Paxfortuna Posted January 11, 2013 Share Posted January 11, 2013 Eftersom det i mångt och mycket går ut på att få i sig fett så undrar jag om friterad mat som traditionellt sett helt har förkastats, möjligen är ett utmärkt val för LCHF? Naturligvis inte friterade kolhydrater som strips o d utan t ex grönsaker, fisk mm. Friterad aubergine exempelvis är riktigt gott. Är det i så fall viktigt vad man väljer för olja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted January 11, 2013 Share Posted January 11, 2013 Jag har testat fritera i ister, med bra resultat. Ister har en hög kokpunkt. Men skulle vara intressant om någon kunnig kunde uttala sig om huruvida det är "nyttigt" eller inte. Läste detta i Nya Wermlands Tidningen i samband med att OLW började fritera chips i solrosolja: Annika Dahlqvist anser att det vore bättre att fritera i mättat fett som inte oxiderar. – Det bästa friteringsfettet är troligtvis kokosfett eller ister. Innan mättat fett-skräckens tid så friterade man i ister. Jag friterar kyckling och lök. Doppar kycklingen i ägg sedan malda fläsksvålar friterar sedan i ister blir väldigt gott och bra fett 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja99 Posted January 11, 2013 Share Posted January 11, 2013 Jag friterar kyckling och lök. Doppar kycklingen i ägg sedan malda fläsksvålar friterar sedan i ister blir väldigt gott och bra fett Malda fräsksvålar, kanon, jag blandar i lite mandelmjöl och steker i kokosfett. blir riktigt bra. Kyckling och fisk. mums... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataM Posted January 11, 2013 Share Posted January 11, 2013 Det här med ister verkar ju väldigt intressant. Jag brukar ta vara på det fett som blir för mycket för att göra sås av när jag tillaga kött, för att använda en annan gång. Det är ju lite samma sak, men det blir inga mängder. Ister har jag inte tänkt på, vet inte ens om det finns i min affär. Men det jag undrar är hur det är med kvalitén. Hur vet man att det är framställt på ett bra sätt? Någon särskild märkning? Eller något särskilt fabrikat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cristoffer Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Jag har letat runt lite för att se vilka oljor som är "okej" att fritera i. Ofta är det raps eller olivolja man använder, om det är bra eller inte ska jag låta vara osagt.Friterar det gör jag inte, däremot slänger jag in lchf pommes i ugnen med olivolja och havssalt ringlat ovanpå!MVHCristoffer Edvinsson Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@rkbro Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 ..... lchf pommes i ugnen med olivolja och havssalt.... LCHF-pommes? Vad är det? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cristoffer Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 LCHF-pommes? Vad är det? Man hackar kålrot så de liknar pommes =) Sen kokar du dem i kastrull i 5 minuter, lägg dem i en ugnsform, ringla olivolja och havssalt ovanpå, sen slänger du in dem i ugnen på ca 200 grader i ca 30 minuter. Väldigt gott substitut till "riktiga" pommes. Till och med godare =) MVH Cristoffer Edvinsson 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emma Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Man hackar kålrot så de liknar pommes =)Sen kokar du dem i kastrull i 5 minuter, lägg dem i en ugnsform, ringla olivolja och havssalt ovanpå, sen slänger du in dem i ugnen på ca 200 grader i ca 30 minuter. Väldigt gott substitut till "riktiga" pommes. Till och med godare =) Oj, det där måste jag testa... Och med tanke på hur intressanta recept det kommer lite här och var i forumet, det kanske borde finnas en receptdel trots allt 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
u s Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 Har någon testat att fritera rättika? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@rkbro Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 Vilka olika potatis-liknande rotsaker finns det som funkar att göra pommes av? Vad ska man välja som är minst kolisar i? Kålrot verkar innehålla ca 6% kh och rättika ca 3% till skillnad mot potatis som är 16. (Siffrorna från kostbevakningen.se )Vilka rotsaker bör vi välja? Eller ska vi skita i det här med rotsaker och göra pommes av ägg istället? ( Ps. Ta min fråga seriöst men mitt förslag om ägg med en nypa salt. Ds) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataM Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 Jag köper späck (vitt grisfett) av slaktaren. Tärnar i fyrkanter på cirka 2x2 cm. Sen lägger jag det i en gryta och värmer (smälter) det sakta, tar ett par timmar, så det mesta blir flytande, sedan silar jag det genom en duk och häller upp i en glasburk. Det håller sig sedan länge i kylskåpet och jag använder det till olika slags matlagning. Jag har också använt min croc-pot till