Jump to content

Ok, skall ÅTERGÅ till LCHF, men nu MÅSTE ni hjälpa mig! HELT förvirrad!


PixieNYC

Recommended Posts

Åt LCHF i drygt ett år och ja, jag mådde bra, magen funkade utmärkt och kroppen omformades på ett bra sätt, dvs min stora mage minskade och jag blev fastare generellt. Det var inte särskilt svårt för mig heller då brödsuget (att sluta med bröd är det svåraste för mig- mycket svårare än att lägga ned godis, pasta, potatis, som går rätt lätt) lugnat ned sig lite. Dock tror jag alltid jag kommer att älska nybakat bröd med smlret smältande, men, men... I alla fall, jag tykte inte att jag gick ner så mycket som jag ville. Det hör till saken att jag i mitten av 2009 vägde 47 kilo- jag är 167 cm pga depression, missbruk och en fruktansvärd separation. När jag sedan började må bättre igen, träffade min nuvarande sambo, började jobba så gick jag upp mycket. Vi snackar mycket. idag väger jag 75 kg och tror knappt det är sant. Jag är lite av äppelform också (vilket ju inte är bra) med relativt (fortfarande) normal rumpa, men väldigt stor mage och väldigt stor byst. Dessutom har jag tunn benstomme, så nu är jag verkligen riktigt knubbig! Varför jag lade av med LCHF var bara dumhet och lättja och det spelar mindre roll nu när jag vill sätta i gång igen. Nu till mina frågor: 

 

1. Jag tycker det är otroligt svårt att veta hur jag skall göra, tänka. Å ENA sidan säger ni alla att det är så bra med LCHF  - enklare än att räkna kalorier a la traditionell bantning? (Jag, jag VET att LCHF inte är en bantningsmetod, men jag måste gå ner i vikt som ni ju fattar!). Jag vill ju inte behöva hålla PÅ med allt detta räknande hela tiden!) men å ANDRA sidan pratas det ständigt om procentandelen fett, procenten proteiner, ketosnummer, proportioner på det och det. Det blir ju sjukt mycket räknande i alla fall! I alla fall för oss som det funkar LÅNGSAMT för!

 

2. När jag inte gick ner i vikt även efter ett halvår, i alla fall bara väldigt lite, så sade folk som kan en massa om detta å ENA sidan att jag skulle äta MER fett, MER fett! SAMTIDIGT fick jag också höra att man "trots att man äter LCHF" inte kan vräka i sig och måste ha en viss kalorikontroll. Detta är ju en paradox! Jag kan ju inte BÅDE äta mer fett (jag ligger LÅGT på kolhydrater) och samtidigt dra ner på kalorierna, eller hur?

 

3. Ibland tycker jag det känns fånig när alla hela tiden säger att LCHF är "det naturliga- vad människan är TÄNKT att äta". Sedan äter alla Brie-ost och bacon (bacon är ju processat och jag fattar inte hur alla LCHF:are kan äta så mycket av den skiten!) och tycker det är typ farligt att äta morötter och potatis. Jag håller till 100% med om att bröd, socker, pasta, dvs VIT mat är riktigt ohälsosamt, men morötter och potatis ÄR faktiskt naturligt och bra mat! Vad säger ni här? Erkänn i stället att man kanske bör undvika det pga sockerhalten, men hävda inte att morötter och potatis inte är naturlig föda för människan! Jag skulle gärna vilja ta bort allt vit och tom potatis nästan jämt, men att inte "få" äta rotfrukter känns riktigt sjukt...

 

4. Jag äter sedan ett år inte kött och vill helst inte börja med det igen (föresten, snacka om onaturligt att smälla i sig grisar och kor som levt som de gör i fångenskap! Det är ju faktiskt inte så att LCHF:are enbart äter vilt och lyckliga djur! Tycker många LCHF:are saknar etiska perspektiv. det är definitivt inte sant att alla enbart köper ekologiskt kött och från djur som "haft det bra". hade de haft det bra skulle de inte slaktats alls...). Tror ni det är svårt att äta LCHF utan kött? Jag äter fisk, ägg och mjölkprodukter. Fast helst skulle jag inte vilja göra det heller, då det ju också är från djurriket. jag älskar djur och hatar hur vi människor beter oss). Hur skall jag komma upp i proteinet utan rött kött?

 

5. Vad tror ni, om jag nu ändå bestämmer mig för att KÖRA igen, att jag skall äta rent proportionsmässigt, dvs med fett, protein, kolisar? Hur många kalorier skall jag ligga på om dagen för att gå NER i vikt? Och igen, jag kan ju inte samtidigt äta MER fett och dra ner på kalorierna- jag tycker detta är otroligt konstigt och förvirrande!

 

Tack i förväg om det är någon som vill svara  ig med råd och tips och förklaringar! mvh/ Pia

Link to comment
Share on other sites

Det går att äta LCHF vegetariskt om du vill det. Det finns trådar om det på forumet. Om du äter ägg och fisk är det inga som helst problem att få i sej tillräckligt.

