Jump to content

Ständiga förkylningar - Vad är fel?


Trattkantarellen
 Share

Recommended Posts

Hej!

 

Jag har ett problem. Jag började med LCHF i januari, har kört både lite mer strikt och lite mer liberalt, mitt mål är viktnedgång, men jag har ett stort problem.

Jag har varit så otroligt sjuk detta året. Är nu hemma på min 9 e korttidssjukskrivning för i år.

Har aldrig varit såhär sjuk förut :-/

I år har jag haft: Influensa, Halsfluss, Ögoninfektion, magsjuka och 5 förkylningar (förkylningar som innebär att jag blivit sängliggande i 2-6 dagar).

 

Jag förstår inte vad det är för fel, jag äter en liberal LCHF-kost, tar D-vitamintillskott, försöker köpa ekologiskt och närproducerat och laga maten själv från grunden. Försöker äta fisk 1-2ggr/vecka men tänkte börja med Omega3-tillskott för säkerhets skull för att se om det blev bättre.

 

Förstår inte hur jag kan vara mer sjuk nu när jag äter bättre kost än vad jag var när jag åt en kolhydratrik kost?

 

Är det någon som har några bra idéer? Den enda andra skillnaden förutom kosten är att jag bytte jobb i februari, och fick ett jobb närmare mitt hem, där jag trivs mkt bättre än på mitt förra jobb.

Jag jobbar mer med barn än innan, men det känns som att man borde vänja sig ganska snart..

 

Hoppas någon av er har några bra tips.

Link to comment
Share on other sites

Om man säger som så.. iomed att du äter nyttigt så lär du få i dig de vitaminer och annat du behöver.

 

Men förkylning är virus, och blir man angripen av ett man inte träffat på förut så blir man sjuk hur som helst.

 

Mellan låt säga 5-10 års mellanrum så har virusen förändrats så mycket att ditt imunförsvar inte känner igen dem och man blir dålig igen.

Link to comment
Share on other sites

Hur liberal är liberalt? Dvs vad är det för kolhydrater du faktiskt äter? Bakteriefloran i tarmen är något som starkt påverkar immunförsvaret. Vid strikt LCHF så missgynnas dessa bakterier och får sämre immunförsvar som följd. Samma fenomen kan uppenbara sig efter en antibiotikakur, då många upplever att magen rasar och sämre immunförsvar efteråt. Mitt råd är att testa resistent stärkelse om du inte gjort det förut: http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

Link to comment
Share on other sites

Jag äter alla sorters grönsaker, även lite morot enstaka ggr, och mejerier.

Äter någon enstaka frukt och mörk choklad ibland som godis, eller något LCHF-bakverk. Men "fredagsmys" nuförtiden är oftast lite brie och oliver istället för chips.
Jag har inte provat resistens stärkelse, men det kan vara värt ett försök, är ganska desperat just nu...

Link to comment
Share on other sites

Hmmm, även om du nu jobbar mer med barn och bli mer utsatt för visrus, så låter det som mycket förkylningar...

Jag skulle nog vända mig till VC (din arbetsgivare borde vara väldigt intresserad av att du gör det ialla fall) för att be dem ta lite prover för att se om du har någon brist eller så.

Nu vet jag inte hur mycket D-vitamin du tar, men jag tar dubbel dos (minst) mot vad det sår på förpackningen. Och det gör jag även nu, men inte mitt i sommaren när jag solar en del.

Link to comment
Share on other sites

I och med att du bytt barngrupp kan det ju vara en hel ny flora av basilusker du måste vänja dej vid. Jag är dödsrädd när jag åker ner och pussar barnbarnet för det är garanterat flera månaders krasslighet, i synnerhet som jag har nedsatt immunförsvar.

 

Sist klarade jag mej galant trots att han hade pågående öroninflammation. Jag boostade hälsokost en månad innan och hela vistelsen.

Manukahonung för halsinfektioner, curcumin med peperin (går med gurkmeja också men detta är starkare grejor) och cholostrum (som är råmjölkspulver.. väldigt immunförsvarshöjande).

För alla slags magsjukor, semestermage och även till viss del matförgiftning är hela vitpepparkorn kanon. Jag åker aldrig på semester utomlands (ens till Rom) utan vitppepparkorn, och jag har inte varit däckad på nästan 30 år sedan jag fick reda på det. Så fort nån hulkar i närheten tar jag en matsked.

Link to comment
Share on other sites

Hmmm, även om du nu jobbar mer med barn och bli mer utsatt för visrus, så låter det som mycket förkylningar...

Jag skulle nog vända mig till VC (din arbetsgivare borde vara väldigt intresserad av att du gör det ialla fall) för att be dem ta lite prover för att se om du har någon brist eller så.

Nu vet jag inte hur mycket D-vitamin du tar, men jag tar dubbel dos (minst) mot vad det sår på förpackningen. Och det gör jag även nu, men inte mitt i sommaren när jag solar en del.

 

Jag tar 5000 E/dag, Har D3 från PurePharma, den som kostdoktorn rekommenderar, tar två kapslar/dag.

Jo, jag ska på samtal med Hälsan&Arbetslivet pga alla sjukskrivningar, tänkte be dem vidarebefodra mig till någon som kan testa så det inte är någon bristsjukdom...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I och med att du bytt barngrupp kan det ju vara en hel ny flora av basilusker du måste vänja dej vid. Jag är dödsrädd när jag åker ner och pussar barnbarnet för det är garanterat flera månaders krasslighet, i synnerhet som jag har nedsatt immunförsvar.

 

Sist klarade jag mej galant trots att han hade pågående öroninflammation. Jag boostade hälsokost en månad innan och hela vistelsen.