att smälta fettet, det fungerar väldigt bra.Här är en länk till en tjej som beskriver bra hur hon gör: http://gittosmat.taffel.se/2010/06/05/fettpopulister-vs-dietister-kom-sa-gor-vi-ister/ Det där var något för mig som gillar att greja i köket. Får nog ta och undersöka var jag kan få tag på späck, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cristoffer Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 Vilka olika potatis-liknande rotsaker finns det som funkar att göra pommes av? Vad ska man välja som är minst kolisar i? Kålrot verkar innehålla ca 6% kh och rättika ca 3% till skillnad mot potatis som är 16. (Siffrorna från kostbevakningen.se ) Vilka rotsaker bör vi välja? Eller ska vi skita i det här med rotsaker och göra pommes av ägg istället? ( Ps. Ta min fråga seriöst men mitt förslag om ägg med en nypa salt. Ds) Är det inte så att viss del av kolhydraterna försvinner vid kokning och uppvärmning? Så om en kålrot innehåller 6% kolhydrater rå, borde detta minska något vid tillagning..? Sen om man äter sina kålrots pommes tillsammans med en bit kött och en god fet sås med lite goda grönsaker, så landar nog kolhydraterna på ca 2-5%. Eller? =) Jag vet inte så noga eftersom jag äter ganska liberalt... MVH Cristoffer Edvinsson Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cristoffer Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 Oj, det där måste jag testa... Och med tanke på hur intressanta recept det kommer lite här och var i forumet, det kanske borde finnas en receptdel trots allt Gör det, det är jääätte gott! Tycker jag absolut, vi hade nog kunnat knåpa ihop massvis med bra recept allihop 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orko Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Svårt tro på teorin att du kan tillaga bort energi från mat! Lite som dem som tror att det är mer energi i vispad grädde än i flytande form Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tant Michelin Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Har någon testat att fritera rättika? Jag gjorde "råraka" på rättika i dag, Jättegott Rev lite rättika, blandade mandelmjöl (lite) och profiber kryddor och 2 ägg, stekte i massor av smör och rapsolja, (typ friterat) provade oxå att steka skivad rättika för att testa, Kommer att vara ett fast inslag fom NU. Trodde rättikan var starkare i smaken, men blev förvånad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Christina63 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Janssons frestelse kan man med fördel göra med dessa potatissubstitut, den smakar nästan som vanligt! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Vilka olika potatis-liknande rotsaker finns det som funkar att göra pommes av? Vad ska man välja som är minst kolisar i? Kålrot verkar innehålla ca 6% kh och rättika ca 3% till skillnad mot potatis som är 16. (Siffrorna från kostbevakningen.se ) Vilka rotsaker bör vi välja? Eller ska vi skita i det här med rotsaker och göra pommes av ägg istället? ( Ps. Ta min fråga seriöst men mitt förslag om ägg med en nypa salt. Ds) Rotselleri 4,6% kh gaar ocksaa bra att göra pommes av. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Labolina Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Jag har testat att fritera rotselleri och det blir jättegott, saltade och dippade i aioli men det krävs nog att man gillar sellerismaken. Sen läste jag att rättika skulle vara bra och lite kh men och det tyckte jag inte alls om, smaklös och vattning kändes den. Jag har friterat i kokosfett, bara såpass att det har täckt stavarna i en vanlig stekpanna.Definitivt inget jag äter varje dag, men några gånger om året kan man ju lyxa. Intressant det här om ister, det måste undersökas närmare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tant Majsan Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Om man inte är jättekänslig för kolhydrater kan jag rekommendera att skära palsternacka i tunna slantar och fritera i kokosolja (utan smak såklart). Det blir helt galet gott! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krissie Posted February 8, 2014 Share Posted February 8, 2014 Jag, som fullständigt älskar chips, brukar fritera kålrot. Gör man dem tillräckligt tunna smakar de nästan precis som chips, ett tips är att doppa dem i creme cheese med vitlöksmak! Så nära potatischips och dip man kan komma! Jag kan inte svara på hur LCHF det är att fritera i rapsolja, men tror inte att det är så farligt då det inte påverkar min viktnedgång alls. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted February 8, 2014 Share Posted February 8, 2014 När det gäller potatissubstitut kan jag rekommendera kålrabbi. Tycker den är godare än rättikan i gratänger. Hsr intevprovat fritering alls.... Var inget jag gjorde påbpotatistiden heller Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.