 

Alltså... det här forumet är till för så många kategorier med kostintresserade människor och om man inte har kunskaperna själv och kan sortera förstår jag fuller väl att det blir väldigt förvirrande.

 

För det första måste du och din kropp lära er att förstå och respektera varandra. Utan en trygg kropp kommer du inte att tappa ett gram. Ju mer du har misshandlat kroppen innan desto längre tid tar det för den att lita på dej.

Jag skulle föreslå att du ger er 3 månader då du vinnlägger dej om att äta så låga men BRA kolisar som möjligt, en handflata med fingrar med protein 2 gånger om dagen och till det 0,5-1 dl fett beroende på om det är smör eller grädde du äter... Då får du grunden... och ärligt... inte ska du ner i 47 kilo igen!!

 

LCHF är en viktnormaliserande kost som tillåter dej att må bra under tiden och vågen är inte allt. Jag gick inte ner ett gram på 3 år men minskade 2 storlekar. Därefter har jag tappat 9 kg på ett år med periodisk fasta, men experimentera inte med det förrän du har en trygg kropp, annars kommer detta bara att bli en jojobantningsgrej.

Jag är 155 cm och väger lite drygt 70, men kläderna jag hade förut när jag vägde 65 är för stora. (jag är så pass gammal så jag vill inte bli för smal. Det blir så mycket rynkor att bläddra i då, men 65 kan väl vara ett bra framtida mål nångåmg. Fast för mej har hälsan varit prio 1. Jag har ätit mej frisk från hjärtsjukdom ).

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Hej,

 

Jag vill gärna svara på en fråga:

 

3. Ibland tycker jag det känns fånig när alla hela tiden säger att LCHF är "det naturliga- vad människan är TÄNKT att äta". Sedan äter alla Brie-ost och bacon (bacon är ju processat och jag fattar inte hur alla LCHF:are kan äta så mycket av den skiten!) och tycker det är typ farligt att äta morötter och potatis. Jag håller till 100% med om att bröd, socker, pasta, dvs VIT mat är riktigt ohälsosamt, men morötter och potatis ÄR faktiskt naturligt och bra mat! Vad säger ni här? Erkänn i stället att man kanske bör undvika det pga sockerhalten, men hävda inte att morötter och potatis inte är naturlig föda för människan! Jag skulle gärna vilja ta bort allt vit och tom potatis nästan jämt, men att inte "få" äta rotfrukter känns riktigt sjukt...

 

"Sedan äter alla Brie-ost och bacon".

Det finns säkert en del som gör det, men att skriva alla är väl att ta i. De i min omgivning (vänner och familj) som äter lågkolhydratskost äter bacon mycket sällan eller inte alls. Jag har gjort det förut, men slutat då jag insett att det finns bättre alternativ.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

"Och igen, jag kan ju inte samtidigt äta MER fett och dra ner på kalorierna- jag tycker detta är otroligt konstigt och förvirrande!"

Det är inget förvirrande alls.. för det är exakt lika mycket energi i en kalori fett som i en kalori kolhydrat!

 

Med mer fett menas hög andel av sitt energibehov.. vad jag minns så har ingen påstått att man skall äta mer än sitt energibehov?

 

Altså skall man gå ner vikt så handlar det trots allt om kalorierna i slutändan.. och det är där LCHF kommer in.. för då är det lättare att äta mindre om man så behöver!

 

För det är himla svårt att förbränna ett överskott av fett om man ständigt tillför kolhydrater.. glukos bränns först och har du vant kroppen att i huvudsak använda glukos som energi så lär du strax bli hungrig igen.. och äter mer kalorier när blodsockret sjunker till fotknölarna!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det går att äta LCHF vegetariskt om du vill det. Det finns trådar om det på forumet. Om du äter ägg och fisk är det inga som helst problem att få i sej tillräckligt.

 

Alltså... det här forumet är till för så många kategorier med kostintresserade människor och om man inte har kunskaperna själv och kan sortera förstår jag fuller väl att det blir väldigt förvirrande.

 

För det första måste du och din kropp lära er att förstå och respektera varandra. Utan en trygg kropp kommer du inte att tappa ett gram. Ju mer du har misshandlat kroppen innan desto längre tid tar det för den att lita på dej.

Jag skulle föreslå att du ger er 3 månader då du vinnlägger dej om att äta så låga men BRA kolisar som möjligt, en handflata med fingrar med protein 2 gånger om dagen och till det 0,5-1 dl fett beroende på om det är smör eller grädde du äter... Då får du grunden... och ärligt... inte ska du ner i 47 kilo igen!!

 

LCHF är en viktnormaliserande kost som tillåter dej att må bra under tiden och vågen är inte allt. Jag gick inte ner ett gram på 3 år men minskade 2 storlekar. Därefter har jag tappat 9 kg på ett år med periodisk fasta, men experimentera inte med det förrän du har en trygg kropp, annars kommer detta bara att bli en jojobantningsgrej.

