Jump to content

Glukoneogenes och ketoner


Majoren
 Share

Recommended Posts

Jag vill lära mig mer om kroppens förmåga att själv bilda blodsocker (glukos) genom den s.k. glukoneogenesen men har svårt att hitta bra information om sampspelet med ketonproduktionen.

Om jag har förstått det rätt så är ketonkroppar en biprodukt från glukoneogenesen. Om nu det är riktigt så undrar jag hur stor del från glukoneogenesen som utgörs av glukos respektive ketoner?

Link to comment
Share on other sites

"Ketogenes är den process genom vilken ketonkroppar produceras som ett resultat av fettsyranedbrytningen.

Ketonkroppar produceras huvudsakligen i mitokondrierna av leverceller. Syntesen sker som en reaktion på låga glukosnivåer i blodet, då kroppen konsumerat slut på sitt förråd av cellulära kolhydrater, som till exempel glykogen. Produktionen av ketonkroppar påbörjas då för att tillgängliggöra energi som lagras som fettsyror. Fettsyrorna bryts enzymatiskt ned via β-oxidation och bildar acetyl-CoA. Under normala förhållanden blir acetyl-CoA ytterligare oxiderat och dess energi överförs som elektroner till NADH, FADH2 och GTP i citronsyracykeln (TCA-cykeln). Men om mängden acetyl-CoA som genereras från fettsyrornas β-oxidation är för hög för TCA-cykelns bearbetningskapacitet eller om aktiviteten i TCA-cykeln är låg på grund av för små mängder av intermediärer (ex. oxalacetat) så används acetyl-CoA istället i syntesen av ketonkroppar."

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ketogenes

Link to comment
Share on other sites

"Ketogenes är den process genom vilken ketonkroppar produceras som ett resultat av fettsyranedbrytningen.

Ketonkroppar produceras huvudsakligen i mitokondrierna av leverceller. Syntesen sker som en reaktion på låga glukosnivåer i blodet, då kroppen konsumerat slut på sitt förråd av cellulära kolhydrater, som till exempel glykogen. Produktionen av ketonkroppar påbörjas då för att tillgängliggöra energi som lagras som fettsyror. Fettsyrorna bryts enzymatiskt ned via β-oxidation och bildar acetyl-CoA. Under normala förhållanden blir acetyl-CoA ytterligare oxiderat och dess energi överförs som elektroner till NADH, FADH2 och GTP i citronsyracykeln (TCA-cykeln). Men om mängden acetyl-CoA som genereras från fettsyrornas β-oxidation är för hög för TCA-cykelns bearbetningskapacitet eller om aktiviteten i TCA-cykeln är låg på grund av för små mängder av intermediärer (ex. oxalacetat) så används acetyl-CoA istället i syntesen av ketonkroppar."

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ketogenes

Jo, jag har läst flera sådan här mer eller mindre komplexa beskrivningar, men ingen som besvarar hur Ketogenesen hänger ihop eller samverkar med Glukoneogenesen. Mina funderingar kan sammanfattas så här:

1. Vad styr eller startar Ketogenesen samt Glukoneogenesen?

2. Uppträder dessa processer alltid samtidigt eller kan de vara aktiva var för sig?

3. Hur mycket energi kan Ketogenesen respektive Glukoneogenesen leverera till kroppen, dvs vilken av dessa processer kan vara störst?

 

Jag har uppfattningen att större delen av kroppens organ och vävnader kan tillgodogöra sig energi från ketoner och att endast ett fåtal funktioner behöver glukos, så jag gissar att Ketogenesen har en betydligt större "produktionskapacitet" men tror alltså bara.

 

Jag tycker dessa två processer känns viktiga att kunna förklara för de som ställer djupare frågor hur kroppen klarar sig utan kolhydrater.

Link to comment
Share on other sites

Vår kropp använder glukoneogenesen för att hålla en låg och jämn blodsockernivå. Blodsockret måste alltid finnas där för att vissa delar behöver faktiskt lite glukos. Detta betyder dock inte att vi måste äta kolhydrater, för om vi gör det så måste kroppen sätta in nästa kontrollsystem för att fortsätta hålla den låga och jämna blodsockernivån - insulin. Och som vi vet ger detta andra konsekvenser. Så man gör rätt i att låta kroppen sköta blodsockret själv. Njurarna och även levern utför glukoneogenesen.

 

 

Det mesta av energin ges däremot av ketonerna, ca 75%, och detta sker i levern. Så ketogenesen och glukoneogenesen sätter igång samtidigt, men ketogenesen sker i en mycket större utsträckning för energi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vår kropp använder glukoneogenesen för att hålla en låg och jämn blodsockernivå. Blodsockret måste alltid finnas där för att vissa delar behöver faktiskt lite glukos. Detta betyder dock inte att vi måste äta kolhydrater, för om vi gör det så måste kroppen sätta in nästa kontrollsystem för att fortsätta hålla den låga och jämna blodsockernivån - insulin. Och som vi vet ger detta andra konsekvenser. Så man gör rätt i att låta kroppen sköta blodsockret själv. Njurarna och även levern utför glukoneogenesen. Det mesta av energin ges däremot av ketonerna, ca 75%, och detta sker i levern. Så ketogenesen och glukoneogenesen sätter igång samtidigt, men ketogenesen sker i en mycket större utsträckning för energi.

ÄNTLIGEN ett svar som tillförde ny kunskap, tack Annipannan, (jag såg på din profilinfo att du verkar ha riktig koll). Vet du var jag kan läsa mer om detta?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...