Manukahonung för halsinfektioner, curcumin med peperin (går med gurkmeja också men detta är starkare grejor) och cholostrum (som är råmjölkspulver.. väldigt immunförsvarshöjande).

För alla slags magsjukor, semestermage och även till viss del matförgiftning är hela vitpepparkorn kanon. Jag åker aldrig på semester utomlands (ens till Rom) utan vitppepparkorn, och jag har inte varit däckad på nästan 30 år sedan jag fick reda på det. Så fort nån hulkar i närheten tar jag en matsked.

 

Jo, det är en omställning, jag är Tandläkare, har jobbat mkt med barn innan, men nu är det en helt ny typ av barn, har bytt till en klinik i ett socioekonomiskt belastat område, så det är mkt asylsökande och barn som har varit utomlands nyligen eller har släktingar som varit utomlands.

Har aldrig haft några större besvär med förkylningar förut...

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Jag har ett problem. Jag började med LCHF i januari, har kört både lite mer strikt och lite mer liberalt, mitt mål är viktnedgång, men jag har ett stort problem.

Jag har varit så otroligt sjuk detta året. Är nu hemma på min 9 e korttidssjukskrivning för i år.

Har aldrig varit såhär sjuk förut :-/

 

I år har jag haft: Influensa, Halsfluss, Ögoninfektion, magsjuka och 5 förkylningar (förkylningar som innebär att jag blivit sängliggande i 2-6 dagar).

 

Jag förstår inte vad det är för fel, jag äter en liberal LCHF-kost, tar D-vitamintillskott, försöker köpa ekologiskt och närproducerat och laga maten själv från grunden. Försöker äta fisk 1-2ggr/vecka men tänkte börja med Omega3-tillskott för säkerhets skull för att se om det blev bättre.

 

Förstår inte hur jag kan vara mer sjuk nu när jag äter bättre kost än vad jag var när jag åt en kolhydratrik kost?

 

Är det någon som har några bra idéer? Den enda andra skillnaden förutom kosten är att jag bytte jobb i februari, och fick ett jobb närmare mitt hem, där jag trivs mkt bättre än på mitt förra jobb.

Jag jobbar mer med barn än innan, men det känns som att man borde vänja sig ganska snart..

 

Hoppas någon av er har några bra tips.

 

Det finns flera här i forumet som berättat att dom fått väldigt mycket fler förkylningar sedan dom börjat med LCHF. Varför en del drabbas men inte andra kan man ju undra. Jag tror i alla fall inte att man kan förklara det enbart med att man blivit utsatt för mer smitta.

 

Hos en del har problemet försvunnit efter ett tag. Det kanske det gör för alla till slut.

Link to comment
Share on other sites

Det finns flera här i forumet som berättat att dom fått väldigt mycket fler förkylningar sedan dom börjat med LCHF. Varför en del drabbas men inte andra kan man ju undra. Jag tror i alla fall inte att man kan förklara det enbart med att man blivit utsatt för mer smitta.

 

Hos en del har problemet försvunnit efter ett tag. Det kanske det gör för alla till slut.

 

Okej, ja det hoppas jag verkligen.. Extremt frustrerande att vara sjuk hela tiden...

Link to comment
Share on other sites

Jag har samma erfarenhet. Började LCHF våren 2009 och var sjuk varannan vecka hela hösten det året. Sen har det blivit bättre till normalt skulle jag säga, jag är på intet sätt immun mot virus och bakterier utan åker på en influensa ibland som alla andra.

 

Äter du probiotika?, man behöver antagligen hjälpa upp tarmbakterierna med nya bakterier när man ställer om kosten. Och resistent stärkelse men det funkar dåligt för mig blir tok-hård i magen av potatismjöl.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Märkligt det där. Personligen upplever jag mig mycket mer immunförsvarsstärkt sedan jag påbörjade min lågkolhydratkosthållning. Innan jag blev rejält sjuk förra hösten/vintern så hade jag nästan fått intrycket av att jag inte längre kunde bli sjuk. Lite Stålmannenvibbar. :) Fast det kunde jag ju. Men har inte haft något mer sedan dess och det var första gången på flera år.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Då måste jag ha blivit utsatt för väldigt många nya virus under den här korta perioden...

Jag ser det som den mest troliga förklaringen!

 

För övrigt så låg jag sjuk hela helgen.. i något nytt äckligt virus!

Link to comment
Share on other sites

Hur har det funkat med viktnedgången? (Det kan ev ha ett samband.)

 

Jag gick ner 2 kilo i början, men sen när jag var sjuk gick jag upp lite igen, men totalt sedan starten har jag nu gått ner drygt 5kg, har ungefär 10kg kvar till min målvikt.

 

Jag har samma erfarenhet. Började LCHF våren 2009 och var sjuk varannan vecka hela hösten det året. Sen har det blivit bättre till normalt skulle jag säga, jag är på intet sätt immun mot virus och bakterier utan åker på en influensa ibland som alla andra.

 

Äter du probiotika?, man behöver antagligen hjälpa upp tarmbakterierna med nya bakterier när man ställer om kosten. Och resistent stärkelse men det funkar dåligt för mig blir tok-hård i magen av potatismjöl.

 

Okej, låter ju hoppfullt iaf om det kan gå över.. Nej, ingen pro-biotika. Mmm, har inte riktigt vågat prova resistent stärkelse än..

 

Märkligt det där. Personligen upplever jag mig mycket mer immunförsvarsstärkt sedan jag påbörjade min lågkolhydratkosthållning. Innan jag blev rejält sjuk förra hösten/vintern så hade jag nästan fått intrycket av att jag inte längre kunde bli sjuk. Lite Stålmannenvibbar. :) Fast det kunde jag ju. Men har inte haft något mer sedan dess och det var första gången på flera år.