Jag är 155 cm och väger lite drygt 70, men kläderna jag hade förut när jag vägde 65 är för stora. (jag är så pass gammal så jag vill inte bli för smal. Det blir så mycket rynkor att bläddra i då, men 65 kan väl vara ett bra framtida mål nångåmg. Fast för mej har hälsan varit prio 1. Jag har ätit mej frisk från hjärtsjukdom ).

Oh, så glad jag blir för svar! Såg snabbt (jag snabbläser) din fråga om jag vill gå ner till 47 kilo! ABSOLUT inte! Nej, nej, jag nämnde det helt enkelt för att det nog lite var för att jag var för smal och tunn som kroppen sedan bara lade på så många kilo så snabbt! Jag tro jag skulle trivas kring 60 kg (jag vill ju inte väga som när jag var tonåring eller ja, då 2009, jag är 43 i dag- det är normalt att inte vara mager, men juts nu är jag faktiskt ganska tjock). Nu skall jag läsa ordentligt det du och andra har skrivit!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Att äta lågkolhydrat är att äta i förhållande till vad ens personliga kropp klarar av, därför blir det lite olika bud. Man får i lugn och ro prova sig fram till vad som gör en frisk och hur man själv får en bra mättnad.

 

Det som händer för de allra flesta som äter LCHF är att hormonerna leptin och insulin normaliseras. När de är stabila får du kontakt med dina mättnadskänslor igen och äter du inte mer än du behöver. Själv har jag inte räknat något alls utan gått på kroppens signaler. Det kan ta lite tid, så ha tålamod. Titta på den här föreläsningen med Jeff Volek, hans engelska är lättillgänglig och jag tror det kan vara hjälpsamma svar till alla dina frågor ang kalorier, insulin och fett. https://www.youtube.com/watch?v=n8BY4fyLvZc

 

Att inte "få" äta enligt sin biologi och skuldbelägga andra tycker jag är djupt oetiskt! Att äta kött är naturligt men vi får genom politiskt arbete och konsumentmakt hjälpas åt för en bra djurhållning. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej,

 

Jag vill gärna svara på en fråga:

 

 

"Sedan äter alla Brie-ost och bacon".

Det finns säkert en del som gör det, men att skriva alla är väl att ta i. De i min omgivning (vänner och familj) som äter lågkolhydratskost äter bacon mycket sällan eller inte alls. Jag har gjort det förut, men slutat då jag insett att det finns bättre alternativ.

Ja, men det glädjer mig att höra! Det är bara så himla många bacon-recept över allt. hehe, men man måste ju inte lyssna på Katrin Zytomierska heller... Jag fåår be om ursäkt för den klumpiga generaliseringen!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Att äta lågkolhydrat är att äta i förhållande till vad ens personliga kropp klarar av, därför blir det lite olika bud. Man får i lugn och ro prova sig fram till vad som gör en frisk och hur man själv får en bra mättnad.

 

Det som händer för de allra flesta som äter LCHF är att hormonerna leptin och insulin normaliseras. När de är stabila får du kontakt med dina mättnadskänslor igen och äter du inte mer än du behöver. Själv har jag inte räknat något alls utan gått på kroppens signaler. Det kan ta lite tid, så ha tålamod. Titta på den här föreläsningen med Jeff Volek, hans engelska är lättillgänglig och jag tror det kan vara hjälpsamma svar till alla dina frågor ang kalorier, insulin och fett. https://www.youtube.com/watch?v=n8BY4fyLvZc

 

Att inte "få" äta enligt sin biologi och skuldbelägga andra tycker jag är djupt oetiskt! Att äta kött är naturligt men vi får genom politiskt arbete och konsumentmakt hjälpas åt för en bra djurhållning. 

Hmmm, det där med att skuldbelägga eller inte är ju svårt eftersom jag ju verkligen passionerat tycker det är fel hur många äter djur som lidit. Kanske vill jag skuldbelägga de som gör det och står för att jag vill göra det? Man kan ju inte påtala något som man tycker är djupt problematiskt och omoraliskt utan att samtidigt bli fördömande- det går inte. Jag tycker INTE att det är ett brott att äta kött- det är som du säger naturligt, MEN djurhållningen är ALLT annat än naturlig och då blir allt fel (på den gamla "goda" tiden jagade man själv och köpte inte färdigförpackad del av djur som lidit oerhört. Jag tycker t.ex att det ÄR skamligt att äta t.ex gris så som de lever. men nog om det. Jag tackar emellertid för ditt sansade och vänliga svar. Tusen tack för länken! Jag har bott i USA i 8 år så engelskan blir inga problem! Skall genast kolla!

Link to comment
Share on other sites

"Och igen, jag kan ju inte samtidigt äta MER fett och dra ner på kalorierna- jag tycker detta är otroligt konstigt och förvirrande!"

Det är inget förvirrande alls.. för det är exakt lika mycket energi i en kalori fett som i en kalori kolhydrat!

 

Med mer fett menas hög andel av sitt energibehov.. vad jag minns så har ingen påstått att man skall äta mer än sitt energibehov?

 

Altså skall man gå ner vikt så handlar det trots allt om kalorierna i slutändan.. och det är där LCHF kommer in.. för då är det lättare att äta mindre om man så behöver!

