Syster Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Sötningmedel kan tydligen förändra tarmfloran... Intressant detta om tarmfloran och vad en rubbad sådan kan ställa till med... http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-sotningsmedel-kan-orsaka-diabetes 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jäderås Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 (edited) Sötningmedel kan tydligen förändra tarmfloran... Intressant detta om tarmfloran och vad en rubbad sådan kan ställa till med... http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-sotningsmedel-kan-orsaka-diabetes Hoppas studien kan upprepas på människor framöver (kan bli intressant när de ska flytta bajs från en person till en annan:) haha, iof kanske oetiskt men de lär inte ha svårt att hitta frivilliga. Synd att de ej passade på att testa stevia.... ahmm...såg att de både testat möss och människor Edited September 17, 2014 by Jäderås Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Då borde erytritol (som ICA:s Sötströ eller Sukrin) fungera bra, för den ska tas upp i blodet i tunntarmen och sedan kissas ut. Det var tre andra sötningsmedel de testat. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jäderås Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Då borde erytritol (som ICA:s Sötströ eller Sukrin) fungera bra, för den ska tas upp i blodet i tunntarmen och sedan kissas ut. Det var tre andra sötningsmedel de testat. va tror du om stevia ur de perspektivet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 va tror du om stevia ur de perspektivet? Tanken slog mig faktiskt när jag skrivit kommentaren - men så tänkte jag att i Sötströ är där bara en homeopatisk dos stevia, så det spelar nog ingen roll. Och Sukrin är väl bara erytritol. Edit: Huruvida stevia någ grovtarmen och dess bakterier, och i så fall om något händer - har jag ingen aning om. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jäderås Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Tanken slog mig faktiskt när jag skrivit kommentaren - men så tänkte jag att i Sötströ är där bara en homeopatisk dos stevia, så det spelar nog ingen roll. Och Sukrin är väl bara erytritol. Edit: Huruvida stevia någ grovtarmen och dess bakterier, och i så fall om något händer - har jag ingen aning om. Tack för svar, hört på bloggen "Authority Nutrition" att stevia tom kan sänka BS....men då handlar de nog om äkta växten i naturlig form.... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robrad Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Jahopp. Då kan man ju lika gärna dricka socker-sötad läsk med andra ord? Vilken tur att Coca-cola Life precis lanserades, utan de tre testade sötningsmedlen och mindre socker, som om att Coca-cola redan satt på denna studien innan den publicerades för allmänheten! /s 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Sötningmedel kan tydligen förändra tarmfloran... Intressant detta om tarmfloran och vad en rubbad sådan kan ställa till med... http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-sotningsmedel-kan-orsaka-diabetes Intressant Syster! Den skall jag studera vid tillfälle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Sötningmedel kan tydligen förändra tarmfloran... Intressant detta om tarmfloran och vad en rubbad sådan kan ställa till med... http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-sotningsmedel-kan-orsaka-diabetes Tankeväckande! Extremt konstigt att den här typen av studier inte gjorts tidigare... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Då borde erytritol (som ICA:s Sötströ eller Sukrin) fungera bra, för den ska tas upp i blodet i tunntarmen och sedan kissas ut. Det var tre andra sötningsmedel de testat. Då litar jag på dig och kör stenhårt på sötströt i framtiden. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Jahopp. Då kan man ju lika gärna dricka socker-sötad läsk med andra ord? Vilken tur att Coca-cola Life precis lanserades, utan de tre testade sötningsmedlen och mindre socker, som om att Coca-cola redan satt på denna studien innan den publicerades för allmänheten! /s Tänkte exakt samma sak. Det är ingen slump. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jiim Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 De fick det verkligen som att låta att BS blir lägre om man dricker vanlig läsk än aspartamsötad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jägaren Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Någon som vet hur det är med björksocker? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Jacob Gudiol tycker att det är en usel undersökning http://traningslara.se/angaende-larmet-om-sotningsmedel/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Traningslara+%28Tr%C3%A4ningsl%C3%A4ra%29 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Intressant. sen får vi se i fortsättningen om det stämmer och i så fall vilka mekanismer som jobbar. Jag är helt insnöad för tillfället på tarmflora, jag tror att det är därifrån vi kommer se fantastiskt spännande och upplysande forskning de närmaste åren. Som en skattkista av o-kunskap som ska omsättas i komplex, läcker kunskap och förståelse. (Ja, jag är en av de där som läser kursreklam från universitet och kvällskurser som någon form av intellektuell pornografi. Det finns så mycket att lära sig därute! ) Human Food projekt spenderar stora delar av år 2014 tillsammans med Hadzabe-folket i Afrika. (http://humanfoodproject.com/going-feral-one-year-journey-acquire-healthiest-gut-microbiome-world-heard/) De såg mycket intressanta, och oroande, effekter när stammen bytte till sig en massa majs. De bakterier som är intimt sammankopplade med inflammation fullkomligt exploderade när de festade på majs. Jag fortsätter vidhålla att om vi "bara" lyckas få folk att undvika spannmål (utom möjligen ris) och socker är björnen vunnen. Kan man sen få dem att föredra naturligt förekommande fetter framför industriellt processade är vi nästan hemma. Bortsett från de olika kombinationerna av macronutrienter. