Popular Post Kjell Granelli Posted September 27, 2014 Popular Post Share Posted September 27, 2014 Efter 37:38 min börjar Arne Astrups föredrag. Han är en av Nordens ledande nutritionister och gav råd om fettsnålt, margarin, kolhydrater liksom SLV fortfarande gör. Men sedan en tid tillbaka har han tagit till sig de senaste 5-10 årens vetenskapliga landvinningar och konstaterar att han hade fel. Mättat fett är inte farligt. Margarin med transfett var mycket mycket farligt (fast tack vare Astrup var Danmark ett av de första länderna att förbjuda det!) Raffinerade kolhydrater är problematiska. Omega-6-fettsyror är skadliga. Salt i den omfattning som danskarna äter är inte farligt. Det enda jag inte är överens med Astrup om är att vi ska äta begränsade mängder av fullkorn, pasta och ris "för det är en del av vår matkultur" samt att han inte uttryckligen går ut med att kolhydratrestriktion = ökning av naturligt fett. Men det kommer nog - det kan vara att han inte vill sticka ut hakan för mycket för danskarna, som ju är helt vilt förskansade bakom sitt rågbröd och sina rundstykker... Kan ni inte hänga med i Astrups vackra dialekt så får ni ta mina ord för det 16 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Per Wikholm Posted September 28, 2014 Popular Post Share Posted September 28, 2014 Det går inte att överskatta betydelsen av Arne Astrups omvändelse! Han är tveklöst Nordens mest meriterade nutritionist och hela Livsmedelsverkets argumentation havererar om att det råder koncensus bland alla nutritionister och att enbart "självutnämnda experter" är kritiska mot deras kostråd. På det personliga planet är det också djupt beundransvärt och respektingivande att kunna erkänna att man haft fel under större delen av sin karriär. Astrup är tillsammans med idrottsnutritionisten Tim Noakes ensamma i kostvärlden om att utgöra undantagen som bekräftar max Planck´s regel om att vetenskapen går framåt med en begravning i taget. 14 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Steffen Posted September 28, 2014 Share Posted September 28, 2014 Jag är ju dansk egentligen, så jag hade inga problem! Mycket intressant föreläsning! Jag äter inte själv strikt, utan liberal, LCHF, så jag håller med i det mesta han säger. Jag håller mig dock från pasta och i stor utsträckning ris. Men äter lite potatis och någon brödskiva då och då (råg, helt utan vete. Jo det finns faktisk!) Det han berättar om salt var också mycket intressant! Helt i tråd med vad flera svenska läkare har sagt i flera år nu! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengt Nilsson Posted October 3, 2014 Share Posted October 3, 2014 Jag frågade Livsmedelsverket vad de tycker om filmen, men de undvek att svara. Hej, Vad tycker ni om det som Arne Astrup framför? (från 37 minuter in i filmen). http://forum.kostdoktorn.se/topic/5594-jag-hade-fel-arne-astrup-har-gett-felaktiga-kostr%C3%A5d-i-30-%C3%A5r/ Vänliga hälsningar, Bengt Nilsson Hej! Tack för ditt mail. Tyvärr har vi inte möjlighet att referera enskilda texter eller filmer. Vårt råd är att ha en balans i fettintaget: högst 30 % mättat, 30-60 % enkelomättat och 15-30 % fleromättat. Här är en länk till en informativ sida på Livsmedelsverkets webb: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/ I de nordiska näringsrekommendationerna 2012, den kompletta versionen som är på engelska, redogör man för många av de vetenskapliga källorna som ligger bakom bedömningen att vi behöver äta mer fleromättade fetter och mindre mättade. Här är en direktlänk till sidan på Livsmedelsverket där du hittar NNR 2012: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/naringsrekommendationer/ Välkommen igen om du har fler frågor. Vänligen Ingela Hallberg, rådgivare 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 18, 2014 Author Share Posted October 18, 2014 Arne Astrup har publicerat en artikel tillsammans med andra: http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract Den stödjer lågkolhydratkost för kontroll av diabetes och viktminskning, och den påpekar att fettkonsumtion (inte heller mättat) inte korrelerar med CVD. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted November 8, 2014 Author Share Posted November 8, 2014 Ännu en välskriven artikel av Arne Astrup om mättat fett och CVD: http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/10/29/ajcn.114.099986.extract# 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted March 23, 2018 Author Share Posted March 23, 2018 Arne Astrup höll nylien denna föreläsning i Wien. Mycket intressant. Bland annat redovisar han, baserat på en stor mängd data från flera oberoende studier, hur människor med prediabetes och DT2 svarar mycket bättre i form av viktreduktion på minskade KH / minskad glykemisk belastning. Han berättar också på slutet av föreläsningen hur bakteriefördelningen mellan prevotella och bacteroides spelar stor roll för viktminskning. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted June 11, 2019 Author Share Posted June 11, 2019 Astrup är ständigt i farten, nu med en ny studie tillsammans med vad han kallar ledande forskare i världen: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/6/1280?fbclid=IwAR3rovw4q7szNYD4WaAFULzM-tXBPS7QjJHDax9jnefO3sG7n_IxnVEAuZM Denna länk direkt till PDF fulltext: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/6/1280/pdf "Mängden kolhydrater och särskilt de som ger snabb blodsockerhöjning (högt glykemisk index) ökar risken för viktökning och typ 2 diabetes (speciellt de ca 25 % av befolkningen som har prediabetes)." Så skriver han på FB, fast på danska då 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted July 5, 2019 Author Share Posted July 5, 2019 Ännu en artikel publicerades häromdagen: https://www.bmj.com/content/366/bmj.l4137?fbclid=IwAR18-nAHKou6KojlnFELTbURybBqcb2vowPBWPN8gj7ooRTCvLcskUsA8Yk Det är dumt att varna för mättat fett, dels för att nyare forskning visar att det inte är farligt, dels för att det leder till uteslutande av viktiga matvaror som ger en massa annat nyttigt också. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted July 9, 2019 Share Posted July 9, 2019 Länk till Zoes kommentar. http://www.zoeharcombe.com/2019/07/time-to-rethink-saturated-fat/ 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted July 9, 2019 Share Posted July 9, 2019 Vi har ju en medlem här i forumet som jobbar på SLV och som vittnade om att man har olika syn i frågan inom verket också och det är ju skönt att veta, att det rör på sig (om än hopplöst långsamt)... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted July 16, 2019 Share Posted July 16, 2019 On 2019-07-09 at 14:17, HelgeK sade: ... att starta ett nytt parti i just denna fråga. Det lilla nystartade partiet "Folkhemmet Sverige" har väl just det på sin agenda ... bland många andra frågor ... "Läkemedelsindustrins styrning av vården ska brytas och de så kallade alternativa behandlingsmetoderna ska integreras i vården. Livsmedelsverket fråntas rätten att utfärda kostråd, men ska fortsätta att kontrollera livsmedelssäkerheten. Skolmedicinen, vars nuvarande behandlingsmetoder i många stycken bygger på pseudovetenskap, ska baseras på en solid vetenskaplig grund." http://folkhemmetsverige.se 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.