 

För det är himla svårt att förbränna ett överskott av fett om man ständigt tillför kolhydrater.. glukos bränns först och har du vant kroppen att i huvudsak använda glukos som energi så lär du strax bli hungrig igen.. och äter mer kalorier när blodsockret sjunker till fotknölarna!

Men detta gjorde ju faktiskt det hela tydligare! jag har faktiskt innefattat detta enkla tidigare! Med MER menas helt enkelt en STÖRRE del av! Du är den förste som fått mig att fatta detta! Nu gäller det alltså för mig att räkna ut mitt energibehov! Hur gör jag det? Ja, det finns säkert tabeller etc att hitta på nätet. problemet är då att jag instinktivt vill lägga mig UNDER mitt nuvarande energibehov, då jag mår så dåligt över min övervikt... 

Link to comment
Share on other sites

Någon anna kan säkert svara bättre och mer uttömmande på dina frågor, men här är åtminstone några tankar:

 

1) Man måste inte räkna särdeles mycket, men jag tror att endel tycker det är jätteroligt att göra det. Det beror väl mest på om man gillar statistik och excel-tabeller. Däremot måste man nog ta reda på vad olika maträtter och råvaror innehåller! Och det man måste räkna lite på är hur mycket kolhydrater och fett det man äter innehåller. Ska man gå ned i vikt ska man nog undvika allt som innehåller mer än 4-5% kolhydrater och alltid välja så feta produkter som möjligt.

 

2) Glöm kalorierna och ät dej mätt, men ät inte nästa gång förrän du är hungrig (och det är inte samma sak som sugen). Problemet är väl just när man har "förstört" sina naturliga mättnads/hunger-känslor genom bantning/ätstörningar el dyl. Men speciellt då hjälper det att äta mera fett - man brukar liksom inte gå omkring och vara sugen på fett och sedan äta för mycket av det. Det går dessutom alldeles utmärkt bra att äta bara en gång om dagen och då är det väldigt svårt att äta för mycket. Jag hoppar över frukosten och äter först någongång framåt eftermiddagen när jag faktiskt är hungrig.

 

3) Bacon äter jag bara ibland, för det är så svårt att få tag i ekologiskt bacon i Finland. Tycker att var och en kan väl äta så mycket bacon man vill, men man måste absolut inte äta det om man inte gillar det.

 

Potatis och morötter är inte särskilt naturliga, dom är odlingsväxter som är ganska långt förädlade av männskan - det växer faktiskt vildmorot i Sverige och det är inte mycket till rot på den inte. Vill man gå ner i vikt ska man nog undvika både potatis och morot (innehåller för mycket kolhydrater). Själv äter jag ibland både potatis och morötter (jag behöver inte längre gå ner i vikt), men det fiins ju så mycket godare och nyttigare rotsaker man kan äta. Ingen har väl förbjudit en att äta rotselleri och kålrot. Men man måste inte äta det om man inte gillar det.

 

4) Att inte äta kött är inte bra för miljön! Kor är lösningen på våra miljö-problem och inte problemet (se Allan Savorys fina video på Ted Talk). Däremot är det klart att industriell uppfödning av kor/hönor/grisar inte är bra vare sig för miljön, djuren eller oss som ska äta dem. Kor blir också sjuka av majs/säd/soja - dom ska äta gräs!

Rekommenderar varmt Keith Lierres bok "The Vegetarian Myth". Vi lever i kretslopp och det är faktiskt meningen att vi ska äta och ätas (av mikrober och mikro-organismer mm när vi dör) och på det sättet så återfår naturen dom råvaror som både djur och människor består av. Odling utan djur är riktigt illa, för antingen utarmar man jorden eller så måste man tillföra den konstgödsel (det går åt både naturresurser och energi). Om man istället har kor så får man "gratis" gödsel från korna.

Att äta LCHF betyder dessutom inte att man behöver äta mera kött. LCHF:are saknar väl etiskt perspektiv i samma utsträckning som icke-LCHF:are. Alla LCHF:are äter säkert inte ekologiskt, men det gör ju inte alla icke-LCHF:are heller. Det värsta för miljön är ensidig odling av ettåriga växter (spannmål, majs, soja etc.) 

Ägg och fisk har väl tillräckligt med protein dessutom, så om man inte vill äta rött kött, så kan man väl slippa det då :-) Däremot tror jag att fisk är kanske det mest oekologiska man kan äta - trålfisket förstör våra hav, fisken håller på att ta slut i världen och fiskodling är inte ett miljövänligt alternativ. Det fiins en väldigt bra (fast hemsk) bok om problemet med fisket Isabella Lövin "Tyst hav - Jakten på den sista matfisken"

 

5) Strunta i kalorierna! Ät mer fett - så mycket du kan! Ät inte så mycket protein och högst 4% kolhydrater! Undvik nötter tills du är nöjd med vikten.

