Bengt Nilsson Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 Fråga till Livsmedelsverket När man ser bilden syns ingen sky/sås till potatisen och läser man texten under nämns inget om fett i form av sky till potatisen eller olja i salladen. Man får uppfattningen att det räcker med det fett som finns i kycklingbiten och vägrar man äta skinnet på på kycklingen blir det mycket fettsnålt. Är tallriksmodellen så fettsnål som bilden och texten förmedlar? Är det en nollvision angående fettmängden som ni vill propagera för? http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Tallriksmodellen/ Svaret Hej Bengt Värst vad du är frågvis :-), men om man inte frågar så kan man ju inte få svar... Här ett svar till dig: Vi håller på att jobbar med att förändra och förbättra tallriksmodellen främst utifrån olika energibehov. Den är ju en schematisk bild, en metod för att förstå förhållandet mellan olika huvud komponenter i måltiden. Särskilt viktigt verkar detta vara när det gäller mat med ris och pasta där stärkelse komponenten har tendens att fylla hela tallriken. Så klart ska det finnas sås till kycklingen och dressing till grönsakerna, i förhållande till storleken på köttet/grönsakerna. Därför ska ju modellen kompletteras med kostråd, även dessa arbetas med. Men ännu så länge gäller följande kostråd som är kopplade till fett * Ät fisk ofta, gärna två-tre gånger i veckan. * Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen. Eller ännu hellre kopplas till denna broschyr http://www.slv.se/upload/dokument/mat/rad_rek/livsmedelsverket_nnr_2012_presentationsbroschyr_webb.pdf Hoppas att detta svar har hjälpt dig! Hälsningar Inger Upplysningen Box 622, 751 26 UPPSALA Tel. 018-17 55 00 www.livsmedelsverket.se 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glen Åkesson Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 Fan vilken tråkig mat det verkar vara. En torr köttbit med brytbönor och kokt potatis med en liiiiten liiiten klick Milda culinesse ungefär. Jag dör hellre än äter sån skolmat igen. Tacka vet jag confiterad anka med lite smält ankfett på. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobias Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Fråga till Livsmedelsverket Hej Bengt Värst vad du är frågvis :-), Bra, de behöver ifrågasättas!? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.