Jump to content

Laktosintolerans och LCHF?


kanariefágel

Recommended Posts

Laktosintolerans är inget hinder att äta LCHF. Min sambo och dotter är laktosintoleranta och sambon har ätit LCHF i flera år. De tål vanligt smör, men är du mer känslig, så finns det ju laktosfritt smör också. Cremefraiche och grädde finns ju laktosfria, liksom yoghurt med 10% fetthalt (tyvärr finns den ännu fetare ryska yoghurten inte laktosfri dock). Det som inte verkar gå att komma ifrån är att laktosfri grädde innehåller karragenan, något som många säger inte är så nyttigt. Jag vet inte vilka negativa effekter det eventuellt kan ge, men väljer att blunda för det, eftersom det går åt många liter laktosfri grädde hemma hos oss.

 

Om du inte kan eller vill äta några mjölkprodukter alls, är det fullt möjligt att äta helt mjölkfri LCHF. Du får äta mer kokosfett och olivolja istället för smör och mer majonnäs istället för grädde, om jag nu generaliserar grovt.

Link to comment
Share on other sites

Jag har ätit LCHF i 5½ år men upptäckt det senaste året att jag mår bättre utan den stora mängd laktos jag åt tidigare. Har laktosintolerans i släkten så det är ju inte så konstigt att jag också märker av det, särskilt efter de första LCHF-åren med väldigt mycket mjölkprodukter. Jag äter idag smör, vällagrad ost eller ko/getost ibland, men håller mig annars undan från mejeriprodukter.

 

Min kusin som inte tål mjölkprodukter alls (inte ens ghee) och många förfrågningar från andra läsare om mjölkfria recept fick mig att starta en Paleoblogg med LCHF-inriktning i vintras. Där finns idag ca 200 recept helt utan mjölk. Så visst går det att äta LCHF när man är laktosintolerant :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

70% av jordens befolkning är väl laktosintoleranta om jag inte minns fel. Men de äter ju yoghurt, smör och grädde ändå eftersom det innehåller så lite laktos så att även många laktosintoleranta kan äta det. Men man får ju känns efter själv vad man tål och mår bra av.

(Läst i senaste numret av Hunger)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag är laktosintolerant och använder förutom smör och ost, grädde, creme fraiche, smetana etc i matlagningen. Men jag använder de laktosfria varianterna. Utbudet är rätt komplett numera även i Sverige som tidigare låg långt efter Finland vad gällde utbudet.

 

http://www.valio.se/produkter/laktosfria-matlagningsprodukter

http://www.arla.se/vara-produkter/laktosfritt/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...