 

Dessutom, om det är svårt att gå ner i vikt så prova att lämna bort ko-mjölks-proteinet, dvs ät smör men inga andra komjölksprodukter. Jag gick ner 2 kilo extra, som jag inte egentligen ville gå ner, när jag lämnade bort grädde, smetana osv. Men jag började istället frossa i ostar gjorda på get- och/eller får-mjölk, så det kan inte vara det att jag åt mindre. 

 

Jag tog bort mjölkprodukterna för att minska på min migrän och det fungerar - nu har jag "bara" migrän 10-14 dagar i månaden, medan det tidigare var 20-25 dagar i månaden. Men jag rekommenderar inte att man ska undvika mjölkprodukter om man inte måste. Jag tycker att jag mådde bättre innan - förutom då migränen...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Men detta gjorde ju faktiskt det hela tydligare! jag har faktiskt innefattat detta enkla tidigare! Med MER menas helt enkelt en STÖRRE del av! Du är den förste som fått mig att fatta detta! Nu gäller det alltså för mig att räkna ut mitt energibehov! Hur gör jag det? Ja, det finns säkert tabeller etc att hitta på nätet. problemet är då att jag instinktivt vill lägga mig UNDER mitt nuvarande energibehov, då jag mår så dåligt över min övervikt... 

Börja första med att hitta vad du skall äta, hur ofta, hur stora portioner osv.. bara det är ju ett jobb i sig!

 

Sen.. när du fått till lite hyfsade matrutiner, lärt dig lite nya recept, ändrat några gamla så kan du.. först då räkna på lite olika saker, tex kalorier och kolisar osv!

 

Dumbell har jag hört skall funka bra för de som använder den?

 

http://www.dumbbell.se/

 

Men börja som sagt vad inte i fel ända.. börja med att få till en fungerande matordning.. och ta dig genom omställningsbesvär o sådant.. innan du micklar för mycket!

 

Och så blir jag lite filosofisk här på sluttampen.. Och här kommer Limps bevingade ord!

 

"Det handlar inte om perfektion.. utan om ständiga förbättringar!" :)

 

Här kommer Zepps bevingade ord;

 

"LCHF är den enda "diet" där man får byta ut sin gamla mat mot sådan som är ännu godare!" :o

 

Här har du en semiveg till!

 

http://veglchf.wordpress.com/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Någon anna kan säkert svara bättre och mer uttömmande på dina frågor, men här är åtminstone några tankar:

 

1) Man måste inte räkna särdeles mycket, men jag tror att endel tycker det är jätteroligt att göra det. Det beror väl mest på om man gillar statistik och excel-tabeller. Däremot måste man nog ta reda på vad olika maträtter och råvaror innehåller! Och det man måste räkna lite på är hur mycket kolhydrater och fett det man äter innehåller. Ska man gå ned i vikt ska man nog undvika allt som innehåller mer än 4-5% kolhydrater och alltid välja så feta produkter som möjligt.

 

2) Glöm kalorierna och ät dej mätt, men ät inte nästa gång förrän du är hungrig (och det är inte samma sak som sugen). Problemet är väl just när man har "förstört" sina naturliga mättnads/hunger-känslor genom bantning/ätstörningar el dyl. Men speciellt då hjälper det att äta mera fett - man brukar liksom inte gå omkring och vara sugen på fett och sedan äta för mycket av det. Det går dessutom alldeles utmärkt bra att äta bara en gång om dagen och då är det väldigt svårt att äta för mycket. Jag hoppar över frukosten och äter först någongång framåt eftermiddagen när jag faktiskt är hungrig.

 

3) Bacon äter jag bara ibland, för det är så svårt att få tag i ekologiskt bacon i Finland. Tycker att var och en kan väl äta så mycket bacon man vill, men man måste absolut inte äta det om man inte gillar det.

 

Potatis och morötter är inte särskilt naturliga, dom är odlingsväxter som är ganska långt förädlade av männskan - det växer faktiskt vildmorot i Sverige och det är inte mycket till rot på den inte. Vill man gå ner i vikt ska man nog undvika både potatis och morot (innehåller för mycket kolhydrater). Själv äter jag ibland både potatis och morötter (jag behöver inte längre gå ner i vikt), men det fiins ju så mycket godare och nyttigare rotsaker man kan äta. Ingen har väl förbjudit en att äta rotselleri och kålrot. Men man måste inte äta det om man inte gillar det.

 

4) Att inte äta kött är inte bra för miljön! Kor är lösningen på våra miljö-problem och inte problemet (se Allan Savorys fina video på Ted Talk). Däremot är det klart att industriell uppfödning av kor/hönor/grisar inte är bra vare sig för miljön, djuren eller oss som ska äta dem. Kor blir också sjuka av majs/säd/soja - dom ska äta gräs!

Rekommenderar varmt Keith Lierres bok "The Vegetarian Myth". Vi lever i kretslopp och det är faktiskt meningen att vi ska äta och ätas (av mikrober och mikro-organismer mm när vi dör) och på det sättet så återfår naturen dom råvaror som både djur och människor består av. Odling utan djur är riktigt illa, för antingen utarmar man jorden eller så måste man tillföra den konstgödsel (det går åt både naturresurser och energi). Om man istället har kor så får man "gratis" gödsel från korna.

