Jump to content

Nu mobiliserar industrin mot glutenintolerans också!


Cleppa

Recommended Posts

Well, vad jag kunnat gräva upp så blev deltagarna bättre på low-FODMAP, och sämre på både glutendiet och vasslediet, vilket kanske kan säga oss att inte bara gluten kan vara ett problem? Businessinsider verkar inte ha läst studien...

Var det skilda grupper / tidsperioder med gluten resp vassle? Vilket var "värst"? (Alltså om du läst och redan vet, annars kan jag kolla själv, men hinner inte nu. Nyfiken)

Link to comment
Share on other sites

Var det skilda grupper / tidsperioder med gluten resp vassle? Vilket var "värst"? (Alltså om du läst och redan vet, annars kan jag kolla själv, men hinner inte nu. Nyfiken)

Har för mig att det var en mellangruppsdesign, flera perioder om två veckor med baseline som var 'low-fodmap' och sedan antingen vassle eller gluten, sedan två veckors reset (low-fodmap igen????) och sen bytte vasslegruppen till gluten och tvärt om. Både vassle och gluten gav försämring jämfört med baseline, alltså (!) är gluten inte ett problem  :wacko:

 

(jag är inte säker på att två veckor skulle räcka som 'reset' för mig efter en tvåveckors glutendiet :(  )

 

Här är abstractet jag läste, borde vara rätt forskargrupp, men kanske inte exakt den studie som refereras i artikeln: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23648697

 

(EDIT: la till länk till abstract)

Edited by JohanKarl
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Antikoppar mot gluten kan ta upp till 3-6 månader att gå ur kroppen. Hos mig verkar det ännu längre, det är först efter ett år som det märks att kroppen reagerar med klara allergiska symptom, innan dess var det mer sämre allmäntillstånd, väldigt diffust.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det är som vanligt en "lek" med ord och definitioner. Det är uppenbart oerhört irriterande att människor börjar avstå från att äta glutenprodukter utan att ha genomgått alla tester för celiaki eller spannmålsallergi dvs utan att dom uppfyller definitionerna. Att bara välja bort för att man mår bättre kan inte accepteras. William Davis är noga med att påpeka att det inte bara handlar om gluten - långt ifrån, det handlar om gliadin, lektin, fytin, amylopektin osv, och som av en händelse har han precis lagt upp en kort summering av problemen på sin hemsida. http://www.wheatbellyblog.com/2014/08/wheat-ticking-time-bomb/

 

Ett tidigare inlägg: http://www.wheatbellyblog.com/2014/02/you-dont-know-your-right-from-your-left/

 

Lite moteld mot en artikel med ungefär motsvarande innehåll: http://www.wheatbellyblog.com/2014/04/shame-on-the-chicago-tribune/

 

Idag är det väl egentligen bara två former av spannmålsproblem som är accepterade 1. Celiaki och 2. Spannmålsallergi. Att det skulle finnas en tredje form; NCGS (icke celiaki relaterad glutenkänslighet), vill man inte veta av

 

Jag undrar om man i försöket hade rent gluten eller kanske till och med rent glutenin (gluten består av glutenin och gliadin vad jag vet) och om jag inte minns fel är celiaki en reaktion på glutenin. Om man gör så, dvs tar bort hela produkten (vetet, rågen, kornet) ur dieten och återinsätter fraktioner av produkten så är det ju inte produkten du testar utan bara fraktionen. Det finns mängder av ämnen/fraktioner i spannmål som vi reagerar på. 

 

Sen undrar jag varför man valde vassle som kontroll och som utblandning i låg-glutendieten. Finns det inte korsreaktion mellan gluten och mjölk? 

 

Jag undrar vad de menar med "gluten specific effects" finns det såna? Och vad är "diet specific changes in any biomarker". Och vad är "gluten-specific gastrointestinal effects". Det finns alltså en nomenklatur kring dessa begrepp ?

 

"In all participants, gastrointestinal symptoms consistently and significantly improved during reduced FODMAP intake, but significantly worsened to a similar degree when their diets included gluten or whey protein. Gluten-specific effects were observed in only 8% of participants. There were no diet-specific changes in any biomarker. During the 3-day rechallenge, participants' symptoms increased by similar levels among groups. Gluten-specific gastrointestinal effects were not reproduced. An order effect was observed."

 

 

På den här länken finns studien refererad men man har en mer balanserad syn; citat:

 

"Similarly, whether NCGS belongs to the spectrum of CD with related immunology or to the spectrum of functional bowel disorders caused by other components of wheat, warrants further evaluation."

 

http://www.jgld.ro/2013/4/12.pdf

 

Alessio Fasano har tagit upp studien i en intervju från januari 2014 och hans slutsats är att NCGS finns men definitionen är inte fastlagd: 

http://www.foodnavigator-usa.com/R-D/The-lowdown-on-celiac-disease-gluten-sensitivity-and-celebrity-wheat-bashing-In-conversation-with-Dr-Alessio-Fasano

 

Som slutsats kan vi säga att studien du länkade till verkade vilja visa att det inte finns någon NCGS; men att forskningen nu kommit fram till att det finns men man har inte riktigt bestämt hur det ska definieras.

 
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag har skrivit om min tolkning av studien här:

 

http://www.ursprungsliv.nu/2014/06/nonceliac-gluten-sensitivity/

 

Jag håller i princip med "etablissemanget" om att man först bör utreda glutenintolerans noggrant, medan man äter en glutenkost. Glutenintolerans vet vi att det är oerhört skadligt och det krävs att man är riktigt supernoga med sin kost. Många som äter "glutenfritt" plockar bort några krutonger från salladen, tar smör ur en bytta som brödätare använt etc. Det duger inte för en glutenintolerant.

 

Sen kan man förstås avstå ändå om man vill testa om man mår bättre utan gluten/ spannmål. Men har man uteslutit glutenintolerans så står man i ett bättre läge om man några år senare ändå vill ta en bit bröd någon gång, eller om man bara vill ta bregott ur en bytta som andra använt.

 

Jag gissar att många har magproblem för att de är gluteinintoleranta (och inte är tillräckligt noga) eller att de egentligen var känsliga för FODMAPs (kanske är onödigt noga med gluten och för lite noga med annan mat).

 

Här finns också en text som var ganska bra och balanserad om detta.

http://www.sciencebasedmedicine.org/a-balanced-look-at-gluten-sensitivity/?utm_reader=feedly&utm_content=buffer62fdb&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...