Sigurdur 617 Postad 9 September, 2014 Share Postad 9 September, 2014 Hej. Jag steker köttbullar i ugn. Det blir massor av fett som rinner ut ur köttbullarna. Lite synd att slänga... Kan man göra något med det? Är det ätbart, eller är det... äckligt? Det är blandfärsbullar, lär väl stekas minst 40 min (?) på 200 grader eller så. Kan man hälla över fettet i stekpanna, krydda med grädde och bikarbonat och göra en acceptabel sås av detta?Nån som har erfarenhet av långpanne-sky? Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
stoscha 7 142 Postad 9 September, 2014 Share Postad 9 September, 2014 Hej. Jag steker köttbullar i ugn. Det blir massor av fett som rinner ut ur köttbullarna. Lite synd att slänga... Kan man göra något med det? Är det ätbart, eller är det... äckligt? Det är blandfärsbullar, lär väl stekas minst 40 min (?) på 200 grader eller så. Kan man hälla över fettet i stekpanna, krydda med grädde och bikarbonat och göra en acceptabel sås av detta? Nån som har erfarenhet av långpanne-sky? Ja visst kan du göra sås på det. Det är ju samma sak som steksky i stekpanna... förresten vad använder du bikarbonat till. Det känner jag inte igen Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Sigurdur 617 Postad 9 September, 2014 Författare Share Postad 9 September, 2014 Så att det blir lite mer fluffig sås. Redning. Räcker med pyttelite. 2 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Sigurdur 617 Postad 9 September, 2014 Författare Share Postad 9 September, 2014 Skyn blev inte så bra (lite för bränt). Nån som har bar tips på hur man gör en fin sås av stekpannesky?Jag brukar bara ha i grädde oftast. Tips på variation vore trevligt. Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
LottaJ 327 Postad 9 September, 2014 Share Postad 9 September, 2014 Sky från stekpannan använder jag till sås när jag gör "Bamsebiff" (man trycker ut 400gram färs (kryddad med vad du gillar, vi brukar köra örtsalt och peppar) i en stekpanna, delar i 4 delar, steker ett tag, vänder, steker klart). Då tillsätter jag grädde, lite buljong, soja och persilja (oftast fryst)! Det blir gott, det är kanske persiljan som gör det!?!?! 2 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
stoscha 7 142 Postad 9 September, 2014 Share Postad 9 September, 2014 Skyn blev inte så bra (lite för bränt). Nån som har bar tips på hur man gör en fin sås av stekpannesky? Jag brukar bara ha i grädde oftast. Tips på variation vore trevligt. Ett gammalt husmorstips om en sås blir bränd är att byta kastrull och koka med en rå potatis i bitar. Den suger åt sej den brända smaken. Potatis går att använda till annat än mat också 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Sigurdur 617 Postad 9 September, 2014 Författare Share Postad 9 September, 2014 Går potatis att använda? 2 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Totto 902 Postad 9 September, 2014 Share Postad 9 September, 2014 Jag skulle vispa ur långpannan med vatten i första hand när den ännu är varm och ta tillvara på det goda till sås eller soppa eller vad som. Småslattar sparar jag i frysfacket. Hade det varit i stekpanna hade jag bara lämnat den odiskad och sen stekt ägg eller något annat nån dag senare - men låta den stå med locket på för att skydda innehållet mot katter. Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Vältränad nörd 315 Postad 9 September, 2014 Share Postad 9 September, 2014 Kan rekommendera att göra smörsås på det, det blir riktigt gott. Jag gör det ibland på sky från kött. Så här gör man: Lägg i smör tillsammans med skyn/fettet från köttet. Om skyn ligger i en stekpanna ska pannan inte vara för varm, men tillräckligt varmt för att smöret ska smälta. Smör/sky blandningen ska vara lite varmare än fingertemperatur, dvs. ljumen. Häll i en skvätt vatten och vinäger i en kastrull. (vet inte hur mycket jag brukar ha i, men säg 1 matsked av varje för varje 50 g smör). Ju mer vätska man har i här, desto fluffigare blir såsen. Häll i äggulor (1 ägg / 50 g smör). Värm på svag värme under omrörning tills ett skum bildats, typ som lösvispad grädde. Då är det dags att hälla i smör/sky blandningen. Häll i droppvis under omrörning, efter ett tag kan du hälla i lite snabbare. Häller man i för snabbt, så skär sig såsen, då är det bara ta en ny äggula och droppvis hälla i den skurna såsen under omrörning. Att göra den här såsen är samma princip som bearnaisesås. Såsen behövs oftast inte kryddas, eftersom kryddorna från köttet finns i skyn. 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
kareng 1 570 Postad 10 September, 2014 Share Postad 10 September, 2014 Hej.... bikarbonat och göra en acceptabel sås av detta? Jag undrar också varför du har bikarbonat i? Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tobias 630 Postad 15 September, 2014 Share Postad 15 September, 2014 Sila genom en finmaskig sil så blir du av med det brända. Lite extra smör i pannan gör nog att det inte bränner så mycket. Jag tror inte jag brukar köra de så länge, men vet inte riktigt. Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.