Att äta LCHF betyder dessutom inte att man behöver äta mera kött. LCHF:are saknar väl etiskt perspektiv i samma utsträckning som icke-LCHF:are. Alla LCHF:are äter säkert inte ekologiskt, men det gör ju inte alla icke-LCHF:are heller. Det värsta för miljön är ensidig odling av ettåriga växter (spannmål, majs, soja etc.) 

Ägg och fisk har väl tillräckligt med protein dessutom, så om man inte vill äta rött kött, så kan man väl slippa det då :-) Däremot tror jag att fisk är kanske det mest oekologiska man kan äta - trålfisket förstör våra hav, fisken håller på att ta slut i världen och fiskodling är inte ett miljövänligt alternativ. Det fiins en väldigt bra (fast hemsk) bok om problemet med fisket Isabella Lövin "Tyst hav - Jakten på den sista matfisken"

 

5) Strunta i kalorierna! Ät mer fett - så mycket du kan! Ät inte så mycket protein och högst 4% kolhydrater! Undvik nötter tills du är nöjd med vikten.

 

Dessutom, om det är svårt att gå ner i vikt så prova att lämna bort ko-mjölks-proteinet, dvs ät smör men inga andra komjölksprodukter. Jag gick ner 2 kilo extra, som jag inte egentligen ville gå ner, när jag lämnade bort grädde, smetana osv. Men jag började istället frossa i ostar gjorda på get- och/eller får-mjölk, så det kan inte vara det att jag åt mindre. 

 

Jag tog bort mjölkprodukterna för att minska på min migrän och det fungerar - nu har jag "bara" migrän 10-14 dagar i månaden, medan det tidigare var 20-25 dagar i månaden. Men jag rekommenderar inte att man ska undvika mjölkprodukter om man inte måste. Jag tycker att jag mådde bättre innan - förutom då migränen...

Tusen tack för långt och utförligt svar! Jag har väldigt bra koll på vad som innehåller vilken mängd kolhydrater, men tack i alla fall. Mitt problem har liksom varit att jag inte fattat det där med att äta MER fett helt enkelt betyder MER AV DEN TOTALA mängden som du ÄNDÅ skall äta! Jag har inte direkt heller något emot att räkna, men vad som irriterar mig är att i stället för att komma IFRÅN matfixeringen (tror vi i Västvärlden är alldeles för fixerade vid mat på gott och ont- tänk på hur OTROLIGT mycket media som handlar om mat och så nu alla rön, all ny vetenskap, all sponsrad vetenskap, all kommersialism, alla mål, allt generellt curlande med oss. I alla fall, att sitta dagligen och räkna och mäta känns för mig ganska övermaga- som ett sjukt lyxproblem. Jag vill inte riktigt vara sån... När det gäller miljön i stort så var det inte alls den jag tänkte på- jag har ALDRIG propagerat för att ta bort all djurhållning i världen (däremot kan du läsa starka argument BÅDE från din sida och från den sida som strävar efter att odlingsbar mark skall odlas och inte användas till bete, men det var inte dit jag ville komma: allt beror på vilka fakta man väljer ut!)- det viktiga för mig är HUR DJUREN MÅR, inte alls för att vi sedan skall äta dem, utan för att det är vidrigt att veta hur man behandlar djur, stänger in intelligenta varelser så benen knappt går att röra, matar dem med skit så de blir otympliga och aggressiva och attackerar varandra pga psykiska sjukdomar och vanvård, hur livsleda, vackra varelser, NATURLIGA varelser står i pyttesmå inhägnader med sår överallt och nickar och vaggar och skadar sig själva, hur man slaktar grisar i kokande vatten levande, hur kalvarna tas ifrån sin mammor, och tusen andra saker. Det är bara att VÄLJA att se hur det ser ut och man mår snart riktigt illa av hela branschen. Eller så kan man blunda och intellektualisera saken. Men du bedriver ett cirkelresonemang när du å ena sidan hävdar att det INTE är miljövänligt att INTE ät kött och sedan går med på att den industriella uppfödningen är negativ! Du tror väl inte att dessa enorma massor av kött hade kunnat produceras om det INTE hade varit för den industriella produktionen? Folk får visst äta kött om det är viktigt för dem och även jag har alltid tyckte mycket om kött, men efter att ha skaffat djur och insett att de har känsloliv och relationer inbördes och till världen så slutade jag äta kött och nu när jag gör det ibland så är det helt enkelt inte lika gott längre. Ville bara förklara det eftersom du började prata om "The Vegetarian Myth" (en av mina bästa väninnors tidigare föreläsare har skrivit boken. Själv odlar hon saker som spirulina, sjögräs, clorella OCH föder upp dju ) och att jorden behöver ett visst kretslopp. Det kan ju stämma, men definitivt inte det slags kretslopp som dominerar västvärlden och Kina i dag- finns inget naturligt med det. inget. Sedan tycker även jag att det är sjukt med utfiskande och gifterna i fisk och hur haven ser ut generellt skall vi inte tala om. Jag äter så klart aldrig utrotningshotad eller odlad fisk och försöker hålla mig a jour med vilka gifter som finns i vilken fisk. Helst skulle jag inte äta fisk eller ägg heller, men då skulle det bli sjukt svårt att äta enligt LCHF- fast kanske är det DET jag skall göra? Bli vegan... Men det är riktigt svårt att få i sig det kroppen behöver som vegan. I alla fall, det är klart att man inte kan veta detta till 100%, men det är ändå ganska vedertaget att fisk inte har samma utvecklade cerebrala system som te.x grisar eller kor och det har varit det som legat bakom mitt val. Och fisk jag äter lever i alla fall i sin naturliga miljö tills den fångas- tja, hur naturlig nån miljö nu är efter människans skövling av jorden. Stackars nästa generation, säger jag. Men det är en annan diskussion). 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Börja första med att hitta vad du skall äta, hur ofta, hur stora portioner osv.. bara det är ju ett jobb i sig!

