Jump to content

Kolesterol


Kajsa-Lotta

Recommended Posts

I en artikel från Lancet dec 2007 är slutsatsen bland annat att en minskning av 1 mmol/l kolesterol är associerat med 50% lägre dödlighet i IHD (ischemisk hjärtsjukdom) för personer under 50år.

 

Jag undrar  om det finns någon känd kritik mot denna stora metaanalys?

 

 

Artikeln är: Mortality from ischaemic heart disease by country, region, and age:..

och skriven av Lewington m.fl..

 

På URL:en finns abstraktet.      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18061058

Link to comment
Share on other sites

För mig är det det. Jag försöker läsa debattinlägg, kostdoktorn samt olika studier för att försöka förstå. Att väldigt många människor vill tjäna pengar på statiner är jag väl medveten om (liksom på antidepressiva mediciner mm) men det gör inte att jag inte vill förstå hur effekterna/bieffekterna egentligen är. Jag är inte medicinskt utbildad så därför lade jag in frågan här då jag hoppades att någon tänkt och beaktat just den ganska kända studien (den har många referenser). 

Link to comment
Share on other sites

Här har du en kille som går igenom fler studier.. än den som hänvisades till!

 

 

Altså att Statinkramarna vill att alla skall äta statiner är lixom inget nytt.. och det räcker inte att läsa den artikeln.. utan man skall läsa alla de artiklar som det refereras till.. samt de som uteslutits!

 

Grejen är att statistiska sammanhang inte säger ett skit.. iallafall om den statistiska sannolikheten är så liten som några procent!

 

Utan vi kan ta rökning som exempel.. då pratar vi om flera tusen procents statistisk sannolikhet.. jämfört med ickerökare!

 

Oså har vi de epedemiologiska studierna på rött kött som med stor övertygelse visar att man börjar supa, röka, strunta i motion och därmed dör en för tidig död.. ofta i något hjärtkärlrelaterat!

Link to comment
Share on other sites

Här kan du få en bra överblick över det vetenskapliga läget http://www.kostdoktorn.se/vetenskap

Metaanalysen som du länkade till skulle jag inte fästa någon större vikt vid. Det är uppenbart att man på förhand bestämt vilket resultat man skulle ha, för att fortsätta sälja statiner. Jag är övertygad att om man lade tid på att granska delstudierna och vad de refererar till, skulle man få en annan bild.

Ett annat sätt att tänka är från helt andra vetenskapliga perspektiv - kolesterol byggs av levern i den mängd våra kroppar behöver. Om vi inte äter kolesterolrik mat så bygger levern mer. Detta ämne används i massor med processer i kroppen, så att hämma syntesen av det verkar tossigt.

En ibland framförd hypotes är att statiner har en effekt på CVD genom att minska inflammation. Då säger jag att man i stället ska äta och dricka sådant som reducerar inflammation i kroppen - alltså kronisk lågnivåinflammation i blodbanan. T.ex. genom paleo eller LCHF.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...