 

Okej, lät ju väldigt trevligt. Önskar jag hade fått den responsen på lågkolhydratkosten också :-p

 

Jag ser det som den mest troliga förklaringen!

 

För övrigt så låg jag sjuk hela helgen.. i något nytt äckligt virus!

 

Hoppas jag har jobbat mig igenom de flesta virusen snart...

Inte bara mig det är synd om alltså, hoppas du mår bättre nu iaf!

Link to comment
Share on other sites

Jo, det är en omställning, jag är Tandläkare, har jobbat mkt med barn innan, men nu är det en helt ny typ av barn, har bytt till en klinik i ett socioekonomiskt belastat område, så det är mkt asylsökande och barn som har varit utomlands nyligen eller har släktingar som varit utomlands.

Har aldrig haft några större besvär med förkylningar förut...

Jag tror inte att det har med kostomläggningen att göra, tvärtom så rapporterar många att de är mycket mer sällan sjuk efter omläggningen av kost.

Har du ett friskt immunförsvar med ett vettigt antikroppsbildande, så kan du nog se fram emot att förhoppningsvis vara immun mot de flesta av luftburna virusinfektioner ett tag framåt :)

Fortsätter infektionerna, så ska du definitivt söka hjälp, och få testa ditt immunförsvar.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte att det har med kostomläggningen att göra, tvärtom så rapporterar många att de är mycket mer sällan sjuk efter att omläggningen av kost.

Har du ett friskt immunförsvar med ett friskt antikroppsbildande, så kan du nog se fram emot att förhoppningsvis vara immun mot de flesta av luftburna virusinfektioner ett tag framåt.

Fortsätter infektionerna, så ska du definitivt söka hjälp, och få testa ditt immunförsvar :)

 

Okej. Jo, känns ju som att kosten borde hjälpa, men blir så frustrerad när jag fortfarande blir sjuk så mkt efter ett halvår...

Men eftersom jag ändå måste på ett hälsosamtal ska jag be dem att få gå vidare och testa så det inte är något fel på immunförsvaret. Vet ju att jag har bra Hb-värde då jag är blodgivare, men tänker att det kanske kan vara någonting med de vita blodkropparna...

Link to comment
Share on other sites

Okej. Jo, känns ju som att kosten borde hjälpa, men blir så frustrerad när jag fortfarande blir sjuk så mkt efter ett halvår...

Men eftersom jag ändå måste på ett hälsosamtal ska jag be dem att få gå vidare och testa så det inte är något fel på immunförsvaret. Vet ju att jag har bra Hb-värde då jag är blodgivare, men tänker att det kanske kan vara någonting med de vita blodkropparna...

Be att få testa en Proteinfraktion och subklasser IgG, det visar om du har något vajsing med antikroppsbildandet.

 

Jag förstår att du blir frustrerad av att ofta vara sjuk...jag vet hur det är... :(

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Be att få testa en Proteinfraktion och subklasser IgG, det visar om du har något vajsing med antikroppsbildandet.

 

Jag förstår att du blir frustrerad av att ofta vara sjuk...jag vet hur det är... :(

 

Toppen med tips, känns ibland som att man måste veta exakt vad som bör testas för att det verkligen skall göras...

Jag är allergiker, astmatiker och atopiker, så min kropp är ju redan lite "felinställd"...

Ska ta tag i detta och hoppas de hittar någonting som sedan går att fixa...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Testa äta strikt ett tag !

 

Jag tillhör gruppen som slapp alla förkylningarna när jag började med lågkolhydratkost. Kulmen med förkylningarna nådde jag våren 2012 då jag hade i stort sett hast en förkylning per månad under vintern med avslutande dubbelsidig lunginflammation i mars. I maj började jag sedan äta LCHF, och sedan dess har jag inte varit sjuk alls.

Link to comment
Share on other sites

Okej. Jo, känns ju som att kosten borde hjälpa, men blir så frustrerad när jag fortfarande blir sjuk så mkt efter ett halvår...

Men eftersom jag ändå måste på ett hälsosamtal ska jag be dem att få gå vidare och testa så det inte är något fel på immunförsvaret. Vet ju att jag har bra Hb-värde då jag är blodgivare, men tänker att det kanske kan vara någonting med de vita blodkropparna...

 

Hon som hade samma problem som du gick också till läkare. Kanske kan det vara intressant att leta upp den tråden.

Link to comment
Share on other sites

Jag är också mer sjuk/förkyld nu än någonsin. Började med LCHF i januari i år. Har även haft konstiga svullnader i händer/fingrar, kramper i benen på nätterna/restless legs, ofta huvudvärk, dåsighet/dimhjärna. Dricker extra saltvatten med magnesium, tar multivitamin tillskott, hjälper sådär. Kan vara sköldkörteln som spökar? (har hypotyreos).

Börjar nu fundera om jag har brist på något också pga alla ökade förkylningar. 

Link to comment
Share on other sites

Testa äta strikt ett tag !

 

Jag tillhör gruppen som slapp alla förkylningarna när jag började med lågkolhydratkost. Kulmen med förkylningarna nådde jag våren 2012 då jag hade i stort sett hast en förkylning per månad under vintern med avslutande dubbelsidig lunginflammation i mars. I maj började jag sedan äta LCHF, och sedan dess har jag inte varit sjuk alls.

 

Mmm, kanske ska prova det...

 

Hon som hade samma problem som du gick också till läkare. Kanske kan det vara intressant att leta upp den tråden.

 

Okej, ska se om jag kan hitta den.

 

Jag är också mer sjuk/förkyld nu än någonsin. Började med LCHF i januari i år. Har även haft konstiga svullnader i händer/fingrar, kramper i benen på nätterna/restless legs, ofta huvudvärk, dåsighet/dimhjärna. Dricker extra saltvatten med magnesium, tar multivitamin tillskott, hjälper sådär. Kan vara sköldkörteln som spökar? (har hypotyreos).