 

Sen.. när du fått till lite hyfsade matrutiner, lärt dig lite nya recept, ändrat några gamla så kandu.. först då räkna på lite olika saker, tex kalorier och kolisar osv!

 

Dumbell har jag hört skall funka bra för de som använder den?

 

http://www.dumbbell.se/

 

Men börja som sagt vad inte i fel ända.. börja med att få till en fungerande matordning.. och ta dig genom omställningsbesvär o sådant.. innan du micklar för mycket!

 

Och så blir jag lite filosofisk här på sluttampen.. Och här kommer Limps bevinga de ord!

 

"Det handlar inte om perfektion.. det handlar om ständiga förbättringar!" :)

 

Här kommer Zepps bevingade ord;

 

"LCHF är den enda "diet" där man får byta ut sin gamla mat mot sådan som är ännu godare!" :o

 

Här har du en semiveg till!

 

http://veglchf.wordpress.com/

Tack för ord, stöd och länkar! Uppskattas!

Link to comment
Share on other sites

Tack för ord, stöd och länkar! Uppskattas!

Utan planering funkar inget.. hur goda förutsatser man än hade!

 

Satsa på tre måltider om dagen, frukost, lunch, middag!

 

Har du väl bestämt dig så är det bara att bestämma vad du skall äta de olika måltiderna och sen handla hem det.

 

För grejen är att maten skall ligga där i kyl o frys när det är dags att laga mat.

 

Och det behöver inte vara särskild mat till frukost utan det går även bra att värma på rester från gårdagens middag.

Link to comment
Share on other sites

Tusen tack för långt och utförligt svar! Jag har väldigt bra koll på vad som innehåller vilken mängd kolhydrater, men tack i alla fall. Mitt problem har liksom varit att jag inte fattat det där med att äta MER fett helt enkelt betyder MER AV DEN TOTALA mängden som du ÄNDÅ skall äta! Jag har inte direkt heller något emot att räkna, men vad som irriterar mig är att i stället för att komma IFRÅN matfixeringen (tror vi i Västvärlden är alldeles för fixerade vid mat på gott och ont- tänk på hur OTROLIGT mycket media som handlar om mat och så nu alla rön, all ny vetenskap, all sponsrad vetenskap, all kommersialism, alla mål, allt generellt curlande med oss. I alla fall, att sitta dagligen och räkna och mäta känns för mig ganska övermaga- som ett sjukt lyxproblem. Jag vill inte riktigt vara sån... När det gäller miljön i stort så var det inte alls den jag tänkte på- jag har ALDRIG propagerat för att ta bort all djurhållning i världen (däremot kan du läsa starka argument BÅDE från din sida och från den sida som strävar efter att odlingsbar mark skall odlas och inte användas till bete, men det var inte dit jag ville komma: allt beror på vilka fakta man väljer ut!)- det viktiga för mig är HUR DJUREN MÅR, inte alls för att vi sedan skall äta dem, utan för att det är vidrigt att veta hur man behandlar djur, stänger in intelligenta varelser så benen knappt går att röra, matar dem med skit så de blir otympliga och aggressiva och attackerar varandra pga psykiska sjukdomar och vanvård, hur livsleda, vackra varelser, NATURLIGA varelser står i pyttesmå inhägnader med sår överallt och nickar och vaggar och skadar sig själva, hur man slaktar grisar i kokande vatten levande, hur kalvarna tas ifrån sin mammor, och tusen andra saker. Det är bara att VÄLJA att se hur det ser ut och man mår snart riktigt illa av hela branschen. Eller så kan man blunda och intellektualisera saken. Men du bedriver ett cirkelresonemang när du å ena sidan hävdar att det INTE är miljövänligt att INTE ät kött och sedan går med på att den industriella uppfödningen är negativ! Du tror väl inte att dessa enorma massor av kött hade kunnat produceras om det INTE hade varit för den industriella produktionen? Folk får visst äta kött om det är viktigt för dem och även jag har alltid tyckte mycket om kött, men efter att ha skaffat djur och insett att de har känsloliv och relationer inbördes och till världen så slutade jag äta kött och nu när jag gör det ibland så är det helt enkelt inte lika gott längre. Ville bara förklara det eftersom du började prata om "The Vegetarian Myth" (en av mina bästa väninnors tidigare föreläsare har skrivit boken. Själv odlar hon saker som spirulina, sjögräs, clorella OCH föder upp dju ) och att jorden behöver ett visst kretslopp. Det kan ju stämma, men definitivt inte det slags kretslopp som dominerar västvärlden och Kina i dag- finns inget naturligt med det. inget. Sedan tycker även jag att det är sjukt med utfiskande och gifterna i fisk och hur haven ser ut generellt skall vi inte tala om. Jag äter så klart aldrig utrotningshotad eller odlad fisk och försöker hålla mig a jour med vilka gifter som finns i vilken fisk. Helst skulle jag inte äta fisk eller ägg heller, men då skulle det bli sjukt svårt att äta enligt LCHF- fast kanske är det DET jag skall göra? Bli vegan... Men det är riktigt svårt att få i sig det kroppen behöver som vegan. I alla fall, det är klart att man inte kan veta detta till 100%, men det är ändå ganska vedertaget att fisk inte har samma utvecklade cerebrala system som te.x grisar eller kor och det har varit det som legat bakom mitt val. Och fisk jag äter lever i alla fall i sin naturliga miljö tills den fångas- tja, hur naturlig nån miljö nu är efter människans skövling av jorden. Stackars nästa generation, säger jag. Men det är en annan diskussion). 

