar i kroppen i flera år efteråt och cirkulera runt efter att de lämnat levern innan de tillsammans med LDL-kolesterol bildar utfällningar i form av stenar i urinvägarna eller täpper till leder. Att sänka sitt LDL-kolesterol är nog det man kan åstadkomma snabbast effekt med.

 

Högt LDL-kolesterol kombinerat med höga halter urinsyra i blodet = Problems

Link to comment
Share on other sites

Håll koll på ditt LDL-kolesterol innan du inleder ketos kost såsom strikt LCHF.

 

Så länge man lider av fettlever så kommer urinsyra att produceras i och med leverns metabolisering av fettet vid ketos. Denna frigöring av urinsyra tillsammans med höga halter av LDL-kolesterol bildar uratstenar/kristaller. DET ÄR DÄRFÖR SOM VISSA FÅR GIKT/URINSTEN EFTER DE BÖRJAR ÄTA LCHF ELLER ANNAN KETOS KOST. Har man mycket leverfett är det därför av stor vikt att hålla sitt LDL-kolesterol på så låga nivåer som möjligt innan man börjar introducera kost som triggar ketos.

Link to comment
Share on other sites

Det bästa är att dricka mycket vatten för att öka urinproduktionen, eftersom stenar som sitter i urinröret liksom njurstenar kan vara av olika typ (vanligast kalciumsten)  är svårt att påvisa orsak om man inte är specialist (att utgå från att det är urinsyra och därmed en uratsten är inte givet).

Kontakt din vanliga läkare och få remiss för att ta bort stenen med kirurgi eller stötvågsbehandling om du har besvär av den. Om du har upprepade stenar bör du se till att få en ordentlig utredning.

http://sjukdomarna.se/sjukdom/blasstenar/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...