Börjar nu fundera om jag har brist på något också pga alla ökade förkylningar. 

 

Hmm, de besvären har jag iaf inte, men jag har inget (vad jag vet) fel på min sköldkörtel heller...

 

Ät ordentligt med grönsaker så minskarisken för näringsbrist. Gärna matiga grönsaker som broccoli, sparris, kål, avokado etc.

 

Jo, försöker äta grönsaker till alla måltider (utom frukost då det bara blir grönsaker ibland). 

Link to comment
Share on other sites

Toppen med tips, känns ibland som att man måste veta exakt vad som bör testas för att det verkligen skall göras...

 

Sannerligen! Faktum är ju att med tanke på hur komplex kroppen är och att det kan finnas så fantastiskt många inverkande faktorer samt en uppsjö av variabler att ta hänsyn till så hävdar jag att det är precis den vägen man bör gå. Att blint följa generella riktlinjer och försöka stämma av dessa och endast dessa blir i bästa fall knepigt.

 

Tag bara en sådan "detalj" som att fettdrift (ketoadaption) kontra sockerdrift (kolhydratadaption) ofta skjuter väldigt mycket av generella test i sank. I regel så är ju "allt" än så länge anpassat för det senare ty där är normen (hujedamej). Sen funderar vi på vad som händer om man skulle ge sig på något så ytligt och redan osäkert som att göra en fettmätning på enklast möjliga vis. I dessa fall brukar man ofta nöja sig med att använda en bioimpedansmätare som är beroende av en standardiserad formel kopplad till bl.a. ålder och vikt och själva mätmetoden är helt beroende av vätskenivåer i kroppen. Sen funderar man på vad som händer som ketoadapterad med vätskenivår då dessa kopplas till glykogeninlagring som i sin tur är starkt kopplat till kolhydratintag...

 

Den här problematiken återkommer ju även i sammanhang som om den som testas är man eller kvinna, tränad/otränad. Faktorer som etnicitet finns också med i bilden, ex vad gäller naturligt D-vitaminupptag kopplat till pigmentdensitet etc etc.

 

Därför vore det verkligen bra med en utveckling där man åtminstone försökte beakta olikheter hos vårdtagaren ur ett mycket vidare helhetsperspektiv, ex. genom att tillgängliggöra specifika avgränsade tester även för privat bruk som underlättar verklig hälsouppföljning. En förutsättning för en bredare utveckling åt detta håll är ju såklart att man får upp ögonen för ett de facto hälsoperspektiv istället för, som nu, ett patologiskt perspektiv där fokus ligger på att komma till rätta med sjukdomar och - vanligare - symptom därom...medelst receptutskrivning och påfyllda kassakistor för medicinindustrin. Vi måste, uttryckt annorlunda, avnormalisera sjukdomstillståndet. Det är inte normalt att människor skall vara beroende av allsköns kryckor i form av piller och mediciner. Det blir dock normalt när man inte ens har basal koll på vad en hälsosam kosthållning innebär i relation till den flora av individuella variationer som finns enligt det jag redan nämnt. Normen utgår givetvis också - sannolikt mest - från att det är andra intressen än exempelvis allmänhälsa som prioriteras. Pfizers och Unilevers kvartalsrapporter är ju i praktiken långt mer viktiga.

 

Fel fokus med extrem närsynthet. Kort och gott, gör om! Det är även saker som dessa som gör politiken och den aktuella valrörelsen smått pinsam. Alla diskuterar medlen istället för de egentliga målen. Man snöar in på si och så många miljoner till ex. vården och allt blir en tävlan om vem som lovar mest när man istället måste börja med att omdefiniera hela synen. I ett perfekt samhälle har vi ju ingen vård helt enkelt för att den inte behövs. Det är således det, förvisso, utopiska målet! Men vem bryr sig om visioner i en tid av karriärpolitik och snudd på genomkorkat ledarskap helt utan annan vilja än att gynna sitt eget Favvo-Politik AB och/eller sin person?

 

Lite OT, jag beklagar.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Trattkantarell: är också allergiger, astmatiker, atopiker...plus en gammal fibromyalgidiagnos. När jag blev sjukare och sjukare under 10 år funkade inte nyttig kost eller träning. Det visade sej att jag hade kortisolbrist (binjureinsufficiens), D-vitaminbrist samt behövde två slags sköldkörtelmedicin. Varken husläkare eller allergiläkare hade förstått vad som var fel. Men när jag väl fick rätt hjälp vände det :) Steg 1- rätt medicinering så kroppen började funka, allergi/astma/värk blev bättre. Steg 2- ca 1 år senare jobbar jag med kosten och att äntligen kunna träna utan att bli dålig. Kan alltså vara en god ide att boka provtagning på vårdcentral tex sköldkörtelvärden, kortisol, D-vitamin, gluten, natrium, järn, kalium, kalcium. Lycka till :)

Link to comment
Share on other sites

Är du stressad? Känn efter på riktigt innan du svarar. Du har trots allt börjat ett nytt jobb (om jag läste rätt). Ett tips är att tänka på att andas med magen (boxandning = 4 sekunder in, 4 sekunder ut, 4 sekunder vänta med inandning, sen om igen). Jag känner mig sällan stressad, men när jag sätter mig och tänker på min andning förstår jag tamejfan inte hur jag överlever dagarna ibland :D . Ofta blir andningen lite ryckig vilket jag kopplat ihop med stress. Lycka till.