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Y62 Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Jahopp. Då kan man ju lika gärna dricka socker-sötad läsk med andra ord? Vilken tur att Coca-cola Life precis lanserades, utan de tre testade sötningsmedlen och mindre socker, som om att Coca-cola redan satt på denna studien innan den publicerades för allmänheten! /s Eller så dricker man kranvatten :-) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelenaB Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Om jag förstod det rätt så var det sackarin som gav störst utslag på mössen och därför gjordes människotestet endast med sackarin. Det var också tämligen få individer som var med i studien. Så att säga att sötningsmedel i allmänhet ger ändrad tarmflora är kanske att dra för stora växlar på en väldigt liten studie... Inte för att jag tror att sötningsmedel är särskilt bra. Egna upplevelser ger att jag aldrig igen äter/dricker något som är sötat med sukralos. Då brakar min mage ihop direkt. Aspartam kan jag utan upplevda problem dricka/äta i relativt stora mängder. Därmed inte sagt att jag gör det, men jag skulle kunna om jag ville. Jag tillhör den gruppen som inte blir mer hungrig/trött/sötsugen mm av lightläsk sötad med aspartam och fenylalanin. Min premiärtur med LCHF innefattade mycket cola zero, men jag mådde prima och rasade i vikt. I lite större mängd kan t ex saltlakrits sötad med Stevia trigga sockertrollet och lura mig att äta hela påsen. Det ger en otrevlig fart åt magen med mycket gasbildning dagen efter. Det blir dock inga följder av typen magkatarr av detta dock som det blir av sukralosen. Egna bakverk sötade med ICAs sötströ har jag inte märkt några negativa effekter av. Så av den anledningen tror jag att vi som vanligt reagerar väldigt olika på olika substanser. Intressant forskning dock med fokus på våra tarmbakterier. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robrad Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Om jag förstod det rätt så var det sackarin som gav störst utslag på mössen och därför gjordes människotestet endast med sackarin. Det var också tämligen få individer som var med i studien. Så att säga att sötningsmedel i allmänhet ger ändrad tarmflora är kanske att dra för stora växlar på en väldigt liten studie... Inte för att jag tror att sötningsmedel är särskilt bra. Egna upplevelser ger att jag aldrig igen äter/dricker något som är sötat med sukralos. Då brakar min mage ihop direkt. Aspartam kan jag utan upplevda problem dricka/äta i relativt stora mängder. Därmed inte sagt att jag gör det, men jag skulle kunna om jag ville. Jag tillhör den gruppen som inte blir mer hungrig/trött/sötsugen mm av lightläsk sötad med aspartam och fenylalanin. Min premiärtur med LCHF innefattade mycket cola zero, men jag mådde prima och rasade i vikt. I lite större mängd kan t ex saltlakrits sötad med Stevia trigga sockertrollet och lura mig att äta hela påsen. Det ger en otrevlig fart åt magen med mycket gasbildning dagen efter. Det blir dock inga följder av typen magkatarr av detta dock som det blir av sukralosen. Egna bakverk sötade med ICAs sötströ har jag inte märkt några negativa effekter av. Så av den anledningen tror jag att vi som vanligt reagerar väldigt olika på olika substanser. Intressant forskning dock med fokus på våra tarmbakterier. I stort sett exakt mina tankar. Läser man endast SVTs artikel får dem det att låta som alla tre sötningsmedlen har testats på människor, vilket inte verkar vara fallet. Sen används sackarin, i alla fall i Sverige, väldigt sällan så tycker inte det är speciellt relevant. Tror inte man ska dra allt för stora slutsatser från en enstaka studie som till råga på allt också var förhållandevis liten. Men hey, ju mer hypat och farligt det låter ju fler klicks genererar nyhetshemsidorna . 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Betyder det här att mer än kolhydratmängden spelar roll för insulinutsöndring? Kanske därför konsumtion av grönsaker och frukt, speciellt råa, inte verkar orsaka diabetes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jiim Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Jag dricker med gott samvete. Mår bättre än någonsin utan socker (fast med aspartam) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Scary~~ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 Betyder det här att mer än kolhydratmängden spelar roll för insulinutsöndring? Kanske därför konsumtion av grönsaker och frukt, speciellt råa, inte verkar orsaka diabetes. Grönsaker och frukt i sin naturliga form (ej pressad som juice) innehåller sockret inkapslat i fiberceller som tarmen måste bearbeta innan sockret kan tas upp. Det är denna fördröjningsprocess av glukosupptag som gör det helt ofarligt att äta så mycket grönsaker och frukt man orkar - fibrerna kommer få dig att sluta äta innan du fått i dig en skadlig mängd! Pressar man däremot ur juicen så tar man bort fibrerna kan all glukos och fruktos tas upp direkt, vilket gör juicen ungefär likvärdig med läsk i nyttighet vad glukos och fruktos avser. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.