Undeniably Posted September 9, 2014 Share Posted September 9, 2014 Ursäkta korkade frågor... Men är ovanstånde livsmedel okej enligt LCHF? Tycker det är lite svårt att veta om specifika grejer är ok eller ej... :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vältränad nörd Posted September 9, 2014 Share Posted September 9, 2014 Tycker det är en väldigt relevant fråga, och inte helt enkel att svara på Det beror på hur liberal LCHF man äter. Det viktigaste är att man mår bra av det man äter, LCHF eller inte. Jag tror att alla de här livsmedlen i är hälsosamma livsmedel, som de flesta mår bra av när de äter dem. Det finns dock undantag, det är vissa som är känsliga mot kolhydrater, och för de personerna är det inte säker att de livsmedlen du nämner är de allra bästa. Men som sagt, jag tror att de flesta mår bra av de här livsmedlen. Tomatjuice: Jag skulle säga att den är ok. Tomater är godkänd vara, så då borde tomatjuice vara det också. Kidneybeans: Det är ingen typisk LCHF vara. Det innehåller kolhydrater, men inte så jätte mycket, det innehåller en del protein, så jag tror det är ett relativt bra livsmedel. Äter du liberal LCHF så går det troligtvis bra. Mandel: Det brukar oftast gå bra, och är LCHF godkänt. Det är mer "lchf godkännt" än kidneybeans. Personligen äter jag mycket nötter, mandlar och fröer. Personligen tycker jag att mandlar, nötter och frön är underskattade livsmedel. De innehåller massor med nyttigheter, innehåller mycket fett som gör en mätt länge, samt innehåller mycket protein. Äter man fröer, som solroskärnor och pumpa frön, så är det billigt också. Det är väldigt gott att ha i sallader. Hoppas att du blev något klokare 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeniably Posted September 9, 2014 Author Share Posted September 9, 2014 Kanon! Jag är klok som en uggla nu, tack! :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeniably Posted September 10, 2014 Author Share Posted September 10, 2014 Förresten, kan man äta för mycket ost? Jag är galen i ost, och kan gärna äta smält ost i stället för sås till maten. Det blir ju fort typ 0,5-1 dl ost om dagen. Risker med det? Finns det mjölksocker i ost? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted September 10, 2014 Share Posted September 10, 2014 Tål du ost så är det väl ok. Se bara till att den är riktigt fet. Så småningom väljer en del att minska på mejerier men det beror ju på vad man behöver uppnå Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVS Posted September 10, 2014 Share Posted September 10, 2014 Lagrad ost ska inte innehålla någon laktos (mjölksocker). Färskost och annan ost som är väldigt lite lagrad kan innehålla laktos, men inga stora mängder. Man kan garanterat äta för mycket av vad som helst. Men en deciliter riven ost om dagen tycker inte jag låter som något problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeniably Posted September 10, 2014 Author Share Posted September 10, 2014 Åh, vad skönt! Tack! :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rin Posted September 14, 2014 Share Posted September 14, 2014 Tomatjuice: Jag skulle säga att den är ok. Tomater är godkänd vara, så då borde tomatjuice vara det också. Det där kan vara en lite riskabel princip dock. Juice är ju mycket mer koncentrerad är frukt/grönsaker, och innehåller därför ofta betydligt mer kolhydrater per 100g. (3.3 g för tomatjuice enligt Fineli.) Dessutom dricker man ofta mer juice än man äter rå frukt. Inte många människor skulle sätta i sig ett halv kg apelsiner, vilket ju är så mycket som det är i 2.5 dl juice t.ex. Tomater har ju en klart bättre utgångspunkt är apelsin, men det är ändå värt att tänka på. I juice har ju också fibrer etc. försvunnit, allt det där som kroppen inte tar upp, så det gör ju att man påverkas på ett annat sätt, sockret är frisatt. Nu tycker jag personligen absolut att du ska fortsätta med tomatjuice ifall du gillar det, Undeniably. :-) Det innehåller fortfarande inte särskilt mycket kolhydrater. Mitt bästa tips om du vill ha koll på olika livsmedel är den finska databasen www.fineli.fi (klicka på svenska i vänster hörn). Den är enligt många betydligt mer pålitlig än SLV's databas, plus att den också anger E%, vilket är himla praktiskt. Bestäm dig för vad som är ett bra riktvärde för dig, vissa undviker livsmedel som har mer än 5g kolhydrater per 100g t.ex, andra går på E%, vissa på totalmängd, och lär dig vilka livsmedel som motsvarar det. Själv äter jag ganska liberalt för det mesta och brukar därför fritt äta alla livsmedel som har under 10g kh/100g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.