 

/Glen

Link to comment
Share on other sites

Är du stressad? Känn efter på riktigt innan du svarar. Du har trots allt börjat ett nytt jobb (om jag läste rätt). Ett tips är att tänka på att andas med magen (boxandning = 4 sekunder in, 4 sekunder ut, 4 sekunder vänta med inandning, sen om igen). Jag känner mig sällan stressad, men när jag sätter mig och tänker på min andning förstår jag tamejfan inte hur jag överlever dagarna ibland :D . Ofta blir andningen lite ryckig vilket jag kopplat ihop med stress. Lycka till.

 

/Glen

JO. Det jag tänkte skriva men glömde var att immunförsvaret är kopplat till stress. LCHF löser liksom inte allt.

Link to comment
Share on other sites

Trattkantarell: är också allergiger, astmatiker, atopiker...plus en gammal fibromyalgidiagnos. När jag blev sjukare och sjukare under 10 år funkade inte nyttig kost eller träning. Det visade sej att jag hade kortisolbrist (binjureinsufficiens), D-vitaminbrist samt behövde två slags sköldkörtelmedicin. Varken husläkare eller allergiläkare hade förstått vad som var fel. Men när jag väl fick rätt hjälp vände det :) Steg 1- rätt medicinering så kroppen började funka, allergi/astma/värk blev bättre. Steg 2- ca 1 år senare jobbar jag med kosten och att äntligen kunna träna utan att bli dålig. Kan alltså vara en god ide att boka provtagning på vårdcentral tex sköldkörtelvärden, kortisol, D-vitamin, gluten, natrium, järn, kalium, kalcium. Lycka till :)

 

Jag ska på samtal med Hälsan&Arbetslivet (vår företagshälsa) på fredag, får se vad dom säger..

Det är absolut något att gå vidare och kolla upp värden om det fortsätter...

 

JO. Det jag tänkte skriva men glömde var att immunförsvaret är kopplat till stress. LCHF löser liksom inte allt.

 

Jo, alltså jag är ju stressad på jobbet till och från.. Jobbar med patienter och har tider att hålla så...

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Jag har ett problem. Jag började med LCHF i januari, har kört både lite mer strikt och lite mer liberalt, mitt mål är viktnedgång, men jag har ett stort problem.

Jag har varit så otroligt sjuk detta året. Är nu hemma på min 9 e korttidssjukskrivning för i år.

Har aldrig varit såhär sjuk förut :-/

 

I år har jag haft: Influensa, Halsfluss, Ögoninfektion, magsjuka och 5 förkylningar (förkylningar som innebär att jag blivit sängliggande i 2-6 dagar).

 

Jag förstår inte vad det är för fel, jag äter en liberal LCHF-kost, tar D-vitamintillskott, försöker köpa ekologiskt och närproducerat och laga maten själv från grunden. Försöker äta fisk 1-2ggr/vecka men tänkte börja med Omega3-tillskott för säkerhets skull för att se om det blev bättre.

 

Förstår inte hur jag kan vara mer sjuk nu när jag äter bättre kost än vad jag var när jag åt en kolhydratrik kost?

 

Är det någon som har några bra idéer? Den enda andra skillnaden förutom kosten är att jag bytte jobb i februari, och fick ett jobb närmare mitt hem, där jag trivs mkt bättre än på mitt förra jobb.

Jag jobbar mer med barn än innan, men det känns som att man borde vänja sig ganska snart..

 

Hoppas någon av er har några bra tips.

 

Jag läste en artikel för några år sedan där det stod att omega 3 tillskott ökar risken för influensa. Jag tror att infektionerna har att göra med kostomläggningen. På vilket sätt är jag dock inte säker på. I mina funderingar kring detta så undrar jag om det är personer som har en måttlig övervikt som i första hand har fått detta övergångsproblem.

 

I vilken utsträckning åt du fett innan du gick över till LCHF?

 

Hur såg dina motionsvanor ut innan LCHF och sedan du bytte kost?

 

Hur länge hade du ätit LCHF när du blev sjuk första gången?

 

Är det något annat som blivit sämre eller bättre efter kostomläggningen?

Link to comment
Share on other sites

Jag läste en artikel för några år sedan där det stod att omega 3 tillskott ökar risken för influensa. Jag tror att infektionerna har att göra med kostomläggningen. På vilket sätt är jag dock inte säker på. I mina funderingar kring detta så undrar jag om det är personer som har en måttlig övervikt som i första hand har fått detta övergångsproblem.

 

Okej. lät intressant...

 

I vilken utsträckning åt du fett innan du gick över till LCHF?

 

Jag äter inte så extremt mkt fett nu (inga fettkaffe etc) men lite mer smör när jag steker, kaffe med grädde istället för mjölk och mer avocado och olivolja än innan. Köper osten med högst fetthalt etc. Jag har inte använt lightprodukter på länge, slutade nog med det ett par år innan LCHF iaf. 

 

Hur såg dina motionsvanor ut innan LCHF och sedan du bytte kost?

 

När jag jobbade på mitt förra jobb tågpendlade jag dit, så blev mer vardagsmotion nu efter att jag bytte jobb. (Började lite lätt med LCHF-tänket för snart ett år sedan, men körde igång "på allvar" 1/1, bytte jobb 17/2.)

Annars har jag nog tränat generallt sett mindre efter kostomläggningen, men mkt pga av att jag har haft mkt runt omkring mig med jobbyten och alla sjukdagar.

Just nu har jag precis satt igång igen med träningen, försöker få till 2-3 träningspass i veckan iaf (powerwalk, jogging, gym, aerobics, el. dyl)

 

Hur länge hade du ätit LCHF när du blev sjuk första gången?

 

Hmm... Eftersom jag började lite lätt med min kostomläggning i typ oktober är det lite svårt att säga... Var i Thailand på semester i slutet av oktober, blev ganska förkyld direkt efter att vi kom hem (flygplansförkylning?). Hade nog någon mer förkylning efter det också senare på höste/vintern. Sen la jag om kosten "på riktigt" 1/1, och fick influensa i slutet på februari (en vecka efter jag började på nya jobbet...)