 

Håller helt med dej om att det är helt sjukt hur vi håller djur i dag. Jag försöker förändra det genom att skapa en efterfrågan på etiskt bättre kött (det är dessutom godare) - det är svårare i Finland än i Sverige skulle jag säga, vi har inte kommit lika långt här. Mina båda föräldrar är biologer, så jag är liksom uppvuxen med miljötänk i modersmjölken ;-) Titta på Allan Savorys föredrag (sök på Allan Savory på kostdoktorn så finns föredraget där) om desertification och djuruppfödning - han visar alltså att FLER djur minskar utbredningen av öken på savann/prärie, bara man gör det på ett naturenligt sätt (mimic nature). Jag köper gräsbetat kött från en bonde på Åland - hans kor går ute i skogen hela sommaren och köttet blir jättegott. Lövängar hör till dom miljöer som har den största mångfalden av arter, både djur och växter, men för att behålla mångfalden behövs betande djur.

 

Att bli vegan är nog det sämsta man kan göra för miljön - importerade grönsaker, frukt, spannmål är verkligen inte bra för miljön. Dessutom är det katastrofalt för hälsan. Den horribla massuppfödningen av djur möjliggörs av överskottet på majs/soja/spannmål - det behövs någon som ska äta "skiten". Skulle transportkostnaderna och de verkliga kostnaderna för att producera bl.a.majs och soja faktiskt synas i priset, skulle det vara ekonomiskt vansinne att mata det i kor, som klarar sig (bäst) på gräs.

 

Den stora (kanske inte så stor ändå) skillnaden mellan oss är nog att jag inte bara tänker på dom stackars "stora" djuren utan tycker att hela världens alla ekosystem är minst lika viktiga (läs: mycket viktigare). Att utrota en växtart är lika katastrofalt och idiotiskt som att utrota en djurart. Och det mest korkade är att förstöra ett helt ekosystem. Däremot tycker jag inte att det är fel att äta ett djur - känns lika konstigt som att det skulle vara fel att äta en tomat ("stackars tomatplantans baby-frön"). Men djur som man ska äta ska behandlas med respekt! Ja för all del, det gäller också djur som inte ska ätas ;-). Jag slår ihjäl myggor och myror med dåligt samvete, jag räddar daggmaskar från att drunkna, jag mår illa om jag råkar trampa på en snigel, jag undviker att plocka blommor och växter (det kan ju vara något sällsynt), jag tycker det är hemskt att riva upp ogräs (fast ogräset kommer nog tillbaka), jag lämnar en (stor) del av bären på våra bärbuskar för att fåglar och andra djur ska få sin andel - gissa om jag tycker det är hemskt med massuppfödning av kor, grisar och hönor!!!

 

Med veganism tror jag inte man kan påverka djurhållningen - varför skulle producenten bry sig om den som ändå inte konsumerar hans varor? Närodlat och ekologiskt (i den ordningen) tror jag att är jätteviktigt. Dessutom skulle jag vilja att vi konsumenter skulle få tillbaka kontrollen på det vi äter - nu känns det som om storbolagen kontrollerar vår mat helt och hållet.

 

Det förfaller som om de som äter LCHF är mer intresserade av att maten är producerad på ett ekologiskt hållbart sätt än de som inte äter LCHF (Har någon undersökt saken? Skulle vara intressant att veta?) - det blir antagligen det lite automatiskt om man försöker undvika tillsatsämnen och annat oätligt. Mat som är bra för naturen (och djuren) smakar också bättre :-)

 

Lycka till med LCHF!!!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...