Jump to content

Kål och hypotyreos


Liselott

Recommended Posts

Hej

 

Jag har läst att kålväxter (vitkål, grönkål, broccoli, brysselkål mm) sänker sköldkörtelfunktionen och inte bör ätas om man har hypotyreos. Sen skriver en del att det går bra att äta kål bara man tillagar den först, och andra skriver att det är lika illa.

 

Jag blir snurrig. Det är ju betydligt lättare och roligare att äta LCHF om man kan äta kål, som jag dessutom tycker är gott.

 

Undrar om det finns någon som kan bringa reda i det här.

 

Hälsningar Liselott

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej! Du kan lugnt äta kål i alla dess sorter, både som råkost och tillagat. Det är bara bullshit att det inte skulle vara bra. Anledningen till ryktet att goitrogener inte skulle vara bra är försök på råttor där de fått enorma mängder av kål dag ut och dag in, så äter ju inte vi människor? Eva Renner som många av oss som är intresserade av det här med sköldkörteln har kontakt med på facebook, äter kål varje dag och har bl.a. med detta (och självklart annat i sin kost) ätit sig frisk från hypotyreos. Håller med om att det skulle vara förbaskat svårt att äta LCHF om man inte kunde äta blomkål, broccoli, vitkål etc. Ät och njut och strunta i såna här idiotier!

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Jag har hypotyreos och äter kål, vilket jag tänker fortsätta att göra :) Jag har också läst på många ställen att man inte ska äta kålväxter bl.a om man har hypotyreos, MEN jag har aldrig sett en ordentlig källhänvisning om saken, utan bara sånt som andra "tror" sig veta.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Så fruktansvärt trist för dig Marja-Liisa i så fall! När man har hypotyreos ska man ju helst äta LCHF/raw food och ovanjordgrönsaker är ju absolut det bästa och där kommer ju alla dessa kålsorter in. Antar att det då är svårt att hitta alternativ? För potatis, ris och pasta bör man ju absolut inte äta. Blir bara så fundersam när man läser om alla dessa fall som ätit sig friska från hypotyreos med LCHF. Finns ju ett rätt stort antal här på bloggen som man kan läsa om, ingen av dem har bekräftat att de uteslutit kålsorter. Antar att du istället satsar på rotfrukter och det är ju också jättebra.Sen så undrar jag en annan sak (påstår absolut inte att du far med osanning), men när man läser och googlar om kost vid hypotyreos så dyker det här ibland upp, alltså att man inte bör äta goitrogener. Kan det möjligen vara så att man helt enkelt påverkas av det? Bara en tanke.

Link to comment
Share on other sites

En hypotyp från ett brittiskt forum talade om att hon kände av kål efter fem dagar, det var rå kål eller kål i större mängd. Hon skrev matdagbok och hade alltså koll. Som så mycket annat är det individuellt. Mår man inte dåligt av rå kål finns det ingen anledning att undvika det. Mår man dåligt av rå kål ska man ta matsäck med sig på på Gotlandsfärjan.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack för alla bra svar.

 

Det här är verkligen inte lätt.

 

Jag har inte fått någon diagnos på hypotyreos, men i våras skickade min doktor mig att ta blodprover eftersom det var många år sen sist. Vet inte riktigt vilka värden som kollades men antar att det var de "vanliga". Då jag inte hört något antog jag att allt var bra.

 

Nu har jag fått ett brev från doktorn där hon ber mig ta ett "uppföljningsprov" på just sköldkörteln då det förra "låg lite lågt". Eftersom jag ätit LCHF i tre år nu började jag naturligtvis fundera på om det kan vara all kål jag äter som åstadkommit detta låga värde, då jag äter kål mest varje dag i olika sorter (tillagad). Jag vet varken ut eller in. Ska prova att byta ut kålen mot sallad ett tag och se om det blir någon skillnad.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Jag åt dagligen ca halva tallriken rå vitkål i nästan ett år och en dag började jag bli fnasig på ögonlocken. Det spred sej runt hela ögonen och jag blev även rynkig o lite svullen under ögonen. Googlade på symptomen och återkommande var jodbrist. Så kom det om kål upp och där stod ju att kål blockerar jod. Började ta jodtillskott 4 gånger dagsdosen och slutade självklart med kål. 
blev bättre efter ett par veckor och nu efter 4 v nästan helt bra. Känns även bättre i kroppen i övrigt. Hade kalla händer och ofta en frusen känsla. Så nog kan kål ställa till det om man äter mycket vilket jag gjorde. 

  • Surprised 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...