 

Är det något annat som blivit sämre eller bättre efter kostomläggningen?

 

Hmm. Jag är inte lika hungrig, behöver inte äta mellanmål så ofta. Får mer pengar över eftersom jag inte köper latte på stan hela tiden :P 

Har gått ner ca 5kg i vikt, inga större skillnader i övrigt.

Link to comment
Share on other sites

 

Jag läste en artikel för några år sedan där det stod att omega 3 tillskott ökar risken för influensa. Jag tror att infektionerna har att göra med kostomläggningen. På vilket sätt är jag dock inte säker på. I mina funderingar kring detta så undrar jag om det är personer som har en måttlig övervikt som i första hand har fått detta övergångsproblem.

 

Okej. lät intressant...

 

I vilken utsträckning åt du fett innan du gick över till LCHF?

 

Jag äter inte så extremt mkt fett nu (inga fettkaffe etc) men lite mer smör när jag steker, kaffe med grädde istället för mjölk och mer avocado och olivolja än innan. Köper osten med högst fetthalt etc. Jag har inte använt lightprodukter på länge, slutade nog med det ett par år innan LCHF iaf. 

 

Hur såg dina motionsvanor ut innan LCHF och sedan du bytte kost?

 

När jag jobbade på mitt förra jobb tågpendlade jag dit, så blev mer vardagsmotion nu efter att jag bytte jobb. (Började lite lätt med LCHF-tänket för snart ett år sedan, men körde igång "på allvar" 1/1, bytte jobb 17/2.)

Annars har jag nog tränat generallt sett mindre efter kostomläggningen, men mkt pga av att jag har haft mkt runt omkring mig med jobbyten och alla sjukdagar.

Just nu har jag precis satt igång igen med träningen, försöker få till 2-3 träningspass i veckan iaf (powerwalk, jogging, gym, aerobics, el. dyl)

 

Hur länge hade du ätit LCHF när du blev sjuk första gången?

 

Hmm... Eftersom jag började lite lätt med min kostomläggning i typ oktober är det lite svårt att säga... Var i Thailand på semester i slutet av oktober, blev ganska förkyld direkt efter att vi kom hem (flygplansförkylning?). Hade nog någon mer förkylning efter det också senare på höste/vintern. Sen la jag om kosten "på riktigt" 1/1, och fick influensa i slutet på februari (en vecka efter jag började på nya jobbet...)

 

Är det något annat som blivit sämre eller bättre efter kostomläggningen?

 

Hmm. Jag är inte lika hungrig, behöver inte äta mellanmål så ofta. Får mer pengar över eftersom jag inte köper latte på stan hela tiden :P 

Har gått ner ca 5kg i vikt, inga större skillnader i övrigt.

 

 

Jag ser ju inget klockrent men om du bara har ökat fettet lite så undrar jag hur mycket du äter av kolhydrater och protein och vilka livsmedel det är. Jag har fått intrycket att dom som kör liberalt ofta har börjat strikt och sedan blivit mer liberala när kroppen vant sig vid fettdrift. Om kroppen har svårt att hantera den ökade fettmängden kan det nog bli en del trubbel.

 

För egen del äter jag blandkost men när dom började skriva om LCHF och att fett inte var så farligt så ökade jag fettet och då hade jag i stort sett luftvägsinfektioner en hel vinter. Går man samtidigt ner mycket i vikt så är nog risken för problem mycket mindre. Särskilt om man har mycket att ta av och inte tränar samtidigt.

 

När det gäller elitidrottare så finns det många studier som visar att risken för infektioner minskar om dom intar kolhydrater direkt efter träning. Studierna är troligen gjorda på människor som äter kolhydratrik mat i största allmänhet men intressant ändå.

 

När det gäller infektioner är det ju också lätt att hamna i en ond cirkel. För min egen del har det ofta varit så att jag lättare fick en ny förkylning när jag haft en tidigare samma vinter. Det som hände när jag åt mer fett var att dom aldrig gick över.

 

Samtidigt finns det studier som visar att obesa människor får bättre immunförsvar vid kalorirestriktion så det är inte alltid lätt att jämföra mellan människor även om man äter samma kost.

 

Jag har jobbat mycket med kost och motion sedan den förfärliga vintern och numera är jag nästan aldrig sjuk. Blir jag förkyld så går det snabbt över.

Link to comment
Share on other sites

Jag ser ju inget klockrent men om du bara har ökat fettet lite så undrar jag hur mycket du äter av kolhydrater och protein och vilka livsmedel det är. Jag har fått intrycket att dom som kör liberalt ofta har börjat strikt och sedan blivit mer liberala när kroppen vant sig vid fettdrift. Om kroppen har svårt att hantera den ökade fettmängden kan det nog bli en del trubbel.

 

För egen del äter jag blandkost men när dom började skriva om LCHF och att fett inte var så farligt så ökade jag fettet och då hade jag i stort sett luftvägsinfektioner en hel vinter. Går man samtidigt ner mycket i vikt så är nog risken för problem mycket mindre. Särskilt om man har mycket att ta av och inte tränar samtidigt.

 

När det gäller elitidrottare så finns det många studier som visar att risken för infektioner minskar om dom intar kolhydrater direkt efter träning. Studierna är troligen gjorda på människor som äter kolhydratrik mat i största allmänhet men intressant ändå.

 

När det gäller infektioner är det ju också lätt att hamna i en ond cirkel. För min egen del har det ofta varit så att jag lättare fick en ny förkylning när jag haft en tidigare samma vinter. Det som hände när jag åt mer fett var att dom aldrig gick över.

 

Samtidigt finns det studier som visar att obesa människor får bättre immunförsvar vid kalorirestriktion så det är inte alltid lätt att jämföra mellan människor även om man äter samma kost.

 

Jag har jobbat mycket med kost och motion sedan den förfärliga vintern och numera är jag nästan aldrig sjuk. Blir jag förkyld så går det snabbt över.

MKJ, du skriver att "Om kroppen har svårt att hantera den ökade fettmängden kan det nog bli en del trubbel".

Vad menar du då för trubbel och vad har du för förklaring till de eventuella trubblen?

Link to comment
Share on other sites

MKJ, du skriver att "Om kroppen har svårt att hantera den ökade fettmängden kan det nog bli en del trubbel".

Vad menar du då för trubbel och vad har du för förklaring till de eventuella trubblen?

 

Vilken sorts trubbel det blir kan bli olika för olika människor både för att vi har olika utgångsläge och för att vi är olika genetiskt. När det gäller en exakt förklaring så är det ju svårt men det pågår ju en uppsjö av biokemiska processer i våra kroppar hela tiden och att maten kan påverka dessa är vi väl överens om i det här forumet. Att kroppen kan ha svårt att hantera kolhydrater efter en period med LCHF känner vi ju också till. Människor som skall göra ett glukosbelastningstest uppmanas att äta kolhydrater 3 dagar innan. Många får övergångsbesvär och en del försämringar när dom börjar med LCHF medan andra inte märker så mycket. Kroppen anpassar sig till det bränsle dom får och det går lättare om man snålar in på det andra.

 

Det jag skrev var ju att det kunde bli trubbel om kroppen har svårt att hantera den ökade fettmängden. Det är ju inte konstigare än att det kan bli trubbel om man äter mer kolhydrater än kroppen kan hantera. Sedan finns det ju olika typer av både fett och kolhydrater och vi har som sagt olika utgångsläge så det är ju svårt att säga något generellt. Det skulle i så fall vara att om man efter en lång period med viktuppgång lyckas gå neråt i vikt igen så får man hälsofördelar oavsett vilken kost man äter.

Link to comment
Share on other sites

Vilken sorts trubbel det blir kan bli olika för olika människor både för att vi har olika utgångsläge och för att vi är olika genetiskt. När det gäller en exakt förklaring så är det ju svårt men det pågår ju en uppsjö av biokemiska processer i våra kroppar hela tiden och att maten kan påverka dessa är vi väl överens om i det här forumet. Att kroppen kan ha svårt att hantera kolhydrater efter en period med LCHF känner vi ju också till. Människor som skall göra ett glukosbelastningstest uppmanas att äta kolhydrater 3 dagar innan. Många får övergångsbesvär och en del försämringar när dom börjar med LCHF medan andra inte märker så mycket. Kroppen anpassar sig till det bränsle dom får och det går lättare om man snålar in på det andra.

 

Det jag skrev var ju att det kunde bli trubbel om kroppen har svårt att hantera den ökade fettmängden. Det är ju inte konstigare än att det kan bli trubbel om man äter mer kolhydrater än kroppen kan hantera. Sedan finns det ju olika typer av både fett och kolhydrater och vi har som sagt olika utgångsläge så det är ju svårt att säga något generellt. Det skulle i så fall vara att om man efter en lång period med viktuppgång lyckas gå neråt i vikt igen så får man hälsofördelar oavsett vilken kost man äter.

Jag trodde att du hade några tankar om just förkylningsproblem orsakad av en ökad fettmängd som kroppen eventuellt har svårt att hantera, och vad det i så fall kan bero på :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag trodde att du hade några tankar om just förkylningsproblem orsakad av en ökad fettmängd som kroppen eventuellt har svårt att hantera, och vad det i så fall kan bero på :)

 

Nej det har jag inte lyckats klura ut. Det är dock flera som berättat att dom fått upprepade infektioner efter att dom börjat med LCHF och jag fick det när jag ökade fettmängden. Därmed inte sagt att man får infektioner av LCHF. Det kanske är snarare när man ökar fettandelen utan att minska mängden kolhydrater tillräckligt.

 

Om man startar liberalt så kanske det blir som fet mat för en kropp som inte är intrimmad på fettdrift och då finns det ju många studier som pekar på hälsorisker.

 

Fet mat kan försämra immunförsvaret. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/fett-slog-mot-immunforsvaret/

 

Ligger man på konstant energiunderskott och minskar i vikt så har nog fettet inte samma negativa inverkan.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Om man startar liberalt så kanske det blir som fet mat för en kropp som inte är intrimmad på fettdrift och då finns det ju många studier som pekar på hälsorisker.

 

Ärligt talat...finns det verkligen många studier som visar på att vissa fördelningar av makronutrienter leder till fler infektioner andra? Vilka fördelningar är det då som är speciellt farliga?

 

 

 

 

 

Ligger man på konstant energiunderskott och minskar i vikt så har nog fettet inte samma negativa inverkan.

Näää...och om man befinner sig i en uppgående spiral viktmässigt så är det säkert inte bra för hälsan...men det är ju inget som TS har berättat om....
 
...och det är alltså specifikt fettkonsumtionen som är farlig vid viktuppgång?
Link to comment
Share on other sites

 

Ärligt talat...finns det verkligen många studier som visar på att vissa fördelningar av makronutrienter leder till fler infektioner andra? Vilka fördelningar är det då som är speciellt farliga?

 

 

 

Näää...och om man befinner sig i en uppgående spiral viktmässigt så är det säkert inte bra för hälsan...men det är ju inget som TS har berättat om....
 
...och det är alltså specifikt fettkonsumtionen som är farlig vid viktuppgång?

 

 

Jag skrev inte att det berodde på fördelning av makronutrienter men om man plötsligt ökar mängden fett i maten så kan kroppen ha svårt att hantera det. Ju mer kolhydrater man äter samtidigt ju svårare blir troligen omställningen.

 

Nej trådskaparen har inte gått upp i vikt men inte neråt hela tiden heller.

 

Har man väl fått en första infektion så blir man ju känsligare också.

 

För mig som inte är van att äta fett så har det blivit rena kalabaliken när jag ökat fettet. Många som ätit LCHF ett tag mår ju inte så bra om dom plötsligt äter en massa kolhydrater.

Link to comment
Share on other sites

Nej det har jag inte lyckats klura ut. Det är dock flera som berättat att dom fått upprepade infektioner efter att dom börjat med LCHF och jag fick det när jag ökade fettmängden. Därmed inte sagt att man får infektioner av LCHF. Det kanske är snarare när man ökar fettandelen utan att minska mängden kolhydrater tillräckligt.

 

Om man startar liberalt så kanske det blir som fet mat för en kropp som inte är intrimmad på fettdrift och då finns det ju många studier som pekar på hälsorisker.

 

Fet mat kan försämra immunförsvaret. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/fett-slog-mot-immunforsvaret/

 

Ligger man på konstant energiunderskott och minskar i vikt så har nog fettet inte samma negativa inverkan.

Den där handlar om möss som har en genetisk imunbrist.. nämligen IL-6 defekter!

 

Och ja.. lider man av sagda imunologiska deffekt sååå...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Då för

Jag skrev inte att det berodde på fördelning av makronutrienter men om man plötsligt ökar mängden fett i maten så kan kroppen ha svårt att hantera det. Ju mer kolhydrater man äter samtidigt ju svårare blir troligen omställningen.

 

Nej trådskaparen har inte gått upp i vikt men inte neråt hela tiden heller.

 

Har man väl fått en första infektion så blir man ju känsligare också.

 

För mig som inte är van att äta fett så har det blivit rena kalabaliken när jag ökat fettet. Många som ätit LCHF ett tag mår ju inte så bra om dom plötsligt äter en massa kolhydrater.

Då förstår jag kanske vad du menar... du pratar om övergångsbesvären?...men TS hade ätit LCHF i 8 månader...så de borde inte finnas längre...dessutom brukar rekommendationen vara att äta lite mer kh om man får stora problem, det är inte farligt. :) ..och TS åt en liberal LCHF.

 

...har du testat en mer liberal variant av LCHF? Du kanske inte skulle få dina problem då?

Link to comment
Share on other sites

Då förDå förstår jag kanske vad du menar... du pratar om övergångsbesvären?...men TS hade ätit LCHF i 8 månader...så de borde inte finnas längre...dessutom brukar rekommendationen vara att äta lite mer kh om man får stora problem, det är inte farligt. :) ..och TS åt en liberal LCHF.

 

...har du testat en mer liberal variant av LCHF? Du kanske inte skulle få dina problem då?

 

Ja trådskaparen har ätit LCHF i 8 månader men under tiden dragits med infektioner vilket också påverkar kroppen. Jag har inte själv provat LCHF men provat att öka andelen fett under en längre tid. Det funkar om jag gör det ihop med enbart sallad, tomater och gurka men om jag äter det tillsammans med annan mat så går det inte så bra.

 

Jag skrev ju för övrigt också till trådskaparen att jag inte ser något klockrent. Jag skrev bara en del fakta som styrker att kosten påverkar immunförsvaret och dessutom en del egna funderingar och erfarenheter.

Link to comment
Share on other sites

Ja trådskaparen har ätit LCHF i 8 månader men under tiden dragits med infektioner vilket också påverkar kroppen. Jag har inte själv provat LCHF men provat att öka andelen fett under en längre tid. Det funkar om jag gör det ihop med enbart sallad, tomater och gurka men om jag äter det tillsammans med annan mat så går det inte så bra.

 

Jag skrev ju för övrigt också till trådskaparen att jag inte ser något klockrent. Jag skrev bara en del fakta som styrker att kosten påverkar immunförsvaret och dessutom en del egna funderingar och erfarenheter.

Jag håller med om att kroppen är en komplicerad apparat och att är svårt att dra säkra slutsatser... men samtidigt, just därför, är det lite tokigt att hänvisa till "många studier" som antagligen inte är relevanta i den här tråden ;-)

 

Många här (min uppfattning iaf) anser att LCHF stärker immunförsvaret...jag har å andra sidan inte hört talas om studier som på något säkert sätt skulle stödja ett sådant påstående.

 

(Antagligen är det exkluderandet av socker och ev också spannmålsprodukter som ger många av LCHF:s positiva effekter)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag håller med om att kroppen är en komplicerad apparat och att är svårt att dra säkra slutsatser... men samtidigt, just därför, är det lite tokigt att hänvisa till "många studier" som antagligen inte är relevanta i den här tråden ;-)

 

Många här (min uppfattning iaf) anser att LCHF stärker immunförsvaret...jag har å andra sidan inte hört talas om studier som på något säkert sätt skulle stödja ett sådant påstående.

 

(Antagligen är det exkluderandet av socker och ev också spannmålsprodukter som ger många av LCHF:s positiva effekter)

 

Jag är också övertygad om att LCHF kan stärka immunförsvaret men först när man är anpassad till fettdrift.

Link to comment
Share on other sites

Jag är också övertygad om att LCHF kan stärka immunförsvaret men först när man är anpassad till fettdrift.

Det är inte jag övertygad om.. dvs att LCHF stärker immunförsvaret!

 

Däremot är jag starkt övertygad om att en undermålig kost kan reducera immunförsvaret/skapa en kroniskt inflamatorisk miljö!

 

Så utifall man lagt sig till med en mer näringsrik kost iomed övergång till LCHF så kan det säkert reducera de dåliga influenser som den undermåliga kosten orsakade.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...